Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 34

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    14.05.2013
    Пчеларски район
    с. Топчии обл.Разград

Маточници през март ?!

Здравейте, един бърз въпрос.
    Днес установих, че една моналогодишна отводка е изградила 2 големи маточника!
    Пило няма никакво, но майката е там. Възможно ли е по това време на годината да си смянат майката?
    Има ли смисъл да им придавам запасна майка или пчелите ще я принудят да снесе в маточниците ?

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Бърз отговор - и да се излюпи майка по това време на годината няма кой да я оплоди, така че слагай от запасните майки. Поне аз така направих днеска при подобен случай.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Бързо допълнение

То че търтеи има - има, но едва ли ще си свършат качествено съпружеските задължения. Тъй че слушай колегата и обединявай - на пролет ще възстановяваш бройката.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Бърз отговор - и да се излюпи майка по това време на годината няма кой да я оплоди, така че слагай от запасните майки. Поне аз така направих днеска при подобен случай.
    Точно когато си писал този пост, аз съм поставил пило на един кошер защото няма майка. Днес направих проверка и на две пити има по над педя пило. Случая е още по интересен, но засега отговарям само на поста.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Точно когато си писал този пост, аз съм поставил пило на един кошер защото няма майка. Днес направих проверка и на две пити има по над педя пило. Случая е още по интересен, но засега отговарям само на поста.
    Чакам продължението и малко подробности

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Чакам продължението и малко подробности
    След като има желаещи за продължение, просто няма как да не се съглася. Та - сложих пило, че нямаше майка на 3 март. Изчаках 20 дена. Прегледах кошера и няма майка, няма и разрушени маточници. Имаше още един на който открих, че няма майка и му бях сложил пило преди 5 дни. Взех решение да ги обединя с този, с новото пило да произвеждат майка заедно. След още 5 дни проверих до къде са стигнали. Този път имаше и майка. Да, но времето е малко за да се е произвела от новото пило. Значи е била от първия. Хем съм ги обединил, хем съм и предал майка без каквито и да е фокуси.

Само не разбрах, кога се е оплодила, като времето беше толкова лошо? Затова и писах горе за едни съмнения, но Матеев така и не ми отговори на въпроса.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    След като има желаещи за продължение, просто няма как да не се съглася. Та - сложих пило, че нямаше майка на 3 март. Изчаках 20 дена. Прегледах кошера и няма майка, няма и разрушени маточници.
    Може като си преглеждал , да е била навън , ако времето е било хубаво и да и е излязъл късмета

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    След като има желаещи за продължение, просто няма как да не се съглася. Та - сложих пило, че нямаше майка на 3 март. Изчаках 20 дена. Прегледах кошера и няма майка, няма и разрушени маточници. Имаше още един на който открих, че няма майка и му бях сложил пило преди 5 дни. Взех решение да ги обединя с този, с новото пило да произвеждат майка заедно. След още 5 дни проверих до къде са стигнали. Този път имаше и майка. Да, но времето е малко за да се е произвела от новото пило. Значи е била от първия. Хем съм ги обединил, хем съм и предал майка без каквито и да е фокуси.

Само не разбрах, кога се е оплодила, като времето беше толкова лошо? Затова и писах горе за едни съмнения, но Матеев така и не ми отговори на въпроса.
    Случая ти не дава доказателства, а само предположения. Има и други алтернативни варианти ......... например в един от двата кошера е имало майка, но е започнала да снася много късно. Слагал си пило - значи може да си прехвърлил и майка. Може в някой кошер да са презимували едновременно 2 майки - въобще всякакви малковероятни събития може да са се случили, включая и оплождане на майка на 10 метра от кошера в някой по-топъл ден за облитане.

Нали знаеш кривата на нормалното разпределение на вероятностните събития. В двата края на тази крива наистина има събития с много ниска вероятност, но това не означава, че те не могат да се случат например веднъж на 1000 години. Та ако си наблюдавал такова събитие - значи си голям късметлия. Защо не отидеш да си пуснеш фиш от тотото, докато не те е напуснал късмета?

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Imperov Виж публикацията
    Здравейте, един бърз въпрос.
    Днес установих, че една моналогодишна отводка е изградила 2 големи маточника!
    Пило няма никакво, но майката е там. Възможно ли е по това време на годината да си смянат майката?
    Има ли смисъл да им придавам запасна майка или пчелите ще я принудят да снесе в маточниците ?
    Един бързо до уточняващ въпрос който е съществен, маточниците захранени ли са .И още един не толкова бърз въпрос друго пило имали снесено в семейството !
    Милен Михов

Наблюдател
    Регистриран
    22.02.2015
    Колеги, днес видях че имам същия проблем, извършили са си самосмяна, а в кошерите нямам и един търтей, ако някой ми изпрати 20-тина има ли шанс да се оплоди младата майка?

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •