Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 819

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    @jordanov
    На магазина наистина не му трябва прелка, на пчелите обаче - да. Клиновете не искам да ги махам, затова има мрежа. Много често пчелина ми става обект на нападение от съседни кошери и когато това стане просто стеснявам входа с мишите предпазители, за по-лесна защита. Няма какво да се чисти между двете мрежи, те са плътно една върху друга, това, което мине през ситната със сигурност ще мине и през по-едрата външна.
    За капака - има резон в предложението ти, ще помисля по въпроса, макар че вчера духаше много силен вятър и нямаше проблем, може би защото при нас вятъра духа най-често от запад, а кошерите ми са с изложение север-юг та капака се пада перпендикулярен на посоката на вятъра.
    Ем... дръжки за какво са по принцип. За същото са ми и на мен - ако се наложи да се мести кошера, по-удобен е за носене.
    Тез, които само критикуват и нямат и една окуражителна дума да кажат, принципно ги игнорирам. Писнало ми е от негативизъм и постоянно критикарство, искам положителни емоции.
    За името - не името прави човека, а човека прави името. Сигурна съм, че съм много различна от Силвиите, които познаваш. Пък и защо реши, че се казвам така, това може да е само никнейм, нали така.

@Валентин.
    Сигурно си прав, дано да не им е студеничко, че рамките при този тип кошери са доста близо до мрежата.
    При ротационните системи семейството в кой корпус се намира зимата, най-долу или в някой от по-горните корпуси?

@kuline
    Мерси за подкрепата.

А сега и нещо ново.
    Тъй като моите кошери са по 3 на 1 стойки се оказа, че средния кошер не може да бъде направен по описания преди начин, тъй като стойката има средна пръчка, върху която попада средния кошер. И се наложи промяна в отвора. Според мой познат отвор на дъното Ф60 върши работа за вентилацията. Затова изрязах отвор 10х12см в по-предната част на дъното, покрих го с мрежа, както преди, но отвора го затворих отвън с парче фибран на винт, който работи на принципа на прелката, просто се завърта върху отвора. Парчето фибран е доста по-голямо от отвора та се надявам да затваря добре през зимата. Под кошера нищо не се вижда, фибрана е плътно върху дъното.

FibranOpen.jpgFibranClosed.jpgFibranInside.jpgFibranOutside.jpg

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    За всичко съм съгласен, но с отвора на магазина НЕ. Пчелите винаги го заклейват. Значи няма нужда от него.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Зависи от условията колега .

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Зависи от условията колега .
    Кои условия колега? Я изреди някое и друго условие.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Район на пчеларстване .

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    За всичко съм съгласен, но с отвора на магазина НЕ. Пчелите винаги го заклейват. Значи няма нужда от него.
    Винаги при теб или винаги навсякъде при всеки, защото, ако е второто, извадката ти не е достатъчно представителна.
    При пчелите има мед, защото има ред!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Винаги при теб или винаги навсякъде при всеки, защото, ако е второто, извадката ти не е достатъчно представителна.
    При мен и на приятели около мен. За други пчелини нямам представа, но не горя от желание да посещавам чужди пчелини. Но предполагам, че и там ще е същото положението. Както моите пчели събират мед, прашец, заклейват отворите и т.н., така и в другите пчели в другите пчелини е редно да го направят. Има и друг вариант, а той е когато пчелите приемат този отвор като основен, а прелката става като второстепенен и служи повече за проветрение отколкото за вход. Цяла седмица си играя с един такъв който намерил отвор от изпаднал чеп, чвор в най - горната част и давай оттам.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    И аз преди 2г. се измъчих с направата на 2 кошера и ми писна, и се отказах, намерих си за по 25-30лв много запазени 12 рамкови ДБл. от соц. времето, дебели 33-34мм, което обезсмисля всякакви дърводелски импровизации....отделно, че 9р. плодник е много малко според мен, няма да можеш да развиеш силни семейства в тях, и отделно може да се изроят по-лесно...ползвай ги за настаняване на отводки и за оплождане на майки, и после прехвърляй в 12 рамкови...може и да си направиш 9 рамкови ЛР корпуси и да пробваш и многокорпусната система с 2-3 кошера, виж за какви добиви става въпрос в темата "Какво е положението..." и сравнявай.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
    @Валентин.
    Сигурно си прав, дано да не им е студеничко, че рамките при този тип кошери са доста близо до мрежата.
    При ротационните системи семейството в кой корпус се намира зимата, най-долу или в някой от по-горните корпуси?
    Хе хе. Семейството не се намира, то се движи. И системата няма значение, тя е наложена на пчелите от човека.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Браво колежке за старанието!
    Според мен ситна мрежа не ти е необходима. На есен ще я заклея вероятно и пак ще трябва да я махнеш. Няма голям смисъл от нея, пчелите си пазят каквото е тяхно и не се притеснявай от нападатели от там. Имам кошери на които мрежата целогодишно е отворена и разлика от другите няма на пролет.

Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •