Един бърз въпрос за спешен отговор.
Сменени четки на мотор от пералня. Защо новите греят (има мирис ) ,едната я намирам заседнала, а при другата се отдели запоеното кабелче към буксата.
Работи три седмици и спря. Помощ.bow;
Преглед за печат
Един бърз въпрос за спешен отговор.
Сменени четки на мотор от пералня. Защо новите греят (има мирис ) ,едната я намирам заседнала, а при другата се отдели запоеното кабелче към буксата.
Работи три седмици и спря. Помощ.bow;
Колектора преди беше почернял (е 10г ) почистих го със ситна шкурка ,сега пак е черен. Четките се движеха мазно, като ........blush;Особеното при тях е, че бяха без пружинки и аз присаждах на старите четкодържатели. Продадоха ми ги за Италиански.:bigsmile:
Ако имате идеи- чакам. Ако пусна ток на четките, мога ли да проверя мотора?( пералнята е надупена, като .....):bigsmile:
В първия си пост пишеш, че е заседнала, а каза, че се е движела мазно. Значи не е било толкова мазно. Другото което може да е, че четките са ти били неподходящи, макар и италиански. Като казвам неподходящи, имам предвид, че някои четки са наситени с повече мед, а други с повече графит. Трябвало е да намериш такива с повече графит. Четките се монтират, като не се движат мазно, а свободно, дори хлабаво. Колектора може и да е черен и да е нормален, да не се налага да го "жулиш" с шкурка. ;)
Нещо такова са. Блокирването е станало от нагряване. Чудя се защо. Сега са готови за монтаж и ще правя проба.
http://techno-slavelia.com/panel/uploads/162AE05.jpg
Получава се голямо искрене и затова греят. Предполагам, че е имало стегната четка и е започнала да искри силно. Оттук е повредила почти сигурно колектора. Сега при пробата си мисля, че пак ще се получава голямо искрене. Това ще доведе до олекване на джоба ти. :bigsmile: А дано не съм прав.
Главния специалист не ще да се намесва. Остави ме аз да се потя тук.:bigsmile:
Май мирише на нова.:bigsmile:
Един колега навремето си продаде апартамента/панел и си купи нов/монолит...и на въпроса на останалите колеги защо го е направил, отговаряше: Течаха ми батериите навсякъде, пък не мога да ги сменя.
Ясна работа, много пчелар, малко токаджии. :bigsmile:Ако питам : каква пералня да си купя, сигурно ще ми отговорят - Техтрон.:laughing:
Беко е пералнята, сега гледам и сушилните им с термо помпа ( ново поколение) на половин цена. Бях с Горение, много корава излезе, дега съм с Беко и тя е много добра. Да не забравяме че прането го пере препарата който слагаме, пералнята е инструмент.
Успех.
От 12г вкъщи ползваме siemens - безсмъртни са. С приятел наскоро обикаляхме по майстори за пералнята му. Пита ги и за новите. Според тях най-рядко за ремонт идват : lg, beko и gorenie. Иначе според мен и пчеларска центрофуга след малко ъпгрейд ще може да пере. ;)
Мотор може да се намери и втора ръка. Колектора на високо оборотните двигатели не е препоръчително да се шкури, може само леко с макетно ножче да се почистят фугите между ламелите за да не окъсяват от натрупания графит.
След като се сменят четките задължително с пробен кабел се пуска двигателя на високи обороти за да легнат по-добре четките и да им се образува овално легло, защото новите са само заострени и искрят повече.
За пералните мога да кажа:
1. Да Не е Индезит, Аристон, Хотпоинт
2. Да Не е комбинирана със сушилня
3. Да Е с 5 години гаранция
4. Да Е с по-малко екстри и без телевизор
5. Да Е за Не повече от 7 кг. пране
6. Препоръчително е да имаш достъп до щепсела и да го изключваш, когато не я ползваш, защото електрониката е под напрежение/стендбай/ и при токов удар ще изгори и без да работи.
7. Да Се примириш, че ще изкара по-малко от предишната!
Тези двигатели освен тахо регулатор/регулират оборотите/ имат итемп сензор някои,срещу прегряване.Така ми каза човека направил платката за регулирането на оборотите/сложин е на центрофугатами/ моят имаше и термозащитата.Защото тези четкови мотори постояно си увеличавали оборотите/т е безкрайно /докато не гръмнат може би.
Както казва един познат, който ремонтира перални: "Само Миеле пере, всички останали марки разбъркват прането."
На тоз твой познат му кажи много здраве от арменския поп! Ха-ха-ха, цени за перални и хладилници от над 16 000 (?) - не, не е лъжа, истина е, http://libragroup.org/Miele/miele_shop/12-peralni# - при гаранция от 25 месеца (?). Ми и бивш мой работодател имаше мерцедес за 250 000, който още в гаранция го носеха многократно за ремонт на скоростна кутия, веднъж даже имаше пробив, отвътре навън, на скростната кутия. За тез пари дето ги вземат още при покупката, не си оправдават нито водата, нито тока, нито перилните препарати поне за 10 години напред, мерси! Предпочитам да дам едни 600-700 лв за уред с А+++ с 5 години гаранция дето ще го ползвам поне още 10 години.
Само нагледно... Имаме в къщи пералня Индезит от 2003 година. Пере седмично поне по пет пранета. До момента сме сменяли само едното реле на програматора, поради калпави пътечки, ваната за водата, щото се запуши от варовика, единият амортисьор и четките на мотора. Лагерите не сме ги пипали, въпреки, че водата в североизтока е много варовита, защото на маркуча на водата съм сложил две двойки неодимови магнити на привличане и на практика в пералнята влиза мека вода. Преди година, техника, който сменя четките на мотора, каза, че лагерите са като нови. Засичал съм на електромера разхода на ток при пране на 90 градуса на най-дългата програма с центрофугиране, излиза около киловат, което за този 16 годишен уред ме задоволява напълно.
В момента няма къде да направя тестове ( в работно положение ), но явно има проблем, защото след смяна на четките миришеше на изгоряло и след две седмици спря. С оригиналните работи 10 г. и бяха нормално износени. Смятам да взема нови четки , да почистя ламелите на ротора и чак тогава да го монтирам на пералнята.
Да, скъпи са Миеле понеже са некачествени (с метален казан, а не пластмасов, тежи 150 кила и като центрофугира не ти се разхожда, и пере на 150об./мин, а не на 30-40), гроздето е кисело.
Здравейте темата е доста стара .Да попитам разбиращите.Колко би ми струвало премавиването на това роторче и това статапрче .На 220 в .
Прикачен файл 11565
Прикачен файл 11566
За пералнята да спомена следното и то без реклами.3 години пере безотказно. Четвъртък,петък и събота задължително по цял ден .Не се знае преди колко е работила .Купена е за 100 пари.
Кгато я докараха при нас живееше едно момче което казваше че шефа му имал пълен склад с такива перални и само борци ги копували.
Прикачен файл 11567
П.П. - До колкото съм запознат това кондензаторче се поставя да не искрят четките.Това по темата по горе,
Прикачен файл 11568
Това моторче като го гледам се съмнявам да е изгоряло. Роторчето, ако е изгоряло се пренавива, но след това трябва да се балансира, което е проблем за майсторите, ако не са в специализирано звено за тази цел.
Кондензатора не е за по-малко искри, а да не смущава някои уреди.
Не е изгоряло .Работи си перфектно.Само че е на 110 в.Трябва да реша дали да го пренавия на 220 в или да търся траф .Всичко зависи от цената.Само като си помисля колко тежи трафа . Особено двойния .Тежи повече от машината. Въобще не ми се пренавива .Всичко си е оригинал .Ако взема и прахосмукачката която също е на 110 в. тогава вече ще е сигурно че ще се търси двоен траф .Цитат:
Първоначално публикувано от Трендафил Дончев
Питам, защото не знам какво влагаш в понятието "конвертор". Това понятие се ползва за преобразуване на постоянни напрежения, а тук става дума за променливо. Единствените апарати за преобразуване на променливо синусоидално напрежение в друго с различен волтаж, но със запазена честота и форма са трансформаторите. Апаратите, които освен това променат и честотата се наричат инвертори.
Прикачен файл 11578,....,..
Прикачен файл 11576 Прикачен файл 11577Цитат:
Първоначално публикувано от tsc1
Те трансформаторите изпушват когато ги натовариш.Залети са със смола и им е намалено охлаждането.Никой не искам да се занимава да ги пренавива.Предполагам че са с алуминиеви намотки.Цитат:
Първоначално публикувано от Трендафил Дончев
Тези са за 240 в .
Прикачен файл 11579
Имам време да помисля.Благодаря за помоща .
Здравейте да попитам.Имам един цирколяр - направи си сам. Ел .мотора е от монофазна помпа Вида. Не издържа на напъна и изгоря.Беше пренавита на трифазна.Купих и нов диск 400 мм,Не съм го ползвал повече от 25 години. Въпросът ми е множко ли са тези обороти за този диск? Първичната шайба е с една четвърт по голяма от вторичната.
Едното пристигна .Чакам другото.
Прикачен файл 11602
Здравейте.Може ли теоретично да ми обясните какво се случва при този вид включване на ел. мотора ?
Прикачен файл 11619
Прикачен файл 11620
Имам 380 .Искам да го завъртя на 220 в .
Съвсем просто.Една от намотките се дефазира на 90 градуса през кондензатора. Важно е да се помни , че кондензаторът е работен. Не е полярен. Не е филтров.Не е пусков. Работен за променлив ток. За практиката не е необходимо повече да се задълбочаваш.За показания на снимките двигател кондензатора е 150 микро фарада. Работно напрежение над 220V.
п.п. Ако ти трябва кондензатор за друг двигател пиши.Ще ти го сметна.
Благодаря ти за предложението. Проблемът е че електромотора е на един циркуляр който в БГ и е заровен в един гараж.От стара монофазна помпа Вида пренавита на трифазна.Да спомена още че редукцията на ремъчните шайби е приблизително 1 : 1.5 .Не съм сигурен но си мисля че оборотите бяха 1 800 .Диска е 400 мм. Колко би трябвало да са максимом оборотите на диска?
bow;bow;bow; Какво съвършенство на мисълта!!! Какъв талант!!! bow;bow;bow;
Един кондензатор може да бъде филтърен, пусков, работен, в зависимост от приложението. Ако участва във филтърна група е филтърен/филтриращ, ако се включва само за запускането на двигателя е пусков, ако е включен постоянно с работата на ел. двигателя е работен, ако работи на някой от полюсите(северен или южен) е полярен:laughing:
Та ако ти не можеш да сметнеш кондензатора, кой друг бе да еба? О, да еба!:laughing:
В министерствата калинки, в болниците калинки, по форумите калинки.
Аман от калинки!!!crying;
90% дебили!!!
Получих оплакването от Зуница в пощата си. До тук 2бр. Zapstojan води с 5-6 такива от по предишен спор/закачка/кавга/спречкване и затова давам правото на първия да се оплаче още 2-3 пъти и след като се изравните ще ви наложа вечен БАН. ;)
Три вметки по същество на въпроса:
1. Не всеки кондензатор става за всяко приложение при променливо напрежение. В зависимост от това, дали един кондензатор ще работи като пусков, работен или филтров то и конструкцията му е различна, за да отговаря на специфичните изисквания.
2. При работа с мрежа за 230V пробивното напрежение на кондензатора трябва да е над 400V.
3. Капацитета на кондензатора се определя от мощността на двигателя. Най-простата формула за смятането му е като мощността на двигателя във ватове се раздели на 100 и се умножи по 6.6µF.
Ето един материал (превод от руски) с много информация по въпроса за избор на кондензатори:
https://podarilove.ru/bg/kondensator...k-podklyuchit/
-Прав си. Трябва да оставим електролитните кондензатори настрана.
-И ти ли не разбра, че пробивното напрежение на кондензатора е неизвестно на никого, дори и на пророка на месията. Затова производителя дава Максимално Допустимо Напрежение. От там нагоре, никой не знае при какво напрежение ще настъпи пробив!!!
-Капацитета на кой кондензатор се определя по най-простата формула?
-Защо някои двигатели са само с пусков кондензатор, а други само с работен ( пусково-работен според статията на блядовете ).
И последно. Въпроса на батиПейчо беше, какво става при пресвързване от звезда на триъгълник.
Ами ако двигателя е предназначен за работа на звезда при 380в, то на триъгълник можеш да го захраниш с 220в. Слагаш един трифазен трав от 380 на 220в и си тераш.
Иначе по най простата формула смяташ пусков кондензатор, при което губиш около 1/3 от мощността. Ако някой успее да ти сметне работен кондензатор ( което хич не става по "най-простата формула"), ще губиш по-малко от мощността.
Имам усещането, че или не четеш внимателно или не разбираш прочетеното!
Няма понятие "Максимално Допустимо Напрежение". Има номинално (работно) напрежение има и пробивно напрежение
И къде въобще бати ти Пейчо говори за превключване звезда триъгилник??? Дай цитат! И как става тоя номер при монофазно напрежение?Цитат:
Други основни параметри на кондензатора са номиналното напрежение, което не бива да се превишава, защото може да настъпи пробив в диелектрика на кондензатора, пробивно напрежение – това е напрежението при което настъпва необратим пробив. Загуби в кондензатора, тангенс от ъгъла на диелектрическите загуби, температурен коефициент показващ изменението на капацитета в зависимост от температурата, специфичен капацитет, показваща отношението на капацитета към обема на кондензатора, работната температура, това е температурата на околната среда и се дава в целзиеви градуси, тестово напрежение между изводите, тестово напрежение за изолацията на корпуса и др.
https://www.blog.vikiwat.com/condensator/
А това в червеното от поста ти е такава уникална глупост, че ако си на изпит, моментално заминаваш на поправка
Къде ги четеш тези неща?
"Работно напрежение – най-голямото напрежение между електродите на кондензатора, което по време на работа не бива да се превишава. В противен случай ще настъпи пробив в диелектрика и кондензатора ще се повреди;"
Цитата е от https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A...82%D0%BE%D1%80
Проблем ли е кондензатора да работи при по-ниско напрежение от т.н. "работно"? А?
И тогава напрежението при което работи кондензатора работно ли е или...?
Какво значи номинално нпрежение?
.....Иво Христов - 90%!!!
Бате Пейчо никъде не говори за превключване на звезда триъгълник. Кой ти го внуши това, защото аз такова нещо не съм писал.
Те го те, бати ти Пейчо пита какво се случва: https://pchelari.com/forum/showthrea...l=1#post180830 Снимките от клипа!!!
А за онова в червеното, хич не съм на поправителен. Така ти се струва!
Твоите оплаквания също ми идваха в пощата. Не ти трябва емотикон.
Не се дръжте като деца. Дадох ви доста време и както казах и по-горе в един момент ще получите БАН. Сами сте били свидетели, че на друг не съм правил толкова отстъпки. Задайте си въпроса защо?
Здравейте .Ситучцията е следната .Ситуацията е следната .Имам монофазна мрежа и трифазен циркуляр .Мислех да го завъртя с кондензатори на 220 в но след като сепорових в нета разбрах че мощноста на ел. мотора ще падне почети наполовина . За смяна на електромера преди 2 години ми поискаха 700 лв. Че докато мисля какво да предприема бях решил да го въртя на 220 в но няма да се получи моята работа. За сега спирам да мисля по този въпрос . Благодаря ви за съветите .
С шефа той си има своя уговорка, но аз имам друга в която той, дЕдо изобщо не фигурира, но съм го оставил да си мисли, че е вук. ;) То па един вук.:bigsmile: Та, как вика един шоумен:- не съм искАл да го изплющя, не съм го изплющял.:bigsmile: Затуй, че спокойно си пишете във форума, като му създавате изискан вид, а не да го....осирате.:mad:
С последните си постове явно насърчи простотията да разцъфне и в тая тема.Какво от написаното в нея от мене или ТСЦ-то предизвиква просташки коментари от един хипопотам? Насърчавай го. Накрая форума ще стане хипопотамски гьол. С всичките си прелести. Язък за хубавия форум!
Стига с този песимизъм де. ;) С тез пичове/момчета се знаем от доста години. Вече трети форум се опитваме да смачкаме, но за сега този малко трудно се поддава, но само аз знам причината защо не се получава. :bigsmile: Тук войни няма. Само си мерим пи....знанията. ;) Давай каквото имаш...:bigsmile:
Явно четеш само което ти е изгодно. През цялото време съм напълно сериозен макар и зад смеещи се емотикони и лек хумор. Истината е написана от мен и то не за първи път. Повтарям...всеки си е виновен за себе си. Не оправдавам нито единия нито другия. Оставих ви сами да се видите какво представлявате. За кой път да го казвам? Смятам ви и двамата за стойностни хора и затова ви оставих толкова време да си правите каквото искате. Ха, дано се усетите. Е, не направихте нищо, освен да се излагате. Още ли не ви се хваща вяра? Ще се сетите, когато цъкнете на любимия си форум и там ви изпише, че изисква нова регистрация. ;) С което ще разберете, че търпението ми се е изчерпало. Може и да ви оставя вратичка, а може и не.
Хайде не ме пробвайте де!?
https://pchelari.com/forum/showthrea...l=1#post177595
https://pchelari.com/forum/showthrea...l=1#post177609
https://pchelari.com/forum/showthrea...l=1#post177716
https://pchelari.com/forum/showthrea...l=1#post177899
https://pchelari.com/forum/showthrea...l=1#post177954
От тук нататък простащината "кърти"!
Едно време имаше приказка: "Прост ама с претенции"
https://pchelari.com/forum/showthrea...l=1#post177957
Явно господ не помага на простака, затова последния отправя молбите си към Админа ( по пощата ).blush;