Това гроздето ли е?
Преглед за печат
Това гроздето ли е?
Съд с по-голям обем за същия материал ,иначе няма грешка.
Според мен проблема е друг.Капака го няма и материала ври.Ако е малък бидона капака излиза навън.
Материала е сини сливи.Сега като си мисля колегата е прав, сложих около 10л вода повече от друг път.Извадих много добре, като количество и качество ,но ако на 3-4 -тия ден не се случих там, половината щеше да е отвън.Живот и здраве ще си коригирам рецептата догодина.
Чанко, няма грешка. Много си го напълнил!
Когато ви се случи да изври бидон,обезателно избършете олятия ръб на бидона с гъбичка и за всеки случай го минете след това с чист спирт(пак с гъбичката).Оцетните дрожди много обичат изврял материал на проветрение.Капака задължително се измива и той.По принцип мия капаците винаги след разбъркване.По капака може да разберете дали материала ви е здрав.Той първи замирисва на оцет.Като отворите бидона,първо помиришете капака от долната страна - трябва да мирише на плодове,нещо средно между дюля и круша.Това е за гроздовата.За сливовата си мирише на сливи и т.н..
Прав си ,че се кефя ,но не ви пробвам.Обменям опит и съм писал :благодарение на колегите изкарах 130л на 48 грдуса. За 2017 вече научих къде са градините.Производителите и те са като нас- имат проблем с реализацията, въпреки субсидията.
Прикачен файл 7748
Моите сливи винаги така ферментират. Затова или по-голям бидон или по-малко материал.
Първото е за предпочитане.
Ама си по-голям измамник и от мен.Прикачен файл 7749
Ай да Ви задам една питанка - ако имате 100 кила грозде с 20% захарност, и искате да докарате захарността на мъстта до 24% - колко кг. захар ще трябва да сложите?!
Как от 300кг. сини сливи изкара 130 литра ракия?
Тва е пълен абсурд естествено, като се има в предвид, че сливите имат 11-12% захарност.....та да не Ви мъча - уловката в моя въпрос е в ключовата думичка "рандеман".... т.е гроздето има около 50-60% рандеман - приемаме горната граница 60%...т.е, за да вдигнем захарността на ширата на 24%, трябва да вложим 2,4 кг захар!!!drinks;...а не 4 кг!!
Илиев, за тази цел има захаромери. Слагаш захар или мед и мериш. Захарта сега е различна, не е като едно време!
За да ви дава по - голям рандеман захарта, ползвайте декстроза!
Дава литър от кг. !
Гаранция- не боли глава.Трима консумираме редовно, но умерено количество.:bigsmile:
пп. ако трябва уточнение варена е на колонен казан.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...sGPP3yU0CJrzs6
Илиев, рандемана на сливите е различен, зависи от сливите.
Приемаме, че имаме 100кг добре узрели сливи с 12% захарност, и също така приемаме, че рандемана на сливите е 50%..т.е имаме 50 литра течен матриял с 12 % захарност...и въпросът е - колко шекер трябва да му добавим, че да стане около 22-23% захарен разтвор, за да протече нормална ферментация...това е едно уравнение, което се смята според количеството на материала...един вид от едната страна на уравнението стоят захарните единици, а от другата страна обемните единици - литрите.....и като се разделят едно към друго, трябва съотношението захар/обем да бъде около 20-24%, за да протече нормална/правилна ферментация
Точно тука бъркаш. Защо смяташ само рандемана, т.е. течността, къде остава гъстата част - т.н. джибри. Както питаш, 100 кг грозде, ако го приравним в обемни части на 100 литра, а то си е толкова, ще рече, че за да вдигнем захарността с 1% на материала е необходимо да добавим 1 кг. захар на всеки литър от материала. Иначе речено от 20% захарност на 100 литра МАТЕРИАЛ е необходимо да добавим 4 кг захар, за да достигнем 24% захарност. Друг е въпроса защо ни е такава висока захарност, вероятно за да дава повече акъл
Защото "рандемана" е именно течната фаза на цялата тая история - твърдите частици не играят, и трябва да се извадят от уравнението - като чепки, люспи, семки...затова трябва да се отчете какъв е рандемана на всеки плод горе-долу...и вече да се нагласи с добавянето на определеното количество захар и вода, така че крайният разтвор да бъде около 20-24% захарност
http://www.rakiyata.com/forum/viewto...=1047&start=60
Математиката принципно, и на мен, ми куца! Относно, захарността на плодовата каша, за ферментация. Аз също я докарвам около 23%. Но уважавани от мен колеги, твърдят че, захарност над 20%, влошават качеството на ракийката. Опитвал съм много варианти. За мен най- важни са, качеството на плодовете, отлежаването в хубаво буре, добрата компания, и покачване на изкупните цени на меда. Е, тогава на тия 3%- друг да им бере гайлето! Наздраве!!!
При направата на джибрите за ракия,на 10л вода слагам около 3кг захар независимо от материала(сливи,грозде...).П к каквото ще да става.Не помня някога да сме изхвърляли джибри или ракия.
А тука мога и аз да се изкажа;).Пропорцията по наследство при мене е 3 към 1 вода/захар,за плодова /костилкова/ джибра 4 към 1 вода/захар.Захарност меря само за вино,да е около 21-22 карата/така му казват у наше село/.Загуби не съм имал,народа е казал "Едно си баба знае,едно си бае."
Колеги, искам да ви кажа че в домашни условия в плодово или гроздово вино без употреба на култивирани дрожди се ПОСТИГАТ 10% АЛКОХОЛ - МНОГО ТРУДНО МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ ДО 12%. Демек в едно вино - първо, второ, със захар, с мед каквото и да правите се тая 10% - рядко 12% което значи че от 100 литра прецедена и утаена течност сложена в казана ще получите 20литра на 47-48 градуса. Вижте какво е установил Луи Пастьор педи 150 години.
Въз основа на прецизни изследвания е установено, че при ферментацията на 1 г захар се получава около 0.59 куб.см алкохол, което се равнява на 0.59 об.% алкохол. Въз основа на тези данни може предварително да се изчисли алкохолният градус на виното,което ще се получи от мъст с определено захарно съдържание. Например, ако мъстта е съдържала 20 процента захар,след приключване на ферментацията виното ще има 20 х 0.59 = 11.80 об.%алкохол.За още по-лесно изчисление на практика се приема, че от 1г захар се получава 0.6 об.%алкохол.
От тук нататък си правете сметките на колко захар колко вода и каква захарност ще правите.
Павка, с хлебна мая нямам опит защото за ракия гоня 18-20 % захарност, ако преценя че ферментацията няма да протече нормално било заради лоша хранителна среда на дрождите, ниска температура или друга причина слагам дрожди FCD или БО 213 и ако трябва ги храня.
Добро утро адашко-гледам че си на линия.
Да активатор, само един диамониев фосфат ( даф) да им сложиш и работят по-добре.
Абе преди няколко дена ми се обади един приятел от гр.Летница и ми каза че започнали да продават шоково замразени кайсии изчистени от костилките и с лъжица захар на мястото на костилката.Вземах си 50 килограма и си направих матриял за ракийца.Сложих захар и ферментацията започна.Сега бъркам материала и чакам да преври за са го сваря.Миналата година направих така 55 литра ракия но материала беше по малко.Като си я обичаме домашната ракийца трябва и да и слогуваме.
Направо предколеден подарък!
Материалът ми е почти готов!Изчаквам малко да престои и на 28-29 мисля да го сваря.Очаквам да стане хубава кайсиева ракия.
Как от 50 кг кайсии вадиш 55 литра ракия,сигурно с помощта най малко на 1 чувал 50 кг захар,това е ракия от захар с аромат на кайсия.
Вие какво искате да има в ракията, витамини ли? Спирта идва от захарта, колкото по-чиста, толкова и той по-чист. Аромата е от плодовете и ако е достатъчно, носи на доста добавена захар. Главоболието е от дозата и страничните примеси, без някои от които обаче не може да има хубава ракия.
Тая ракия с ароматите си я пийте.:(
В света на химията веществата с еднаква химична структура са неразличими, независимо от метода на тяхното получаване. Отдавна е открит синтеза на повечето аромати и ако все още се използва аромата на естественото растение /животно/,това е защото синтезирането /или пречистването/ му е по-скъпо. Иначе отдавна да сме забравили за българското розово масло. Така че, ако даден синтетичен аромат е напълно идентичен с природния, овкусения с него спирт няма да е по-различен от натуралния дестилат. Въпрос на майсторлък в съчетаването на ароматите. И без това ракия с ракия не са идентични. Решили сме да се опияняваме с токсичен коктейл от химикали, какъвто е ракията, а ще се притесняваме от няколко добавени есенции в микроскопични количества.
Аз когато сваря ракията , докато отлежава и слагам черничеви летвички и сушени кайсии в един тензух.От тях ракията добива допълнително аромат.
Баща ми живя 80г и винаги е слагал ракията в избата и никой не я чака да отлежава.Спря да пие една седмица преди кончината му,но не защото не искаше,а неможеше да преглъща.Въпреки това си искаше-мажех му усните...А,като си помисля колко ракия и вино е правено в къщи...Два тира не могат да изгорят толкова нафта за цялото си съществуване........
Както казва колегата бай Иван - ако повърне това,което е изпил ще удави цяла София и щом ракията не е от днес,значи е отлежала.;)
Ракията отрежава в черничево буре 80 литрово.
Ами направата на ракията е елементарна работа, но си трЕбе мед! Тъй кАт гледам си имаш:bigsmile:.
Вземаш едни 400 кг хубави презрели и добре узрели сини сливи. Цепиш ги и им махаш задължително костилките. Вземаш отпечатки или от обраното от тенекиите пяна и восък. Ако имаш излишен мед, караш направо с него! Промиваш го с вода. Хубаво е да промиеш отпечатките два пъти /в две води/. Изстискваш ги здраво, да пуснат всичката вода с меда. Те стават на топки, след което си ги стапяш. Слагаш така едни 100 кила мед, заедно със сливите и ги оставаш да преврат. Не им мери захарността, щот не може! Меда е друг вид захар и захаромерът не отчита вярно. Та след като преврът, вариш си нормална ракия. Потича над 90 градуса и тече дълго на слаб огън. Първата чаша задължително ИЗХВЪРЛЯШ за бог да прости! Ако е имало някакъв метилов алкохол, то той е бил в нея! Може да извадиш и над 200 кила ракия. Зависи от много фактори! Оставяш я на 46 градуса, след като поотлежи, пада на 43-44 градуса.
И пиеш мехлем за душата! Влиза меко, неусетно и ти стопля надолу всичко. Докато се усетиш се намокряш здраво, но ти е хубаво! Но не боли глава! Ако си прекалил, може да те боли гъза, ама то е ако си бил с "приятели":laughing:!
А трябва ли да се превари, или става с едно варене.?
Здравейте,
Това с първата чаша, не е точно така! Поне като си купувах казана, ме "инструктираха"! Казан 120л. при грозде се вадят /първак/ не си спомням точно нещо около 420-460мл. Изхвърлям 500мл. Събирам го за пушалката. При плодовите, двойно!
Това ми казаха и така се стремя да го спазвам. Засега съм доволен.
Поздрави, наздраве! Г. Георгиев
Количеството изхвърлено първоначално се определя от какво вариш. Когато има костилки в джибрите, то се изхвърля с пъти повече. Затова съм написал, че се махат всички костилки. Същото е и с гроздето, защото там има семки, които също създават метилов алкохол, както и чепки!
Интересно ми е какво правиш с първака и пушалката????
Здравейте,
Това с костилките не съм го практикувал, не съм варил плодова. Знам, че при ферментацията те падат на дъното и много лесно може да се изхвърлят. Не съм сигурен обаче какво става когато ферментират с плода.
При зареждането на пушалката капвам по малко, по-лесно се разпалва. Докато се разгори всичко е "бегало".
Поздрави, и наздраве! Г. Георгиев
Прочетох няколко мнения, в които се споменава метанола. Понеже си правя доста сложен казан, взех, че попрочетох теорията и практиката на дестилацията, колкото можах. Да ви кажа - метанола и етанола се дестилират /при класическите дестилационни уредби/ заедно от началото до края, така че не е възможно разделянето им на този етап, дори и чрез преварка. Написал съм го и по-горе някъде. Първака трябва да се изхвърля, правилно, но не е заради метанола. Има си норма за съдържание на метанол в ракията и той обикновено е в тези граници, независимо от уменията на казанджията и вида на казана. Ако случайно е в повече, значи джибрата е била твърде нередовна по някаква причина е не е следвало да се вари ракия от нея.
Не е баш така.
Има разликата между температурата на кипене на метиловият/64,7 градуса/ и етиловият/температура на кипене 78,4градуса/. И първи се изпарява метиловият. Та за това се и изхвърлят първите една две чаши, защото той основно е там! Това нашите прадеди са го установили с опити,в ония стари времена. За това се прави и преварката, която просто дообира останалия метилов спирт, които пак потича първи! И ако след употребата на ракия в нормални количества не те боли глава, то метиловият алкохол е в пренебрежимо малка концентрация. Ако те боли, то по-добре превари ракията или просто не я пий. Не става и за разтривка, защото метиловият алкохол прониква и през кожата и пак уврежда човешкият организъм!
Не знам какво изхвърляте,но да ви светна за едно елементарно устройство.Метила е по тежък от етила и пада на дъното.:(
Прикачен файл 8101
Може ли по-подробно, как действа това "устройство"? Прилича на част от пневмогрупа.
Иначе когато варя, за успокоение отделям определен процент от първотока при преварката.
Купуваш си филтър за вода и го слагаш на обратно на средата на лулата.Поставяш и медна тръбичка.На снимката се вижда.
Утаеното се наричат фузелови масла. Нямат нищо общо с метанола. Колкото до температурите на кипене и изпарение на метанола и етанола, те са валидни за чистите вещества. Във воден разтвор /ракия/ тези температури не играят. Ако важаха, щяхте да нагрявате казана само до температурата на изпарение на етанола и да го получавате в чист вид, даже и без водата, чиято температура на кипене е 100 градуса. Нещата са по-сложни и затова нагряваме казана в края на процеса до почти 100 градуса и получаваме смес от вещества, наречена ракия, разделянето на която на отделни компоненти е сложна задача. За сведение, метанола може да бъде отделен, когато концентрацията на етанол стигне към 95 %. За целта във фабриките за спирт използват нарочни дестилационни колони, наречени деметанолизационни. Ама това е друга работа, няма общо с целта на домашното спиртоварене. Така че смело си пийте ракията, направена от класически суровини, в нея има достатъчно други, много по-токсични от метанола компоненти, които се мъчим да отделим с първака и патоките. Като боли главата после, е основно от дозата и от калпав казанджия.
За махмурлука и главоболието са отговорни точно фузеловите масла , затова е добре да има уловител , но дори да няма , то наклона на лулата трябва да е към казана , голяма част от тях си се връщат обратно. Колкото за първака , при грозде 1% при костилкови 2 % от количеството на материала.
Една чашка ракия на ден е полезна , но и е малко ;)
Добра новина. http://www.novini.bg/news/401231-дом...идео).html
Домашната ракия вече можем да си я варим у дома вече не само нощем, а целогодишно - така ли да го разбирам?
Абсолютно е забранено и подсъдно даже! Това е акцизна стока и трябва да се внасят акцизи в държавния бюджет за всеки произведен алкохолен градус, а селските казани са изключение, де внасят, де не внасят по някой лев акциз..но не могат ги забранят иначе ще стане война, не гражданска разбира се!:bigsmile:...тия неща ги знаем, да има джумбиш дет се вика!
У бай Иван дошли акцизните и намират под сайванта казан за ракия:
- А така, бай Иване, ще те съдим за незаконно варене на ракия.
Гледа ги бай Иван, чеше се по главата:
- Вие по-добре ме съдете за изнасилване, по-голяма присъда ще постигнете.
- Защо пък за изнасилване, бе, бай Иване, откъде накъде?
- Ами защото аз и за изнасилване имам инструмент, ама вие за казана се хващате.
Няма промени които да касаят крайния потребител. Единствено казанджиите не би трябвало да се оправдават сега, че държавата не им дава да работят и съответно да си дават голяма тежест, хаха. Това след като го приемат депутатите де, и ще го приемат сигурно :)
Се пак - гледайте да си имате по некой документ за алкохола у дома...
Знам, да. А ти издавал ли си един документ за 100 литра 40-градусова ракия?
Не, не съм издавал щото никой не е изкарал такова количество, но срещу 374 лева ще го направя. Да припомня че акциза се дължи от клиента, а не от казанджията.
Какво е 374, бг лев ли? Аз що си мисля, че законовият лимит беше 30 литра ракия годишно за семейна употреба. Интересно как ги правите тия сметки?
П.п. Разбира се, акцизът се дължи от крайния потребител. Това им е особеното на косвените данъци. От казанджията се иска да си води стриктно документацията:)
Да, български левчета -мой пропуск.До 30 лита 40 градусова ракия се дължи половината от акциза, а именно 5.50 лв. на литър на 100 градуса. Оттам нататък се дължи пълния акциз. Ясно е че не ти е ясно. В такъв случай би могъл да пишеш - аз мисля, предполагам и тн. а не да се изказваш неподготвен.
Колеги, има ли някакъв шанс да се "оправи" опушена /изгоряла ракия - еми изтървах я...знам, че май няма никаква рецепта за опушена ракия, но да Ви попитам все пак!...добре че поне я преливах в отделни съдове, че успях да отделя първите 22л., която става за пиене, но останалите 30 литра е ужас.....освен за казанчето на чистачките.....казаха ми, че и не мога да я сложа в следващите джибри, защото ще ги съсипя и тях....струва ли си да рискувам да я смеся наесен с новите джибри?
В новите джибри - не, в никакъв случай. Просто я прежали.
Писали сме и преди - купуваш дървени въглища,взимаш една тръба ф50 (примерно 1 метър) и я пълниш с натрошените въглища.Пълниш бидонче с канелка на дъното с ракията и я пускаш да КАПЕ в тръбата.На другия край на тръбата слагаш друг съд да я събира.Ако не се е обрал вкуса,я пускаш пак.След това НЕ Я ПИЕШ,а я преваряваш.За да не ти отиде ракията във въглищата,предварително пусни вода да се накиснат и промият и след това почвай с ракията.Това е предложение,не е пробвано,но смятам,че ще свърши работа.Зависи от количеството което е за преработка.
Благодаря за съвета!! - не го знаех!!...изобщо няма да ги измивам даже, да не им убия случайно ефекта/силата....ако стане номера, и успея да я спася, ще Ви уведомя задължително за резултата.
Нека и аз да споделя моя опит, прочетен от тази книжка.
Прикачен файл 8169
Там го има и твоя проблем, с който и аз съм се мъчил и най-после успях да се справя.
Накратко:
Купуваш от хуманна аптека активен въглен на таблетки, слагаш го в тензухена торбичка и го пускаш в тубата с проблемната ракия. Необходимо е да престои доста време (не помня колко). Въгленът, обира всичкия аромат и пада на дъното. Следва внимателно източване на ракията от тубата, за да не се размъти утайката и на здраве. Проблема, ако може да се нарече такъв е, че не се усеща вече и аромата на плода, от който е произведена "огнената вода"
Хаха, бе то че не сичко ми е ясно е ясно, ма това е тема за един съвсем друг разговор. Все пак може да приемеш, че имам... добра обща култура:), да речем, а и изпитвам добри и колегиални чувства към твоя милост. Та по същество - тука четат всякакви хора, та ще те посъветвам - недей да се изказваш у форума така както говорите на дядките и байчовците на мегданя. Не знам дали ползваш услуги на счетоводител, ма и на тях недей да имаш пълна вяра, та вземи седни и прочети пак внимателно закона и правилника. Е не всичкото де, /много е/ само което ти влиза в работата /бизнес дет му викат/. Няма понятие "половин акциз", има намалена ставка, има пълен размер на акциз, а има и двоен размер на акциза:) Няма такова нещо - "до 30 литра 40 градусова ракия се дължи половината", нагоре - пълния акциз... Приемам, че го казваш от незнание, а не заблуждаваш умишлено клиентите си /тия на които извършваш услуга срещу заплащане/, затова жокер - виж си там кодовете на това дето можеш да го произвеждаш и се ориентирай в обстановката. Надявам се, че после отново ще си коригираш коментара, все пак си авторитет в тая тема. И в тая връзка, и нали ни припомняш някои неща отвреме навреме, нали не си забравил, че акциза се начислява и внася в републиканския бюджет от съответното регистрирано лице, по съответните сметки? Иначе не се съмнявам, че клиентите ти не пропускат да подават справка-декларация;)
Айде, лека и умната! С най-добри чувства.
Недей да мислиш че го караме през къра, не си знаем кодовете и размера на акциза. Между другото размера на акциза си е вписан във формуляра на АДД-то и е 5лв. и 50ст. на литър 100градусова ракия. Има ли смисъл да спорим дали е половината от дължимия акциз или е намален акциз. Навсякъде по села и паланки, под път и над път се продават казани ( в едно Старозагорско село бай мангал наел помещение и отворил магазин за казани) а ние спорим за размера на акциза. Всички тези предизборни гимнастики със закона ще накара хората да си спретнат казани в къщи и тогава къв акциз кви 5 лева. Да не говорим че в резултат на измислените казани по мазета и сайванти качеството и цената на ракията рязко ще спаднат, което е предпоставка българина да пие повече и по-калпава ракия. Колко би струвало това на държавата, ама на кой му пука.
Опитай и с вар , обаче изчезват всички аромати , става като водка .Цитат:
има ли някакъв шанс да се "оправи" опушена /изгоряла ракия
Е не, не спорим. Аз ти обяснявам, а ти лека-полека ме разбираш. Никъде не съм казал, че я карате през къра, но в тая вашта работа има много общо с пчеларите дето са ориентирани към пазар на дребно - и те, и вие трябва да водите постоянна разяснителна, че даже и образователна дейност, ако искате да сте конкурентни. Затова всъщност и го заформихме тоя диалог. Ей го тука из района има някои хора дето си нагласиха нещата съвсем професионално и не могат да насмогнат на заявките. Даже тия дни пак ще почват, законно, разбира се:). Съгласен съм, че нормативната база е разтеглива и променлива, но в тая работа нещата са съвсем ясни и ако дядото на село не е длъжен да чете закони, ти трябва да си наясно с това което ти е в бизнеса. Няма 100 градусова ракия! Нито в правния мир, нито в реалния живот. Има чист алкохол, абсолютен алкохол с алкохолно съдържание по обем 100% /това нещо в реалния живот може да се произвежда и съхранява при спец условия/ - в закона по него се приравнява алкохола за да се определи данъчната основа. Ти като смод имаш право да произвеждаш гроздови и плодови ракии на клиенти от техен материал - по 30 литра годишно/семейно. Кодовете са ти написани, ако отвориш КН ще видиш какво означават, макар че и в закона ги има още в началото. Оттам нататък 550 лева на хектолитър чист алкохол /това ти е акцизната ставка/ за държавата, цената на твойта услуга си я вземаш, документация, ракия и клиента доволен.
По последните ти изречения си напълно прав, разбира се. Ей го сега го мислят да правят регистър и на производителите на оборудване. Иначе съм говорил и с хора, дето са правили разни изследвания - да, образци "домашна" или "казанджийска" ракия, произведена от стандартен материал, в добър казан и при спазване на технологията показва превъзходни резултати сравнено с някои от масовите "винпромски" алкохолни напитки.
Уффф уморих се. Да ти кажа направо - опитал си да прочетеш нещо, ама не си го разбрал и сам си противоречиш. 10 години изчислявам и внасям акциз, та дори и да не мога да смятам митничарите щяха да ме научат за това време. Добре че беше ти да ми кажеш каква е акцизната ставка. И децат знаят че няма 100 градусова ракия, но акциза се изчислява на бзза 100процентов алкохол. Колкото до професионалните ми качества и просветителската ми работа ти нищо не знаеш. Ако в твоя район хората варят ракия на пролет - това означава че не са наясно с направата на вино и ракия, ама къде са ваште казанджии да ги научат. Това пролетно варене е характерно най-вече за североизточна България, дори за голяма част на северна където си изпиват виното от пращината, вероятно си от този регион ( става въпрос че си анонимен). аз отдавна съм научил моите енориаши как се прави вино, колко серниста се слага, кога се източва от пращината като чепките са махнати предварително. Писал си 30 литра на семейство, ама колко градуса 30 или 100 ( извинявай 96 ) Хайде кажи ми, ако бай Иван вземе че изкара 40 литра на 60 градуса, кво праим. Извинявай ама си далече от този процес и не си ми на нивото.
Аз да задам един въпрос на професионалистите - виждам, че има такива. В общия случай варим ракия от вино. Дали от грозде, ябълки, сливи или захар, все тая. Отделяме първак и подирки /патоки/, щото вредни и гадни. А ако изпием виното, без да го сварим на ракия, тогава тез неща ги изпиваме. Ще рече, ракията по-чисто питие ли е от виното?
И това е вярно, далече съм от процеса и още по-далеч съм ти от нивото. Написах ти два пъти какво точно имаш право да произвеждаш по закон, ти пак си питаш твойте приказки? Еми вземи прочети и ти нещо де, не може само квото си чул оттук оттам. Ясно е, че никой не ви обръща внимание, ако си карате тихо и кротко, никой нямаше и да се интересува от вас. А за умората, не знам, не е добре работата... Щом и на готово сдъвкана информация и поднесена като за начинаещи се умаряш...
Айде, лека и успешна. Нещо ако не ти е ясно, питай, но чак другата седмица ще отговарям.
Колега agro. Така зададен въпроса няма еднозначен отговор защото изобщо не е все тая от какво се прави виното, но като съм чел твоите мнения си мисля че ти много добре знаеш отговора. Прието че водката е най-чистото питие, но с домашната ракия не е съвсем така, приеми че някои неща във виното ги концентрираме в ракията.
Ами питах те тези 30 литра на семейство с колко градуса трябва да бъдат. кво правим , ако бай Иван изкара 40литра на 60 градуса, ама не казваш, оставяш ни да тънем в мрак и незнание. Хайде да се подготвиш другия месец за въпроси, та като ходя в митницата да подавам адд-то да открехна и митничарите. Боже, Боже тоя закон е в сила от 2006 и ти си ни оставил толкова години в не видение.
Да приемем, че класиката е: правим вино от грозде и ракия от направеното вино. В общия случай виното си го изпиваме всичкото, каквито и съставки да съдържа. Ако обаче от него сварим ракия /винена/, отделяме първак и патоки /в тях концентрираме гадости и отрови/. Значи тези токсични съставки изначално са си там /във виното/ и ги махаме чак като решим да сварим ракия и да ги изхвърлим. Ще рече, това ракията е принципно по-чисто питие от виното /това съотнесено към единица етанол, от който се опиваме/ . Другия вариант е вредностите да се получават при изваряването, но това никъде не съм го виждал написано. Втори вариант е да има полезни съставки във виното, които компенсират наличните в него вредности и се унищожават при изваряване на ракия. За мене, докато някой не ми докаже противното, виното е по-гадното питие от ракията, изчислено на единица изпит етанол. Затуй за омаяване /пиянство/ ще си пия ракия, изварена от правилния казанджия, а виното само по официални поводи или със специални мезета с чревоугодническа цел.
Виното, за разлика от ракията, е "жив" продукт и храна с качества, които се унищожават при изваряването му на ракия.
Така че, май тук не става въпрос само за химия и концентрации, ами и за биология.
Това което си написал е точно така, да във виното има съставки характерни за ферментиралите храни които губим при дестилацията. Ензимите са полезна съставка на виното, обаче в ракията ги няма ( не са термостабилни ) има още куп други съставки които не преминават в ракията. Ако изходим от тезата че храните съдържащи ферменти са много полезни, то виното както меда и киселото мляко е задължителна храна. Приемаме че пием вино с 10% алкохол и ракия с 45% ако във виното създадем 1 единица гадост на литър, то в ракията ще е 4 единици. Довечера като удариш 2 ракии поемаш 2 единици гадост, а с едно кило вино 1 единица гадост, ама полезните съставки ги няма. Ракията е по-чист алкохол, обаче дали е полезен. За съставките на виното и разните пробиотици може да питаш Павката. В темата трябва да се включат химик и микробиолог.
То е като мед директно от кошера и мед от “преработвател“. Втория го прегрява, че да не се захаросва и да остане течен с месеци, и да не се вкисне ако се държи на по-топло. Ама така убиват “живото“ в него.:yo: Е ракия без “варене“ не става. А иначе винцока си е винцок, а ракийката си е ракийка.drinks;
Във виното се съдържат флавоноиди, които са антиоксидантни вещества с антивирусно, антиалергично, противовъзпалително, антитромбоцитно и антиканцерогенно действие. Виното също така предпазва и от сърдечно-съдови заболявания, които са резултат от атерослерозата и тромбозата. Червеното вино разгражда натрупаните плаки по кръвоносните съдове, и предотвратява образуването на съсиреци/тромби, които запушват кр. съдове. Червеното вино е много по-полезно от бялото. Става въпрос за вино произведено от грозде, а не от спирт и есенции, както масово се произвежда у нас, даже и за 10лв бутилката пак нямате гаранция, че няма да попаднете на менте. Затова си купете хубаво, узряло грозде наесен, и се научете да правите хубаво истинско вино.
Че губят-губят се,но се появяват и други:laughing:.Относно полезните свойства - колкото по-малко пестициди са ползвани в лозята,толкова повече са те.Моето вино го правя с диви дрожди,без НИКАКВИ консерванти или стабилизатори.Не ползвам серниста киселина.Буретата се запечатват и се отварят когато започне консумацията.В стъклените дамаджани издържа година без проблем.Основни фактори за получаване на хубаво домашно вино са-уменията на винаря,качествено грозде,чистите съдове, помещение с подходяща температура целогодишно.Останалото касае уменията по приготвяне на месни деликатеси и вкусна храна,както и събирането на добра компания от ценители.Това е.drinks;
Аве човек, се по-симпатичен ми ставаш и се повече забавен. Накрая ще ти наснимам някои работи, ще ти ги ламинирам и ще ти ги пратя да си ги окачиш на стената до оня лист с червения печат. Да си ги четете заедно с - как беше - енориашите.:) Очевидно нищо не си прочел за толко години и задаваш едни и същи въпроси, чийто отговор не иска никаква мисловна дейност - всичко ти е написано мотамо където му е мястото. И след всяко мое мнение бързаш да си коригираш последното твое, що тъй?
Големият проблем при вас е, че някои люде от вашто съсловие си позволяват да вземат лев от хората, уж за "акциза за държавата" /както и ти любезно ни припомни на по-предната страница, че акциза се дължал от клиента, не от казанджията;)/, естествено щот за "наши хора" по-малко и без документ, па накрая си прибират всичко в джоба. И ако вкара в бюджета 2-3 пъти по дваесе-триесе лева и ще вземе да опищи орталъка, горкичкият казанджия.