Цитат Първоначално публикувано от Mladenoff Виж публикацията
Благодаря, поръчах си вече три кошера - с 2,5 см стена ще са. Боядисването се пада на мен и питам какъв е проблемът ако ги боядисам с блажна боя? Тя нама ли да е с по-добра влагоизолация от тази на водна основа? Трябва ли да сложа някакъв грунд под боята? От вътре трябва ли да ги боядисам? Моля за конкретни отговори и стига сте ме мъмрили... с пчели се занимавам от няма и три месеца и как да изчета целия форум за това време. Поне като ме сръфате че съм малограмотен, както РуменГГР, после ми дайте един линк да знам точно де да чета.
Ех "младеж"! Много бързаш да станеш пчелар. Апетита идва с яденето бе човек. Както казва доктора от Павликени: "Човек трябва да извърви своя пчеларски път".
Сега към въпроса за боята. Не се занимавай с блажна боя, вземи си акрилна ( на водна основа) и импрегнатор за нея. Много бързо съхне и има голяма покривност. Да, цената е различна, но си заслужава. Марсел на Нинахим, синия цвят е с най-добра покривност и на по-добра цена. Решението е твое!
Не се боядисва вътре, а само от вън, но и на местата, където дървото е в пряк досег с атмосферата, т.е.и на местата, които не ги вали и грее слънце, но пък контактуват с въздуха, който в дадени моменти от годината е с висока влажност. Вътре пчелите го "опаковат" с восък и прополис, който изолира влагата и тя не пропива в дървесината.