Някъде 77 г. между пчеларите излезе приказка, че пчелите поставени под далекопроводи 20kv събирали повече мед. В последствие се оказа, че и повече умирали та всичко замря. След няколко години в списание Паралели се появи съобщение за ескперимент на американски учени за въздействие на ел. магнитните полета. Избират пчелите като психически най- устойчиви и ги подлагат под въздействие на ел.магнитни полета. При слабо облъчване пчелите се активизирали. При постепенно повишаване започнало да се наблюдава последователно безпокойство, раздразнение и на края се стигнало до самунищожение, започнали да се самоизяждат. Наши колеги от ел. подстанции 110/20kv направиха запитване до министерството. Одговориха ни в сп. Енергетика- да вредно е и за човешкия организъм и изброиха редица болести между които и сърдечни и белодробни като ни успокоиха, че при нас полетата не са опасни. На всички работещи безмълвно увеличиха отпуските с 4 дена а на уредбите с по-високо напрежение задължиха да има карти и да не се престоява повече от 10 мин. От колегите които познавам аз съм първия изкарал близо 41 години и не знам при тях дали има последствия но аз от 6 години съм с инхалатор и диагноза " неалергична астма". Може и случайност да е но аз вярвам в другото. Та...имайте го изпредвид ако решите да електрифицирате пчелите.