Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
И си прав колега и не си...
Всичко зависи от камбанарията от която гледаш. Ако имаш 50+ кошера въобще няма да се занимаваш с това семейство, но ако имаш дестина кошера ще гледаш по друг начин на всеки един от тях... Семейството е нападното, да, но колко е поражението можем само да гадем. Пилото колкото и да е малко си стои, има 2-3 шепи пчели, колко са, читави ли са или не са, също не знаем.
Вариант 1: прекратяваме живота на това семейство с пърлачката..
Вариант 2: Обединяваме семейството с някое друго.
Вариант 3: Опитваме се да го възстановим като отводка, и ако се закрепи до края на май месец, ако не ни харесва свещевата майка спокойно можем да си я сменим.
Вариант 4: Копуваме му майка...
Аз не бих избрал вариант 4, защото майките по това време са скъпи, а и не мисля че експеримент с такова семейство си заслужава и 20 лв.
Вариант 2 също не бих избрал по това време на годината, защото семейството може да е болно, което няма как да знаем със сигурност, но при дори и малка вероятност за това не бих рискувал друг кошер.
Вариант 3 е всъщност това което предложих аз. Всички ме нападнахте, че е това е неправилно и загуба на време! ОК вероятно сте прави, обаче, ако гледам стотина семейства веднага бих приложил Вариант 1 и не бих се занимавал, но иначе бих се пробвал!

И да Ви попитам нещо друго: Ако имате презимувала запасна майка бихте ли я придали на такова семейство?
Ник , защо за едно семейство трябва да отслабя другите 14 ?
Ти пишеш -пило с две шепи пчели , а казваш , че за пораженията само можем да гадаем .
Третирай го по точка 1 .