100,само от лежака..незнам колко сем.има в селото,но не са малко.Знам,че наблизо има и подвижни.Иначе пашите са акация,липа,треви и понякога слънчоглед.
Преглед за печат
100,само от лежака..незнам колко сем.има в селото,но не са малко.Знам,че наблизо има и подвижни.Иначе пашите са акация,липа,треви и понякога слънчоглед.
Здравейте,
Ангеле, искам да те попитам от колко рамки ти е лежака, и по колко рамки имаш в магазините. Магазинните рамки как са разположени: По оста на плодниковите, или перпендикулярно.
Имам една идея, но за нея по-нататък. Това лежака на Евгени ли е, в смисъл той ли го е правил? Отдавна се каня да ти пиша, и ето най-после се реших.
Поздрави, Г. Георгиев
Здравейте,
Така, Ангеле. Прерових темата и според мен си отговорих на повечето въпроси. Искам да знам, какво е разстоянието м/у плодниковите рамки и магазинните?
Майката качва ли се в магазина? Можеш ли да въртиш магазина, така че рамките да са напреко на плодниковите. Не съм пробвал, но съм чел, че като се сложат напряко майката не се качва в магазина. Има прекъсване на питата.
Поздрави, Г. Георгиев
И аз да попитам.Ако се пчеларства само с една майка,ще може ли семейството да се развие до 24 плодникови рамки( не включвам магазините) ?Понеже ми предстои направата на няколко лежака и се чудя как да ги направя.Дали 16 рамкови с два магазина,18 рамкови с един магазин,или 24 рамкови без магазини.В момента пчеларствам с 10 рамкови Дадан-Блат, и има вариант за 20 рамков лежак,за да мога да използвам десет рамкови магазини с които разполагам. Не мога да преценя до каква степен би се развило семейство с 14-15 пити пило,след като в десятките ДБ пилото обикновено стига до 8-9 рамки.В района в който пчеларствам често сеят рапица,акацията не е много,но има години в които е давала по 1 магазин мед,след това следва слънчоглед и ливади.
Според мен трудно,пчелите се развиват по добре във вертикала отколкото в хоризонтала,освен ако не ги пълниш изкуствено/пити с пило/.Аз работя с 12 ДБ с два магазина,имам седем 10 рамкови и ми се струва,че е по добре,но да са с повече магазини;)
Семейство с 1 майка никога не може да има повече от 8-9 ЛР рамки с пило, запълнени на 90%. Същото важи и за ДБ рамки, ако са запълнени на 60-70%.
Една добра майка, снасяща 1900-2000 яйца на ден, може да поддържа динамично равновесие с 60 000 пчели, но за да се случи това са необходими 40 000 килийки място в плодника, които майката да ги използва за разновъзрастово пило. В една ЛР пита има 3600 килийки от едната страна или 7200 от двете. Следователно ако питата е на 100% запълнена с пило, достатъчни са само 6 пити, за да осигурят тези 40 000 килийки. Тъй като никога нямаме 100%-ово запълване, то тогава питите с пило са 7 или максимум 8, но това е максимума, който може да осигури една добра майка. Какъвто и голям лежак да правиш, повече от 7-8 пити с пило никога няма да видиш. Виж 24 междурамия с пчели можеш да видиш, защото 60 000 пчели запълват точно толкова междурамия. Говоря за ЛР рамки.
Боби,разстоянието м/у плодниковите и магазинни рамки е 7-8мм.Да,майката се качва на първи етаж ,но забелязах,че това се случва след първо вадене на мед,въпреки свободно място в плодника.Друго,което ми направи впечатление е,че ако магазинните рамки на първи етаж не са прясно изградени(в момента)майката не се качва.Демек прясно изградената рамка привлича майката,въпреки разширението м/у магазинните рамките.
Красимир, за силно семейство се счита семейство покриващо 24 плодникови ДБ рамки(около 60000).А силно семейство може да се развие от качествена майка.
Ангеле,
Благодаря за отговора, но пак да питам. Слагал ли си магазините напряко? Дали имаш наблюдения: Ако плодниковите рамки са на студено, а магазинните на топло, дали майката би се качила да снася в магазина?
Имам една идея за ЛЕЖАК, ама голям "хамбар". Затова се опитвам да разбера малко повече.
Поздрави, и още веднъж благодаря за споделеният опит.
Г. Георгиев