Преди няколко дена отварям една тенекия с акациев мед от миналата година да я разсипя в буркани и изненада не видях това което очаквах.

Миналата година, като първа, поради недостиг на инвентар акациевия мед го вадих на два пъти. От първото вадене бяха две тенекии и от второто също две. Реших от всяка тенекия да отделя по един буркан за мостра.

Хапваме си ние tongueout; и отварям тенекиите по хронологичен ред както съм го вадил. Първата тенекия акациев свърши, втората и тя замина, отварям третата и изненада
С липовия, полифлорния и слънчогледа за сега нямам изненади.

Първата тенекия акациев замина още миналата година и нямаше грам кристалчета, дъното на тенекията се виждаше.

Втората тенекия акациев мед в началото на годината я разсипах и тя по същия начин, течен и дъното на тенекията се вижда.
Това е мострата от втората тенекия акациев мед, от първата е същия.

Това е третата тенекия уж с акациев мед с изненадата вътре. При бурканите с мострите точно пък от тази го няма, но открих "виновника", бързо си призна :D

Отворих и четвъртата с акациев мед, която е малко оцветен от примеси на друг мед, но също още си е течен и няма никакви кристали.
Това е мострата от четвъртата тенекия акациев мед.

И сега ми е чудно как първата, втората и четвъртата с акациев мед са още течни а в третата е кристализирал и какво би могло да предизвика кристализацията.
Цялата тенекия е кристализирала, не е твърд, направо като маргарин се маже. На много фини кристалчета е и дори като усещане все едно маргарин ядеш. Иначе е супер на вкус, дори много ми хареса, хем не тече, хем не е с неприятни кристали и без проблем се взима от него.

От четено, по признаци е кристализирал акациев мед. А дали е така и какво точно е? Ако разбера от какво е кристализирал така, тази годишния половината ще го накарам да кристализира, че ми хареса. Не знам дали пак така ще стане, защото тази година нямаше нито една пита с чист акациев, всичкия са го омесели с друг и на цвят тази година всичкия е като от четвъртата тенекия от миналата година.

Меда е от планински район. Забелязал съм, че след основния цъфтеж на акацията после има друг които е много малко като количество и продължава още десет дни, но дали са различни видове акация не съм се замислял. Освен полски и горски диво растящи растения по него време тук май нищо друго не цъфти. Не се сее рапица, има малко рози и лавандула, но не съм обръщал внимание дали съвпадна цъфтежа им с акацията, защото площите са много малки.

Които може да помага, какво е предизвикало кристализацията и дали е акациев или друг.