Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 8061

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от различен Виж публикацията
    Уважаеми господине, аз с всеки изминат ден, все повече се ужасявам от състоянието на пчеларството в България. Госпожата може да се окаже и права! Аз имам едно малко прекъсване в пчеларстването и сега се завръщам наново и се ужасявам от действителността! Ми то навсякъде се говори само за инверт. В питките в хранилките и то хранилки по 5-6 литра. Гледах и лекцията на някой си в Плевен на последното изложение. Ми то там само за инверт и големи хранилки се говори. Това ли е съвременното пчеларство, това ли е бъдещето? Ми да ви таковам в пчеларите!
    Права си е жената, прави са и германците да казват, че меда на България е нискокачествен. Каквото сте си послали, на това ще спите. Сърдете се на себе си!
    Не толкова обръщението е важно, важно е да владееш технологията на отглеждане на пчели!
    Преди време бях дал пример с добива на мляко, който е пряко зависим от т.н. зоб (храната). Няма как да храниш с груб фураж добитъка и да очакваш чудеса. Както при добитъка, така и при пчелите, а при всички живи същества, е важна храната. При пчелите е много важно да се прецени момента, в който им се предлага и каква да е тя.
    Що за пчелари сте, след като си мислите, че от шепа пчели може да се очаква добив? За да имаш силни семейства, от които да очакваш евентуален добив, е нужна необходимата храна в точното време. Това което обяснявам и би следвало всеки пчелар да знае, не е свързано с манипулиране на готовия продукт, било то по време на паша или след това - в склада с готова продукция. Вероятно има такива, които го правят целенасочено, но има и такива, които го правят от незнание. Хайде стига толкова с лекцията, кой разбрал - разбрал, който не е - за негова сметка. В заключение, за кой ли път ще споделя една мисъл на български борец - печелил призови места на европейски и олимпийски първенства : "Ранъта, прай борбъта!"

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Не толкова обръщението е важно, важно е да владееш технологията на отглеждане на пчели!
    Преди време бях дал пример с добива на мляко, който е пряко зависим от т.н. зоб (храната). Няма как да храниш с груб фураж добитъка и да очакваш чудеса. Както при добитъка, така и при пчелите, а при всички живи същества, е важна храната. При пчелите е много важно да се прецени момента, в който им се предлага и каква да е тя.
    Що за пчелари сте, след като си мислите, че от шепа пчели може да се очаква добив? За да имаш силни семейства, от които да очакваш евентуален добив, е нужна необходимата храна в точното време. Това което обяснявам и би следвало всеки пчелар да знае, не е свързано с манипулиране на готовия продукт, било то по време на паша или след това - в склада с готова продукция. Вероятно има такива, които го правят целенасочено, но има и такива, които го правят от незнание. Хайде стига толкова с лекцията, кой разбрал - разбрал, който не е - за негова сметка. В заключение, за кой ли път ще споделя една мисъл на български борец - печелил призови места на европейски и олимпийски първенства : "Ранъта, прай борбъта!"
    Не мислех да се заяждам, но ме предизвикваш!
    Всички тук говорите само за цена на инверта и изкупна цена. Никой не говори за качество. Не отричам ролята на подбудителното и зазимителното подхранване, както и на даване на питки през зимата. Ужасява ме говоренето за поевтиняване на пчеларския труд, автоматизацията и производството на нещо представяно за мед! Ами уважаеми ГОСПОДА, Вие не сте пчелари, Вие сте СИРОПАРИ! А това, което вадите от кошерите не е мед, а сгъстен захарен инвертиран сироп, който няма нищо общо с качеството и меда! Вземате едни мангали, връчвате им едни цистерни с инверт и ги пускате през ден-два, да пълнят хранилки. Без ни най-малка мисъл, какво аджеба правят и какъв е крайният резултат!
    И след това почвате с претенциите, че изкупната цена била ниска. Ами и 2 лева за този ПРЕРАБОТЕН сироп, като цена е много!!!!!!!!!!!!!!!! И не се сърдете на германците, че ви слагат в категорията за нискокачествен мед. Това явно е факт!
    Гонете качество и тогава претендирайте за пари!
    Разполагайте пчелините на места с възможна редуваща се паша и най-важното: Правете подвижно пчеларство! Местете кошерите по 7-8 пъти в годината и ще имате постоянна паша, приток на нектар, високи добиви и качествена продукция!
    А то сега всеки направил по 500-1000 кошера, минава с цистерната и произвежда "МЕД"! Смешно и жалко! И "УСВОЯВА" едни пари по едни програми и е голямата работа!
    И затова много колеги са се насочили към майко производство и правенето на отводки, както и зарибяването на млади и стари, за да им се купуват пчелите! То единственото, което остава при това масово инвертиране, акъна е само това!

Успешна година!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •