Здравейте. На 11,12,2014г. от 18 ч. в салона на младежкия дом ОРБИТА ще има лекция "Майкоразвъдна дейност и създаване на отводки"-лектор г-н Лолов бивш директор на Майкоразвъдната станция в гр.Добрич. Който има възможност да заповяда.
Преглед за печат
Здравейте. На 11,12,2014г. от 18 ч. в салона на младежкия дом ОРБИТА ще има лекция "Майкоразвъдна дейност и създаване на отводки"-лектор г-н Лолов бивш директор на Майкоразвъдната станция в гр.Добрич. Който има възможност да заповяда.
Здравейте.На 05.02.15г. от 17.30ч. в салона на младежкия дом ОРБИТА ще изнася лекция Симеон Николов на тема нестандартно отглеждане на пчелни семейства но не съм много сигурен за темата.нека всеки който има възможност да заповяда.
В четвъртък от 17,30 ч. в залата на младежкия дом д-р Потровлиев ще изнесе лекция за болестите по пчелите и лекарства срещу тях.Заповядай те.
Здравейте в петък 23.10.2015 от 17:30ч.В младежкия дом ОРБИТА ще се проведе лекция на тема зазимяване на пчелните семейства от Пр.Иванка Желязкова от Тракийския Университет. ВСИЧКИ СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ.
Здравейте на 10.12.2015г. От 18:00ч. В младежкия дом ще се проведе лекция от Софрон Софрониев. ВСИЧКИ СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ.
Ако имате възможност направете клип на лекцията,за да бъде полезна на по голям кръг пчелари.
Аз нямам с какво да я снимам, ако някой друг я заснеме най вероятно ще я качи.
Ще се опитам да я запиша 1080p качество, но не съм сигурен дали ще издържи батерията на телефона.
1 мин видео е около 200МБ, а 1 час е около 11GB. Ще кача видеото тази вечер, но качването и обработката ще отнеме около 1 час.
Поне още 1 човек ще записва и ще гледаме да се центрираме на добро място. Дори и да ми падне батерията, то ще имате цялото видео от друг колега.
Съжалявам колеги, но лектора помоли да изключим камерите.
Не си ли се оборудвал с "резервно електричество"...?!?
https://www.google.bg/search?q=%D0%B...00+mah&imgrc=_
Добре че не ви е пратил лекцията си в писмен вид, че тогава ще видите зор с превода....:laughing:
https://www.youtube.com/watch?v=Vrol47Fbnz4
Спрях да записвам както помоли лектора. Не знам какво толкова имаше да крие, но както и да е - уважих молбата му.
Друг колега обаче е направил аудио запис. Ето линк -> http://dox.bg/files/dw?a=4beac971ae
баси педалите
Малко разочароващо, Софрон имаше планирана лекция и в София, но е бил възпрепядстван и не се състоя, много се надявах на видео на тази от Варна, но уви.
Въпреки това аудио записа е с добро качество и на 95% може да се разбере това което лектора се опитва да разкаже. Единственото важно което не може да се разбере само от аудио записа, а то трявва да се види нагледно е това как ротира корпуса и магазините.Ако имате желание това може да се види на неговата лекция от 2013година.
Сваляй лекцията му, че току виж може да поиска да бъде изтрита.
Не приемай всичко казано за чиста монета. Има един куп подробности, които се премълчават. Новото което чух от него е, че нозевита спира да работи при тях. За съжаление никой не попита къде и как прави изследванията за спорите.
Направи ми впечатление и увеличените третирания за акар... амитраз, тимол, кумафос пролет и есен, после рамките в отводки и на пазара.
Лекцията беше полезна от гледна точка на това да чуеш накъде върви.
Защо е решил, че не може да ги каже нещата пред камера си е негова работа. Не го познавам и нямам отношение.
Видяхме се с колеги и пихме кафе след лекцията, а винаги има смисъл да обмениш идеи и опит.
И аз присъствах на лекцията.Бях приготвил HD камера с 16 гб карта,но уви!Бях седнал централно срещу подиума и нямаше как да не уважа искането на лектора да не се снима.
За мен, като начинаещ пчелар, лекцията беше полезна. Ще се радвам да има още лекции занапред.
Благодаря за записа сверих часовника макар и със задна дата :).Изслушах лекцията но не ми стана ясно къде слага 2-я корпус (на коя позиция спрямо първи основен корпус) когато взема 4-те рамки за направата на отдводкиПочти няма разлика от лекцията от 2013г ,относно Нозевит+ мисля ,че с това си изказване иска да пренасочи вниманието към собствения продукт който се кани да пусне на пазара.Засилил е тежката химия относно борбата с акара което лично на мен неми допада особенно ленти на базата на Кумафос рано напролет март месец за мен е недопустимо а това обгазяване м.февруари с Амитраз sweating;
Току що и аз изслушах лекцията. На 90% разбрах всичко, да не кажа на 100, но това е защото съм гледал няколко пъти лекцията в тубето от преди 2 години. Благодаря за предоставената информация.
п.п. Тази година пробвах да гледам пчели в 1 лр корпус 8р и нямах никакви проблеми с роенето, човек като си свърши работата всичко е както трябва. Особенно за периода след акация си е перфектен вариянт....
[QUOTE=Георги Кръстев;78272]Току що и аз изслушах лекцията. На 90% разбрах всичко, да не кажа на 100, но това е защото съм гледал няколко пъти лекцията в тубето от преди 2 години. Благодаря за предоставената информация.
п.п. Тази година пробвах да гледам пчели в 1 лр корпус 8р и нямах никакви проблеми с роенето, човек като си свърши работата всичко е както трябва. Особенно за периода след акация си е перфектен вариянт....[/QUO)
Сподели къде слага 2-я корпус (на коя позиция спрямо първи основен корпус) когато взема 4-те рамки за направата на отдводки.
Е тук ме хвана.. остава си долу плодника а над него магазините... къде да мести, нали това е в период на паша.....
Не ме разбра 2-я корпус с 4-те рамки който са със отворено пило на коя позиция го слага и минава след 2ч да вземе рамките с млада пчела.То е ясно че основния корпус си остава най отдолу.
Над плодника от където е извадил четирите рамки с пило поставя хр и корпус с извадените рамки.
Поне аз така разбрах.
И аз така си го мисля но после като ги взема обратно трябва пак да смъква 3-те магазина. Та затова се питах дали все пак не ги слага най отгоре върху последния 3-ти магазин и после да му е по лесно като ги обира .Който е бил на лекцията би трябвало да е видял като показва къде точно се слага.Моля колегите които са били на лекцията да коментират дилемата.
Ами звъни му и го попитай.
Имам записа от лекцията във Варна, но все не ми остава време да я прослушам. От лекторията 2013 г. специално за отводките разбрах че от „плодника“ (в случая ЛР корпус) взима няколко пити с каквото му трябва, изтръсква ги в плодника на тяхно място поставя основи и отгоре ХР. Изтръсканите пити поставя над ХР (предполагам в два магазина един върху друг на които са отнети част от рамките и пчелите също са изтръскани) и на другия ден минава и ги обира заедно с пчелите. Предполагам че и тази година го е разказвал същото???
Значи тези рамки които взема с пилото кога го прави това? .... Прави го на 3 етапа по 2 рамки. Първите два етапа са по време на рапицата. А тогава все още магазините му са от долу под плодника и му е лесна работата. Завъртането на магазините го прави като отиде на акацията. Поне аз така разбрах. Но това което ме учуди е, че на практика до акацията взима все едно почти половината кошер с пчели и веднага след акацията по още 2 рамки. Е на мен ми е ясно че иска да печели от майки и отводки, но пък показва и кошери е 5-6 магазина от горе, което ме навежда на мисълта че за тази процедура за която говори не я прави тотално за всичките си кошери. При толкова много кошери с които разполага може да си прави врътки всякакви. И все пак едно голямо БРАВО за Софрон. Много е напред с материала и има хъс за работа.
Откритото пило привлича младите пчели.Така,че не е проблем да постави корпуса с откритото пило най отгоре.Но освен млада пчела,откритото пило привлича и майката,затова е необходима и ХР.Може би,като вади рамките с открито пило,поставя ХР над плодника,а корпуса с пилото най отгоре....
Когато се работи с много семейства най ценното нещо за пчеларя е времето и целта му е с едно отваряне да свърши максимално работа защото чакат още много други семейства.Понеже целта е акацията до започване на пашата семейството единствено се развива целта е максимум летяща пчела,млада пчела и запечатано пило именно за това се дава и сиропа преди пашата за бързо блокиране.Отводката се прави след пашата като с едно отваряне се взимат рамки с пило от плодника като пчелите се стръскват само с една единствена цел да не се търси майката ,подновяват се рамките в плодника с основи и пчели за отводката се стръскват само от магазините рамки като отводката се прави по време ,когато летящите пчели са на паша и в магазините пчелите поне повечето са нелетящи.Отводка се прави само от силно семейство с много пчели в магазините и това е противороева мярка .
Нищо не си разбрал прослушай пак записа .В пчеларството 2+2 не винаги прави 4 . Някой тънкости си ги премълчават абсолютно всички.Примерно за последния запис на Софрон така и не даде подробности как прави ранните майки отговори за воалирано колкото и настоятелно да искаха да им се обясни на колегите .
След като е събрал толкова аудитория и се е изпънал пред нея, искам да питам защо ще забранява да се снима, а и ще премълчава някои от знанията си? Ха да дойде и да ми кажете някой, че този е някакво светило. Когато ще ми казва тайни, които ги има във всяка пчеларска книга съм ти е..л светилото.
Какво толкова сложно има в производство на ранни майки? Като казваме "ранни майки", колко ранни да са те? Още февруари може да се заложи пило и да се изкарат майки в началото на март. От това по - рано - здраве му кажи, а тази година има и търтеи в семействата и при това топло време, тези за какви да ги смятаме, ако се получат? А има такава възможност, защото пило има, търтеи също.
Ранни, ранни колко да са ранни! Да се не окаже, че са миналогодишни?
Търсих нещо за Софрон ,но попаднах на това. " Нека да вземем една лекция на Софрон Софрониев (има я на видеозапис в мрежата), в която той обяснява през всеки сезон каква манипулация се извършва, по колко пъти на сезон горните корпуси отиват няй-отдолу и обратното, как при зазимяването всички празни магазини се слагат под плодника и медовия корпус и все неща от този род .... Е ТОВА ИСКАМ ДА ГО ВИДЯ КАК НЯКОЙ ГО ПРАВИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 10 КОШЕРА!!!!!! - да тръгне на есен подред на всеки кошер първо да махне 5-7-те празни магазина, след това да вдигне медовия корпус, да остави на страна и корпуса със пилото и след това да пренареди всеки кошер по обратния ред?! Хайде всеки за домашна да го пробва на ЕДНО семейство и след това на главния пролетен преглед да сподели дали би го повторил някога пак. За да е валиден експеримента много е важно отдолу да има поне 4 празни магазина!" Познайте от кого е. Според мен не вярвайте сляпо на теориите.
Ch.Atanasov, тази есен / а и предни години, но по малко бройки/ превъртях 150 семейства /фарар/ като смъкнах двата магазина които бяха над ХР върху дълбоко дъно и върху тях сложих двата корпуса които бяха плодник през активния сезон.Но пак казвам, при мен магазините са основно два, в редки случаи три.А десетина броя са с по две семейства едно върху друго.Жалко, че така и не разбрах в този форум как да качвам снимки та да покажа тези конфигурации.
Колега Радо ,стана ми интересно -с моят съвет към колегите ли не си съгласен или с цитата от мнението на колегата?
"Доволно" си отговори на въпроса... Обединява три ДБ в един или поне от трите прави/подсилва един отглеждач, а за търтиете каза, че използва не строителни рамки, ами основи с търтиеви килийки(той Котларски беше писал във вестничето си преди около година за тия основи, от Полша били).
Не ти, ама приберно бай Иван като вари два казана ракия на година се хвали тука, ама да си чул/прочел някой който вари по 10+, че и то от спирт примеро, а не от плодове или джибри...?!?
Продава незаконо отводки, продава(дори и изнася) незаконо пчелни майки, използва амитраз(не съм особенно запознат с този препарат, но не обърнахте ли внимание, че спомена - "днеска го има в пробите, след два-три месеца се е разпаднал", и го няма, че то някой някъде беше писал подобно нещо за едни други забранени вещества, и за причината защо някой си продавали меда напролет...) за третиран на пчелните си семейства - ами явно има човека какво да "крие"...
Да ,да -ясно.Какво да правя- черноглед съм си.
Колеги стига сте спорили за глупости ясно е че Софрон дойде във Варна да си направи реклама на неговите продукти.
Аз лично невярвам да споделя цялата технология даже си мисля че нарочно заблождава за някои операции.
Ако искате да го обсъждате нека да не бъде в тази тема.
http://expirebox.com/download/ba9d8f...de846a425.html
http://www15.zippyshare.com/v/wxvpTe2e/file.html
http://files.webfile.ru/5370d3f3804b...b64af7449ed97e
http://tempfile.ru/file/3170346
http://dox.bg/files/dw?a=16835cc752
http://upload.bg/?get_file=aa2748f86...035b9b87948a3f
http://www.filedropper.com/006_1