Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
Хайде мислете малко по-широко! Трябва ли да отглеждаш задължително пчели, за да разбереш проблемите в пчеларството? Или да бъдеш леяр за да разбереш проблемите в отрасъла машиностроене? Тези хора са бъдещи дипломанти. Избрали са си тази тема или бъдещия им научен ръководител им я е подсказал. Те може да са бъдещи икономисти или да изучават мениджмънт на селското стопанство или някаква друга, по-обща професия свързана със земеделието. Искат да разберат проблемите и на базата на тях да създадат бизнес проект, с който да се опитат да решат някакъв проблем. Да, въпросите им може да не са формулирани по най-добрия начин, но пък и едва ли завършват социология.
Винаги съм се смял, когато някой "умник" току изтърси за мен: "Ама ти не си пчелар!" Трябва ли да съм такъв за да разбирам от пчеларска техника? Нима цялата пчеларска техника е създадена от пчелари? Да не би скенера да са го правили лекари? Или съвременните тъкачни станове са измислени от тъкачки? Трябва ли да съм пчелар за да осъзная, че една от трудоемките и досадни дейности в пчеларството е работата по рамките - от сковаването, през пробиването, обтелването и лепенето на основите? Или да отглеждам пчели, за да осмисля факторите, които влияят на ценообразуването в пчеларството?
И ще завърша с това, с което започнах: Хайде мислете малко по-широко!
Те такива ни пишат и книгите за пчелите.