Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
Ето ти материал за още точки. Някъде бях чел, че правиш (ремонтираш ) църкви.
"Настоятелствата по места усвояват ударно европейски средства
Над 10 000 храма фигурират в регистъра на вероизповеданията в България. От тях близо 8000 са православни църкви, както и католически, а останалите са синагоги, джамии и други молитвени обекти. Състоянието на много от духовните религиозни средища е лошо, а ремонтите и поддръжката им изискват средства. Основен инструмент за финансиране в последните близо две десетилетия е по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), по която се отпускат средства не само за общински проекти, но и за ремонти на църкви. За миналия програмен период – 2007-2013 г., общата стойност на платените църковни проекти от програмата е 60,8 млн. лв., от които 48,6 млн. лв. са европейски средства, а останалото – държавни пари. Финансирането идва по линия на мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”, която за настоящия програмен период – 2014-2020 г., на ПРСР е фиксирана като подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата”. Интересът към парите на Брюксел за църкви и манастири расте главоломно във времето. Първоначално духовниците от самия храм са решавали да кандидатстват за субсидия, като не е било нужно дори да съгласуват това с епархийския съвет. По-късно синодът е поискал от фонд „Земеделие” да въведе това ниво на контрол, за да може ръководството на синода да решава кои храмове в дадена епархия имат спешна нужда от ремонт и реставрация и са с предимство."
Ми,не можах да прочета за ново строителство.Там,където строих,парите са часни,а не от фондове или държавни...Освен това,работата ми там,може да се приеме,като "десятък" от моя страна.
Споко,Чанко,обещавам да съм със затворени очи към фондовете,но няма да си запушвам ушите.Ако чуя,че фонда наближава..беж крачета да бягаме.