Цитат Първоначално публикувано от различен Виж публикацията
Уважаеми господине, аз с всеки изминат ден, все повече се ужасявам от състоянието на пчеларството в България. Госпожата може да се окаже и права! Аз имам едно малко прекъсване в пчеларстването и сега се завръщам наново и се ужасявам от действителността! Ми то навсякъде се говори само за инверт. В питките в хранилките и то хранилки по 5-6 литра. Гледах и лекцията на някой си в Плевен на последното изложение. Ми то там само за инверт и големи хранилки се говори. Това ли е съвременното пчеларство, това ли е бъдещето? Ми да ви таковам в пчеларите!
Права си е жената, прави са и германците да казват, че меда на България е нискокачествен. Каквото сте си послали, на това ще спите. Сърдете се на себе си!
Не толкова обръщението е важно, важно е да владееш технологията на отглеждане на пчели!
Преди време бях дал пример с добива на мляко, който е пряко зависим от т.н. зоб (храната). Няма как да храниш с груб фураж добитъка и да очакваш чудеса. Както при добитъка, така и при пчелите, а при всички живи същества, е важна храната. При пчелите е много важно да се прецени момента, в който им се предлага и каква да е тя.
Що за пчелари сте, след като си мислите, че от шепа пчели може да се очаква добив? За да имаш силни семейства, от които да очакваш евентуален добив, е нужна необходимата храна в точното време. Това което обяснявам и би следвало всеки пчелар да знае, не е свързано с манипулиране на готовия продукт, било то по време на паша или след това - в склада с готова продукция. Вероятно има такива, които го правят целенасочено, но има и такива, които го правят от незнание. Хайде стига толкова с лекцията, кой разбрал - разбрал, който не е - за негова сметка. В заключение, за кой ли път ще споделя една мисъл на български борец - печелил призови места на европейски и олимпийски първенства : "Ранъта, прай борбъта!"