Първоначално публикувано от
станчо
Здравейте колеги, искам да споделя, че моето ограждение съм го направил наистина добре. Мечката просто го е презкочила. В основата както и в горната част съм опънал през мрежата алуминиев проводник със стоманена нишка, като в основата целият ми пчелин съм го подсилил със каменни плочи забити на около 15см. в земята и стърчащи около 20см. На влизане мечката не е успяла да пречупи бетонния кол, а се е скъсала горната превръзка държаща мрежата към кола, и мрежата се беше свлякла около 20см. от нормалното си състояние, но на излизане, превръзката на другият кол е издържала, и затова кола беше пречупен в основата, и мрежата беше леко полегнала, така че дори да са метални коловете, и дори бетонирани, мечката ще се покатери по мрежата, и пак ще презкочи, освен ако оградата не е висока, примерно 3м. За бодливата тел и аз съм си мислел, защото имам едно топче, но мечката е уязвима само по муцуната, а лапите, макар и да нямат козина, то кожата там е много дебела, и едва ли ще усети бодливата тел, но все пак мисля да опъна поне два реда над мрежата. Вчера говорих с възрастен пчелар, които ми разказа как са хванали мечка, без да я наранят, някъде около 70-та година. Взимаш пластмасов бидон с диаметър около 50см., и дълбок около 1м., с гладка повърхност отвън. Намазваш дъното с мед, покриваш го с мрежа за мухи, за да не оберат пчелите меда, и го слагаш на 100-тина метра от пчелина на пътеката където минава мечката. Като дойде баба меца, тя си напъхва главата до дъното, като скъсва мрежата, но не може да си я извади,защото предните лапи се блокират. Така на другият ден човека намерил мечката на 10-тина метра от мястото където е бил сложен бидона, и мечката се търкаляла безпомощно. Повикал хора от някакъв зоопарк, които я упоили, но се наложило да срежат бидона, за да извадят мечока, без да го наранят, и така баба меца заживяла в зоопарк. Не знам колко правдоподобен е разказа, но аз съм склонен да му вярвам.