Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 819

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Sylvie Виж публикацията
    @jordanov
    На магазина наистина не му трябва прелка, на пчелите обаче - да. Клиновете не искам да ги махам, затова има мрежа. Много често пчелина ми става обект на нападение от съседни кошери и когато това стане просто стеснявам входа с мишите предпазители, за по-лесна защита. Няма какво да се чисти между двете мрежи, те са плътно една върху друга, това, което мине през ситната със сигурност ще мине и през по-едрата външна.
    За капака - има резон в предложението ти, ще помисля по въпроса, макар че вчера духаше много силен вятър и нямаше проблем, може би защото при нас вятъра духа най-често от запад, а кошерите ми са с изложение север-юг та капака се пада перпендикулярен на посоката на вятъра.
    Ем... дръжки за какво са по принцип. За същото са ми и на мен - ако се наложи да се мести кошера, по-удобен е за носене.
    Тез, които само критикуват и нямат и една окуражителна дума да кажат, принципно ги игнорирам. Писнало ми е от негативизъм и постоянно критикарство, искам положителни емоции.
    За името - не името прави човека, а човека прави името. Сигурна съм, че съм много различна от Силвиите, които познаваш. Пък и защо реши, че се казвам така, това може да е само никнейм, нали така.

.....
    А сега и нещо ново.
    Тъй като моите кошери са по 3 на 1 стойки се оказа, че средния кошер не може да бъде направен по описания преди начин, тъй като стойката има средна пръчка, върху която попада средния кошер. И се наложи промяна в отвора. Според мой познат отвор на дъното Ф60 върши работа за вентилацията. Затова изрязах отвор 10х12см в по-предната част на дъното, покрих го с мрежа, както преди, но отвора го затворих отвън с парче фибран на винт, който работи на принципа на прелката, просто се завърта върху отвора. Парчето фибран е доста по-голямо от отвора та се надявам да затваря добре през зимата. Под кошера нищо не се вижда, фибрана е плътно върху дъното.
    Мдаа.
    Патентя за една стойка с три кошера отгоре е мой. Имам снимки някъде мноо напред у форума и още тогаз съм го заявил. Само че среден кошер отгоре съм имал само първата година, оттам нанататък - без.
    Вентилационната дупка отдолу - верно е че всеки може да си я прави как си иска и да слага там какво си иска, в свободни времена живеем. По БДС - хард тоталитаризъм - кръгъл отвор с капак два райбера отворен/затворен и няма хънта-мънта. Мрежи, да, не пречи и два ката да се слага, макар че ситната ще задържа некой акар ако случайно падне отгоре, ама голяма работа - има си ВМП. Съща работа и с дръжките - планова икономика тогава, държавни и кооперативни пчелини имаха разни показатели да покриват, подвижно превоз-пренос да опрашват кооперативните блокове и прочие детайли. Мойте кошери с които почнах и първите дадани които съм си правил също им слагах такива джунджурии, после прецених че няма да ми трябват, пък евентуално могат да улеснят някой неканен гост. Хаха, тука май преди години имаше една тема дето се чепкахме с един уважаван колега по тез въпроси... По въпроса за отвори/прелки по корпуси и магазини - има всякакви мнения от-до. Има колеги тук във форума които са заявявали че целогодишно държат всичко отворено, има колега който стартира мащабно и скоро пусна снимки - ЛР корпуси всичко без прелки. Аз съм в Централна Сев.Бг, никога не съм имал прелки на магазин, на ЛР съм стигал до 5 корпуса наистина, едномайчин, отворени прелки само на първи и втори. Това юли на слънчоглед. Виж, за клиновете дядките са ми го казвали и аз ги слушам - в жегите пускам всичко надолу. Туй пък с кражбите при тебе наистина не ми харесва... да нямаш нещо италианци наоколо?
    Ами засега толкоз от мен и по-здрави!

П.п. Абе я малко лирично отклонение.
    Колежке Sylvie, очевидно отскоро си у форума, та заради теб за пореден път ще декларирам - повече от четвърт век работя с хора и тук са ми достатъчни 2-3, макс 5-6 поста за да разбера кой какъв е. Силвиите около мен бяха четири, за съжаление вече са три, без изключение хубави хора, умни, красиви и работливи и винаги може да им се разчита. Обаче, с малки нюанси - твърдоглави, всичко знаят, нищо не може да им се докаже, устати до степен... как да кажа... че чак трябва да им отнемам думата. Та тъй де, дано поне от обръщението "колежке" не се засягаш. Силно ти препоръчвам да не ме вземаш насериозно, даже наистина може да ме игнорираш, достатъчно е чат-пат да ми четеш подписа. И в заключение, чувството за хумор не че е задължително, но много помага и не само в общуването с колеги ами най-паче в предизвикателството да се занимаваш с пчели.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Наблюдател
    Регистриран
    28.02.2017
    Пчеларски район
    Северен централен регион
    Здравейте колеги. Млад пчелар съм. Имам няколко военни сандъка и започнах да си правя кошери. Направих един като го разглобих целия, направих го с подвижно дъно , плодник , 2 магазина и капак, но разглобяването и цялата работа за направата става много бавно . искам да направя 3-4 кошера без подвижно дъно. Прилагам снимка да видите какви ще бъдат промените ( нарисувал съм със синьо ) , а те са в долната част да направя вход за пчелите и да закова една дъска да могат да кацат и да излизат и съответно по отгоре да направя отвор за вентилация и да сложа една прелка.

038161074.jpg

Проблем ли ще е , че дъното не може да се вади. Какви ще са минусите на кошера ( ще има ли такива) при положение, че дъното няма да мога да го спускам и да го вадя, а причината да искам го направя така е, че сандъка си остава фабрично здраво закован и отнема минимални условия на труд и време за да бъде направен.

Моля колегите които са си правили кошери от такива сандъци да изкажат мнение. Още нещо , кошерите ще са на 9 рамки .
    Поздрави

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Това, че дъната ще са неподвижни, не е кой знае какъв проблем. Пчелите не понасят мизерията и това, което падне на дъното го изхвърлят през прелката. Сандъците ще ти вършат работа като за начало, поне докато се понаучиш и в последствие можеш да се сдобиеш с фабрично произведени. Един съвет от мен: Направи всички магазини, капаци, табли т.н. с еднакви размери, за да имат взаимозаменяемост. Успех!

Наблюдател
    Регистриран
    28.02.2017
    Пчеларски район
    Северен централен регион
    Това ми е целта колега, да ги ползвам няколко години докато се науча да ги гледам и след това ще ги заменя. А доколкото за размерите, всички сандъци са един размер. За магазин ползвам същите такива сандъци, но ги прерязвам хоризонтално на половина и от един сандък излизат точно 2 магазина. Така че всички магазини плодници и капаци, ще са с еднакви размери . Благодаря за Съвета !!! Поздрави

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Изчисти надстроените далаци и махни тая наставка. Наставката ще я сложиш, когато започнеш да даваш твърда храна. Не затваряй отворите на дъното, все още не. Незнам защо си правите тия изпълнения. Една обикновена хранилка събира около килограм твърда храна и им е точно над главите Януари и Февруари. Махате преградата на хранилката и пълните цялата хранилка Фул.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan.Ivanov Виж публикацията
    Здравейте колеги. Млад пчелар съм. Имам няколко военни сандъка и започнах да си правя кошери. Направих един като го разглобих целия, направих го с подвижно дъно , плодник , 2 магазина и капак, но разглобяването и цялата работа за направата става много бавно . искам да направя 3-4 кошера без подвижно дъно. Прилагам снимка да видите какви ще бъдат промените ( нарисувал съм със синьо ) , а те са в долната част да направя вход за пчелите и да закова една дъска да могат да кацат и да излизат и съответно по отгоре да направя отвор за вентилация и да сложа една прелка.

038161074.jpg

Проблем ли ще е , че дъното не може да се вади. Какви ще са минусите на кошера ( ще има ли такива) при положение, че дъното няма да мога да го спускам и да го вадя, а причината да искам го направя така е, че сандъка си остава фабрично здраво закован и отнема минимални условия на труд и време за да бъде направен.

Моля колегите които са си правили кошери от такива сандъци да изкажат мнение. Още нещо , кошерите ще са на 9 рамки .
    Поздрави
    Имам 100 такива с по два магазина, дъното не се вади само горна и долна прелка + 1/4 мрежесто дъно, на магазините нямам прелки. Много евтино ми стъпиха тези кошери, но колко нерви съм изхабил докато ги направя и без пари да ми ги дават вече няма да ги взема! Пироните изобщо не са жалени и са ковани в най невероятни посоки, което е най големия проблем...

Наблюдател
    Регистриран
    28.02.2017
    Пчеларски район
    Северен централен регион
    Колега и на мен ми стъпиха евтино. Взех 50 сандъка за 50 лв. От 1 сандък правя 1 плодник, и от 1 сандък правя 2 магазина ( което ще рече, че за направата на 1 кошер ми трябват 2 сандъка, които струват 2 лева. ) . Но сандъците са много по размер. Ти явно не си случил на точния размер. Имам човек който ме снабди с точно тези които стават за кошери. Другите не стават. В смисъл такъв, че тия от които съм взел може без да ги разглобявам, защото рамката си влиза перфектно в сандъка само пробивам дупките, махам капака, подравнявам отгоре за магазина и плодника е готов. Кошера събира 9 рамки. И аз разглобих един-два сандъка... но спрях . Много зор и трудоемко става .. гвоздейте закривени.. видийте са удряни та да са криви да не излзиат... абе страшна работа .

Може ли да пратиш едно фото на кошерите които си направил от сандъците.

Поздрави!

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Писаното е насочено към Силви, а твоя светост играе подържаща роля. Отговора на въпроса ти е, а кога пчелите градят пити?

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Писаното е насочено към Силви, а твоя светост играе подържаща роля. Отговора на въпроса ти е, а кога пчелите градят пити?
    Ъъъъ кво сега. Силви след някоя година ще започне да дава съвети за найлон и хранилки. Така ли излиза. Това ли съветваш колежката.
    П.П. Много и помогна, шъ знайш.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Ъъъъ кво сега. Силви след някоя година ще започне да дава съвети за найлон и хранилки. Така ли излиза. Това ли съветваш колежката.
    П.П. Много и помогна, шъ знайш.
    Не, а да се замисли, че не всеки път, човека даващ акъл знае повече от нея, защото както е писал Йорданов, всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •