Спорна работа Ви пожелавам
Преглед за печат
Спорна работа Ви пожелавам
Успех и от мен! Идеята и целите са добри, дано наистина се постигнат!
Да ни е честита, дано след година всички да членуваме в КБП, включително и "вождовете" на досегашните организации.
Спорна и успешна работа на УС и на председателя в работната група към МЗХ.
Поздрави.
Г. Георгиев
Поздрави и от мен hi;
Имам въпрос - за онези които не са присъствали и не познават хората от УС дали е възможно тук или в отделна тема да им се направи кратко представяне ако може и със снимка... освен име и град например да се посочи от колко време се занимава с пчели, с какво ще се занимава в Конфедерацията, с какво смята че ще е полезен...
http://www.desant.net/show-news/18831/
Понеже човека е от моя край, та ми стана интересно кой е, какъв е..?
И от мене само един коментар - добре дошли в България!
И заради информацията, и заради "кирливата риза", и заради оптимизма, и заради двуличието, и заради журналистическия професионализъм, и заради куп други неща!
Матеев, според мен УС трябва да излезе с някакво мнение по въпроса.
Е, пак ли почвате с интригите!? Защо никоя телевизия или СКАТ поне, не направи предаване и не се писа от 2008г. досега/2014г./ тези ливади и мери кой ги чертае /а и почти навсякъде у нас/? Защо ли?
Край единият ми пчелин има мера- от години се чертае от хора живеещи в дале-е-е-ечна област, не местни, а тази година половината мера е спечелена/дадена/ от 20 г. младеж, бил племенник на бивш вече министър/ така се говори/, която си и остана очертана и неокосена/разбира се/ и селския кмет есента ходеше почти всеки ден основно вечер и по-нощите с пръскачка вода на гърба да гаси пожарите, които явно местните овчари ежедневно палеха за да очистят неокосената суха и полегнала трева за да избие нова!
А защо не попитате и самият Кожухаров, нали е от Вашият край, какво предложение е получил между излъчването на двете части на това "емблематично" предаване за пчели и мери на тази кабеларка? Аз съм питал! - А вие?
Добра идея, ама къде ти е алтернативата?
Дай ми ги тези НОВИ И НЕОПЕТНЕНИ ЛИДЕРИ..........
Къде са тези твои идеални кандидати с неопетнено минало, които едновременно да отговарят на следните условия:
1. Да са млади лидери, но да имат 40 години пчеларски стаж
2. Да са бедни като църковна мишка, но в същото време да имат пари да плащат за организацията (около 20-30 000 на година)
3. Да са скромни и тихи, но в същото време да имат самочувствие, самоувереност, ръководен и организационен опит и т.н.
4. Да имат идеално комунистическо, но в същото време и демократично минало....
5. Сестра им да не е курва, да са добре подстригани, да носят безупречно изгладен костюм и т.н. ..............
Еми то така се прави със всички неудобни личности - очернят се ( никой човек не е светец), пък ако не могат да се намерят компромати - фабрикуват се! .... и шараните кълват.
Това чака всеки решил да излезне открито против управляващите. Лично аз с нетърпение очаквам какви истории ще измислят по мой адрес, та да мога да се посмея и аз.
Не знам доколко е неизопачена историята с Кожухаров, но като знам че медиите ги интересува повече сензацията, нищо чудно само имената в историята да са истински. Аз затова съм спрял да чета вестници и да гледам новини - дразня се от плоски и нагли лъжи, които дори и за мен са очевидни.
Колега Скутелатор,при така създалата се ситуация е правилно да се даде възможност на въпросния човек да докаже обратното.Все пак говорим за нова организация която си е поставила за цел да освободи от робство българския пчелар.Би било прекрасно този човек да докаже високия морал който изповядва.Така се прави в цивилизованите държави.Иначе най-лесно е да се пише за шарани и за кълване.Отново повтарям - дайте трибуна на въпросния ви член за да отпаднат съмненията както към него,така и към лидерите.И това би трябвало да направите спрямо всеки за който има съмнения.ТАКА СЕ ПРАВИ В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ.В противен случай ще излезе,че целта е била само и само да се развържат ръцете на тези които досега не са били на хранилката.
П.С. С удоволствие бих членувал в организация която показва висок морал,откритост,принципи.Д верието се гради много бавно и трудно и затова би било добре да се замислите как да започнете да увеличавате това доверие след като целта е национално представителна организация.
Иван Кожухаров ВЕЧЕ Е ДОКАЗАЛ ЗА КОГО РАБОТИ, защитавайки вече 2 години нашите интереси в работната група към МЗХ. Димитър Бонев е свидетел. Също така Иван Кожухаров е член и на работната група по създаването на нова НППО, където също защитава нашите интереси. Там пък аз съм свидетел.
Ако въобще търсим свестни лидери, които да ни защитават, към днешна дата списъка е много къс, и в него на челни позиции стоят именно Бонев и Кожухаров. Бонев засега предпочете да остане в сянка, така че остава само Кожухаров. Просто няма друг, който наистина да покрива пълния списък с изисквания за наш нов лидер.
Аз си мисля нещо друго - ако врагът в лицето на Ганчо или Мишо поиска да разедини нашата организация, естествен негов ход ще бъде да атакува и компрометира нейните ЧЕСТНО И ЗАКОННО ИЗБРАНИ ЛИДЕРИ. При това положение искам да попитам Павел и Диян - ВАС КАТО ВРАГОВЕ ЛИ ДА ВИ ТРЕТИРАМ?
Както писах в друга тема,много е удобно да обявиш някой за платен провокатор.Това говори само едно - безсилие.Матеев,не можеш ли да разбереш,че Българина се е нагледал на наглеци и крадци и все се надява да дойде нещо хубаво.Колкото по-голяма е надеждата му,толкова по-голямо е разочарованието му от "пропадналата надежда".Аз не съм отписал новата организация и се надявам тя да бъде мъдра и загрижена за пчелите и пчеларите.Правилно е обаче ако има съмнения по върха те да бъдат премахвани в зародиш,защото в противен случай остава тъпото усещане,че пак се опитват да те прекарат,говорейки ти за розови слонове.Да разбираме,че ти гарантираш за този човек и желаеш да му се даде време за да докаже качествата си.Добре.Говориш за липсата на чисти и неопетнени лидери - има такива,само че те не искат да се цапат.Интересно ми е след като сам твърдиш,че няма "свестни" лидери,как се надяваш да направиш "свястна" организация с несвестни.Сигурен съм,че ме разбираш.Разбери,че както и да ме третираш това няма да реши проблема с доверието,а само ще го задълбочи.Предполагам,че колегите които са чели мои мнения са разбрали,че поставям на първо място доброто отношение към пчелите и природата.Ако смяташ,че това пречи на организацията ти,знаеш как да процедираш.
П.С.Дано времето покаже,че съмненията ми са били грешни.Това се надяват и всички останали.
Между другото Мишо Михайлов също не ни е враг. По-точното наименование е КОНКУРЕНТ, който обединява около себе си предимно неориентирани пенсионери, както и малко на брой истински пчелари-активисти, стоящи при него защото им е дал някакъв пост, и това ги кара ДА СЕ ЧУВСТВАТ ЗНАЧИМИ.
Например Янко Янков - познавам го и считам че не е лош човек и че наистина би могъл да работи за нас, но към днешна дата той стои при Мишо, защото му е даден поста ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ. Янко Янков нищо не замества и никога няма да има шанс да се изяви като истински ръководител, но гръмкото наименование на поста му го кара да бъде верен на Мишо до гроб. Ако го няма Мишо като председател, Янко ще стане едно нищо и никой няма повече да чуе за него и да се сети за него.
Подобна е ситуацията и с Даниела Челебиева, която се изживява като КООРДИНАТОР НА ЦЯЛА СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ. Нищо не координира и никой за нищо не я слуша, но гръмкото име на заемания от нея пост я карат да бъде вярна на Мишо до гроб. Подобна е и ситуацията с една камара други "координатори" или "областни председатели", повечето от които са пенсионери, врни до гроб на Мишо защото той ги кара да се ЧУВСТВУВАТ ЗНАЧИМИ, раздавайки им някакви измислени постове.
Въпреки всичко това Мишо не е лош човек и има качества на лидер, но за съжаление не е достатъчно БОРБЕН и НАПОРИСТ, в резултат на което Ганчо го държи под чехъл било то със заплахи или с подхвърляне на огризки и трохи от баницата с пчеларските субсидии.
Явно слабата брънка ще е Кожухаров.Какво ли ще предприемат конкуренцията,и какво ще изровят от миналото му,дали няма да го пречупят и да почне да руши от вътре след време,след като обикновени хора наскачаха срещу него още в началото.Самия той даваше такива примери за други хора.Трябва да си познаваш слабите места.Но каквото и да стане трябва да се продължава напред.Успех.
Кожухаров е противоречива личност и наистина е настроил някои хора против себе си, но какво да правим , като НЯМА КОЙ ДРУГ ДА СВЪРШИ РАБОТАТА. Всичките тези хора, които го критикуват, СА ПАСИВНИ и нищо полезно не вършат. Обичат да ПЛЮЯТ, но не дават НИКАКВА РАЗУМНА АЛТЕРНАТИВА. С такъв тип критики аз не се съобразявам.
Ще се опитам с едно единствено изречение да отговоря на ВСИЧКИ КРИТИКАРИ по ВСИЧКИ НАПРАВЕНИ КРИТИКИ:
Господа, ако нещо не ви харесва, ами НАПРАВЕТЕ ГО ПО-ДОБРО според вашите си разбирания. Никой не ви спира, никой не ви пречи. Например намерете си друг лидер, направете го известен, излъскайте му имиджа, и след това си създайте организация и си сложете този лидер за вожд. Ако искате - ползвайте конфедерацията, ама първо станете членове, после си намерете поддръжници и най-накрая си предложете лидера, за да го изберем.
Ами това е всичко - толкова е просто и лесно, че можете да го направите с едно щракане на пръсти. А аз ще гледам отстрани и когато си изберете лидера, ще го обвиня него и вас самите, че сте се наредили на опашка на хранилката ......... и после ще споря, че не съм провокатор и че по-принцип ви поддържам......
Аз само попитах дали е възможно някакво представяне на хората защото нямах възможност да присъствам по лични причини а тези имена с изключение на 1-2 не ми говорят нищо.. пък тя каква стана.... надявам се да бъда възприет за провокатор за това ми питане...
Също като karagroup искам да попитам за структурите разбира се не препирам за отговор разбирам че има твърде много работа... Другото което ме интересува как ще се определи кои е член и кой не на конфедерацията в момента например аз не съм но искам да стана и се интересувам как ще се случи това - молба за членство или нещо друго ....
Това би било доста добре ако се осъществи за пръсканията но доколкото съм запознат с нравите на пчеларите ще има доста голям процент дадени невярни данни не с друга цел а да се прикрие точното местонахождение на пчелина и т.н.
Даването на GPS координатите ще е доброволно. Който не си ги даде - ами компютъра няма да знае за него и няма да го предупреждава за пръсканията. Тоест на всеки ще му се наложи да избира кое за него е по-важно - криенето на пчелина или опасността от случайно изтребване на пчелите му.
Всичко е толкова просто... Ние просто живеем в България и се зовем българи. А какво е България последните 25 години или последните 70 години? 45 години ни газиха и убиваха всякаква инициативност и индивидуалност, а после в останалите 25 години същите тези силни тоталитарни лидери си разпределиха новата власт, само си смениха лексиката и всичко си е по старому. След 10 ноември всеки ден се надяваме нещо да се случи и България да заприлича на нормална "бяла" държава. И всички чакайки "нещото" затъваме все повече в блатото. И все чакаме някой друг нещо да направи, все някой друг ни е длъжен с нещо, все някой друг трябва да се жертва заради нас, а ние в това време да си пием пиенето, да се хилим под мустак и да си викаме: а бе остави го тоя, той будала, ако направи нещо - добре, ако се издъни - ние не сме с него. Това е картинката...
И пчеларството ни е малка част от тази картина. И няма как да е иначе... И все пак от време на време се намира някой "будала", който да си жертва времето, парите, вероятно и здравето, за да промени това отчайващо положение в пчеларството ни. Защо го прави ли...? Вероятно има интерес да го направи. Живеем в такова време, че интересите са определящи. Чърчил беше казал, че няма вечни приятелства, има вечни интереси. И интересите на човека, заел се да разбуни кошера на БГ пчеларството не съвпадат ли с интересите на всеки един пчелар, бил той с 1 или с 1000 кошера. Нима ние искаме нещо различно от това, което си поставя като цел новата организация. Аз искам същото. За това аз бях в събота на 29.11 в Габрово и ако не мога да помогна финансово и логистически, то дадох моята подкрепа за създаването на КБП. Не е много, но поне е нещо. А какво виждам изчитайки тази тема, а и още доста подобни напоследък. Отново се опитваме да убием нещо, което току-що се е родило. Дори не му даваме шанс да си поеме въздух, камо ли да започне да работи. И връщайки се в началото на този пост - ние просто живеем в България и се зовем българи...
Колеги, така с кавги няма да стане. Имам предложение към инакомислещите. Като ви чета постовете си мисля,че и вие мислите за пчеларството в България, но по една или друга причина не отделихте от ценното ви време да дойдете на учредяването на конфедерацията. Ако сте гледали записите сте видели че тази организация е възможно най-демократичната. Всеки от вас щом има мнение по темата пчеларство то той може да стане член на конфедерацията да бъде активен в анкетите и разговорите, да си каже мнението, да бъде чут и разбран. Както сте разбрали управителният съвет и председателя са избрани с мандат 1 година. Ако смятате, че има по-достойни хора от избраните то може да ги предлагате и общото събрание да ги избере.
Но ако не искате да сте част от тази организация няма смисъл само да критикувате.
PS Ха ха то е все едно един левскар да каже тия от ЦСКА са слабаци левичари и т.нт. Ако сте от друг отбор критикувайте него!
Като чета коментарите на някой колеги започнах да се чуствам виновен,че съм бил на легло болен цяла седмица.Уви нямах шанса да дойда и да ва заряза всичките,сажалявам за това.
Матеев, толкова приказки изписа, нещо нервите не ти издържат май, много се палиш, а уж си врял и кипял в мелачката на живота. С тия коментари сега само ви се кефят конкурентите.
Знаеш ли какво мисля аз, че каквото и да постигнете с конфедерацията, то няма изобщо да е в полза на обикновените пчелари, а само големите като вас. Това е защото живеем в абсурдна държава и защото повечето от пчеларите са нерегистрирани и не им пука какво става и не вярват, че някой си с някаква си организация може да им помогне с нещо.
Все пак за повечето пчелари пчеларството е хоби, то е любов към пчелите и радост от това, че можеш да си оближеш сладките оцапани с мед пръсти.
Кажи ми как мислиш да накараш масовия пчелар да си регистрира пчелина и да стане член на твоята конфедерация ?
Забравих да напиша, че и моя пчелин е регистриран, и вече година се опитвам да го пререгистрирам и не става, защото нищо и никъде не работи както трябва, нито в БАБХ, нито ветеринарните служби, нищо....
И да ти кажа, че и аз членувам в организацията на Мишо, даже днес си платих таксата, и не ме е срам. Развивам някаква дейност, защото ми е кеф и не очаквам някакви облаги от никой, само от собствения си труд.
Спомних си един клип. Целият е интересен, защото има изказвания на Илия Цонев, Иван Кожухаров, Матеев и др. Но се сетих за няколко думи в светлината на вчерашния конфликт. Изказването е на Матеев на 1:20:56 и ще опитам да го цитирам дословно:
https://www.youtube.com/watch?featur...TJ0A-8c#t=4856Цитат:
Първоначално публикувано от Mateev
Филимонов май те яд че те водят за носа и те карат да си плащаш таксата и да пишеш провокативни коментари с надеждата да промените нещо, но за съжаление Конфедерацията е вече факт и трябва да се примирите с това. Ако неможеш да се пререгистрираш върви и се оплачи на председатела на твойта организация та нали тои трябва да защитава интересите ти, да ама на тебе пък не ти пука и предпочиташ да живееш в абсурдна държава. Аз пък понеже съм обикновен пчелар успявам вече 10 години успешно да се пререгистрирам и 10 години нищо свястно не видях да се направи от досегашните организации и реших, че ми пука и че не искам да живея в абсурдна държава и затова отидох и станах член на Конфедерацията. И още преди да се учреди тя ми донесе полза, защото се запознах с много будни пчелари които споделяха открито методите си на пчеларстване, човек винаги има какво ново да научи. Атия пчелари които не са регистрирани как искат държавата да разбере, че те съществуват и да им занесе 5 кила захар и 20 лева на кошер че са я упрашили. На кои адрес да ги занесе тез кила, на коя сметка да преведе парите или трябва да чука от порта на порта и да пита дали има кошери в двора.
Изтрих от темата много от конфликтните постинги, и покрай тях си заминаха и коректни такива, но няма как да се направи другояче.
Специално около Кожухаров - редно е да престанете с оплювките и да изчакате Кожухаров да си каже и неговата версия на случилото се. Обеща ми да го направи в следващите дни. Аз лично я чух версията, и мога още от сега да ви кажа, че ако трябва някого да оплюваме във връзка с този материал, то това пак са Ганчо и доцента. Въобще тези двама мафиоти са направили страшно много мизерии на много хора, използвайки методите с изнудванията и компроматите, които масово ги е практикувала бившата Държавна сигурност. Всичко в клипа е умишлено създаден компроматен сценарий, подробностите от който ще ги научите скоро от самия Кожухаров.
Човече, за какво да ме е яд, нещо бъркаш нещата и кой ме води за носа, дерзай си там и оправяй пчеларството. Таксата е 10 лв човече и за тия 10 лв ходя всеки четвъртък на лектории и 2-3 пъти в годината на пчеларски пътувания из страната и съседни нам държави. Ако мислиш, че се натискам да участвам в каквито и да е управления и програми, жестоко се лъжеш. И какво ли ми е провокативното, не разбрах. ?
Успех на новата ви конфедерация, само да не излезе, че е поредния рой....
Имате късмет, че вожда ви има много излишни пари за трошене и инат.. и явно той ще отнесе най-многото работа, дано да не е залудо. Успех.
Любов към пчелите и оцапани пръсти с мед, добре! Ама като продадеш 1 майка и 2 отводки и те барнат ще ти пръснат пчелина...Цитат:
Все пак за повечето пчелари пчеларството е хоби, то е любов към пчелите и радост от това, че можеш да си оближеш сладките оцапани с мед пръсти.
Кажи ми как мислиш да накараш масовия пчелар да си регистрира пчелина и да стане член на твоята конфедерация ?
Трябва да се определим кой мисли да я кара с по няколко буркана мед, и кой мисли да си вади прехраната с пчели и пчелни продукти!
Тук нещата не опират само до пари и кои ще ги троши.Както и това че без подкрепа трудно ще се случат нещата затова трябва да се подкрепи тая нова организация . Другото важното нещо е че някои се нави да направи нещо по въпроса и иска да помогне на пчеларството като цяло . Аз лично съм нов и бих казал доста неопитен но бързо се уча като имам приятели като Бонев и моя чичо затова бързо ще влезна в нещата мислих да не регистрирам пчелин но сега съм решил че на пролет ще го регистрирам и ще членувам в новата Конфедерация.
Нека си изясним нещо. Срамно ли е да си изкарваш прехраната с пчеларство? Някои го изкарват, че е обидно. А срамно ли е да си изкарваш прехраната като гледаш крави, овце или прасета? Явно не или аз поне не съм чул подобно твърдение. И защо тогава промишленото пчеларство да е срамно? И именно тези, които си изкарват хляба от пчеларството имат най-голяма нужда от новата организация, от разбиването на мафията и създаването на пазарни условия в бранша. И в предишни постове съм писам, че БГ пчеларството има нужда от професионална организация. И именно като част от КБП се предвижда да се учреди и организация на професионалните пчелари. Това ще е едно от най-ценните неща. За какво му е на бай Иван от село Х, които има 3-4 кошера и си вади мед за себе си. С членуване или без членуване в коя да е организация той все ще си вади 40-50 кг мед и всичко останало си е разваляне на рахатлъка. Просто на него не му трябва стара или нова организация. И не разбирам защо се опитвате да ги напъхате тези хора в някаква организация. Баща ми като гледа на село 10 кокошки и 100 кв.м. зеленчуци да не би да членува в някава организация. Пълен абсърд е да се опитвате да вкарате любителите или хоби пчеларите в организация, освен ако те самите не желаят това.
Гена ако не те познавах, щях и аз те помисля за заблуден. Попитай Михайлов, понеже често се срещаш с него какви предложения е направил за да се улесни регистрацията на кошерите и въобще какви предложения е направил по закона. После не искам да ми отговаряш, само кажи че си го питал, а аз ще ти изпратя всичко що е предлагано в работната група и ще разбереш защо все се дърля с този човек. Да в София може да ви организира седенки, ние също го правим, но това не значи, че е добър ръководител. Нямам нищо лично към него, но не мога да понасям някой да ме лъже в очите и да се подиграва с труда ми.
Да съм каьал нещо з Михайлов?
Отдавна съм разбрал'че организациите защитават интересите
Само на определени хора.но не и на обикновените пчелари.
Аз затова ходя на сбирките. За разтуха.
А МАтеев си е надвил на масрафа и си търси ново поприще
И си набира членска маса-съмишленици.
Именно затова писах, че ако не те познавах.
Е обаче не мога да се съглася с това, че организациите трябва да защитават интересите на определени хора. Винаги до сега съм се борил срещу това и ще продължа да го правя. Бай Георги(лека му пръст) имаше една такава мечта. Да види пчеларите обединени и тази организация да работи в името на негово величество пчеларя. Това е и неговото завещание към нас. Да работим за постигането на тази негова мечта.
Михайлов днес доказа от кой отбор е в действителност. Отиде на среща с омбудсмана с кого? Ами с Ганчо разбира се .... ха-ха ..... Отборите вече започнаха да се заформят и вече е ясно кой с кого играе........
Към днешна дата:
Ганчо - враг номер 1
доцента - враг номер 1
Котларски - губи позиции. Вече няма организация, на която да е шеф, и аз лично ще се погрижа да бъде изхвърлен от работната група в министерството.
Димо Димов - вече не е шеф на национална организация. Следователно по презумпция губи права да ходи в министерството и за това също ще се погрижа.
Стефан Стефанов - той е на наша страна и стана член на конфедерацията, като даде обещание всички негови национални и балкански огранизации да ги даде на конфедерацията. Евала на него.
Мишо Михайлов - той остана единствения, който към днешна дата все още не се знае за кой отбор играе. Изглежда клони към отбора на Ганчо, но не знам дали осъзнава че с този негов ход той всъщност СИ ПРАВИ ХАРАКИРИ !!!
И такааааааа .........Към днешна дата враговете са Ганчо и доцента, а Мишо все още не е решил в кой отбор ще играе. Другите стари вождове или са бита карта, или вече са с нас.
Всичко на първо четене, изглежда много добре, Ще почакаме, за да разберем, след това какво ще е.
Българина, се е нагледъл и наслушъл, на какво ли не. Много са хората (пчелари) , които са резервирани към всичко случващо се. Аналогично на случващото се в държавата, през този четвърт век.
какво става с петицията за изваждането кошерите от селата и вдигането на осигурителните вноски и как да се включим
Май щяхме да подготвяме декларация какво стана.
Няма кой да свърши работата. Нали все някой трябва да измисли първоначалния проектотекст, за да бъде подложен на обсъждане във форума. Идеята беше хората от управителния съвет да го вършат това, но все още не сме се организарали да заработим ефективно. Между другото никакъв проблем няма да е и ако някой друг член или посетител на форума измисли проекто-текста на декларацията и ни я даде за обсъждане.
Здравейте колеги,
По мое мнение не трябва да се забравя какво доведе до необходимостта от създаването на нова организация. За мен лично това е, че не сме доволни от досегашните си "РЪКОВОДИТЕЛИ" на съществуващите национално представителни организации. Няма кой да отстоява интересите ни пред МЗХ. Всеки "дърпа чергата" към себе си, и се съобразява на кого да не "подлее вода", на кого да "удари рамо", защото ще има "далавера".
Възлагам големи надежди на КБП да постигне целите си. Не смятам, че трябва да се обвиняваме взаимно. Ние всички имаме еднакви интереси, и ЛЮБОВТА към това чудно насекомо пчелата.
Който може да помогне с нещо и има желание ДА ГО НАПРАВИ. Ако искаме нещо да се промени, ТРЯБВА ДА ДАДЕМ НЕЩО ОТ СЕБЕ СИ.
Моля да бъда извинен за главните букви, просто се вълнувам от темата.
Поздрави,
Г. Георгиев
Защо трябва все вие постоянно да сте във защитната позиция? Съставят умишлено неизгодна за пчеларите наредба за директни доставки - хайде да се борим да я оправяме. Мария Габриел толкова се бори да се въведат дирекни плащания за пчелно семейство за целия ЕС, оня нашия министър да вземе, че да не я подкрепи при гласуването (ясно е кой го е посъветвал какво искат пчеларите) - хайде сега всички да протестираме за директни плащания за пчелно семейство. Поради липсата на ветеринарен контрол и морал, разните там доценти разпространяват всякакви болести, голяма част от пчелните семейства загиват - хайде да обвиним неоникотиноидите и ГМО културите - НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ!; Сега пускат слухове, че ще изваждат кошерите от населените места и ще вдигат осигурителната вноска - ХАЙДЕ ДА НАПИШЕМ ПЕТИЦИЯ. ДОКОГА ЩЕ ОТБИВАТЕ АТАКИ?? От толкова много защитни дейстия и толкова голямо старание да ви поддържат ангажирани със глупости, то наистина на вас не ви остава време и сили за сериозните неща.
Аз ако бях на ваше място, бих започнал с фронтална атака - промяна на ЦЕЛИЯ закон за пчеларството и отпадане на чл.18. Нека те да са тези, които да се чудят как да си запазят положението и да нямат време да мислят за простотии, вместо обратното.
Но още не сте готови
И аз мисля че нападението е по-добра стратегия от защитата. Съгласен съм че по-малко енергия ще изхабим, ако седнем и създадем един изцяло нов проект за закон......
Уважаеми колеги,
Приветствам всички участници във форума. Неслучайно в продължение на години стоях встрани и периодично наблюдавах публикациите в пчеларските форуми, но се въздържах да се регистрирам и участвам с лични мнения. Неслучайно на учредителното събрание на Конфедерацията на българските пчелари г-н Матеев констатира, че съм единствения учредител в залата, нерегистриран във форума. Ограничавах се да наблюдавам отстрани, тъй като от дългогодишния си опит съм констатирал, че проблемите на пчеларството в България произтичат от много фактори, и за да ги анализираме задълбочено трябва да бръкнем дълбоко в раната, да отчетем въздействието на редица фактори, които са невидими за редовия пчелар. От много години политиката в областта на пчеларството е повлияна от много задкулисие и реално тя се формира от много силни икономически, политически, а в някои случаи криминални лобита и интереси, които на повърхността изплуват под формата на учредени по тяхна поръчка и с тяхна помощ браншови организации с председатели следващи очертана от тях политика, която в повечето случаи е вредна за интересите на бранша и ощетява пчеларите производители. Тези структури най-често се подпомагат на определени нива и от висши служители, които осъществяват държавната политика в областта на пчеларството. Зад това задкулисие много често стоят и представители на законодателната, изпълнителната и правоохранителната власт, като не изключвам и спецслужбите, които не подбират сили и средства, за да прокарат своята политика и интереси, а когато някой им се противопостави или изпречи на пътя, те винаги атакуват едновременно по десетки направления, за да го очернят, дескредитират и компрометират, да му създадат ореол на "медоносна пчела на ДПС", а ако и това не помогне използват методи, които в много от случаите са вредни за неговото физическо и социално съществуване.
Във форумите не е най-доброто място да се борим против тези уродливи структури и явления, съпътстващи ни ежедневно, тъй като публикациите се наблюдават както от нашите подръжници, така и от враговете ни. По този начин те винаги са с крачка пред нас и това им дава предимство, както да ни се противопоставят, така и да ни неутрализират успешно. В последните години подминавах с мълчание всички нападки, късаещи ме лично. Разразилите се във форума през последните дни дебати, по адрес на моята личност целят не моята лична дескредитация. Те са насочени срещу светлия лъч от надежди в бранша, появил се с учредяването на 29ти ноември в гр. Габрово на Конфедерацията на българските пчелари. Това ме задължава да застана пред Вас както с името, така и с лика си, за да дам конкретен отговор на въпросите, по които бях атакуван. Предварително Ви информирам, че истината е много по-различна, от изложените в публикациите твърдения, но ми е необходимо малко време, за да обобщя фактите и във възможно най-кратък формат да ги изложа пред Вас. А по отношение на това дали ще съм член на колективния ръководен орган на новоучредената Конфедерация Ви информирам, че от деня на избирането ми оставката за заеманите от мен изборни длъжности е подготвена и ще я депозирам в момента, в който ми бъде поискана основателно и аргументирано. Винаги ще подкрепям новоучредената Конфедерация доколкото е по силите и възможностите ми, напълно безкористно и добронамерено.
Как ще привлечеш тези които не искат, да се ригистрират пчелините, като с първото си условие ги зачеркваш?
Няма оправдание за неспазване на законите, особенно на данъчните. Не ми се сърдете, но аз лично смятам, че
един човек в РАБОТОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ трябва да дава на държавата повече, отколкото получава !!!
Няма как да е другояче. Нали трябва да се изхранват пенсионерите, полицаите, пожарникарите, децата в детските градини и техните учители и т.н и т.н. Срам и позор за тези хора, които са в работоспособна възраст, здрави и прави, и въпреки това вместо да подпомагат обществото, живеят на неговия гръб. Колкото и да ми е тъжно трябва да констатирам, че сред пчеларите има такива хора. Нещо повече - вместо да се срамуват и спотайват, те най-нагло се хвалят по форумите, че виждаш ли аз съм търтей, но се гордея с това. Няма да дам нищо на тази държава, но тя е длъжна да ми дава на мене.........
Искам да ви кажа, че този тип хора не ги уважавам, и не искам да се занимавам с тяхното обединение. Те не го заслужават това. Може и да се пишат за пчелари, но за тях няма място в конфедерацията.
Тук съвсем не съм съгласен! Има различни теории за това как едно общество може да бъде устроено. Различни гледни точки каква данъчна политика е
подходяща. Различни гледи точки дори с какво трябва, и с какво не трябва да се занимава една държава. Няма как някой да заяви моята истина е най-истина!
Ако желаете може да разискваме данъци, пенсионери, училища, и пожарникари. Всеки пак ще си има своя гледна точка, поне ще се обогатим на идеи.
Преразпределителната роля на държавата трябва да бъде сведена до 0/НУЛА/.
Тука ти се опитваш да прокарваш някаква нова идеология, която може би ще се наложи в далечното бъдеще. Може дори и да си прав, но не го използвай това като оправдание, ако се скатаваш и не си даваш твоя принос към обществото.
Помисли си - в това днешното общество има около 30% деца и още около 20% пенсионери. От останалите 50% има още нетрудоспособни хора, като инвалиди, бременни и майки с деца, болни от някава тежка болест, полицаи, пожарникари, учители, държавна администрация, съдии, прокурори и предполагам още дълъг списък от НЕПРОИЗВОДИТЕЛНИ ХОРА В ТРУДОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ, и всичките тези хора ИСКАТ ДА БЪДАТ ИЗДЪРЖАНИ. На практика в тази държава работят по-малко от 2.5-3.0 милиона човека, и те трябва да изхранват ВСИЧКИТЕ 7 или 8 МИЛИОНА гърла.
Едва ли не всеки един от нас трябва да изхранва поне още 2 или дори 3 гърла. При това не само да ги изхранва, но и да им осигурява ДОСТОЙНО СЪЩЕСТВУВАНИЕ. Е няма как това да стане, ако се скатаваме и развиваме философията, че ДЪРЖАВАТА НИ Е ДЛЪЖНА ......... Това не е вярно и аз не ги уважавам хората, които се оправдават с такава философия. За мене те са търтеи, паразити на обществото, и с тях трябва да се борим с всички средства.
Същата тая държава не плаща осигуровки на своите служители, като пожарникари и др, а те вземат големите пенсии и то дълго време. Матеев само за сведение да ти кажа че имам 10 кошера в двора и за сега искам да се самоиздържат и близките ми да ядат хубав мед.
В нормалните държави те карат да се чувсвтваш ДЛЪЖЕН да си полезен на обществото. Просто обществото и средата ти промиват мозъка в тази насока, така че доброволно сам отиваш да се набутваш да плащаш колкото можеш повече данъци, чувстваш се длъжен да се запишеш в армията, гордо да защитаваш и да дадеш живота за родината си и т.н.
Чак да се зачуди човек на кое от двата вида общества му хлопа повече дъската.
В цял свят счетоводителите се стремят да укриват данъци ( това им е работата ( също и футболисти ,певци ,артисти и всякаква друга неработеща пасмина, която има огромни доходи. Матеев, ако твоите счетоводители не крият данъци трябва сериозно да се замислиш и да ги уволниш немедленно.
Очевидно сме приели да има държава. Как и кога е станало това, пък и с какво съгласие, и кога е дадено? Тъй или иначе държава има, тази държава предоставя обществени услуги.
Логично за тези услуги са нужни средства. Един данък печалба от около 10%/десятък/ е напълно справедлив. Това очевидно е така понеже събираемоста се повишава. Има и приходи от мита и акцизи.
Всеки може да погледне фиша за заплата. Ще види, че не 10% а малко над 30% се изземват за данъци и осигуровки. Точно осигуровките са право което всячески, се мъчат да превърнат
в задължение. Защо се получава така? Понеже парите на държавата не й стигат. Понеже се харчат като чужди пари за това. Както е тръгнало тези 30% ще станат 35%, после 40%, 50%...
Всяка обществена услуга която се осигурява трябва да си изясним, нужна ли е? Конкурентна ли е? Евтина ли е?
Ще скицирам пенсионната система, но може да поговорим и за другите.
Има две схващания, всеки се осигурява сам. По информация в Чили е така, може и да е солидарна. В Чили наистина имало няколко хиляди граждани които са избрали солидарна пенсионна система. Всички останали
или спестяват сами, или в частен пенсионен фонд. Понеже в солидарния фонд пари няма, никога не е имало, и никога няма и да има. Тоест системата е дефектна, 30% осигуровки ще растат, ще расте и пенсионната възраст.
Ще има хора които просто никога няма да се пенсионират. Или няма да имат стаж, или възраст, или нещо друго. Долу горе плащаш цял живот, и получаваш пенсия няколко години.
Дори се колебая колко е справедливо някои да се пенсионират на 65 г. други на 40 г. с 20 заплати в джоба?
По принцип колега Матеев си много прав и аз съм напълно съгласен с теб.Действителността обаче в България е друга.Почти всички счетоводни къщи ги държат активни данъчни инспектори които са в абсолютен конфликт на интереси.Най-интересното е,че лично познавам няколко "богати" предприемачи,осигуряващи работа на стотици хора, които са си наели личен такъв инспектор който им върти далаверките,ъъъ исках да кажа счетоводството.Та мисълта ми е,че който може да си позволи такъв лукс го прави без да му мигне окото,пък камо ли да се замисли за пенсионерите и дечицата.Освен това пенсиите ги окрадоха червените другаре и затова сега няма пари в системата.То те какво ли не окрадоха де,а сега реват дайте да дадем.Нека бъдем реалисти.
Иска ти се да си прав, защото така ще намериш оправдание за собствените си действия, но за съжаление истината е на друго място. По цял свят именно изредените от тебе хора (включително и бизнесмените), внасят преобладаващата част от данъците за функциониране на обществото, като с това компенсират невнесените данъци на търтеите и тарикатите. Аз лично сигурно компенсирам поне 500 или 1000 търтея.
Между другото ти също внасяш, но сигурно не го знаеш. Например на всичко, което го притежаваш като лично имущество, е платен ДДС 20%. Тези пари ти си ги дал. Ако пушиш или пиеш - плащаш и акциз, понякога достигащ до 60%. Ако ползваш вносни стоки - плащаш мито и понякога - акциз. Ако караш лека кола - горивата имат акциз. Ако получаваш заплата при някой работодател - той ти е платил данъка и осигуровките. Искаш или не - едно 50% от личните ти доходи вече са влезли в държавата. Глупаво е да се дърпаш и да не си плащаш и останалите 10% данък печалба, който между другото е един от най-ниските в Европа и света.
Не знам дали знаете, но всеки един от вас си има лична сметка в НАП, и в тази сметка вече се начисляват приходи, разходи и лично имущество. И ако името ви "светне в червено" на компютрите на НАП - лошо ви се пише. Влизате в една тежка процедура, в която ви искат един милион документа, и ако не ги представите, минавате на второ ниво, където с вас вече се занимават следствените органи. Следва 3-то ниво - съд с опасност от 3 до 5 години затвор - и всичко това може да се случи, ако в сметката ви НАП има разминавания само от 3000 лева за някоя година.
И ако вие не знаете, НАП вече знае за:
1. Всички недвижими имоти, които имате, купувате или продавате
2. Всички МПС-та, които имате, купувате или продавате
3. Всички видове доходи, които официално получавате
4. Всички пътувания зад граница, които правите с цел бизнес или почивка
5. Всички официални фактури за приходи или разходи, в които фигурира вашето име или фирма
6. Всички дивиденти, заплати, осигуровки - въобще всеки един официален платежен документ, издаван в страната, вече е в компютрите на НАП.
Сметката ви вече я има и вече се смята - какво сте получили, какво сте похарчили и какво ви е останало като пари и имущество. И ако има разминаване от 3000 лева между баланс (приход минус разход) и закупено с тези пари имущество, светвате в червено и влизате на първо ниво в една игра с повишена сложност, от която няма как да излезете победител. От тази игра само губите - време, пари, нерви, побелели коси, дори и затвор. Печалба няма, няма дори и равен резултат - винаги губите, въпросът е как да сведете загубите до едно разумно и поносимо ниво.....
Това г-н Матеев е противоконституционно. Много моля Полицейщина не значи демокрация. Ще се плашим или ще работим защото (малцинството) знае как да действа има ли проблем Страсбург нали така !!! Там няма виж сеа ша та глобя ама ти сши мълчиш шото сщи пратя други нали така ние в комбина работим и представляваме държавата!
Всичко г-н Матеев се свежда до това "Дали ще мине номера???"
После не били регистрирани пчеларите. Ами няма регистрация няма данъци няма дейност няма проблеми с .......... да мисля с това да приключа коментара ..
Като ви чета какво сте писали излиза, че аз съм най-големия балък в тази държава.Щото си плащам и декларирам и последната извадена стотинка.
Кажете ми като никой не ще да си плаща осигуровките, то тогава как ще се финансират здравната и пенсионната системи. Всеки се разболява рано или късно и попада при лекар или в болница. Ако е само при лекар иди дойди, ще плати няколко пъти по 50-100лв и ще се отърве, но ако се наложи влизане в болница и скъпо лечение и изследвания тогава? Сега никой не мисли за старини, но когато дойде момента горко ще съжалява, че когато е могъл не се е осигурявал, защото не му стига стажа, а пенсията е мизерна(минимални осигуровки-минимална пенсия). Никой не иска да плаща данъци, ама хайде кажете как тогава ще се финансира опазване на реда, инфраструктура, съдебна система и една камара лапачи наречена администрация, която трябва да се грижи за градове и села. Все някой трябва да плаща за това. Сега никой не иска да плаща, а тези разходи трябва да се правят. Като парите не стигат -хоп заеми. Виждате, че за 5 години държавния дълг се е удвоил и още ще се тегли. Тези пари рано или късно ще трябва да се връщат. Всеки чака да дойдат по-добри времена, когато икономиката ще може да генерира повече печалба и да плаща повече данъци, ама както е тръгнало нашите деца ще се спасят по Европа и Америка и пак ние ще си плащаме мастрафите.Да но тогава ще бъдем на друга възраст и вече няма да можем да работим така, както сме го правили на младини. Всеки си мисли какво пък толкова и тогава ще гледам пчели, ще продавам по малко мед и все ще я караме някак си. Помислете обаче, че не се знае какви времена ще дойдат и дали въобще ще можете да гледате пчели.
Колега Бонев,прав си,но с този демографски срив няма смисъл да се заблуждаваме,че "пенсионната" система ще съществува докато ни дойде време да се пенсионираме.Отдавна е на командно дишане и факта,че теглят заеми за да продължат комата, е показателен за близък край.За да се случи нещо ново,в крайна сметка трябва да се разруши старото.
Ако човек открадне и му кажеш КРАДЕЦ - това обида ли е? Ами че това си е самата истина. Как по-галено мога на крадеца да му кажа че е крадец?
Ако човек нарушава криминалния кодекс и му кажеш ПРЕСТЪПНИК - това обида ли е или си е самата изтина?
Ако човек живее на гърба на обществото, без да допринася с нищо, тогава думичката ТЪРТЕЙ обида ли е или е самата истина?
Нима крадеца, престъпника и търтея имат право да се обиждат, когато им кажеш истината в очите? Бихте ли ми казали кого от форума обидих? Та аз говорих за абстрактни хора, които може би съществуват някъде по света. Ако все пак някой от форума се е припознал в някое от тези определения, това обида ли е, щом е самата истина, и дадения човек сам си го е признал пред себе си?
Аз лично съм се осигурявал винаги,но само на минимума.Всичко над него са хвърлени пари на вятъра.
А когато се пенсионираш, ще имаш ли доблеста да кажеш "Господа, дайте ми минималната пенсия, защото по-голяма аз не заслужавам"?
Не ми отговаряй на въпроса. Просто го запомни този постинг и някога като му дойде времето да се пенсионираш, сети се за него и постъпи съобразно СОБСТВЕНАТА СИ СЪВЕСТ. И чак тогава напиши във форума какво решение си взел и защо.
Матеев винаги съм се осигурявал като 10 години 1 категория и когато плащах 300лв. осигуровки, жена ми която е учителка работеше за 150лв. Недей го усуква, нямаш морално право да си служиш с обидни квалификации независимо към кого са насочени, още повече че си собственик и администратор на форума и трябва да допринасяш за добрия тон.
Аз отговора го дадох в предния коментар - според мен няма да съществува подобна система докато се пенсионирам.Няма как да избута толкова години при този демографски срив.
Като стана дума за тези осигуровки да ви вметна нещо интересно. Осигурявам се като земеделски и по трудов договор. Реализирам проект по млад фермер и тъй като ми предстои второ плащане ми се обаждат от ДФЗ и ми казват: Правим ви проверка защото вие се осигурявате на повече от минималната работна заплата по трудов договор. Че трябваше да им пращам копието от трудовият договор, те си мислеха, че има нещо нередно щото всички се осигурявали на минимална работна заплата.
ТЪРТЕЯ! изпълнява най-важната функция в пчелното семейство! Тя е толкова важна, щото той е освободен от други задачи. Защо им е иначе на пчелите да изразходват толкова огромно количество ресурси и внимание в отглеждането на един търтей, щото да се премахне всяка причина, която би му попречила или понижила способността му да си я изпълнява, ако тя не беше от чак такова първостепенно значение? Какво би станало, ако той по цел ден се преуморяваше от работа, както работничките?
Тъй че, моля ви, не убиждайте горкото животинче.
Около 50% от работещите хора не си плащат осигуровките- това е обществена тайна.
нека да помислим малко тази маргинална държава какво ни предлага супер СИГУРНОСТ да биеме лекари ,частната собствненост по обща отколкото бяхме в ТКЗС,вие разбирате ли че отиваме на плей офи/гражд неразбилат/Няма кой да говори за разбирателство когато аз плащам сметката на бай МАНГАЛ а той ме пребива а после заявява че станалото станало.Отиваме на дузпи кой ме разбере разбере.Мангал пчелар няма...... Бъдете смели и патриоти
пчлар нямапчелар
Колеги,не ме разбирайте погрешно.Мисля по този начин заради следните факти - парите на данъкоплатците се крадат,стандарта спада,раждат се все по-малко деца,разграбва се това което още не е разграбено,циганите се удвояват за 20 години,полицията си бърка в носа докато унищожават българското село и убиват нашите родители и роднини,съда е платена к...а на властимащите.Та кажете ми за чий к.р да давам повече пари на току що изброените освен за българските деца,което няма как да стане ако не ги занеса собственоръчно на някое бедно семейство Българи.
Управниците ние си ги избираме. Така ли е? Ако ние не сме отишли да гласуваме, то бай мангал е отишъл, което означава, че с нашата пасивност, сме спомогнали за това този който си купува гласове да влезе в парламента и да ни управлява. Не харесваме политиците? В България всеки може да си регистрира партия и да докаже, че той е по-по-най. Като не ви харесват събирате се съмишленици, регистрирате се отивате на избори, ставате управляващи и налагате правилата. Решавате всички проблеми на обществото и векувате като управници. Май ви стана смешно, но си е живата истина. Стига да можете да си го позволите.
Колега Бонев,прав си,но има нещо и това е,че системата никога няма да позволи да се появи неизвестно в уравнението.Изборите са една илюзия за хората,че избират нещо.Участниците в играта са предварително избрани и няма значение кой ще бъде избран - системата ще заработи с всеки,защото е роден от системата.Темата е гореща и няма смисъл да я продължаваме тук.Повярвай ми,ако виждах смисъл щях да се осигурявам за повече и да съм горд с това.Засега просто не виждам смисъл.Разликата когато не гласуваш за политиците е,че те вече не са легитимно избрани от народа и те прекрасно осъзнават този наболяващ факт,а това е показател за други процеси в нашето общество които трябваше да се случат отдавна.Реално тези политици нямат право да са там и някой ден ще го разберат,но ще е по трудния начин.
А аз се осигурявам на максимума и винаги съм се осигурявал на максимума, въпреки че от държавата пенсия не чакам. Проблемът не е в това, я във факта, че вие успяхте да ме накарате да се чувствам глупак и да се срамувам от действията си. Ако наистина всички разсъждавате така, и ако наистина така възпитавате децата си, започвам да си мисля, че българската нация е обречена ..... пчеларството също, но това са подробности....
Напротив,аз ще се опитам така да възпитам децата си,че да не позволяват по такъв начин да ги тъпчат всички.Всички мислим за доброто на нашата нация,просто едни хора го виждат по един начин,а други по друг.Бъдещето ще покаже кой е бил прав.Темата е относно конфедерацията,аз спирам и се извинявам за спама.
Когато имаш бандит номер едно срещу теб какво очакваш.Аз мангали и търтей няма да храня.Вие които се опитвате да контролирате най-демократично общество това на пчелите когато се опитате да ги изнудите те с какво ни отговарят
Държавата не плаща осигуровки на своите служители, 50% от хората също не си плащат. Значи ние които си плащаме наистина сме балами-жалко, но факт. Аз се осигурявам, макар че съзнавам че не трябва, а вие ме карате да плащам и за пчелите еееее стига де и не само осигуровки ами камара преки и непреки данъци, които стават все повече, а положението все по-лошо . Извинявам се ако съм обидил някой.
Ние българите няма да сме обречени когато спрем де сме инфантилни тоест доверчиви на външни влияния всички наши политици са купени това го знаете всички но си траете на мен не ми пука защото аз пътувам в пространството.Наблегнете на ОБРАЗОВАНИЕТО и ТЪРГОВИЯТА.
Колеги,никой не ви кара насила да се регистрирате ,като ЗП и да се осигурявате,като такива.От вас се иска да спазите Закона и да регистрирате кошерите.Тези,които се осигуряват ,като ЗП просто имат право да искат от държавата,а всички останали имат право да ЗАМЪЛЧАТ. "За да получиш,трябва да дадеш."
На който не му отърва, да си избере друго хоби.Например, да гледа мравки,те също са насекоми,трудолюбиви са,а и никой не ви кара да ги регистрирате.
Извинявам се за сарказма,но не обичам да ме правят на глупак.Аз да плащам,пък всички да искаме.
Оооо, колега изобщо не си прав.
Какво плащаш ти - МИНИМУМА. На твое място нямаше да се бия в гърдите. Аз например се осигурявам на доста повече, и се опитвам да подхвана още един бизнес,а ти ми казваш да замълча??? Това трудно ще стане. Имам претенции и искам нещо насреща, срещу парите си. Осигурявам ли се - ДА, край по въпроса. Защо трябва да се осигурявам два пъти - еми да цокат държавниците. Ще го направя когато видя, че има нещо насреща. А ти така или иначе си длъжен да се осигуряваш и го правиш, заради бизнеса си - но на минимални доходи/ ЧЗП /. И имаш претенции, за повече права в тази държава от мен ли? Смешно е като се замисля!!! И да знаеш, в тази държава, никой не трябва да МЪЛЧИ!!!
Поздрави
Аз разбудих духовете, с моя въпрос и продължавам да твърдя: че трябва да членуват в тази организация и НЕ регистрирани, пчелари-пчелини! Ако те са към тази организация-конфедерация, могат да бъдат подпомогнати да се регистрират!
Въпросът е, че нерегистрираните пчелари НЯМАТ НИКАКЪВ ДОКУМЕНТ, ЧЕ СА ПЧЕЛАРИ. Следователно за пчелар може да се обяви всеки един българин. Тогава много бързо конфедерацията ще се напълни с подставени лица и те например ще надделеят в гласуванията, като ни накарат например да изхвърлим кошерите извън населените места.
В момента няма проблем нерегистрираните пчелари да наблюдават действията на асоциацията. Тях никой не ги е спрял или отхвърлил. Всички права си ги имат с изключение на едно единствено право - да гласуват, когато се допитваме до важен пчеларски въпрос.
Вълчан, не е проблема дали ще могат или не тези, които не са регистрирани да членуват в организацията. Проблема е че тези които не са регистрирани първо няма как да докажат, че са пчелари. Това е. Никой не те кара насила да се регистрираш като ЗП, но ако искаш помощ, то това е единствения начин да можеш да я получиш. В ЕС се подпомагат само т.н. активни производители, което означава на по разбираем език, че ако искаш помощ трябва да си ЗП. А регистрацията на кошерите е задължителна по закон. Тя е необходима по няколко причини. Най малкото за да се прави профилактика от ветеринаря и да те уведомяват при пръскания. При мен се прави и едното и другото. Ако тръгне някакво заболяване и този който се е регистрирал и има документи, от ветеринаря, че всичко му е било наред, а ти като не си регистриран и ветеринаря не те е проверявал, автоматически ставаш виновен, без значение, че може заболяването да не е тръгнало от твоя пчелин. После някой ще се оплаче, че твоите пчели са го понажилили и пак ще си имаш проблеми, най-напред ще те санкционират, че не си си регистрирал пчелина после щеш нещеш пак ще трябва да го регисрираш но по трудния начин и не на последно място, някой съвестен колега ще пусне оплакване в БАБХ, че продаваш мед с неизяснен произход, на на тези попаднеш ли им в ръчичките става изключително неприятно. Ако имаш кошер два в двора и си ги гледаш за удоволствие без да се притесняваш, че ако утре ти бъдат унищожени ще загубиш кой знае какво,мога да те разбера, но тогава не виждам кави претенции ще имаш да решаваш проблемите на сектор. Това е все едно аз да засадя два корена домати на терасата и да изкам да съм фактор в асоциацията на зеленчукопроизводителите.
А колкото до регистрацията тя е толкова достъпна, просто трябва да се отиде до ОДБХ, да се вземе един формуляр и да се попълни, е има и 20лв такса, а от кметството или общината трябва да се вземе една декларация за съгласие. Трябва да са изпълнени изискванията по закона за отстояния и огради, ако е извън селото- неща, които всеки изпълнява без да му е изискано.
Трябва да се измисли нещо, което да е справедливо за всички. Уж програмите са за подпомагане на пчеларския сектор, а то какво излиза, няколко стари номенклатурчика си направили пчелини с по 2000 кошера мижави едвам кретат или асоциация и изсмукват почти всички пари по програмите и забогатяват още повече. А дребния пчелар обира някакви трохи и то с хиляди зора. Според мен трябва да се разделят нещата, пчеларство като хоби и професионално пчеларство. До еди колко си кошера - хоби, над еди колко си - професионално. Но да има вариант лесен и задължителен всички кошери да се регистрират, за да има някаква статистика и ред. И когато решиш да се занимаваш професионално - тогава вече да можеш и да кандидатстваш по програмите. Всички плащаме осигуровки, аз плащам 700 лв всеки месец - за 3-ма човека фирма, защо да нямам право и аз да кандидатствам за развиване на допълнителен бизнес - в случая пчеларския. Знаем, че ЕС му е по-удобно да дава пари на едрите производители, но тук трябва да се намеси държавата и да измисли начин за разпределяне на тези средства и на по-ниско ниво. Нещата не са никак сложни, но някои хора ги правят сложни, за да не искаме.
Затова аз със собствени сили и средства си развивам пчеларството и смятам, че ако човек се занимава сериозно - от пчеларството се печели добре и може човек самостоятелно за 2-3-4 години от хоби пчелар да стане професионален пчелар и то без "помощта" на мащеха България.
Съгласен съм с Вълчан. Трябва да се намери форма, възможност, ако щете временен период в който такива колеги биха могли да се интегрират с изискванията. Повярвайте ако ги убедите с достатъчно разумни доводи -те ще го направят. Но им дайте срок. На тази оргадизация и трябват членове. Днешните т.н. хоби пчелари, са утрешните професионалисти, нуждаещи се от подкрепа и подкрепящи някой,който ще му защитава интересите. Не ги отблъсквайте сега. Те утре ще Ви подкрепят.
Това са отделни пера. Отделни осигуровки са. Има за здраве, за пенсия, за безработица, и още няколко. Осигуряването е право по конституция, не е задължение.
Човешкото здраве е дело на случая за това е разумно човек да е здравно осигурен. Обаче какво покрива тази застраховка? Ами една проста херния, ми струва 300 лв. за платно! Операцията е безплатна но платното е 300 лв.
Пари за пенсия обаче никога няма да дам доброволно. Как човек ще натрупа осигурителен стаж? Как при работа на 6 ч., на 4 ч.? Как при наличие на безработица? НИКАК. Може 20 г. да си осигуряван на 2400 лв. и пак няма да видиш пари,
понеже няма да имаш осигурителен стаж. Срещу твоето име ще има записани огромни суми, и какво от това. Нямаш стаж. Бизък човек, така са го смачкали, че работи по 8 ч., по договор е на 4 ч. Няма смелост да вземе дори болничен. пенсия няма и да види.
При 4 ч. ще му трябват 60 г. осигуритеоен стаж.
Къде по разумно е, всеки месец да заделям в личен фонд едни 100-200 лв. Като потрябват има ги. Налични са. Като се натрупа една сумичка към 50 000 лв. мога още на 35 г. да се пенсионирам. Ще им чакам аз да стана на 70 г., да им плащам
35 г., и да получа едно нищо. Та макс пенсията не е съобразена с макс осигурителния доход.
Какви ползи има това за обществото? Има и те са огромни. Когато човек който си е заделил достатъчно реши да се оттегли, веднага осигурява ново работно място. Парата която е спестявал винаги е била налична, и готова за инвестиция.
Може да се изпише тоста още по тази тема.
Като влезеш в болница пак ще платиш. Виж по горе една проста операция на херния ми излезе 300 лв.
Осигуровките нямат връзка със стажа. Пенсионираш се с осигурителен стаж и възраст. Може да имаш 20 г. осигуряване върху 2400 лв. и все тая като ти липсват останалите 10 г. Излиза, че си внесал 100 000 лв. а ше получиш 150 лв. и то след 10 г.
или дори повече поради старост. А тези които са на 6 ч., или 4 ч. трудов договор, кога ще натрупат осигурителен стаж? Всеки може да сметне, че ако при 8 ч. са 30 г. то при 4 ч. идват 60 г.
За данъци както са сега 10% едва ли някой има претенции. И преди 130 г. пак са били по толкова. По въпроса как ще с издържат всички 700 000 които са на държавната софра? Може да беседваме и на таи тема.
Никой няма илюзии, че заемите ще се връщат. В сегашния исторически момент заемите са неизплатими. Очаква се някакво зачистване на системата.
За 20-30 г. трудов стаж е редно човек да се е подсигурил малко от малко.
Имам едно чувство, че не се познава историята на пенсионната система. Пенсионната система е заложена от Бисмарк, по онова време в Германия е имало, съвсем малко стари хора на възраст на 70 г., и много на брой млади хора. На тези над 70 г. се осигурява една минимална издръжка. Вероятно понеже синовете им са загинали в някоя от войните. Малко по малко картината се изменя. Сега младите са малко. пенсионната система е разширена до абсурдност. Подпомагат се слепи инвалиди които ходят на лов, и други сходни злоупотреби. Има хора на по 40 г. които са пенсионери, получават по 20 заплати. И вместо да освободят място на пазара на труда те продължават да работят. И вие искате, ние младите да плащаме на богатите работещи и млади пенсионери? Та те често взимат пенсии повече от колкото ние заплати. Искате да внасяме пари, в продължение на десетки години, и поради недостатъчно осигурителен стаж да получаваме едно нищо? Тоест няма връзка между вложено и получено. Има и различни видове пенсионни системи. Защо се бутате баш в солидарната?
Трябва сериозно да обмисля изгодността на тази сделка ;)
Ето и числа срещу които мъчно можем да спорим. Вноска 1800 лв. на година в собствени инвестиции, идва точно по 150 лв. на месец, и лихва от 5%. Точно след 20 г. ще имаме
64295 3215. Извода е, че само от лихвата връзваме годишна пенсия. Остава ни главницата от над 60 000 лв. и това след само 20 г.!
1800 90
3690 185
5675 284
7758 388
9946 497
12243 612
14656 733
17188 859
19848 992
22640 1132
25572 1279
28651 1433
31883 1594
35278 1764
38841 1942
42583 2129
46513 2326
50638 2532
54970 2749
59519 2976
64295 3215
69309 3465
74575 3729
80104 4005
85909 4295
92004 4600
98404 4920
105125 5256
112181 5609
119590 5979
127369 6368
135538 6777
144115 7206
153121 7656
162577 8129
Или например, тези които ХЕМ не искат да си слагат НОМЕРЦА на кошерите, ХЕМ не искат да плащат данъци като ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ (преведено на прост език), имат само още един шанс да се сдобият с ДОКУМЕНТ че са пчелари - да завършат накакъв обучителен курс (за бъдещи пчелари) и да се сдобият с диплома. Пък кога ще се сдобият с първите си два кошера си е тяхна работа.
В повечето държави за които знам, тези курсове се провеждат към местното пчеларско дружество, като в някои държави преминаването на такъв курс е задължително, преди да може да станеш пчелар.
Съгласен съм с някои от твоите тези, но я помисли, ако всеки включително и чиновниците си внасяха здравната вноска, то със сигурност в касата щеше да има достатъчно средства да се покрият не само платната, за които си платил, но и значително по-скъпи консумативи, при които ако не можеш да платиш може цял живот да си на инвалидна количка.
Колкото до спестяването. Ти сам го каза. Системата все някой ден ще се занули. И ако днес 60 000 са много пари, то след 20г(поне на мен горе долу толкова ми остават до пенсия и то ако чинно се осигурявам) те ще имат стойност колкото 600 днес Върни се назад и си спомни как се занулиха спестяванията в България 97година. Добре че тогава имах само дългове. Сега се притеснявам много, защото и аз по твоята логика имам значителни средства във фондовете, но се притеснявам, че това не са реални пари и като дойде време да се ползвам от тях, може да са изчезнали.
Аз мисля, че най-правилно е да си регистрираш пчелина пък ако искаш ставай ЗП /плащане на осигуровки/. И след като всички сме пчелари и плащаме данъци и осигуровки на държавата - трябва да сме равни пред нея. Какво значение има дали съм ЗП или съм на трудов договор, защо този който внася мин. осигуровки /ЗП/ да е с повече преференции от мен - при условие, че аз внасям повече средства в държавата. И най - смешното е, че за да имам същите права - трябва да се осигурявам още веднъж!?? Това е дискриминация.
Най - лошото е, че има колеги които имат наглостта да твърдят, че това е правилно. Такива като мен, търчат от едната работа на другата. Няма събота, няма неделя - това е по - скоро похвално и според мен трябва да се поощрява!
Ти как го усети това или някой представляващ профи пчеларите ти го каза?
Няма такова нещо, но пчелините трябва да са регистрирани. Това е закон и е редно да се спазва, който пък не го спазва няма никакво право да изисква и т.н. От няколко дена следя дискусията и не мога да се начудя. Сега ми иде да изпъстря с епитети остатъка от поста, но ще наруша много правила във форума и за това ще се опитам да се въздържа още малко от допълнителни коментари. Само ще кажа нещо на Матеев и целия управителен съвет : Ако приемете и само един човек за член без регистрация на пчелин АЗ никога няма да стана член на тази организация и няма да помогна със нищо и по никакъв начин за нейните каузи.
"Белите" държави за това са такива и са ни блян, защото там всичко се прави по правилата. Така наречените стари демокрации си имат закони от по няколко стотин години, които имат само козметични промени във времето. Сещам се за закона за бирата в Германия, който не е променян от 1516г. Така, че ако и ние искаме (а ние мноооооого искаме) да сме като германците, то трябва всичко да го правим по правилата. И най-важното, да имаме правила, които са равни за всички, а не правила мои, правила твои или както най-често се случва - да действат само правилата на силните на деня.
В законът за пчеларството има цял куп неща, които аз не одобрявам, предполагам и повечето пчелари също. И един от основните ми мотиви да стана член на Конфедерацията е обещанието да се бори за промяна в закона за пчеларството. Но макар и да ме ни харесва настоящият закон, той трябва да се спазва. И в него се казва, че всеки пчелин в Република България трябва да бъде регистриран (към този текст нямам никакви забалежки). Така, че колеги, нека спазваме законите моля.
Всички пчелини трябва да са регистрирани било и с един кошер в тях. Регистрацията да не е толкова сложна. Примерно в общината и толкова. Всички да ползват правата било то и само за един кошер. Кога ще се научим, че всеки един е важен, че е значим. Не може на един да се изсипва рогът на изобилието, а за други - нищо.
По принцип съм ЗА регистрацията. Но не смятам, че тя трябва да е условие за да поискам помощ от колеги, да ходя по сбирки, да си изказвам мнението и т.н.
Но ти сам даваш повод за моите съмнения -
Само ще кажа нещо на Матеев и целия управителен съвет : Ако приемете и само един човек за член без регистрация на пчелин АЗ никога няма да стана член на тази организация и няма да помогна със нищо и по никакъв начин за нейните каузи.[/QUOTE] - Това как да се тълкува?
Пчелар с 10 кошера в двора, пак е пчелар! Аз например ги регистрирах едва когато станаха 20. Но съм категоричен - регистрацията не те прави пчелар.
Да се тълкува директно така като е написано.
Има пчелари със стотин кошера които също не са регистрирани. Тук не става въпрос за малки или големи. Иде реч за точни и ясни правила на организацията и точни и ясни разпоредби на закона. И ако някой го мързи да се регистрира или по закон няма право (полицай, военен, пожаникар) то ще си действа както си е намерил за добре, но без много да надига глас иначе става много нагло и нахално. Подхванах епитетите и за това спирам да пиша.
- Това как да се тълкува?
Пчелар с 10 кошера в двора, пак е пчелар! Аз например ги регистрирах едва когато станаха 20. Но съм категоричен - регистрацията не те прави пчелар.[/QUOTE]
Защо трябва да се повтаря нещо 1000 пъти под различни форми? Може да имаш 1 кошер и да си доктор на пчеларските науки или да имаш 1000 кошера и да не разбираш нищо от пчеларство, а само на управляваш този бизнес. В закона не е упоменато качественото измерение на думата "пчелар". Там просто се казва, че всички кошери трябва да са регистрирани, дори само чисто статистически да се знае тяхната бройка. А относно добър или лош пчелар... това се вижда на есен или на пролет. :)
Пчелар - човек, който отглежда пчели. (тълковен речник) Въз основа на това тълкование всеки е пчелар, било с един или n кошери. От тук и друго. Може да е с един кошер, но да се занимава с него от половин век, а може да е с 2000, но да се занимава година и половина. Примерно. Кой колко е пчелар в случая?
Интересно ми е тогава, тези които гледат пчелите на някого друг на заплата ( и съответно не притежават лични пчелни семейства/регистрирани пчелини) как биха могли и въобще трябва ли да участват в КБП?
Няма смисъл да спорите. Има си устав и там е описано КОЙ може дфа стане член и кой не!!!!!!
А защо някой трябва да чака друг или други да защитят интересите му. Аз мисля, че в една организация би трябвало всеки участник да даде своя принос за постигане на целите. Този филм с чакането вече го гледаме десетки години. Аз съм на този принцип: Преди да поискаш нещо помисли какво си дал.