Колеги,искам да попитам дали някой си е правил сушилня за прашец-самоделна?Дайте някакви идеи.
Преглед за печат
Колеги,искам да попитам дали някой си е правил сушилня за прашец-самоделна?Дайте някакви идеи.
Да,ето такава.Обикновен дървен шкаф с направени 15 лавици,дъното на всяка от които е от обикновенна мрежа за мухи.Всяка една от тях е с размери 50/40/2см като побира около 2 кг прашец или за цялата сушилня около 30 кг.На дъното/нещо като дълбоко дъно/има монтиран нагревател,по средата на сушилнята е монтиран и вентилатор/в случая от стар калкулатор/,както и два терморегулатора,които поддържат температура около 37-40гр.На вратата има уплътнител от хладилник.Абе всичко е от рода "НАПРАВИ СИ САМ" но е супер ефикасно.
http://media.snimka.bg/7820/021895618.jpg
http://media.snimka.bg/7820/021895619.jpg
Поздравявям те приятелю.Чудесно изработено.Най-важното е да е ефикасно и да ти върши работа.
Буци,мерси за информацията.А някакъв отдушник трябва ли да има?И още нещо-по какво разбираш,че прашеца е изсушен?Примерно колко време го сушиш?
Не,при мен отдушник няма.Когато прашеца изсъхне и е готов,когато го пуснеш от височина в/у тава,например,то се чува звук,като от камъчки.Елементарно и просто е,но е вярно.
Здравейте
Интересува ме,как изсушавате пчелният прашец.
Видях,че се продават специялни сушилни,но според мен за малки количества прашец,не си заслужава да се купуват.
За първи път искам да открадна малко прашец от пчелите. За собствена употреба. Въпрос 1: като зацъфтят овошките, мога ли да слагам за няколко часа прашецоуловителя? Въпрос 2: как да съхраня прашеца, като нямам сушилня? Във фризера или в хладилника? Ако опитам да го изсушавам на най-ниската степен на фурната (50 градуса), дали ще прецакам прашеца?
Най добре се съхранява във мед.
Колега,
прашеца можеш да го съхраниш по няколко начина:
1. Изсушаваш го на сянка (става за 2-3 дни в зависимост от околната температура и влага) пробваш дали е сух както е описал колегата по-горе. Правиш го на пакетчета удобни за последваща консумация (в зависимост от това колко хора и какво количество смяташ да консумирате) и го съхраняваш във фризера.
2. Взимаш пресния прашец и без да му правиш нищо го разфасоваш в торбички и го съхраняваш в фризера.
3. До като е пресен го смесваш с мед (по-лесно се ратваря като пресен) в съотношение 50:50 на обем (примерно половин буркан прашец го доливаш с мед), затваряш буркана с капачка (за предпочитане винтова) и два пъти дневно го въртиш (примерно сутрин си е с капачката нагоре, а вечерта го обръщащ на 180 градуса да легне на капачката си) и така две седмици докато прашеца се разтвори в меда.
От там нататък приятно хапване, wink;
П.П. първият и втория начин са по-сигурни за съхранение защото в пресният прашец има доста голям процент влага и при смесване с меда и по-продължително му съхранение може да се развали.
По какво познаваш ,че е изсъхнал?Мериш ли му влажността с уред?Цитат:
Първоначално публикувано от Angel_A
Колегата по-горе го е описал съвсем точно (пускаш прашец върху метална тава или тенджера от височина около 50 см. и ако е изсъхнал ще чуеш звук не по различен от този все едно си пуснал малки камъчета) това е достатъчно за да разбереш, че прашеца е изсъхнал.Цитат:
Първоначално публикувано от nikberk
За да продължа темата и аз имам няколко въпроса:
1. През кое време от годината се събира прашец (ясно е че когато цъфтят дръвчетата, ами след това?)
2. Как и кога се почиства прашеца от нежелани отпадъци.
3. Когато е изсушен добре, колко време може да се съхранява?
4. Имате ли технология за събиране на прашец, която предпазва пчелните семейства от прекомерното ограбване/лишаване от прашец.
5. Правите ли и къде изследвания на прашеца за плесни, гъби и др. преди консумация?
Благодаря
1. Ако създадеш необходимите условия - почти целогодишно
2. има си специална тахнология и машина за почистването на прашеца
3. стига да е на сухо и в подходящи съдове, да не влиза въздух и за да не се овлажнява - доста дълго време
4. отворите на прашецоуловителя са с такъв размер, че да не се отнема всичкия прашец
5. Може и да има лаборатория за това, но повечето прашец се продава без да е минал през такива изследвания, както и всички други пчелни продукти.
Колега Буци,вътрешен или външен прашецоуловител ползваш.Предстои ми да изработя кошери и ми се иска да са пригодени за вътрешен прашецоуловител и ми трябва информация за това как е изработено дъното.
Здравей те hi; искам да попитам дали може прашеца да се соши на слънце blush; Другото което ме притеснява е дали мравки те хапват прашец speechless;
Даже изсушен не трябва да се държи на слънце, губят се качествата му!Това е едно от условията за съхранението му.
Не мравките нормално не хапват прашец. Успех.
Тъй като информацията относно добив на прашец е доста ограничена. Колеги моля обяснете ми:
- през кои месеци добивате прашец?
- постоянно ли стоят прашецоуловителите или ги вадите периодично?
- Как контролирате дали количеството на прашец е достатъчно в плодника?
- пречи ли отнемането на прашец на пролетното развитие на семейството?
- Пречи ли на медодобива?
колега на 3 от въпроса има отговор в поста на бачо иван.
Колега,Цитат:
Първоначално публикувано от mladen99
Вече има 4х4 щанцована (не се ранищва) и мисля, че това е най-добрият вариант тази година ще ги сменям всичките с такава (продава се на метър и си я режеш колкото ти трябва).Успех.
Кога може да се поставят прашецоуловители, сега може ли?
Аз не бих поставил сега но ако искаш да събереш малко постави го за около час нищо няма да има стане. Но за повече аз не бих го поставил
Зависи. Зависи от много фактори. Условия които предоставя региона на пчеларстване, развитие на пчелните семейства, колко прашец са натрупали пчелите в питите. При нас в момента всичко е нацъфтяло и аз сериозно се замислям да слагам на много от семействата прашецоуловители, защото мъкнат много яко прашец и има опасност да блокират майката. Имайте в предвид, че с прашецоуловителите отнемаме едва 30% от прашеца, който носят пчелите.
На места в нивите с рапица масово има цъфнал мак. Голяма част от прашеца е почти черен. Някой запознат ли е, събират ли пчелите прашец от мак. Според мен е от него.........и ако е от негоооо....на дозички, и ще върви доста добре на пазара... :D
Събират и още как.
някои незнае ли от къде даси купя направо готова сушилня
От "Лега".
София, ул."Дедеагач"№49, тел./факс: 02 958 9403, моб.: 0898 626 435
Привет,
Днес забелязах, че прашеца е нападнат от червеи (в найлон) - ако го замразя ще му намали ли това качеството? Той се вижда къде е ял, (в ъгъла) мисля механично да отсраня пораженията, но за застраховка се чудя дали да не го сложа за 12 часа във фризера?!
Ако прашецът (пергата) ще се използва за отглеждане на пило, не се препоръчва да мръзне, защото биологичната му стойност намалява. Не се препоръчва и използването за храна на пчелите на сушен прашец, съхраняван дълго време (примерно 2 години), поради подобни причини.
Защо не го оставиш на хладно? Предполагам, че при ок. 5-10°C (примерно) метаболизмът на червеите силно ще се забави и растежът им може да спре.
добиване на перга
http://www.youtube.com/watch?v=mD2_Y...ure=watch-vrec
1.
с какъв размер сито се пресява прашеца?
2.кога се пресява преди или след изсушаването ?
3.как се съхранява,пресен и сух?
4.през колко време се събира от чекмеджето?
ЩЕ СЪМ БЛАГОДАРЕН АКО МИ ОТГОВОРИТЕ!!!!!!!!!!
чел съм някой неща но практиката е друго.
благодаря предварително. drinks;
Сваляш си от тук http://www.optitroyan.net/?p=2396 интервютата с Жечо Мурзов мисля че бяха 2 и си готов за прашеца!!!!!П.С. Другите филми също са много полезни разгледаи те ги!
Здравейте колеги ,за много години и много мед.
Някой знае ли откъде може да се намери(купи)такъв вътрешен прашецоуловител като този на Жечо Мурзов с размер на отворите 4,82 мм.
Здравей колега ,за много години!Ми Жечо Мурзов го казва в филмчето че си ги е правил сам! drinks;
Това го разбрах още първия път като го гледах филмчето.Разликата от тези,които се продават по магазините освен габаритните размери е и в размера на отворите. Неговите са 4,82 мм,освен това той казва че някой му ги е направил,най-вероятно с щанца на преса.Не ги е пробивал на бормашина..Въпросът е дали има някъде да се продават с такива размери отвори
има фирми които продават и/или правят перфорирана ламарина с различни отвори . има такива фирми в софия и пловдив , сигурно и в някои по големи градове . в чичо гугъл има информация и може да се обадиш . ако все пак има точния размер наи вероятно ще трябва да си купиш цял лист ламарина
С разпечатка на тази статия и разбира се маркирани с жълто, за по-лесно четене, подходящите пасажи (като тези за анаболния ефект) + едно бурканче прашец предизвиках доста интерес в моя фитнес.
Моята мотивация беше да намаля количеството синтетични анаболи дето ги зобат пичовете.
Вашата може да е по-комерсиална ;)
статия за пчелния прашец и здравословното хранене
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5565111
Днес всяка втора пчела внасяше черен прашец, като катран. Може ли някой да познае, от какво е?
http://s9.postimage.org/qv9wmshi3/14032013117.jpg http://s24.postimage.org/pqjqvoqnl/14032013113.jpg
Тъй като новия пост по темата “Пчелен прашец” ще осигури присъствието и в списъка на активните теми, което предполага че ще бъде прочетена от много потребители, смятам че ще бъде полезно да уточним какво се има впредвид, когато използваме понятията “цветен прашец”, “пчелен прашец” и “перга”.
Ако говорим на един език ще бъде по-ясно за какво става дума, а това от своя страна намалява и вероятноста да се получават нежелани обърквания и излишни недоразумения.
Та да се върна на темата. Черният прашец, който насеха пчелите е от цъвтящите брястове. Има доста брястове около моите пчели.
http://s21.postimage.org/6vzzsjj6r/14032013118.jpg http://s14.postimage.org/thjl89i19/14032013120.jpg
Да, предположих, че е от бряст прашеца, но не бях сигурна. Виждала съм, че цъфтят много рано.
И така- различаваме два вида прашец.
Цветен прашец, който пчеларите събират чрез приспособление, наречено прашецоуловител, което се поставя на входа на кошера.
Пчелен прашец, който представлява цветен прашец, складиран в пчелни килийки от самите пчели, претърпял млечно-кисела ферментация и представляващ съвсем различен продукт от цветния прашец.
Задължително трябва да се прави разлика между двата вида!
И така- стигаме до един основен въпрос: Как трябва да се нарича цветния прашец, събран от пчеларите чрез прашецоуловител, изсушен и пакетиран в полиетиленови пликчета?
Следващият основен въпрос е: Как трябва да се нарича пчелния прашец, отделен от пчелната пита и съхранен по подходящ начин?
За полезността на пчелния прашец има писано много.
Но за съжаление на много места цветния прашец се продава като “пчелен прашец”.
Моето лично мнение е, че пчелар който продава цветен прашец с етикет “Пчелен прашец” е измамник. Може още да бъде наречен “Лъжец”, “Мошенник” и т.н.
Има обаче, един тънък момент- всеки лъжец, измамник или мошенник е такъв, само ако знае каква е истината и че това, което твърди е лъжа..
Ако не знае каква е истината, той се приема за “неволен”, ”неумишлен” по презумпцията за невинност.
Има хора обаче, които държат да бъдат коректни.
За да бъде коректен, пчеларят би могъл да използва определението “цветен прашец, събран от пчели”.
Или нещо друго, което смята за коректно.
Желая на всички пчелари да изпитат удоволствието да предлагат своите пчелни продукти, без да им се налага да лъжат!
Здравейте колеги! Да направя и аз сефтето във форума. Реших тази година да събера цветен прашец за собствена консумация. Порових се доста из нета и във форума, събрах известна информация за технологията на събирането на прашец, но ще се радвам ако споделите тук вашият опит. Четейки форума видях, че доста от вас професионално събират прашец. Кошерите са Роже-Делон и Лангстрот-Рут с мрежесто дъно. Регионът е Троянския Балкан.
Някой знае ли,фирма,която изкупува прашец?
Цветен прашец е прашецът, който се намира в цветовете на растението.Цитат:
Първоначално публикувано от Sandokan
Пчелен прашец е цветния прашец събран от пчелата и обработен от нея с ензими и мед във формата на топченце.
Перга е пчелния прашец донесен в кошера и пресован в килийките с протекла млечно-кисела ферментация.
Това, което се прадава по пазари и базари си е точно ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ. Така че, нека не избързваме и да наричаме колегите си МОШЕНИЦИ и ИЗМАМНИЦИ.
здр колеги ,да знаете някой който прави сушилни за прашец?
искам даси поръчам такава сушилня!
здр колега произвеждатели сушилни ?ако да пишими на лични
колеги можели дасе ползва реотани като са вързани за термостад и отдолу вентилатор ,така според вас дали е добре?
кажете по колко прашец се слага например в 1 кг. мед.
и за еднократна доза колко можеш да приемеш.
кажете по колко прашец се слага например в 1 кг. мед.
и за еднократна доза колко можеш да приемеш.
никой не казва
Здравей колега,
Ако имаш предвид еднократен прием от човек:
1.Съхраняването на пчелния прашец /полен/ за по-продължително време трябва да бъде на тъмно, студено и сухо място. Най-добре това става в хладилник. Прашецът /поленът/ трябва да бъде в стъклен или пластмасов съд с плътно затваряща се капачка.
2. Вечер 1 чаена лъжичка прашец /полен/ да се разбърка в половин-една кафена чашка кисело мляко. Добре е към млякото да се добави и 1 чаена лъжичка нектарен пчелен мед. Чашката с млякото и прашецът се оставят в хладилник. Сутринта сместта се разбърква и се приема на гладно /20-30 мин. преди храна/. Тази доза се приема с профилактична цел веднъж дневно. При необходимост от по-интензивно въздействие е необходимо дозата да се увеличи до 2 - 3 пъти дневно.
3. Разтваряне на прашеца в мед. За целта от буркан с 1 кг. мед се изважда известно количество мед, така че да се освободи място. Към остатъка се добавят 100 гр. пчелен прашец. Разбърква се и бурканът се допълва с мед. Разбърква се отново. Необходими са около 7-10 дни медът да проникне в прашецовите зърна и да ги направи меки и разтворими. Добре е сместта да се разбърква ежедневно 1 - 2 пъти. Приема се 3 пъти дневно по 1 чаена - 1 супена лъжичка преди храна.
4. Курсът, който трябва човек да провежда, за да има ефект е 2 - 3 месеца.
5. Не се препоръчва начукване, смилане с мелачки и миксери, разтваряне на прашеца във вода. Това води до намаляване на силата на въздействие на продукта поради окисляване на част от съставките му.
Много ти благодаря колега
Здравейте на всички знаещи,можещи и навлизащи в пчеларството.
Бих искал да разбера методите на обработка на пчелният прашец след вземането му от пчелите.Интересува ме как се суши как се почиства от отпадъци с какви сита се използва при пресяване, има ли някакви машинки за помагане за по бързо обработване на прашец. Общо взето всичко за прашеца кой след кой процес следва .
Здравейте колеги и от мен, бих искал да попитам относно това как съхранявате резервни пити с прашец (перга), които сте отнели от семейството през активният сезон и ги използвате за зазимяване или рано пролетта при нужда.
Успех на всички :-)
Задължително защитени от восъчният молец.
Или в помещения с постоянна температура под 5-6 градуса, или ако температурата е по-висока трябва през около две седмици да се третире със сяра срещу молеца. Някой слагат орехова шума, див пелин, лавандула и други билки между питите - също отблъскват молеца.
Едно време се е слагало нафталин(може би и все още някой "дядовци" го ползват), но не трябва да се третирет питите с нафталин - дали е канцерогенен или не, немисля да го обсъждам тук, но оставя следи във восъка, а от там и м пчелният мед.
Ореховата шума не помага твърде много.
Серният двуокис прави прашеца негоден за употреба.
Също така не трябва да мръзне - губят му се свойствата за гледане на пило.
При стайна температура свойствата му намаляват силно. Също може да изсъхне и да стане негоден за ползване от пчелите.
Оптималната температура за съхранение е между 1 и 12°C.
При температури под 8-10°C молецът спира развитието си.
При твърде висока въздушна влажност може да мухляса.
Препоръчва се наръсването му с пудра захар.
Ще ме прощавате,темата се дублира в "съхранение на пити".Намерих отговори и съвети там.
Ако температурата е положителна, мисля че няма да има проблем. Ако кълбото пчели през зимата е в горния корпус, там температурите трудно падат под нулата, дори по ъглите, където пчелен крак не е стъпвал от месеци, особено ако семейството е силно или ако корпусът е добре изолиран. Под кълбото обаче температурите могат да паднат много - около дъното те са почти равни на външните.
Ако кълбото е в долния корпус, топлият въздух би трябвало да отива нагоре, но не съм правил измервания на температурите при такава конфигурация.
А ето какво съм си отбелязал по въпроса за мръзненето на пергата:
"Трябва да се има предвид, че при замръзване пергата губи своята хранителна стойност." (Aurel Malaiu, Sporirea producției de miere, 1976) "Премръзналата перга може да се ползва от пчелите, но тя отчасти губи своите качества." (Кокорев, Чернов - Пчелы корма и подкормки, стр. 46)
И още:
"Съхранението на питите с перга става, като прашецът се посипе с пудра захар, която го предпазва от овлажняване или дехидратиране. Питите с перга могат да се оставят и в медовите корпуси, където пчелите да ги залеят с мед и да ги запечатат." ( A. Malaiu, пак там)
etc...
Благодаря, наистина полезно, аз мисля за посипване с пудра захар и съхранение между 5-10 градуса. Как ви се струва?
Колеги искам да ви попитам за лична употреба, може ли след поставяне на външен прашецоуловител и премахването му след около 30мин-1час, веднага да употребявам прашеца на същия ден? В какво да си го разтворя, ако не е проблем без сушене да се употребява?
Колега не говоря за съхранение, вземаш и употребяваш на момента.
За съхранение може ли без сушене направо във фризера, както гледах на едно клипче се обяснява?
Добитият миналата година прашец, съхранявам във фризер.За сега ми е малко и е за лична консумация.Слагам по 100 грама в килограм мед, като въртя буркана всеки ден.Остава съвсем малко, който не се е разтворил и накрая го разбърквам.Докато изконсумирам готовия килограм с прашеца, следващия е зареден и се разтваря.Извадения от фричера прашец си е в перфектно състояние.Понеже не е сушен и си има влага, сместа мед-прашец, става малко по редичка, но не е проблем, защото количеството не е голямо и го консумирам за кратко време.
Тази година се надявам добива да е по голям и вече се подготвям да го суша.
С-хранјаване на пчелнија прашец, в-рш се само в стаклена амбалажа ( бутилка, буркан) и сл.
в други видове амбалажи може да приеме нјакои мириси и изгуби своите отличителни својства.
Имам въпрос по темата: Днес поставих решетките на прашецоуловителя, същият като от линка : http://pchelar.com/node/252. Постоях 10 мин пред кошера, като за това време не влезе нито една една пчела, а пред прелката се събраха десетки пчели, който общо взето се лутаха и не влизаха пред дупките на решетката. След като видях, че нито една пчела не влезе, махнах решетката. Трябваше ли повече да държа решетката, тя ли е с малки размери на дупките, изобщо тези прашецоуловители някой използва ли ги??
Друг път ги слагай по- рано през пролетта и то без ситото , за да свикват пчелите.
По рано през пролетта?? Едва от седмица има постоянен приток на прашец, колко по рано? Просто питам дали някой е използвал от въпросните прашецоуловители и дали евентуално дупките му не са прекалено малки?
Слагай ги рано сутрин преди да са започнали да излизат.
В този клип видях интересен вариант на вид пчелогонка. А как мислите би ли могло това да се ползва като изход от кошера за пчелите при употребата на прашецоуловител http://youtu.be/wmu8S4n1gnw
От къде мога да си закупя вътрешен или външен прашецоуловите с размер на дупките 5.1мм? Прегледах много сайтове, но или не пише размера на дупките или просто нямат. Може ли някой да ми даде някой сайт да си поръчам няколко?
Виж тука и на следващата страница 12-13...
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=904&page=12
Здравейте искам да
КУПЯ пчелен прашец 15кг спешно тел 0878862624 Хана
Где в Поморие или в Бургасе купить 1 кг?
Сколько это будет стоить?
Прикачен файл 6904
Някой ползвал ли е тази сушилня за прашец? Пускат я на промоция в Метро.
Другата подобна ROHNSON R 291 в момента никъде не е на промоция и е около 80 лв.
От няколко дни при мен започнаха да носят пясък от близката река:
https://s6.postimg.org/r4nmd40vh/Picture_042.jpg https://s6.postimg.org/a98he3v59/Picture_037.jpg
От какво ли е този сив нюанс !?
Аз,ползвам такъв уред за сушене върши добра работа,само марката му е друга.
Много ! Много ранилист и при-вечер към 20 ч. беше гъмжило от пчела и много близко ! Температурите са около 20-21 гр. през ноща . и последните дни намалиха прашеца и наливат яко нектар ! Явно от там идва цвета на пясък и пепел !
Прикачен файл 7014
Търсите ли все още прашец? Имам ако искате звъннете 0885746797
В случаите когато има регламентирано пръскане на рапица или плодни дръвчета спирате ли събирането на прашеца и за колко време след пръскането! Ако не спирате да го събирате преминавали полена през някаква по специфична термична обработка!
(Незнам дали постът ми е на правилното място за което се извинявам предварително!)