Още от октомври?Силна застраховка?
Преглед за печат
Тихо слънчево време с температура 10-градуса около обяд.Малко по-късно облитане,след 2 часа.Принасянето на прашец,не е масово,но пчелите се прибират добре натоварени.Цветът на прашеца е жълт,предполагам от глухарче.Весели са.Усещат че,в другиден,тръбата ще свири за храна,последната беше новогодишна.:bigsmile:
Колега. С колко мед ги зазими , че очакваш да гладуват?
С по 12-14 кг и неправилно подреден.
Не се шашкай. Имаме един колега тук, Дервентлиев, е преди години казваше, че зазимява ЛР с 2-3 килограма мед и декември месец зарежда отгоре с храна. Не съм го правил, ама ако се наложи - с чиста съвест.
Вчера,15градуса.И в 2-те семейства,в които погледнах,противно на очакванията,все още имаше тънък венец-запечатан мед.Килограмовите питки "фонда",сложени на 30.12напълно"опапани".Запечат ано пило,от2-те страни на площ 25 на 15см,разположено на втора рамка от север.По навътре,нямаше време,а и желание да гледам ,защото 3-4 пчели ми ЧНГ.Семействата са според мен силнички.Заедно със хапването на питките,изглежда разпечатват и мед,защото изхвърлят восъчни капачета,а в същото време,големи площи разпечатан мед.Впрочем,не съм сигурен,дали е разпечатан мед или преработена храна от питките.Това ми е първо зимуване и затова,въпросите са много!
Няма кво да питаш и да ровиш.
Слагай храна и гласи инвентар.
Ако някъде носят бял прашец от мъх е..
Често,пчелари съобщават за,,погибла'' отводка.Като после добавят.-,,Абе аз си знаех ,че така ще стане",или,,То си е моя грешка".Ако е било,толкова вероятно,да я загуби,едва ли би г о допуснал.Вероятно,другаде е ключа за ,,бараката"?Мисля,че е имал и други опции,като обединяване например.Но,тогава би жертвал майката,която,ако презимува би било,още по-добре.Правилно ли разсъждавам в този мразовит и с обилен снеговалеж ден?Да не забравите,да сложите някоя,,цепеница"в огъня! А,между другото да попитам дългогодишни пчелари.Помнят ли,подобна зима на тази,през която,чак в края на февруари,нощните температури да паднат под -5 градуса по С ?
Да помня и не беше никак отдавна 2013/2014. Март беше по-студен от февруари. Колкото до отводките просто по някога се рискува. Част оцеляват, част не. Понякога се забравят, понякога отслабват силно още в началото на зима и така. Жертви винаги има и понякога са предопределени, важното е да не са много.
Точно тя беше.
Моите сем са слабички заради безумно сухата и гореща есен и по скоро съм притеснен за развитието от колкото за роенето.
Предполагам искаш да кажеш слабо семейство не отводка. Защото късните отводки със млади майки изкарват зимата без проблем. Моята гледна точка по въпроса. Всяка година оставям около 10 запасни майки в слаби семейства. Ако оцелее майката ще ми е полезна пролетта ако не нищо не губя. Половината да изкарат зимата е супер. По принцип други слаби семейства не държа това е остатъка от помощтните. Всички основни кошери са способни да изкарат зимата според мен.
П.С. Това е естествен подбор за каляване на гена :) която оцелее е калена в битка :)
Като стана дума за естествен подбор - има един овчар в нашето село, и в двора си има един кошер - от 4-5г. не го е отварял, или по-точно не му е повдигал капака даже...всяка пролет го питам как са пчелите, и той:"А, фъркат ва, фъркат.."...няма третирания, подхранвания и т.н. и продължават да са живи, колко го молих да ми го продаде - е не ще..едни други 3 кошера изтървах преди 3г., оставени на самотек няколко години и оцеляват, само че бях много плах с преговорите, и по-нахални от мен ги купиха без пари....така че генът е голяма работа!!!
Аз в момента имам 4 такива.От две години не ги третирам с нищо.Но гледам почнаха да се повяват кафеви пръстенчета по тях.
На стари майки не се дава шанс да зимуват в основни семейства. Ако иззимува ще е зле в пролетно развитие, ако не е зле в пролетно ще влезе в роене въобще само дертове.
Положението в района е доста зле. Снега вече е над 15 см и това за нас вече си е доста сняг. Извън града нищо не е почистено, вече се кара с вериги. В града се въртят някакви снегорини. Вятър, обилен снеговалеж и застудява със всеки час.
Страри майки не държа, но на стара майка по добра няма да стане, колкото и шансове да и даваш. То и млада е така, ако е клапава си остава калпава. Аз понеже работя с помощни семейства и преди слънчогледа обединявам всички към основните и на тяхно място оставям 10тина майки пчелите да налетят на тях, да има някоя резервна майка ако се наложи есента, а неизползваните майки остават за зимата. Миналата година 4 иззимуваха, тази до момента всички са живи, но има много подмор на прелките. Просто пчелите са малко, работили цяла зима и са много изтощени и не вярам да избутат това застудяване.
Около Нова година,когато опитни пчелари бяха скептични към високите температури инеобичайните големи площи пило,не бях много склонен да им вярвам.Просто защото,едва ли има сърце на пчелар,което да не трепка при гледката на първо пило.Но сега разбирам,че са имали основания.
Не разбирам какъв е проблема? Тези големи площи пило до днешна дата се е завъртяло три пъти. В кошера има вече и голямо количество пчели и още по - голямо количество ново пило. Температурите са ниски, но в кошера вече са високи. Сега тук е мястото на пчеларя да следи за влага и най - вече за храна.
Базирам отговара си на така зададения въпрос. В кошерите в които беше съобщено за пило още декември какво се е получило? Колко пъти се е завъртяло? Друг е въпроса, че няма кошер един с един да са еднакви. Затова отговора ми е за такива в които има пило, а за такива в които няма, отговора ми ще е съвсем друг.
Сега,при -2градуса установих, че имат нужда от .....вода!
Ако имат найлоново покривало върху рамките сега излишната влага в кошера която кондензира върху нея пчелите могат да я използват.
Станахме двама имащи нужда да научат как се установява това,а аз още продължавам да се уча.Ще ти бъдем благодарни колега mici–92.Ако има няколко начина–давай ги,няма да са излишни.Няма да оставим хайванчетата да жадуват я.
Ако и други колеги знаят,нека пишат и те.
Днес и аз ходих да разчиствам прелките. Някакви птици така хубаво ги бяха "разчистили" на някои, че през лятото не са така отворени.
Вчера чистих прелки. Снега беше точно до прелка на първи корпус и само от навяване бяха затрупани. След новите 15-20 см от тази нощ вече ще са под снега тотално. При даданите още по-тъпо защото нямам горни прелки. Голямо ровене пада да им открия входовете. Поне ще са завити за големия студ утре. Между другото надникнах вчера в един бяха под питката и бяха доста активни ядът ли пренасят ли тяхна си работа.
Забавих се.Исках да съм сигурен,какво пиша.Днес термометъра ми пак е верен,пак имаше излитане на пчели и кацане на лозовите пръчици в тавичката с водата.Даже още са там.Ясно,че е било аварийно кацане и тези хора,в чиито градове има летища,трябваше да го предвидят!
Пчели постоянно излизат от кошера. Даже сега на снега може да се видят пчелите, които излизат навън за да умрат.
Колега mici–92,щом си толкова упорит да твърдиш,че пчелите от твоите кошери излитат и при този сибирски/за нашето геоположение/ студ и си принасят водица/която замръзва на 40 секунда и по–малко/,говори че са селектирани някъде в Якутия и за тях тези ниски температури са пролетни и ако има прашец и нектар ще ти напълнят по 1 магазин докато ние ще чакаме тепърва да ги стимулираме и развиваме за първа паша–овощки и рапица.Завиждам ти доброжелателно за тази селекция.
Няма да коментирам цитирания пост на колегата Валентин,той е красноречив и би трябвало да ти светне още една лампичка,не само тази,еуфоричната,радостнат а, че пчелите ти излитат по никое време.Помисли.
Пчелините са обиколени, прелките освободени от снега. Разчистването на пътищата в района е много добро. Въпреки многото сняг всички главни пътища в низината са на асфалт и дори в късния следобед бяха сухи, в Средна Гора пътищата са прилично изчистени и с добри гуми са поддържа спокойно 60-70км/час. БРАВО
Колеги утре 01.03 от 18,30 часа в сградата на читалище Климент Охридски в Ст. Загора ще се проведе лекция с гост-лектор от Примавет. Лектора ще запознае аудиторията с изследване на здравословния статус на пчелите и съответно мерки за подобряването му. Изследването е проведено на територията на цялата страна. Всички желаещи са добре дошли. Вход свободен.
Не значи това. Имаме много сняг. Хората си свършиха работата.
Ти, си един от малкото доволни-евала! Общо взето хората все недоволничат, заради непочистения сняг, но не си дават сметка, че не може при обилен снеговалеж и силен вятър, пътищата да са проходими на всякъде.
Що касае пчелините - небойте се! Мислите ли, че при нас, в североизтока постоянно чистим, еле пък като нямаме достъп.
Имам чувството,че не забелязваш разликата м/у моите последни 2 поста,където са изложени факти.Ще посоча още един.Термометъра е поставен на целодневна сянка.Не мога да кажа,каква е разликата в температурите при термометъра и огретия от слънцето и на завет кошер.С цената на 10-ина умрели пчели в тавичката и около нея,разбрах,че те не са принасяли вода ,а са падали във нея,макар да имаше и завръщащи се.Факт е също,че първия ден,за 50минути след 11чи 30мин.,градусите се покачиха с 6.След като признах,че съм се заблудил за приноса на вода,трябваше да проявите снизходителност,за да има полза от присъствието ви и да отговорите на възникващия въпрос.Какво може да се направи,пчелите да не излитат по никое време?
Не можех да предположа,че ще има излитане.Иначе ,им зареждам 150см-ова оребрена дъска с капеща вода.
Остави нещата да се развиват по естествения си ход. Вмешателството може да има по-скоро отрицателен ефект, особено при температури като сегашните. Пчелите са преживели милиони години без нашата помощ.
Излизат пчели и при отрицателни температури ако кошера е на припек. На един колега кошерите са под навес и на припек и се облитат при много ниски температури. За вода не знам дали ходят при минусови температури, но със сигурност летят. Когато оставя горната прелка отворена само като влезне слънчев лъч вътре някой пчели веднага се изстрелват, летят няколко метра и падат.
Няма разлика в двата ти поста.Изложените факти са–........излитат и носят вода при–2*.При тази температура кълбото е доста плътно,а във зимното кълбо пчелите натрупват много вода в организма си.Приведеният трети пост е написан след моя.На него ти отговаря колегата Чанко конкретно с доводи,няма смисъл да го дублирам.Прочети още веднъж поста на колегата Ник–м,особено последното изречение–напълно ще ти се изясни картинката.
Мисля,че всички тук ти обърнаха голямо внимание и ти отговаряха изчерпателно на всички въпроси които си поставял,включително и аз.Не трябва толкова бързо да изтриваш реалността и бързо,бързо да решаваш кой,колко и как.
Относно моето присъствие тук–щом са ти делегирани такива права можеш спокойно да ме банниш.И още нещо–вземи и почети някоя друга книжка за пчелите,не чакай да ти се сервира информацията сдъвкана.
Вчера бяха прегледани стотина семейства. Прави веднага впечатление малкото запечатано пило и липсата на личинки. През изминалите 10-15 дни студове прясно пило не е гледано, а запечатаното се е поизлюпило. Семействата изглеждат доста жизнени. Приноса на прашец е вял все още. Чакам с нетърпение джанката.
Колега от района вчера сподели, че е отворил трийсетина семейства и също като на теб му е направило впечатление много малкото запечатано пило и липсата открито такова. За сметка на това каза, че от няколко дни майките са започнали да осеменяват големи площи от питите, а пчелите масово вкарвали прашец от леската. Тук в града е студено и мъгливо, а на 30 км където ми е пчелина точно обратното- слънце и поне 7-8 градуса отгоре.
Природата се събужда със всеки изманал час. Утре дано не забравя да направя клип.
Вчера довърших прегледа на моите животинки. Много добре са изкарали зимата. Дори и семейства които ги бях отписал са преживели. Запасите са добри. Даже на някои слагах празни пити за осеменяване. И при мен запечатаното пило беше малко , но майките усилено снасят.Сам една майка от късна самосмяна останала неоплодена се наложи да я подменя.
С някои семейства ще имам проблем с роенето.
Един от начините за запазване на работното състояние(до известна степен) на пчелите е използването на СР.Освен това,СР дава информация,демек, при преглед,вадиш само СР......
Иначе на пчелина вс е нормално.Има 5 жертви,2 от есента,3 през февруари.Всички получиха СР,а повечето и ВО.
Днес вкарваха много добре прашец. Цъфтят все още само треви и бряст. Дряна утре или сряда.
Моите ще получат основи към 25-ти.
А ми,усилено-суха захар.Има достатъчно прашец,но нектара е малко.Добре щеше да е да им сипя сироп но пътя е непроходим с автомобил.
В събота проверих 2 кошера ЛР.Мед по 12-15кг.Дряна е цъфнал преди 4-5 дена.Яко носят прашец.Пчели на 12и на 14 рамки.Видях,че им е тесничко иполучиха по 2 празни пити на семейство,но днес на 15 градуса при кошерите и в двата на горните прелки вентилираха.Моля за съвет!;)
Кви антени бе, така мерим ний.
http://pchelari.com/forum/attachment...7&d=1430325260
:ae::bigsmile:
Здравейте,
Чанко, на туй ли викаха "кубитален индекс" не знам така ли се пише!
Поздрави, Г. Георгиев
Я да четете. :boi::bigsmile:
http://pchelari.com/forum/showthread...B5%D0%BA%D1%81
Атанасов какво ме направи ти бре.:bigsmile:Сега 300лв за микроскоп 85лва за микрометър,Аз още сезона не съм почнал ти ме набута с 300-400лв.Я кажи тия линийки помагат ли за по голям добив на мед?:bigsmile:
Здравейте!Забавни сте,но хайде по-сериозно.При условие,че съм ги разширил с по 1 пита,може ли да има друга причина,като прекомерна влажност например,за да вентилират при тези температури? Благодаря предварително за отговора и успех! п.п.За оферти-още нямам количества.Ще трябва мааалко да почакаш.
Пчелите вентилират когато се повиши влагата или топлината в гнездото. Топлината е по - трудно да се повиши, когато отвън температурите са почти отрицателни. Значи в случая е от влага. Влага от нектар не може да е, защото в момента няма такъв приток отвън. Остава да е влага от повишена температура вътре от работата на пчелите и студения въздух отвън. Другото е ако пчеларя налива сироп, а времето е с повишена влажност/ дъждовно /.Тогава пчелите се стараят да я намалят и защо? Защото виждат нозематозата как ги дебне от някой ъгъл.
В събота,махнах фибрана.Възможно да е затова.
:bigsmile::bigsmile:Семействата са на много рамки.:bigsmile::bigsmile:
Не знам дали ще ми повярвате, но съм на пчелин в Средна Гора и ме вали градушка в момента.
В събота имаше яйца и запечатано пило на 2 рамки от 2-те страни по педя.Но утре или в другиден,ще проверя.
Колега не ги рови ката час.Да не стане като маймуната като родила маймунчето от радост го удушила.Нищо лично ,но така можеш да простудиш пилото и да го изхвърлят пчелите и да им забавиш развитието.Има време нека да се постопли.Сега им трябва топлина, храна и спокойствие.Поздрави и успешен пчеларски сезон.