Искам да си направя калибровка на рефрактометъра,но съм си загубил упътването.Ако някой е правил калибровка нека сподели.Четох по чужди сайтове ,че използвуват дестилирана вода и карамфилово масло ,но не разбрах точно процедурата.
Преглед за печат
Искам да си направя калибровка на рефрактометъра,но съм си загубил упътването.Ако някой е правил калибровка нека сподели.Четох по чужди сайтове ,че използвуват дестилирана вода и карамфилово масло ,но не разбрах точно процедурата.
Като капнеш дестилирана вода трябва да показва нула. Има на ампули в аптеката.
Моята скала е подобна на тази:Прикачен файл 1197
Нямам нула.Какво трябва да отчете като сложа дестилираната вода?
Нищо няма да отчете с дестилирана вода. Не знам този тип с какво можеш да го калибрираш, освен да го свериш с друг.
Направи разтвор на захар във вода със съотношение, което го знаеш предварително. Например 3 тегловни части захар и 1 тегловна част вода. Ще се получи разтвор със съдържание на влага точно 25%. Загрей/охлади разтвора до 20 градуса по Целзий и провери по дясната скала дали съдържанието на влага в този разтвор е точно 25%.
Имай предвид, че разтвора ще е гъст, и доста трудно ще разтвориш толкова много захар в толкова малко вода, но няма как - уреда ти е направен да измерва малки проценти влажност. Ако има проблеми с пълното разтваряне, можеш да пробваш с нагряване, но после трябва да го охладиш до 20 градуса за самото измерване.
захарта не е 100% чиста и от там ще ти дойде грешка, която само господ знае колко ще бъде. Ако ти е важно си вземи стандартен разтвор или го дай в метрологията да го калибрират.
Не съм господ, но знам колко ще бъде грешката - НИЩОЖНА.
В хубавата и качествена захар съдържанието на захар е 99.9% или 100%. Това многократно съм го проверявал с чисто нови рефрактометри, който се предполага че идват калибрирани от производителя. Ако въобще може да бъде въведена някаква грешка, то тя ще се появи при претеглянето на захарта, ако се използват некачествени китайски кантарчета. Грешка има и при водата, която обикновенно не е 100% вода, защото в нея има разтворени разни примеси (напр. хлор, минерали и т.н.). Грешка има и при самото отчитане с рефрактометъра, тъй като границата между синьото и бялото не е точна, а има известно размиване.
Като цяло 2-3% натрупана грешка се счита за нещо нормално, така че не се вманиачвайте на тема точност. Когато мерите влажността на меда, и уреда покаже 17.5% влажност, трябва да знаете, че тя в действителност е някъде между 17 и 18%.
В eBay ги има много и всякакви. Аз обикновенно от там пазарувам.
Хубаво е човек да знае, че по света има различни видове рефрактометри в зависимост от това какво ще се измерва. Няма универсален рефрактометър със скала от 0 до 100%. Нивото на захарност например е различно при меда и при виното, в резултат на което за измерването му се използват два различни вида рефрактометри. Също така има и различни видове скали (стандарти), които могат да ви въведат в заблуждение (Brix, Baume и т.н.). Тоест търсете си уред с подходящата скала. Също така много внимавайте дали искате да измервате ЗАХАРНОСТ или СЪДЪРЖАНИЕ НА ВЛАГА. Това са две различни скали - едната е 80-90%, а другата - 15-20%.
Накратко ако се хвърлите през глава да купувате първия ви попаднал евтин уред с име РЕФРАКТОМЕТЪР, има голяма вероятност да сбъркате. Аз така направих и сега имам няколко вида рефрактометри с различни скали по различни стандарти. Добре че и вино си правя от време на време, така че два от закупените уреди влязоха в употреба.
За да не сбъркате, изрично трябва да проверите дали избраният от вас рефрактометър става за мед. Например ако сте в eBay, трябва да направите търсене с думичките: honey bee refractometer
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from...rt=nc&LH_BIN=1
Дори и когато сте намерили верния уред, който да става за измерване на мед, тогава пак трябва да проверите с какви скали е окомплектован. Най-удобно за българите е да наблюдаваме захарността в проценти. Убедете се, че тази скала присъствува в уреда. И пак внимавайте - ако е влажност - скалата трябва да е между 10 и 25%, а ако е захарност - скалата трябва да е 60-90%.
Ха-ха - и последна препоръка - не избирайте най-евтиния уред, защото обикновенно в него или в доставчика има нещо гнило. Изберете си от златната среда.
Също така трябва да се намери информация за това , показанията на рефрактометъра , точно на колко процента захарност отговарят и да се изчисляват допълнително.
Аз имам за измерване на захарност при вината и там при 10% показани на рефрактометъра - таблицата показва 2% захарност. Има го във форума - ракията.com
Лявата скала е скала на Baume: http://en.wikipedia.org/wiki/Baum%C3%A9_scale
Това е просто някаква друга измерителна единица, с която в България не сме свикнали. Измерва плътноста (гъстотата) на флуидите, като десетилираната вода има 0 градуса по Baume.