Колеги ползвате ли Тайфун за третиране на пчелите и имали ефект?
Преглед за печат
Колеги ползвате ли Тайфун за третиране на пчелите и имали ефект?
И какъв е ефектът който търсиш
Колеги ,третирате ли и с какво,после да не ревете и вадите от десет кладенеца вода за зимните катастрофи.
Задължително ! Аз слагам ленти пролет и след медосбора. За първи път правих тест тази година и ми показа около под 10 процента акари. Това май не е малко, нещо от рода на 10-12 на 120-130 пчели. Обаче това не може да претендира за точност, тъй като броенето на пчелите не е много точно. Ще направя и теста, след като извадя лентите септември месец, ако и тогава има акари, не знам какво да правя. Досега не съм тренирал с друго, но тогава може и с оксалова киселина или нещо подобно. Ако някой иска да сподели опит, нека го направи
Поставих ленти Апивар на 1 август. В продължение на две седмици изпада доста акар.
Искал съм да напомня че сега е времето когато задължително трябва да се удари акара и се изведе жизнена зимна пчела.Пчеларски форум пълен с напълно излишни спорове за джендъри и хвалбите на даката и маката не го водят на никъде.
Мястото не е постояно.Работя с ДБ.Поставям рамката от единия край до пилото.След изрязване я слагам в средата,след второто изрязване я поставям от др край.Горе-долу ги изрязвам по 4 пъти до края на акацията ....Един ликвидиран акар през март,април е равно на 100акара по-малко на есен ...вече 10г така "третирам".
Важно условие за успех,по тоз начин на третиране е разнообразието и достатъчноста на прашеца в раьона.Всъщност това е най-важното условие за здрави пчели с висок имунитет.
Браво,от всичките 7862 мнения това е едно от най смислено и полезното и полезно.Акара при мене е подложен на постоянен обстрел,април месец строителна рамка май юни и юли накапване на ленти с етерични масла,3 опушвания с вратига,1 август ленти ,септември мравчена киселина,ноември накапване с оксалова киселина,
Ако не си гледал филма "Пушеци" : https://www.youtube.com/watch?v=1w5EbTlVCEo
Това е много полезна информация. Като цяло на мен ми се ще някой да ми каже от цялата работа, дали има наблюдения и записки в годините колко е ефективна ? Или просто в съчетание с третирането не могат да се дадат точни резултати от тези конкретни мерки ?
следя по контролните листи колко акар пада от юлското накапване с етеричните масла и опушване с вратига.Ако има доста акар прибягвам до разрешените отрови варостоп или супер стрипс но обикновено той е еденични бройки и няма нужда от тежка химия ,слагам екостоп и пчелите ми са далече от Чернобил.Пробите ми винаги са били чисти от комуфост и други пестициди.Когато водиш постояна биологична профилактика срещу акара и го държиш в ъгъла,забравяш за амитраза и другите отрови които се натрупват в меда и восъка.
Пчелите ми са в супер здравословно състояние,благоденстват и се радват на живота.Твоите как са,пак ли ги натровиха пак ли ти изчезна летящата пчела,пак ли пълзят пред кошерите,пак ли се стягаш за погребение на 80процента или 50 процента,от лъжи и аз не мога ти хвана броиката.
От как плащат зимните загуби съм добре.;)Още не съм ги третирал...,така увеличавам шанса да ми е по гулем процента,а винаги съм се радвал за колеги които нямат зимна смъртност и им е супер здравословното състояние на пчелите.35 роя съм хванал тая година само на Златарица.;):bigsmile:
Само да кажа, понеже четох наскоро една статия тя е представила третирането според типовете като пирамида. Най отгоре и единствено като “хард” химия е амитраза.” Софт”химия се води и оксаловата кислена и лентите като варостоп.
Ето я статията, там има и картинка
https://extension.psu.edu/methods-to...ement-approach
знам че не обичате английски, но пирамидката е важна, то може и някои от вас да не се съгласят с нея.
Аз използвам С.Р. през целия период на восъкоотделяне. Март и Август, подхранване със сироп с лютива мента, което е доста безобидно, на фона на всичко останало. Относно опушването, не съм му почитател. В процеса на горене(без значение какво гори), се отделят достатъчно вещества, които не са ок за пчелите. Старая се да минимализирам използването дори на пушалката при работа. Като приключат с пилото, ще направя тест и ще решавам за О.К.
Пълни глупости ,задължително е да се намеси лекар,шизофренията е болестта на 21 век.
В статията не е посочен флуметрина /варостоп/ никъде. Той наред с кумафоса и флувалината са при амитраза. Преразказвай статиите коректно.
300 по 70 левчета !
Коментирам поста на Калоян, слага флуметрина в групата на натуралните съставки. Няма нужда да цитирам статия, флуметрина е от групата на синтетичните перитроиди. Той е по-слаб от кумафоса и флувалината и за това на запад не са го използвали и по тази причина не са и правени изследвания за неговата резистентност. Все още е спорен въпроса дали акара е придобил резистентност към флуметрина.
Сега да кажа и аз това до което съм се добрал за флуметрина. Флуметринът е синтетичен пиретроид, който действа в дози 10 пъти по-ниски от флувалинат. Другите БОВ ( бойни отровни вещества) са извън всички класации.Та, до момента няма открита резистентност към него.Ниската доза на практика не се открива в пчелните продукти.Под чувствителността на съвременната апаратура е.Открити са минимални количества в пчелни пити ползвани над 10 години.Кой ползва и обработва пити 10 години? Това е от статия, която колеги на два пъти качват и тук и в другия форум.За съжаление не си давам труд да помня точна дата и място. Относно слабото действие на "Варостоп" от опит мога да твърдя , че е резултат от пускане на пазара на стари и негодни ленти.Същевременно опаковката им не им осигурява качествата до срока на годност, който пишат. При качествен продукт са ефикасни.В момента ползвам украински. Но и там от десет опаковки една се оказа "издухана". Ако намериш някакво изследване с различни данни от това до, което съм имал достъп , моля да го качиш.Благодаря!hi;
п.п. Ръководя се от " Разликата между отровата и лекарството е в дозата."
До 2015 г. Ползвах Варостоп , след това третирах с ОК с изпаряване при отсъствие на пило. Резултата беше огромно количество акар. Не съм ползвал Байварол и не мога да кажа, че флуметрина не работи, но Варостопа в моите кошери имаше не повече от 50 % ефективност, такъв продукт трябва да бъде спрян от употреба от Бабх поради ниска ефективност.
Преди две години "Примавет" си изчисти складовете и пробута на пазара лентички с изтичащ срок на годност.Никъде в София нямаше пресни.Та тия които пробутаха бяха с ефективност 0( нула). От тогава си купувам украински.Ако и от тях още веднъж намеря сухи ще пробвам немските.Но вече цената е друга.
След сваляне на магазините за мене най-достъпни са лентите с флуметрин. Температурата е висока за мравчена.Има пило .Не става за О.К. Тимолът също от жегите е рисков. И остава само флуметрин. Някакво предложение за друг път на борба с акара?
След сваляне на лентите ще направя контролния тест, да видя какво е положението, за по сигурно имам 2 контролни кошера и ще повторя внимателно именно на тях. Ако нищо не са помогнали ще пиша и догодина пак ще сложа байварол, но те са чувствително по-скъпи. Аз съм с малко кошери и не ми пречи толкова.
Днес свалих лентите , които тази година бяха варостоп и резултатите са следните. По 2-3 акара на 200-300 пчели на моите си кошери и една изненада неприятна, която я очаквах. Преди 2 години баща ми и един негов приятел, ми докараха един рояк с едни жълти пчели, които забелязах че са кротки, обаче не чистят добре кошера. С времето се поомеша този кошер и не е само с жълти пчели вече. Но преди да сложа лентите ми даде 8-10 акара, а сега след 34 дни престой на лентите, при теста изпадаха много около 26-28 на 200 -300 пчели. Другия кошер, който произлезе от този след роене, е с 8-10 акара на около 150 пчели. Дефакто и той има повече ...
Както казах другите кошери имат по няколко акара, както винаги е било ...
Мисля октомври да третирам за първи път с накапване с оксалова киселина. .. Като гледам те майките още снясят яйца, затова че сигурно няма да е съвсем в началото на октомври. Вие какво ще кажете, някакъв съвет ?
п.С - Само да споделя, че може би колегите са прави относно ефективноста на този препарат.
Доза и начин на приложение
Лентите се поставят между питите в центъра на корпуса, където е пилото. През едно-две междурамия се окачва по една лента, така че да може да бъде облазвана от пчелите и от двете и страни. Лентите престояват в кошера 35 дни, но не повече от 6 седмици.
П.П. Не ти пречи да ги накапеш по на там кога няма пило мисля, че позитивите ще са повече от негативите.