Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 67

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013

Пчелоопрашване и субсидиране или Директни плащания

Разбира се, но е много тежко за вдигане при развъртанията за изравняване по сила на двете семейства. После не е без значение с какви рамки се работи. Идеята на Лангсрот-Рут е била да се работи с един вид рамки и да не се търсят други рамки при наличието на единия вид примерно за магазини или плодници. Иван Венер, ако сте обърнали внимание не използва магазинните рамки за плодникови за да не се нападат от молеца. Там където е имало пило молеца напада. Забележете, че при изградени нови рамки в които не е снасяно че не се нападат от молци ако са в отделен корпус само нови рамки. При смесено поставяне има молци, но те са по старите рамки. При 1000 кошера както той работи предполагам (което не е писал) е ужас да съхраняваш рамки за следващата година в сандъци. Можеш да си направиш МК кошерите много бързо на ДДБ като отдолу се постави пояс висок 7 см (над дъното). Проблема както писах в един раздел в България приятели не е в това как се работи, въпреки че и това е важно, а в пашите, годините и лечението. При добра година нещата са добри. Но лечение няма и сме изоставени. Идеята ми за заплащане на пчелоопрашването (подвижното пчеларство) по 60,80 и 100 лева според броя на пашите е да се увеличи с 30-40 % добива на ентомофилните растения (опрашвани от пчели) и да можем да заплащаме за прегледите на лекарите примерно по 1 лев на кошер. И тогава МЗ ще облага арендаторите с данък пчелоопрашване, който да е минимален и да се осигурят пари за пчелното субсидиране. Така е правилно, защото без нашите пчели добивите им ще са трагични. Не може да очакваш 100 тона мед от една саксия кориандър. При оплождането цветовете престават да отделят нектар и пчелите се местят на друг цвят. Затова въвеждам съотношението 4/10, което означава, че на 100 декара са нужни 40 силни кошера за опрашване. За мед може да ги закараш всички, но при закарани примерно 200 кошера се получава пренасищане с пчели и добива от мед за кошер пада. На тия от горе (министрите) мога да им разкажа играта. Нищо не разбират, а се занимават да ръководят такъв важен за икономиката отрасъл като земеделието. Пак казвам - Германия от пчелоопрашване получава приходи от 14-15 милиарда евро годишно, а от износ на мед 100-120 милиона евро. Сами си направете изводи кое да се субсидира. Меда или пчелоопрашването. А пчелоопрашване без пчелар в съвременния свят не може да има при тази голяма концентрация на производство на слънчоглед, рапица и пр. Нужни са много опрашвачи за кратко време. Това в съвременните условия от всички насекоми-опрашвачи може да го осигури само медоносната пчела, която осигурява голяма инвазия за 10-15 дни колкото трае цъфтежа на кориандъра и срънчогледа. При лоши години се изисква като имаме субсидия да оставим меда за пчелите и на следващата година да има резултат, а не за ги тъпчем със захар и после да се вайкаме защо така, защо иначе. При това положение и за пчеларя ще има доход и той няма да се отказва от бизнеса си, няма да ходи в Германия да си търси друга работа, а тук ще работи с мерак. За останалите кошери по дворовете да се заплаща примерно по 20 лева на кошер, но това да става с комисия от лекар, кмет и РА. Така няма да се крият повечето пчелари и да не показват доходи и за държавата ще има. Няма да има и протести. Хората като живеят добре не се оплакват.
    Този пост е редактиран от Mateev; 31.10.2013 в 09:14.

Цитат Първоначално публикувано от kirschman Виж публикацията
    Разбира се, но е много тежко за вдигане при развъртанията за изравняване по сила на двете семейства. После не е без значение с какви рамки се работи. Идеята на Лангсрот-Рут е била да се работи с един вид рамки и да не се търсят други рамки при наличието на единия вид примерно за магазини или плодници. Иван Венер, ако сте обърнали внимание не използва магазинните рамки за плодникови за да не се нападат от молеца. Там където е имало пило молеца напада. Забележете, че при изградени нови рамки в които не е снасяно че не се нападат от молци ако са в отделен корпус само нови рамки. При смесено поставяне има молци, но те са по старите рамки. При 1000 кошера както той работи предполагам (което не е писал) е ужас да съхраняваш рамки за следващата година в сандъци. Можеш да си направиш МК кошерите много бързо на ДДБ като отдолу се постави пояс висок 7 см (над дъното). Проблема както писах в един раздел в България приятели не е в това как се работи, въпреки че и това е важно, а в пашите, годините и лечението. При добра година нещата са добри. Но лечение няма и сме изоставени. Идеята ми за заплащане на пчелоопрашването (подвижното пчеларство) по 60,80 и 100 лева според броя на пашите е да се увеличи с 30-40 % добива на ентомофилните растения (опрашвани от пчели) и да можем да заплащаме за прегледите на лекарите примерно по 1 лев на кошер. И тогава МЗ ще облага арендаторите с данък пчелоопрашване, който да е минимален и да се осигурят пари за пчелното субсидиране. Така е правилно, защото без нашите пчели добивите им ще са трагични. Не може да очакваш 100 тона мед от една саксия кориандър. При оплождането цветовете престават да отделят нектар и пчелите се местят на друг цвят. Затова въвеждам съотношението 4/10, което означава, че на 100 декара са нужни 40 силни кошера за опрашване. За мед може да ги закараш всички, но при закарани примерно 200 кошера се получава пренасищане с пчели и добива от мед за кошер пада. На тия от горе (министрите) мога да им разкажа играта. Нищо не разбират, а се занимават да ръководят такъв важен за икономиката отрасъл като земеделието. Пак казвам - Германия от пчелоопрашване получава приходи от 14-15 милиарда евро годишно, а от износ на мед 100-120 милиона евро. Сами си направете изводи кое да се субсидира. Меда или пчелоопрашването. А пчелоопрашване без пчелар в съвременния свят не може да има при тази голяма концентрация на производство на слънчоглед, рапица и пр. Нужни са много опрашвачи за кратко време. Това в съвременните условия от всички насекоми-опрашвачи може да го осигури само медоносната пчела, която осигурява голяма инвазия за 10-15 дни колкото трае цъфтежа на кориандъра и срънчогледа. При лоши години се изисква като имаме субсидия да оставим меда за пчелите и на следващата година да има резултат, а не за ги тъпчем със захар и после да се вайкаме защо така, защо иначе. При това положение и за пчеларя ще има доход и той няма да се отказва от бизнеса си, няма да ходи в Германия да си търси друга работа, а тук ще работи с мерак. За останалите кошери по дворовете да се заплаща примерно по 20 лева на кошер, но това да става с комисия от лекар, кмет и РА. Така няма да се крият повечето пчелари и да не показват доходи и за държавата ще има. Няма да има и протести. Хората като живеят добре не се оплакват.
    Аз като един "крупен" арендатор, разбирам огромното значение на пчелоопрашването на моите култури и съм склонен да си платя, но само веднъж. Та ако плащам данък за опрашване на държавата, защо да плащам и на теб??? Ти искаш, хем пари от мен, хем от държавата (от моя данък) за едно и също нещо. Тоест, аз трябва да ти платя 2 пъти - е много нагло! Освен това, защо да плащам на теб, че си дошъл от някъде си, вместо на местните пчелари, чиито кошери, така или иначе ще ми опрашват културите безплатно??? И още един въпрос. Как изчисли, че за последната главна паша, когато семействата по естествен път са най-силни и многочислени, трябва да се плаща най-много? Не би ли трябвало пчеларя да има стимул, да създаде такива семейства за първата паша? нещо няма логика.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Само една поправка - пчелите (медоносните) опрашват само 1/3 от видовете растения които се нуждаят от опрашване. Другите 2/3 се опрашват от други насекоми.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Само една поправка - пчелите (медоносните) опрашват само 1/3 от видовете растения които се нуждаят от опрашване. Другите 2/3 се опрашват от други насекоми.
    Опрашват се 1/3 от растенията от насекоми, но 70% от тази 1/3 се опрашва от пчелата.

"„Повечето култури – 87 от най-важните 115 на планетата – имат нужда от опрашване, за да раждат плодове, ядки и семена”, казва агроекологът Александра-Мария Клайн от университета в Гьотинген. Тези култури съставляват около един трилион долара от общите годишни продажби на селскостопанска продукция по света, равняващи се на средно три трилиона долара. Освен това те осигуряват 35 процента от калориите, консумирани от хората всяка година и по-голямата част от витамините, минералите и антиоксидантите."

Мисля си, че единствения начин да се дадат субсидии за опрашване е ако се измисли нещо от държавата. Това да плащат арендаторите някаква такса технологично няма как да стане. Например моите пчели летят в район от трима арендатори. Кой, колко и на кого да плащат?
    Всичко ще се оправи ако се нормализира цената на пчелните продукти и в частност на меда. Тогава ни субсидия ще ни трябва, ни дявол.

Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Колега scutellator, в стремежа да изкажем оригиналното си мнение за голямо съжаление бягаме от същноста на темата.Тук не става въпрос да се цакаме с 0.000000000 и нещо от %. Когато става въпрос за опрашване на техническите култури (по 2-3 хиляди декара и нагоре) бомбусите не ще ти помогнат.Такива малобройни колонии нямат капацитета на медоносните пчели. Съгласен съм,че има ниша и за тях и там показват завидни резултати.Тя природата си се регулира сама и за щастие още неможем да и се месим за всяко нейно решение, колкото и нелогично да е то за нас. Вярно гладни сме. Затова и вече не се издържа, затова и искаме, и ще искаме, и ще искаме, и т.н. до постигане на исканията.Тук не става въпрос за прищявки и глезотии.Става въпрос за адекватно поведение, както от управляващи така от колеги и всички организации които са ни стъпили на врата. Сега най-много се нуждаем от градивност, която да ни изкара от батака. Никой не знае как ще ни пързулнат през новия програмен период. То най-доброто предстои, но въпроса остава - "директни плащания или за опрашване"??? Как и защо зависи и от нас.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Аз не знам, не се ли притеснявате, че с раздухването на тази тема за плащания за опрашването дърпате дявола за опашката? Мисля, че сега има негласно споразумение между пчеларите и арендаторите на земя. Никой нищо не иска от другия и са си взаимно полезни. Тръгне ли се на някаква война и взаимни претенции, пчеларите ще са губещите. По три причини - финансова, организационна и лобистка. Да не стане като в оная приказка, че куче, което не знае да лае, само вкарва вълка в кошарата?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Някои колеги все се правят, че не разбират какво пиша - ЗАПЛАЩАНЕТО НА ОПРАШИТЕЛНАТА ДЕЙНОСТ НЯМА ДА Е ПО РАВНО НА ВСИЧКИ КОИТО ИМАТ ПЧЕЛИ, НЕЗАВИСИМО, ЧЕ И СЕЛСКИТЕ ПЧЕЛИ ХОДЯТ В МАСИВИТЕ НА АРЕНДАТОРА. Схемата е следната: 1. ТОЙ (АРЕНДАТОРА) НИЩО НЯМА ДА ПЛАЩА, освен да сключи договор с пчелар при условията последния да си закара кошери в масива му по схемата 4:10 (нормално развити семейства за 10 декара ентомофилни растения). Примерно масива е 300 дка - необходими са ЗА ОПРАШВАНЕТО 120 кошера (4:10х300=120). Пчеларя си ги охранява, но договорът се проверява от РА (разпл. агенция, кмет и вет.лекар). Всички са подписани на този договор. Въпрос: Ами ако арендаторът не иска пчели в масивите си (примерно е тъп, в което се съмнявам) или подпише само с един пчелар? Проверката е за съмнения за злоупотреба (примерно арендатора и пчеларя са приятели или роднини или пък той каже, че има собствени пчели). Прави се проверка и ако кошерите закарани там са празни, арендатора няма да получи нито лев директни плащания за годината (принуда да не лъже). Ако не иска пчели ще БЪДЕ ГЛОБЕН СЪС СУМАТА НА РАЗХОДА ЗА СУБСИДИРАНЕ ОТ СЕЛСКИТЕ ПЧЕЛИ, които той тайно се надява да ходят на масивите му. И тогава като походи малко на курсове ще му се изясни кой е поп и кой е сват. ЗАБЕЛЕЖКА: БЕЗ ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО (ГРАМОТНИ МИНИСТРИ И НЕ ПОДКУПНИ ОТ МЕДАРИТЕ фирмите за мед) нищо няма да стане. Можем да си пишем романи тука и това е. Пчеляря може да закара 150 кошера, но ще получи субсидия само за 120 кошера. Останалите ще му носят доход от мед и ще получат субсидия деминимис - 20 лева но за останалите 30 кошера, както и всички които са по селата в дворовете. Идеята е да се вдигне ефективността на опрашването и арендатора да има доход сравнен с други години по-висок с 20-30 %. Субсидираните кошери ще получат за една паша 60 лева, за две паши - 80 лева (общо) и за трета паша - 100 лева за целия сезон. За да не настане война между пчеларите за площи за опрашване РА ще прави по дружества разпределяне на кошерите по масиви съгласно подадени преди това заявления от пчеларите. Някои пчелари може да не искат да си карат кошерите или да не искат подвижно пчеларство. СЕГА НАЙ-ВАЖНОТО - КОЙ ЩЕ ДАДЕ ПАРИТЕ? Ето го отговора: РА (разпл. агенция) ще плати само на регистриран ЗП пчелар, който представи протоколите си за съответен брой паши с подписи на всички (арендатора, вет.лекар, кмет и представител от РА). Парите ще дойдат от облагане на сделките (ЩЕ ПЛАТЯТ ТЪРГОВЦИТЕ - разбират се с контрагента си кой от двамата или заедно) за износ на кориандър, слънчоглед, рапица, череши и пр. САМО АКО Е ИМАЛО ПОДВИЖНО ПЧЕЛАРСТВО И САМО ЗА ТИЯ КОШЕРИ КОИТО ИЗПЪЛНЯВАТ ИЗИСКВАНИЯТА: ДОГОВОР, ПРОТОКОЛ, ЗАКАРАНИ ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА, ЗАЯВЛЕНИЕ В РА. За всички останали кошери държавата (а не арендатора) ще се бръкне по 20 лева на кошер и ще плати както плаща на овце, крави, програма ДЕМИНИМИС (парите се разпределят ако има национални доплащания според регистрираните ЗП и техните кошери. Който не плаща данъци даржавата няма да му плаща нищо, както е навсякъде по света.
    СЕГА НЕЩО НЕЯНО ИМА ЛИ? Чакам контра въпроси, а не обиди - иначе излизам от форума. Къде колегата прочете че два пъти щял да плаща (аз така и не разбрах къде е първия му път)? Никъде не съм писал, че арендатор ще плаща освен ако лъже и оправя свой приятел-пчелар. Това обаче по моята схема не може да стане защото протокола ще се подпише и от кмета, представител на РА и вет.лекар. За да стане това приятели трябва министъра да не е политическа фигура и да не е ГЕЙ пред Брюксел. Търсете си лобита в партиите за които гласувате и искайте това да се обещава преди избори. Така може да постигнем резултат. Иначе - наредили се пет дядовци с пет буркана мед през МЗХ и нека си викат колкото си искат. Я питайте тия дето викат сега в София знаят ли примерно като нас сега за какво викат. Те просто си викат. Може и да не са тъпи, но не са и умни. Когато ние искаме конкретни неща - има телевизии има вестници. Ще вдигаме алармата и все някой ще ни чуе. Аз например исках от СКАТ да ми поканят Мирослав Найденов (тогава беше той) срещу мен, но те ми отказаха. Искаха да си платя предаването (Байрактаров тъпия). Такива ми ти работи. Сам човек става само за тоалетната.

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Пиша за колегата който твърди, че 30% от опрашването се дължи на пчелите. Тука жестоко грешиш. Хайде да не съм прав. Но нека размислим. Днес земята се обработва на големи масиви от всякакви култури в т.ч. и медоносни. Цъфтежа продължава не повече от 7-10 дни (след това цветовете започвят да вяхнат. Рапицата прави изключение, но при нея тя избуява и зацъфтяват нови цветоне към върха и пашите и са по-дълги. Да вземем един масив от 500 декара с милиарди цветове. От къде ще се намерят толкова много насекоми освен пчели, които за краткото време да опрашат тези цветове. А масивите не са един и два. Така че в съмременото земделие при тия огромни масиви само медоносната пчела с подкрепата на човека може да осигури толкова голяма инвазия от опрашвачи.

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Значи нищо не сте чели. Нали ви писах, че се прегражда с прост чувал от захар. Да, от 30 години съм пчелар и не си обяснявайте по сложен начин просите неща. Вместо снелгрова дъска (разделителна табла) аз използвам прост бял чувал от захар. И пак погледнете в писаното преди - след изравняване на силата на двете (разделени с чувала) семейства при настъпване на първата паша се премахва преградата (чувала - всеки път като че ли трябва да пиша пояснения) и едната майка убива другата. Остава много пило и много пчели и една майка. Семейството се превръща за медовия период в медово. След ваденето на последния мед се прави второто семейство чрез налитане на маточник, майка или пък както обясних с майка от нуклеуса за който писах. Аз повече няма да пиша ако сте некоректни. Не си пиша името заради мърлячите от пчеларската асоциация, които са лобисти на медопреработвателите и искат да им слугуваме и да не се плаща за пчелоопрашване, защото ще спрем да им даваме меда още в началото на лятото, а ще имаме пари и ще продаваме бавно по 8-9 лева и това ги вбесява. От много години водя борба против медарството в подкрепа на опрашването. Мислете за тия работи. При мен и въобще в ЛР кошери няма магазин, няма плодник. Всички рамки са еднакви. Просто ви казвам, че Венер заради молците не използва рамките които са за мед за снасяне на яйца и така ги запазва. Първо ви съветвам да прочетете Любен Радоев "Календарен справочник на пчеларя". Венер се бори за добив на мед при три и повече паши (и подвижно пчеларство) за 100-150 кг от кошер мед за сезон. Рекорда не знам дали е негов, но е от порядъка на 370-380 кг. Забележка: Снелгровата дъска служи постоянно да се работи с две майки в две разделени с нея семейства и горното е помощно. Аз нямам такъв инвентар и време защото се занимавам и с друга работа. Решил съм обаче да започна по този начин, защото го пробвах на няколко кошера и даде резултат. Много ме крадат и постоянно ме връщат от началото. В тая държава няма оправия. Двумайчино отглеждане има само през главна паша като в един кошер (едно семейство) работят две майки разделени през корпус пълен с мед и две ханеманови решетки. Първи корпус е плодник на едната майка, ХР, магазин, ХР, плодник на втората майка. Свърши ли обаче пашата и не бъдат заменени ХР с плътна преграда (чувала), то пчелите оставят само едната майка. Затова трябна да се внимава за момента на преграждане. Двусемейно отглеждане е това което ви писах вече - в един кошер две раздвелени плътно майки и съединяване преди пашата (едната майка убива другата). Това се прави за по-голям добив на мед и използване и на най-слабите паши. Знаете, че пащите настъпват и не ни питат дали семействата ни са в най-голямата си сила. Слабите не дават мед, а само силните. Сега пояснения на арендатора: за да получаваш много повече продукция е необходимо пчелите да бъдат в масивите, а не по дворовете. Така всяка пчела прави по стотина полета на ден, а при отдалечена паша - десетина. Опрашването е много по-слабо. Но ти не си виновен. Толкова ти е разбирането за земеделие. Ти няма на мен да плащаш нищо. Държавата от изностните такси ще насочва част от парите за тези които са извършили подвижното пчеларство, не на тези чиито пчели седят по дворовете. А ако сега за първи път чуваш за подвижно пчеларство и за субсидии - иди в Германия (вече писах) и ги питай те глупави ли са, че субсидират по тоя начин. Тука е робска държава и ти искаш да възпитаваме в себе си роба. Не става. Проблема е много сериозен, защото и пчеларите не ги включват тия работи за съжаление. Пишете си тогава за времето. Казах ви че от пчелоопрашване Германия реализира приход от 15-20 пъти повече от износа на мед. Затова са умни защото могат и да се направят и на глупави, но глупавите никога не могат да станат умни.
    Този пост е редактиран от kirschman; 29.10.2013 в 23:03. Причина: пропуск

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от kirschman Виж публикацията
    Значи нищо не сте чели. ...
    ... Затова са умни защото могат и да се направят и на глупави, но глупавите никога не могат да станат умни.
    Колега, наистина си личи, че имаш ипит с пчелите и че си вникнал в написаното по книгите. Хубаво е, че искаш да споделиш опита и вижданията си с дргугите.
    НО, бъркаш начина. Тона ти е малко назидателен, заключенията (по адрес на другите) малко крайни, а идейте за опрашването са толкова далеч от реалността.
    Ще си позволя и един съвет. Като влезеш в един форум, първо се опитай да разбереш кой-кой-е. Щото иначе ще си постоянно на пързалката ;-)
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •