От вчера имам цъфнал блок на 50 метра от единия ми пчелин. Както вече няколко пъти споделих семействата са средни по сила. Половината са на 10 ЛР рамки пчели от които 7-8 рамки са пило. На ясно съм, че с такива семейства не мога да очаквам стоков мед, но много ми се иска да използвам цъфтежа за градеж. Имам да градя едни 100 магазина и се чудя как да стане това. Мислех да сложа между двата корпуса (така са в момента на 2 корпуса ) платно с процеп в предния край за да не ползват долния корпус, но да го охраняват от молеца, а над втория ХР и магазин. Разубедих се вчера като видях майките с какви темпове снасят. Определено след 5 дни няма да им стигат 8 рамки за пило. Ако ротирам съм почти сигурен, че няма да се качат да градят магазин. Сега си мисля, че мога да свалям по две рамки зап. пило в първи корпус през 5 дни (готов съм да жертвам доста труд) за да не ротирам и се чудя дали така ще се качат да градят магазин. Наблюденията ми до момента са че нашата пчела докато не запълни прилично плодника с мед, на горе не качва. Докато не качва не иска и да гради над плодника. Рапицата е в топ форма. Изключително гъста много тъмно зелена и висока малко над метър. Ако някой може да даде съвет как да постигна градеж на магазини и то така че да съм сигурен че майката няма да снесе в тях да заповяда.