Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
Цялата мисъл е, че пчелите могат да живеят с куп жици и датчици. Това за тях не е проблем. Както казах и преди много време пак по повод това, проблема идва при пчеларя. Отваря капака и започва да се оплита в жици, да внимава да не прекъсне нещо, да не дразни пчелите, да внимава, че клоните от дърветата му се завират във врата, че тревата му се оплита в краката, че може да бутне кофата със сиропа, да се чуди как да държи пушалката, да я подържа да не изгасне и да помпи постоянно, сандъчето да мъкне, рамкоповдигача да не изгуби в тревата...…и………и....и.....сам о му е до датчици, уреди и термометри. Ха, ха...забравих да кажа за булото което му е на главата, а може и да носи очила. Аз отдавна съм замислил да ги топля през зимата и знам как може да стане, но не го правя точно по тази причина - да не ми пречи. Глупости. Агро щеше да им прави команден пункт. Какво стана не разбрахме?
Добре си описал нивото на пчеларството! И ще е така, докато пчеларите продължават да мислят на ниво кошер и живеят с измамното усещане, че те знаят всичко и могат всичко да си издялкат сами и с подръчни средства.
Сравнете технологичното ниво на пчеларството с това в останалите сектори на селското стопанство И решете имате ли нужда от наука и техническо развитие. Съдейки по това, че собствените ви професори вдигнаха ръце и не искат да се намесват ме навежда на мисълта, че прогрес в скоро време не бива да се очаква.

Цитат Първоначално публикувано от Алексиев Виж публикацията
Някъде 77 г. между пчеларите излезе приказка, че пчелите поставени под далекопроводи 20kv събирали повече мед. В последствие се оказа, че и повече умирали та всичко замря. След няколко години в списание Паралели се появи съобщение за ескперимент на американски учени за въздействие на ел. магнитните полета. Избират пчелите като психически най- устойчиви и ги подлагат под въздействие на ел.магнитни полета. При слабо облъчване пчелите се активизирали. При постепенно повишаване започнало да се наблюдава последователно безпокойство, раздразнение и на края се стигнало до самунищожение, започнали да се самоизяждат. Наши колеги от ел. подстанции 110/20kv направиха запитване до министерството. Одговориха ни в сп. Енергетика- да вредно е и за човешкия организъм и изброиха редица болести между които и сърдечни и белодробни като ни успокоиха, че при нас полетата не са опасни. На всички работещи безмълвно увеличиха отпуските с 4 дена а на уредбите с по-високо напрежение задължиха да има карти и да не се престоява повече от 10 мин. От колегите които познавам аз съм първия изкарал близо 41 години и не знам при тях дали има последствия но аз от 6 години съм с инхалатор и диагноза " неалергична астма". Може и случайност да е но аз вярвам в другото. Та...имайте го изпредвид ако решите да електрифицирате пчелите.
Знае ли колегата с какви напрежения се захранва днешната електроника? Ако не, нека да попита сина си и да отговори тук. Мерил ли е някога напрегнатостта на електромагнитното поле на една платка с електроника за кошер с консумация от един милиампер и да го сравни с това в една подстанция с напрежение 20KV и ток няколко КА?
И нека преди да говори за нещата да се опита да ги разбере и осмисли!