@jordanov
На магазина наистина не му трябва прелка, на пчелите обаче - да. Клиновете не искам да ги махам, затова има мрежа. Много често пчелина ми става обект на нападение от съседни кошери и когато това стане просто стеснявам входа с мишите предпазители, за по-лесна защита. Няма какво да се чисти между двете мрежи, те са плътно една върху друга, това, което мине през ситната със сигурност ще мине и през по-едрата външна.
За капака - има резон в предложението ти, ще помисля по въпроса, макар че вчера духаше много силен вятър и нямаше проблем, може би защото при нас вятъра духа най-често от запад, а кошерите ми са с изложение север-юг та капака се пада перпендикулярен на посоката на вятъра.
Ем... дръжки за какво са по принцип. За същото са ми и на мен - ако се наложи да се мести кошера, по-удобен е за носене.
Тез, които само критикуват и нямат и една окуражителна дума да кажат, принципно ги игнорирам. Писнало ми е от негативизъм и постоянно критикарство, искам положителни емоции.
За името - не името прави човека, а човека прави името. Сигурна съм, че съм много различна от Силвиите, които познаваш. Пък и защо реши, че се казвам така, това може да е само никнейм, нали така.
@Валентин.
Сигурно си прав, дано да не им е студеничко, че рамките при този тип кошери са доста близо до мрежата.
При ротационните системи семейството в кой корпус се намира зимата, най-долу или в някой от по-горните корпуси?
@kuline
Мерси за подкрепата.
А сега и нещо ново.
Тъй като моите кошери са по 3 на 1 стойки се оказа, че средния кошер не може да бъде направен по описания преди начин, тъй като стойката има средна пръчка, върху която попада средния кошер. И се наложи промяна в отвора. Според мой познат отвор на дъното Ф60 върши работа за вентилацията. Затова изрязах отвор 10х12см в по-предната част на дъното, покрих го с мрежа, както преди, но отвора го затворих отвън с парче фибран на винт, който работи на принципа на прелката, просто се завърта върху отвора. Парчето фибран е доста по-голямо от отвора та се надявам да затваря добре през зимата. Под кошера нищо не се вижда, фибрана е плътно върху дъното.
FibranOpen.jpgFibranClosed.jpgFibranInside.jpgFibranOutside.jpg