Още не мога да реша с какво да третирам, бях решил да купя от Плевен, но и там не можах да избера. Есента третирах с ОК и имаше ефект, но не знам точно какъв.
Никога не съм третирал с ВАРОТОМ, но мненията за него не ми харесаха.
Преглед за печат
Още не мога да реша с какво да третирам, бях решил да купя от Плевен, но и там не можах да избера. Есента третирах с ОК и имаше ефект, но не знам точно какъв.
Никога не съм третирал с ВАРОТОМ, но мненията за него не ми харесаха.
Не искам препарати на основата на камофос, хербал стрип не са ефикасни при температура под 20 градуса и то не останаха много варианти.
Екостопа го знам, акарите играят карти върху плочките, само миреше нищо друго.
В края на ноември третирах с BeeVital Hive Clean и ми остана за още едно третиране, което смятам да направя в следващите дни.
Началото на март тест за опаразитеност и ако резултатите са добри - само строителна рамка, ако не - мисля да слагам ленти Herba strip в съчетание с мрежесто дъно.
С ОК по рецептата на Дони.
За BeeVital Hive Clean не е ли препоръчително мрежесто дъно?
iliew доволен ли си от него?
Няма значение какво е дъното - мрежесто или плътно. Ползвам препарата от 4 години - след Зарезан (по старому) е подходящото време да се третира с него. Днес на Плевен го видях на много прилична цена - 30 лв. за 0.500 л. Купувал съм го от "Гордиан" за 46 лв. същото количество. 0.500 л. е достатъчно за третиране на 30-тина семейства.
С нищо няма да третирам, както последните 5 години. Само за 2 бащини кошера ще направя разтвор на О.К. на половин рецепта. П.П Всъщност ще ми останат около 400гр. от разтвора и......ХА СЕГА, да го ползвам ли.... или да си карам както досега.....
Какво ще кажете за мравчена?
Вальо , когато човек се опари , започва да мисли по друг начин . И аз не обръщах сериозно внимание на акара, докато нямах сериозни загуби. Преди време гледах зайци и не ги ваксинирах, докато един ден ми измряха всички. Някой път стигаме до правилния извод по трудния път.
Значи, третирам. Веднъж есента след приключване на пилото.(за това се радвам, че ми загиват тея дето гледат пило през зимата). Пролет не третирам. Може да съм в грешка, но за сега имам добри резултати. Да не кажа много добри.
П.П. И ако ме одобрят по програмата най-вероятно ще започна да треперя над тях и да третирам за щяло и нещяло, щот иначе ще се връщат пари......
Само мрежестите дъна ли нямат проблеми с влагата...........???????????????? Нещо не съм съгласен с теб. Ама никак даже. Охооо и с пролетното развитие.............????????????
П.П. Не отричам замрежен отвор на дъното (даже е полезен стига да знаеш как и какво да правиш с него). Отричам прехласването по това мрежесто дъно.
В началото на септември третирах с "Митак", а през ноември с ОК. Пролетта не мисля да третирам!
"Митак" е наименование на сръбско лекарство на основата на Амитраз. Амитраза не е регистриран за употреба в повечето страни от ЕС (включително и в БГ). Ползва се в различни лекарства в бившите Сръбски и Руски републики и др. Въпрос на личен избор е какво лекарство ще ползваш, но само от един вид "работа не върши".
За мравчената е много важен изпарителя, за да може да се дозира правилно. Аз тази есен третирах с Фурмитом- пълен т..........к
Фурмитом са едни картони напоени с мравчена киселина. Проблемът е , че са 10 бр. в опаковка и в зависимост от това как са седели по рафтовете са различно напоени, съответно едни семейства се предозират, при други концентрацията е неефективна.
vanHanegem кога третираш с Hive Clean пролетта?
Реших и аз ще третирам с него, купих си от изложението 2 туби по 500мл. и дозатор. Понеделник ще слагам питките с нозевит+ и се чудя дали да наръся с Hive Clean преди това или след като ги махна март месец.
Мисля че няма да има проблеми ако наръся и сложа питките. Ако има акари на контролата ще третирам с нещо друго, ако не няма да третирам с нищо друго.
Тези които ми продадоха на мен, мисля че не бяха в отделни опаковки. Но те бяха произведени 2014 и са ги държали явно по складове и магазини до 2015, вече може да са започнали да ги опаковат поотделно. Но въпреки това не бих си взел отново картон напоен с мравчена киселина, по-добре да си го напоя сам.
Оксалова, лимонена, прополис, и някакво масло. Активната съставка си остава Оксалова киселина.
Как действа ОК върху откритото пило?
Как би подействала при неколкократното й ползване върху хитиновата обвивка на пчелите при едно поколение ?
Миналата година през август пробвах 3-4 пъти с ОК с напръскване. Някои ми казаха , че ще си уморя пчелите, ама и тридесетте са живи и здрави и са много добре.
Края на ноември третирах с ОК, а преди това август с МК. Сега НЕ мисля да третирам няма смисъл да 'тровя' пак пчелите с химия! По една строителна рамка на кошер това ще ми е третирането този пролет. :)
Колеги, има ли някой да третира с не традиционен начин.Имам напредвид с билки/отвари/.Есента третирах с ОК.Сега ми се върти в главата да пробвам запарка от билки и захарен сироп ,по-рецепта на Костадин Якофов.
Нетрадиционни методи за борба. Прочетени във форума..Корен от хрян- парчета се режат и се слагат в пушалката. Имаше и един по- модерен метод..Масло от хвойна- капе се директно върху рамките. Чесън. Люти чушки. Брашно. Брашно от борови иглички. Пелин. Дъбилни вещества. Танини. Мащерка. Кумарини. Селекция- не им дават да дъвчат гуми и дървета като питбули. Ама също като тях се джаскат върху акари и МКБ. Има и още....
Зависи с какво си третирал на есен. Ако си третирал с 2-3 препарати, от които ОК няма смисъл да третираш сега на пролет.
Нека им спестим малко лекарства, препарати, химия и т.н. Като погледнеш СР ще си направиш преценка. Никой препарат не е безвреден за тях(пчелите) Комафоси, тимоли, Оксалови и тем подобни всеки по малко вреди.
Като започна сиропа им давам 3-4 пъти Нозевит+ и приключвам с препаратите за тази пролет!
3 пъти през 7 дни по 1 мл.кофеин натриум бензоикум в 200-300мл. сироп 1:1, на семейство
Някой пробвал ли е, върши ли работа.
Аз им капвам по капка керосин на всяка. Като изтребители са.
В бр. 137/13-26.X.2005 г. на в. "Пчела и кошер" е поместена статия на д-р М. Върбанов "Как опазих пчелите си".
В присъствието на алкалоида капсаицин на лютите чушлета не могат да се развиват никакви болестотворни агенти. Еднократната доза за един кошер е едно малко люто чушле, червено и изсушено. Нарязва се на ситно, залива се с вряла вода колкото да потъне и се захлупва за 20 минути, за да се запари. Прецежда се и се сипва в 150 г. захарен сироп в съотношение вода:захар, 1:1. Дава е на три последователни седмици. Междувременно се дава на 4-ия ден ан същите три седмици такъв захарен сироп, но с разтворен в него натриев бензоат 1 чаена лъжичка на прах или по 1мл. от по- слаба концентрация от натриев бензоат с кофеин. Натриевият бензоат блокира смукателя на краката на акара и на въшките и те умират. Така съм лекувал пчелите през цялото време на пчеларстването ми от 1986 г. досега. По този начин осигурявах добро здраве на пчелите и получавах добра стокова продукция по количество и качество. Този начин на лечение съм публикувал в сп. "Пчеларство", бр.8/1992 г. В следващите му броеве бяха публикувани благодарствени отзвии за много добрите резултати от това лчение. Същият начин на лечение бях публикувал в сп. "Медоносец", кн. 1/1991 г.
А колко болести се лекуват с мед , канела, джинджифил , синап и.....Ама ние си даваме парите за химикали , защото е по-лесно и много много не го мислим докато сме млади.
Слънчо само питам досега търсих но не можах да намеря едно интервю с един пчелар от Монтанско който споделяше че при пръскане на рапицата част от пчелите на човека намаляли и той се консултирал с ветеринаря който му изписъл кофеин натриев бензоат (във вет. медецина се използва за натравяне).На човека му направило впечатление че след третирането много акари били на таблата под мрежестото дъно дали било от това не знаел но сега профилактично слагал. Като казва че има ефект колко е ефекта е друг въпрос. Та затова питах а не да ги тонизирам с кофеин да брамчът повече та повече мед да донесат.
Преди две години един колега с люти чушки умори пчелите си , за акарите не ми каза.
Имаше някъде въпрос защо един човечец не е станал милионер. Преди 30 години пчеларство и комерс бяха различни понятия.
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=73&page=2
Юрка, ако позволиш аз ще ти кажа за лютите чушки! Ами колегата е използвал най- лютата чушка в света- Carolina Reaper. По скалата на Scoville, тя има 1,569,300 единици лютивина. Което е малко повече от тези на Халапеньо- от 5000до 8000 единици. Така че, пчелите са се разбягали панически, барабар с акарите и всички вируси по тях:bigsmile: .
Мой приятел пчелар всяка пролет слага в сиропа отвара от люта чушка , лук (лук е използвал и Гърдев ) и някои билки и до колкото знам добре се отразяват на пролетното развитие . Не знам колко чушки им е сложил въпросния пчелар , че да си умори семействата, ама и аз като превишава дозата бълвам огън и жупел.
Аз, също миналата пролет давах люти чушки по рецептата на Д-р Върбанов, но на четвъртия ден слагах натриев бензоат на прах, лук слагам винаги в питките, и до сега не сме имали проблем, най-вероятно, не е спазено времето за накисване , а то не трябва да е повече от 20 минути, защото разтвора става отровен. Смятам да го приложа и тази пролет, за ефект, не мога да кажа, защото не разчитам само на това. На 07.02.2016, третирахме с BeeVital, като очаквах, че ще изпаднат доста акари, понеже последното третиране, пак със същият препарат, беше през октомври, когато гледаха още пило, но вчера установих,че са изпаднали много малко, в някои семейства по 2, в някои по 20, само в едно имаше около 70, а в едно изобщо. Дъната навсякъде са мрежести, и цяла зима следя естественото отпадане на акари, колкото и да е неточен метод, според мен все пак дава някаква представа.
Много ми е интересна тая история с третирането за акара! Покрай термичния метод, който ме заинтересува преди две години изчетох купища най различни мнения и рецепти. То не са химии всякакви, то не са билки, чушки, аромотерапия и каквото още се сетите. Очаквам скоро някой да пише, че е третирал с "царска вода". :laughing:
И никой не докладва съизмерими и съпоставими резултати, с които да се направи сравнителен анализ на методите. А метода не е сложен и всеки може да го приложи. Матеев достатъчно точно го описа. Правиш теста и броиш останалите, а не падналите акари. После третираш и след месец пак броиш. Само така ще може да се извадят някакви смислени изводи, кой метод дава резултат и кой е чиста проба "пчеларска легенда". Останалото е стрелба по комари в тъмна стая!
Аз също, миналата година давах сироп с люти чушки по рецептата на Д-р Върбанов, на четвъртия ден натриев бензоат на прах, кромид лук слагам винаги в питките, и досега не сме имали проблем, за ефект относно акара, не мога да потвърдя, защото не разчитаме само на това. В статията пише, че престоят на чушките повече от 20 минути, прави разтвора отровен, може би от там е дошъл проблема. На 07.02.2016 третирахме с BeeVital, като очакванията ми бяха, че ще изпаднат доста акари, тъй като последното третиране със същият препарат, беше през октомври, когато гледаха още пило. Вчера установих, че в едно семейство нямаше нито един изпаднал, в три имаше по 20, в три по 2 и само в едно имаше около 70. Макар, че се смята за неточен метод, аз цяла зима следя естесвеното опадане на акари, дъната навсякъде са мрежа. Семейството в което, нямаше никакви изпаднали акари, а и зимата почти не се виждаха, месец август имаше прекъсване на пилото.
Колега, мислиш ли че имам време да броя акарите по пчелите? За мен по-важно е че последните две години имам нулева смъртност (зимата не е свършила тъй, че не съм сигурен за тази година )
Интересен начин на мислене. А ако всички кажат, че нямат време да споделят сравнителни данни за ползвания от тях метод, как ще стигнете до верни изводи, кои методи дават резултати и кои не? Нали все пак форумите са именно за това - всеки да сподели своя опит и после всеки да черпи от колективния?
Колега tsc 1 , това че нямам смъртност значи , че акара е в норми (под критичния праг) , а в предни постове съм споделил как тренирам .
- 500 г зрял бял фасул
- наденица - около 300 г
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 1 средно голяма глава зрял лук
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. брашно
- 2 скилидки чесън
- 5-6 стръка пресен или щедра щипка сух джоджен
- 4 с.л. зехтин
- сол и черен пипер
- щипка чубрица
- 1 ч.л. сода
Дамяне, пак спамиш .Не знам кой ще трие .
И аз душа нося.
Говорите за рязни манджи и ми се дояжда :D
Имам 10 кошера, на всички давам разни отвари от дървесна пепел, като 2 кошера от тях съм ги оставил само на тия отвари от пролетта. Засега всички са живи, но не бих давал каквито и да са съвети. Това с дървесната пепел го практикувам вече две години, но за пръв път не третирам с нищо друго.
Накапах с hive clean и се чешат като крастави магарета. Ама немога да сложа питките защото ги расърдих, ще бъде друг ден.
Аз есента слагах варостоп а през декември накапване с оксалова. Сега мисля да пробвам с Кофеин Натриев Бензоат на няколко като сложа контрола а на други не след това може би тест (мразя да убивам пчели) и ако има ефект и на другите. Ако няма с оксалова по рецептата на scutellator http://pchelari.com/forum/images/sty...er-offline.png
И аз още се лутам насам натам и се чудя с какво да третирам.Есента с ОК.А сега мисля да ползвам Кофеин Натриев Бензоат,но не знам дали е ефикасен,да няма някой страничен ефект.Ако някой е работил с него моля да сподели,да не изтровя пчелите си.Предварително му благодаря.
Показания:
При сърдечно - съдова слабост; за възбуждане на нервната система при потиснатост, вследствие отравяне с наркотици, заразни и незаразни болести, преумора; при потиснато дишане; при следродилно залежаване; при спазми на кръвоносните съдове на сърцето, мозъка и бъбреците; при понижена моторна активност на червата; при мускулна слабост
Карентен срок:
не се изисква
Прицелни животни:
ЕПЖ, ДПЖ, КН, СВ, КЧ
Пчели не пише в листовката и аз затова питах да ли го е ползвал някой. Не се прилага и с витамин Ц става някаква реакция.
Но засега май никой от този форум. Интересен факт като се замисли човек.
Колегата Соларис не може да ти каже колко мравчена киселина да слагаш в изпарителя, защото не помни къде го е прочел, не че е невъзможно. Но мисълта ми беше, че колегата iliew вместо да се чуди какви са му изпарителите - нови или стари е по - добре да си ги накапе сам. А той съответно ако знае как си ги накапва, а ако не знае си намира отговора в някоя литература и след това си ги накапва. Просто не си ми разбрал мисълта.
Каза ми че не само люти шипки е варил, но да подсили настойката сложил и смлян лют червен пипер.
Тази рецепта е писана във форума .Казват има ефект 50% .
Лично , аз не съм я ползвал .
При мен проблема е хващането на 100ина пчели смитам ги с едно перо чувал съм че някой използват нещо подобно
Ръчна прахосмукачка Bosch BKS4003, 0.3 л-http://s2emagst.akamaized.net/produc...80x80_1gpg.jpg
Но не съм опитвал а и не знам откъде да намеря етър та затова използвах един варварски метод който никога не искам да повтарям.
За мен тази тема беше полезна не знам защо досега избягвах теста.Разбрах че без тест правя нещо на сляпо с надежда да не е късно и може би понякога излишно и вредно за пчелите.
Щом есента си третирал с ОК ,сега пролетта не е желателно да третираш отново с ОК.Ще загине пило,пчели и ще им забавиш развитието.Ако е обезпаразитено семейството пролетта не е нужно пак да ги тровиш.За това и аз търся друг начин да третирам.Намерих Кофеин Натриев Бензоат във ветеринарна аптека , ампула 5мл.на цена 1.60лв.но чакам мнение на компетентен колега които е прилагал този метод за третиране.
Това е характеристиката на натриевия бензоат:http://hranene.framar.bg/%D0%B5-%D1%...%82%D0%B0/e211
В началото на Август 2015 третирах с Кофеин Натриев Бензоат - 30% от семействата, по рецептата на Scutellator - 25%, и 30% с ОК чрез накапване (35г ОК на литър сироп 1:1 - по 5 мл на междурамие). Тъй като до тогава бях ползвал само последния начин и съм много доволен от резултатите, то той ми послужи, като контрола. И при трите метода изпадаха еднакво количество акари. Не съм забелязал каквото и да е увреждане на семействата след третирането.
Есента 2 пъти третирах по-метода на Скутелатор/Дони/. И после им поставих плаки от Екостоп.Не съм слагал контролни листа за да видя колко акара са паднали.Пролетта тогава щом има резултат,и не е по-различен ефекта на Кофеин Натриев Бензоат,ще третирам с него.