Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 7 123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 67
    Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013

Пчелоопрашване и субсидиране или Директни плащания

Разбира се, но е много тежко за вдигане при развъртанията за изравняване по сила на двете семейства. После не е без значение с какви рамки се работи. Идеята на Лангсрот-Рут е била да се работи с един вид рамки и да не се търсят други рамки при наличието на единия вид примерно за магазини или плодници. Иван Венер, ако сте обърнали внимание не използва магазинните рамки за плодникови за да не се нападат от молеца. Там където е имало пило молеца напада. Забележете, че при изградени нови рамки в които не е снасяно че не се нападат от молци ако са в отделен корпус само нови рамки. При смесено поставяне има молци, но те са по старите рамки. При 1000 кошера както той работи предполагам (което не е писал) е ужас да съхраняваш рамки за следващата година в сандъци. Можеш да си направиш МК кошерите много бързо на ДДБ като отдолу се постави пояс висок 7 см (над дъното). Проблема както писах в един раздел в България приятели не е в това как се работи, въпреки че и това е важно, а в пашите, годините и лечението. При добра година нещата са добри. Но лечение няма и сме изоставени. Идеята ми за заплащане на пчелоопрашването (подвижното пчеларство) по 60,80 и 100 лева според броя на пашите е да се увеличи с 30-40 % добива на ентомофилните растения (опрашвани от пчели) и да можем да заплащаме за прегледите на лекарите примерно по 1 лев на кошер. И тогава МЗ ще облага арендаторите с данък пчелоопрашване, който да е минимален и да се осигурят пари за пчелното субсидиране. Така е правилно, защото без нашите пчели добивите им ще са трагични. Не може да очакваш 100 тона мед от една саксия кориандър. При оплождането цветовете престават да отделят нектар и пчелите се местят на друг цвят. Затова въвеждам съотношението 4/10, което означава, че на 100 декара са нужни 40 силни кошера за опрашване. За мед може да ги закараш всички, но при закарани примерно 200 кошера се получава пренасищане с пчели и добива от мед за кошер пада. На тия от горе (министрите) мога да им разкажа играта. Нищо не разбират, а се занимават да ръководят такъв важен за икономиката отрасъл като земеделието. Пак казвам - Германия от пчелоопрашване получава приходи от 14-15 милиарда евро годишно, а от износ на мед 100-120 милиона евро. Сами си направете изводи кое да се субсидира. Меда или пчелоопрашването. А пчелоопрашване без пчелар в съвременния свят не може да има при тази голяма концентрация на производство на слънчоглед, рапица и пр. Нужни са много опрашвачи за кратко време. Това в съвременните условия от всички насекоми-опрашвачи може да го осигури само медоносната пчела, която осигурява голяма инвазия за 10-15 дни колкото трае цъфтежа на кориандъра и срънчогледа. При лоши години се изисква като имаме субсидия да оставим меда за пчелите и на следващата година да има резултат, а не за ги тъпчем със захар и после да се вайкаме защо така, защо иначе. При това положение и за пчеларя ще има доход и той няма да се отказва от бизнеса си, няма да ходи в Германия да си търси друга работа, а тук ще работи с мерак. За останалите кошери по дворовете да се заплаща примерно по 20 лева на кошер, но това да става с комисия от лекар, кмет и РА. Така няма да се крият повечето пчелари и да не показват доходи и за държавата ще има. Няма да има и протести. Хората като живеят добре не се оплакват.
    Този пост е редактиран от Mateev; 31.10.2013 в 09:14.

Цитат Първоначално публикувано от kirschman Виж публикацията
    Разбира се, но е много тежко за вдигане при развъртанията за изравняване по сила на двете семейства. После не е без значение с какви рамки се работи. Идеята на Лангсрот-Рут е била да се работи с един вид рамки и да не се търсят други рамки при наличието на единия вид примерно за магазини или плодници. Иван Венер, ако сте обърнали внимание не използва магазинните рамки за плодникови за да не се нападат от молеца. Там където е имало пило молеца напада. Забележете, че при изградени нови рамки в които не е снасяно че не се нападат от молци ако са в отделен корпус само нови рамки. При смесено поставяне има молци, но те са по старите рамки. При 1000 кошера както той работи предполагам (което не е писал) е ужас да съхраняваш рамки за следващата година в сандъци. Можеш да си направиш МК кошерите много бързо на ДДБ като отдолу се постави пояс висок 7 см (над дъното). Проблема както писах в един раздел в България приятели не е в това как се работи, въпреки че и това е важно, а в пашите, годините и лечението. При добра година нещата са добри. Но лечение няма и сме изоставени. Идеята ми за заплащане на пчелоопрашването (подвижното пчеларство) по 60,80 и 100 лева според броя на пашите е да се увеличи с 30-40 % добива на ентомофилните растения (опрашвани от пчели) и да можем да заплащаме за прегледите на лекарите примерно по 1 лев на кошер. И тогава МЗ ще облага арендаторите с данък пчелоопрашване, който да е минимален и да се осигурят пари за пчелното субсидиране. Така е правилно, защото без нашите пчели добивите им ще са трагични. Не може да очакваш 100 тона мед от една саксия кориандър. При оплождането цветовете престават да отделят нектар и пчелите се местят на друг цвят. Затова въвеждам съотношението 4/10, което означава, че на 100 декара са нужни 40 силни кошера за опрашване. За мед може да ги закараш всички, но при закарани примерно 200 кошера се получава пренасищане с пчели и добива от мед за кошер пада. На тия от горе (министрите) мога да им разкажа играта. Нищо не разбират, а се занимават да ръководят такъв важен за икономиката отрасъл като земеделието. Пак казвам - Германия от пчелоопрашване получава приходи от 14-15 милиарда евро годишно, а от износ на мед 100-120 милиона евро. Сами си направете изводи кое да се субсидира. Меда или пчелоопрашването. А пчелоопрашване без пчелар в съвременния свят не може да има при тази голяма концентрация на производство на слънчоглед, рапица и пр. Нужни са много опрашвачи за кратко време. Това в съвременните условия от всички насекоми-опрашвачи може да го осигури само медоносната пчела, която осигурява голяма инвазия за 10-15 дни колкото трае цъфтежа на кориандъра и срънчогледа. При лоши години се изисква като имаме субсидия да оставим меда за пчелите и на следващата година да има резултат, а не за ги тъпчем със захар и после да се вайкаме защо така, защо иначе. При това положение и за пчеларя ще има доход и той няма да се отказва от бизнеса си, няма да ходи в Германия да си търси друга работа, а тук ще работи с мерак. За останалите кошери по дворовете да се заплаща примерно по 20 лева на кошер, но това да става с комисия от лекар, кмет и РА. Така няма да се крият повечето пчелари и да не показват доходи и за държавата ще има. Няма да има и протести. Хората като живеят добре не се оплакват.
    Аз като един "крупен" арендатор, разбирам огромното значение на пчелоопрашването на моите култури и съм склонен да си платя, но само веднъж. Та ако плащам данък за опрашване на държавата, защо да плащам и на теб??? Ти искаш, хем пари от мен, хем от държавата (от моя данък) за едно и също нещо. Тоест, аз трябва да ти платя 2 пъти - е много нагло! Освен това, защо да плащам на теб, че си дошъл от някъде си, вместо на местните пчелари, чиито кошери, така или иначе ще ми опрашват културите безплатно??? И още един въпрос. Как изчисли, че за последната главна паша, когато семействата по естествен път са най-силни и многочислени, трябва да се плаща най-много? Не би ли трябвало пчеларя да има стимул, да създаде такива семейства за първата паша? нещо няма логика.

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Значи нищо не сте чели. Нали ви писах, че се прегражда с прост чувал от захар. Да, от 30 години съм пчелар и не си обяснявайте по сложен начин просите неща. Вместо снелгрова дъска (разделителна табла) аз използвам прост бял чувал от захар. И пак погледнете в писаното преди - след изравняване на силата на двете (разделени с чувала) семейства при настъпване на първата паша се премахва преградата (чувала - всеки път като че ли трябва да пиша пояснения) и едната майка убива другата. Остава много пило и много пчели и една майка. Семейството се превръща за медовия период в медово. След ваденето на последния мед се прави второто семейство чрез налитане на маточник, майка или пък както обясних с майка от нуклеуса за който писах. Аз повече няма да пиша ако сте некоректни. Не си пиша името заради мърлячите от пчеларската асоциация, които са лобисти на медопреработвателите и искат да им слугуваме и да не се плаща за пчелоопрашване, защото ще спрем да им даваме меда още в началото на лятото, а ще имаме пари и ще продаваме бавно по 8-9 лева и това ги вбесява. От много години водя борба против медарството в подкрепа на опрашването. Мислете за тия работи. При мен и въобще в ЛР кошери няма магазин, няма плодник. Всички рамки са еднакви. Просто ви казвам, че Венер заради молците не използва рамките които са за мед за снасяне на яйца и така ги запазва. Първо ви съветвам да прочетете Любен Радоев "Календарен справочник на пчеларя". Венер се бори за добив на мед при три и повече паши (и подвижно пчеларство) за 100-150 кг от кошер мед за сезон. Рекорда не знам дали е негов, но е от порядъка на 370-380 кг. Забележка: Снелгровата дъска служи постоянно да се работи с две майки в две разделени с нея семейства и горното е помощно. Аз нямам такъв инвентар и време защото се занимавам и с друга работа. Решил съм обаче да започна по този начин, защото го пробвах на няколко кошера и даде резултат. Много ме крадат и постоянно ме връщат от началото. В тая държава няма оправия. Двумайчино отглеждане има само през главна паша като в един кошер (едно семейство) работят две майки разделени през корпус пълен с мед и две ханеманови решетки. Първи корпус е плодник на едната майка, ХР, магазин, ХР, плодник на втората майка. Свърши ли обаче пашата и не бъдат заменени ХР с плътна преграда (чувала), то пчелите оставят само едната майка. Затова трябна да се внимава за момента на преграждане. Двусемейно отглеждане е това което ви писах вече - в един кошер две раздвелени плътно майки и съединяване преди пашата (едната майка убива другата). Това се прави за по-голям добив на мед и използване и на най-слабите паши. Знаете, че пащите настъпват и не ни питат дали семействата ни са в най-голямата си сила. Слабите не дават мед, а само силните. Сега пояснения на арендатора: за да получаваш много повече продукция е необходимо пчелите да бъдат в масивите, а не по дворовете. Така всяка пчела прави по стотина полета на ден, а при отдалечена паша - десетина. Опрашването е много по-слабо. Но ти не си виновен. Толкова ти е разбирането за земеделие. Ти няма на мен да плащаш нищо. Държавата от изностните такси ще насочва част от парите за тези които са извършили подвижното пчеларство, не на тези чиито пчели седят по дворовете. А ако сега за първи път чуваш за подвижно пчеларство и за субсидии - иди в Германия (вече писах) и ги питай те глупави ли са, че субсидират по тоя начин. Тука е робска държава и ти искаш да възпитаваме в себе си роба. Не става. Проблема е много сериозен, защото и пчеларите не ги включват тия работи за съжаление. Пишете си тогава за времето. Казах ви че от пчелоопрашване Германия реализира приход от 15-20 пъти повече от износа на мед. Затова са умни защото могат и да се направят и на глупави, но глупавите никога не могат да станат умни.
    Този пост е редактиран от kirschman; 29.10.2013 в 23:03. Причина: пропуск

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от kirschman Виж публикацията
    Значи нищо не сте чели. ...
    ... Затова са умни защото могат и да се направят и на глупави, но глупавите никога не могат да станат умни.
    Колега, наистина си личи, че имаш ипит с пчелите и че си вникнал в написаното по книгите. Хубаво е, че искаш да споделиш опита и вижданията си с дргугите.
    НО, бъркаш начина. Тона ти е малко назидателен, заключенията (по адрес на другите) малко крайни, а идейте за опрашването са толкова далеч от реалността.
    Ще си позволя и един съвет. Като влезеш в един форум, първо се опитай да разбереш кой-кой-е. Щото иначе ще си постоянно на пързалката ;-)
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Приятелю, я си сподели и твоя опит. Аз просто виждам, че много хора искат да стигнат до някаква истина и питат това онова. Хич нямам намерение да изнасям лекции. Назидателния ми тон е заради "арендатора" Юрий Цветков дето не му е ясно нищо за пчелоопрашването и доходите. Пак нищо не пишете за субсидиите. Аз съм един доста запознат човек с пчелоопрашването и исках да ви споделя опита си и намеренията на къде да вървим, както и да видите какво правят хората в другите държави. Тука се е заформил един остров на робовладелците-преработватели на мед и излизане няма. След като искате да си останете роби - не мога да ви преча. Аз знам защо сте против - защото наблягам повече субсидии да получават пчеларите които сключват договори с арендаторите и РА за разполагане в близост на масивите пчели. Не за всички семейства обаче ще се дава субсидия, а само за тези които са по съотношението 4/10 и регистирани като ЗП. Останалите пчели ще дават доход само от меда и ще получават субсидия по 20 лева (за тези които са в повече и тези дето са в дворовете засега). Но тук не мога да ви поясня цялото предложение, защото ще трябва да пиша роман. Ако не сте се занимавали с подвижно пчеларство четете и вниквайте. Да, за броя паши субсидията ще е различна, защото иначе никой няма да носи пчелите по нивите и резултата ще е слаб. Както знаете ЕС забранява отглеждане на пчели в селските дворове и от догодина всички ще трябва да ги изкарат навън. Затова правителството не ни обръща внимание. Разбирате ли? Тук не става въпрос за мен, теб или за друг. Има принцип в ЕС и ние щем не щем трябва да влизаме в крак. Гледам с учудване възрастни пчелари се наредили пред МЗ и си викат хорицата. Прави са, но ако не сме в ЕС. Прочетене внимателно това което съм написал преди и не четете само първия и последния ред. Спора не значи назидателен тон. Който не е съгласен да не пише примерно "ти кой си че ще ми даваш акъл", а да изрази несъгласието си с аргументи. Иначе по-добре никой нищо да не пише. А лечение има ли? Лекарите са зарязали тотално пчеларството. Ако вземаме субсидии ще можем да си плащаме прегледите. Така ли е? А иначе няма нужда да ми се превежда потребителското име, че ако взема и аз да превеждам ще отидем в неправилната посока. Не ми пишене на мен. Аз искам във форума да се усъвършенстват предложенията - моите, вашите и така да стигнем до резултат. Вие може да предложите друго. Давайте. Ако искате примерно да се плаща по 60 лева за всички пчели, както искаха на протеста, то всеки ще постави и регистрира стотици кошери, а дали вътре има някой - един господ ще знае и после ще викаме, че е българска работа. Идеята е чрез подвижното пчеларство арендаторите да получават повече продукция, държавата да реализира по-голям износ и от таксите да дава субсидията както е в други държави. Пчелите които са в дворовете не винаги достигат до пашата и правят за отдалечените площи малко полети за денонощие. При реализирането на избраната от нас схема за субсидиране ще се оформят истински пчеларски дружества и ще разпределяме пчелите по райони за да се побучи 100 % обхват с покриване от пчели за района. До мен има едно село дето в него са 1500 кошера. Пренасищането пречи. Но хората ги е страх от кражбите. И мен ме разсипаха. Това също е огромен проблем.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Едва ли има разумен човек, който да не отчита ролята на пчелите за опрашването. Но как си го представяш да стане така, че ползвателите на земя да плащат на пчеларите за опрашването при съществуващата ситуация?
    Опитай се да формулираш идеята - къде трябва да се пипне в законите, как да се организира и работи системата? Защото само с лозунга "Другари, дайте да дадем" няма да стане!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Аз съм един доста запознат човек с пчелоопрашването и исках да ви споделя опита си и намеренията на къде да вървим, както и да видите какво правят хората в другите държави

Добре... Германия я разбрахме, дай да видим сега и другите държави. Само по този начин ще може да вникнем в причинно-следствените връзки и да разберем защо и как е взето едно или друго решение свързано с опрашването.
    В противен случай се поставяме в позицията на жабата, дето дигнала краката когато видяла че подковавали коня.

Лично моето мение е че колкото по-малко се намесва държавата, по-добре.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Е, това вече е друго. Така се прави. Всеки предлага и общия ум ще реши. Когато казвам държавата да облага с такси арендаторите имам предвид, че регулатора е тя. Ако оставим някой да се сети за нас няма да стане. В тази връзка помислете защо държавата плаща директни плащания на арендаторите, а нас са ни изключили като един от важните брънки в звеното на производството - овощарство, полски ентомофилни растения, които без насекоми-опрашвачи не могат. Тук става дума, че аз единствено ограничавам значението на пчелата за стопанската дейност, но пчелите както знаете опрашват всичко което се нуждае от опрашване и така се поддържа живота като цяло. Защото зачеването (опрашването) е най-голямата магия в живота. Ние пчеларите се съгласяваме с това защото го знаем. Лобито обаче на медарите-преработватели е насочено в посока ние да работим само и единствено за мед, защото си представете ако ни дават субсидиите които искаме какво ще стане. Няма да си даваме меда (всичкия) веднага и ще продаваме на етапи с изчакване за добра цена и пр., както и на дребно, а това ще затрудни тяхното производство. Щом арендаторите си купуват всяка година джипки, значи не им трябват толкова пари. Между другото аз не съм единствения, който е против единното плащане на площ. То не доведе до синхронизирано развитие на земеделието като цяло. На това мнение е и земеделската комисия към ЕС. Развиха се отраслите на зърнопроизводството и етерично-маслените култури от които ние се възползваме за меда. Овощарството, пчеларството и другите получават единствено подкрепа за ИНВЕСТИЦИОННО ФИНАНСИРАНЕ (машини, кошери и др. по отделните проглами). Сега, не искам да спорим и се караме с арендаторите, но увеличението, което те искат от ЕС за директни плащания на площ трябва да престане, а парите в повече за нашата държава в частност да отидат за нас, за овощарите, градинарите и животновъдите (да не изтърва някой). Ето това е. Виждате, че държавата се намесва, но за едни е Великден всеки ден, а за други - не.
    Този пост е редактиран от kirschman; 31.10.2013 в 08:39. Причина: пропуск

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013

ПЧЕЛООПРАШВАНЕ И СУБСИДИРАНЕ ИЛИ ДИРЕКТНИ ПЛАЩАНИЯ

Тук можем да говорим за промени в законодателството, но за хора които са убедени, че нататък е пътя. Разбирането за субсидиране от националния бюджет, но не за близки хора, а цялостно или пък директни плащания за кошер е важно и ще трасира нов пък за пчеларството. Подозирам европейската комисия, че не е много справедлива към пчеларството и искам нашите евродепутати за попитат в другите държави от ЕС получават ли директни плащания за пчелоопрашване и ако да, защо на нас са ни отрязали крилцата. А може отделните държави да плащат за пчеларството от националните си бюджети. Казва ли ит някой. Въобще какво правят тия евродепутати, освен да мислят дали ще си кроткат още един мандат там и колко ще им са заплатите. Някой има ли връзка с тях?

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    В мненията на колегата за заплащане на опрашването виждам чудесни аргументи и е ясно, че доста е мисли по този въпрос. Наистина решаването на въпроса преминавайки през държавната машина е правилно, относително лесно и с възможност за регулиране САМО ЧЕ държавната машина в България е развалена и работи по странен и неразбираем дори за операторите и начин. За сега не ми идва на ум как може да я заобиколим, но ще следя темата с интерес.

Страница 1 от 7 123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •