Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 91

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Ореховата шума не помага твърде много.
    Серният двуокис прави прашеца негоден за употреба.
    Също така не трябва да мръзне - губят му се свойствата за гледане на пило.
    При стайна температура свойствата му намаляват силно. Също може да изсъхне и да стане негоден за ползване от пчелите.
    Оптималната температура за съхранение е между 1 и 12°C.
    При температури под 8-10°C молецът спира развитието си.
    При твърде висока въздушна влажност може да мухляса.
    Препоръчва се наръсването му с пудра захар.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Потребител
    Регистриран
    30.01.2014
    Пчеларски район
    Ихтиман
    Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR Виж публикацията
    Ореховата шума не помага твърде много.
    Серният двуокис прави прашеца негоден за употреба.
    Също така не трябва да мръзне - губят му се свойствата за гледане на пило.
    При стайна температура свойствата му намаляват силно. Също може да изсъхне и да стане негоден за ползване от пчелите.
    Оптималната температура за съхранение е между 1 и 12°C.
    При температури под 8-10°C молецът спира развитието си.
    При твърде висока въздушна влажност може да мухляса.
    Препоръчва се наръсването му с пудра захар.
    Здравейте! На свой ред да попитам,споделяш че не е хубаво и да мръзне.Това означава ли че не могат да презимуват във втори,трети корпус при семейството?При ЛР-кошер.

Потребител
    Регистриран
    30.01.2014
    Пчеларски район
    Ихтиман
    Ще ме прощавате,темата се дублира в "съхранение на пити".Намерих отговори и съвети там.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от mirona73 Виж публикацията
    Здравейте! На свой ред да попитам,споделяш че не е хубаво и да мръзне.Това означава ли че не могат да презимуват във втори,трети корпус при семейството?При ЛР-кошер.
    Ако температурата е положителна, мисля че няма да има проблем. Ако кълбото пчели през зимата е в горния корпус, там температурите трудно падат под нулата, дори по ъглите, където пчелен крак не е стъпвал от месеци, особено ако семейството е силно или ако корпусът е добре изолиран. Под кълбото обаче температурите могат да паднат много - около дъното те са почти равни на външните.
    Ако кълбото е в долния корпус, топлият въздух би трябвало да отива нагоре, но не съм правил измервания на температурите при такава конфигурация.
    А ето какво съм си отбелязал по въпроса за мръзненето на пергата:
    "Трябва да се има предвид, че при замръзване пергата губи своята хранителна стойност." (Aurel Malaiu, Sporirea producției de miere, 1976) "Премръзналата перга може да се ползва от пчелите, но тя отчасти губи своите качества." (Кокорев, Чернов - Пчелы корма и подкормки, стр. 46)
    И още:
    "Съхранението на питите с перга става, като прашецът се посипе с пудра захар, която го предпазва от овлажняване или дехидратиране. Питите с перга могат да се оставят и в медовите корпуси, където пчелите да ги залеят с мед и да ги запечатат." ( A. Malaiu, пак там)
    etc...
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Потребител
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Имам въпрос по темата: Днес поставих решетките на прашецоуловителя, същият като от линка : http://pchelar.com/node/252. Постоях 10 мин пред кошера, като за това време не влезе нито една една пчела, а пред прелката се събраха десетки пчели, който общо взето се лутаха и не влизаха пред дупките на решетката. След като видях, че нито една пчела не влезе, махнах решетката. Трябваше ли повече да държа решетката, тя ли е с малки размери на дупките, изобщо тези прашецоуловители някой използва ли ги??

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Друг път ги слагай по- рано през пролетта и то без ситото , за да свикват пчелите.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    От няколко дни при мен започнаха да носят пясък от близката река:

От какво ли е този сив нюанс !?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Ivan Mankov Виж публикацията
    От няколко дни при мен започнаха да носят пясък от близката река:
    От какво ли е този сив нюанс !?
    Нещо като лавандула да имате?

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Нещо като лавандула да имате?
    Искам да имам лавандула и никой не иска да ме дари с разсад . Няма ! В момента много ранилист, къпина, малина, див фий, липата стартира и мн. груги ливадни ! И днес преобладава бежово-сиво-пепеляво !?

Автор
    Регистриран
    07.10.2013
    С-хранјаване на пчелнија прашец, в-рш се само в стаклена амбалажа ( бутилка, буркан) и сл.
    в други видове амбалажи може да приеме нјакои мириси и изгуби своите отличителни својства.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •