Да място има и пити с мед също. Под питите с пилото съм подредил празните и полупразните пити, а пълните с мед са в двата края.
Преглед за печат
Добре де - кога аз имам пило в магазините се радвам, а когато вие имате, го намирате за проблем. Толкоз ли си нямате работа, че мислите за глупости.
Когато има пило в магазина кошера е силен, но друг е проблема. Когато не е снасяно в магазина, питите не се нападат от молеца, но има ли и най - малкото количества килийки с кожици от пило и питата заминава за брак, не че, ако се постави в кошера няма да я почистят. Хубаво е обаче да слагаме по - малко боклуци в кошерите, ако все пак искаме да вадим хубав мед, а и държим на името си. Меда от пити с кожици и без такива има разлика.
Бай Иван Акацията ме учеше така:
Значи Дака ако се е качила не си си свършил работата.:bigsmile:Но пък има лесно оставяй по 9 рамки и после ги гони по клоните.:bigsmile:
Според мен си подранил с поставянето на магазина. Майката, дори да има достатъчно място за снасяне в плодника, предпочита да се качи в магазина. Както при корпусните кошери, майката се качва в най-горния корпус, защото там е най-топло. Ако обаче магазинът е сложен непосредствено преди главната паша, пчелите бързо ще го напълнят с нектар и майката ще бъде принудена отново да слезе долу.
Какво имаш в предвид колега с израза .....дали ще се оправи? Че тя си е оправена.Появи ли се силна паша, пило в магазина няма да имаш. И това че имаш пило в магазина не е никакъв проблем,напротив,радвай се.За следващата паша ще имаш 2,5 рамки плодникови повече работнички.Знаете ли колко рамки ще покрият тези пчели като се излюпи пилото,а те колко пило ще ти отгледат докато тръгне следващата паша.Аз бих се радвал на подобна ситуация,защото сега,след рапицата имам 20–25 дена безпашие до кориандъра.Ако вали ще има ливада и детелина,но това е божа работа.Иначе им връщам рапицата за да изкарам кориандър.Не се притеснявай,те си знаят.
Аз имам едно семейство 12 рамков много силен не искат да се качват каквото и да правя.В неделя даже му и смъкнах дъното да не гледат комшите колко съм слаб пчелар.:bigsmile:/излезли на грозд/
Сложи го в лежак, преди години имах такова семейство. Писах тук във форума и някой ми каза, че това са глупости, не било възможно. Махнах му майката и следващите години и поколения нямах този проблем. Само ме е яд, ще нямах тогава лежак да го прехвърля в него. Бях чел преди години за такива семейства-с кавказки ген които работели в лежак по- добре от колкото, във вертикален кошер. Така и не го проверих, за мое съжаление!
Дака, убеден съм, че просто гена и е такъв. Има такива пчели и това не са само мои наблюдения. Опитвах да работя с магазини и се падна една такава. Е както и да въртях къси и дълги рамки(с пило и без), не искат да качват и това е. Тъпчеха в гнездовите корпуси на тлъсти венци. Накрая качиха на 4-5 къси рамки мед. Задръстиха се, но не се изроиха. Имам и такива, с които внимавам при зазимяване, че те всичко качват горе и венци йок.
Това е деликатен момент, има още два вариянта: 1. питите са били вече в плодника от .... да речем седмица; 2. плодника е допълнен с поставянето на магазина.
При твоя вариант, наистина няма никакъв проблем - семейството просто е много силно, майката е нямало къде да снася повече и с поставянето на магазина е пределно ясно, че ще се качи в него. Но при другите два варианта, положението е малко по- различно и иде реч за въз неправилна практика от страна на пчеларя. Мисълта ми е, че ако аз бях на мястото на човека задаващ въпроса, щях да се замисля, защо и как се е стигнало до тук, пък сетне как да го "поправя".
Но в крайна сметка не се е случило нищо, което да поражда притеснения - пак казвам, опасенията как щял да вади мед от пити, в които е снасяно за мен са несериозни: редовно ми се случва и ако някой смята, че този мед е с нещо по- некачествен от такъв изваден от пити, в които не е снасяно съм готов да се обзаложа на каквото пожелае, че греши, а проверката се прави в лаборатория. Прочее, ако човек ще преследва такива цели, то ДБ не е удачния кошер - в случая МК е системата, от която се нуждае пчеларя. При ДБ неписаното е правило е тъкмо, че ако майката се качва в магазина, то семейството е много силно - по принцип, разбира се не всякога.
п.п. Друмев - ако изкараш майки от това семейство, ще се навиеш ли да ми пратиш някоя .... плащам си.
Чакай малко че съвсем ще се оплетем... Аз поне от няколко години не си спомням някой тука да е изказвал притеснения за вадене на мед от таквиз пити... Ся, за разни маниящини и т.н. няма кво да коментираме. Някой па да е казвал че тоя мед е некачествен - хептен не помня. И с какво МК е удачен не можах да разбера, да не би еднаквия размер рамки!? Щото другото основно предимство - работата с цели корпуси тука въобще няма място за обсъждане... Остава големия обем дето уж го има априори, ама то и това сме го изяснили по принцип, че и с ДБ пчеларят може да се справи с някои допълнителни мерки.
П.п. За качването и прочие, понеже също многократно сме го коментирали, за раси, видове, мелези и т.н. с две думи, доколко си спомням от лекциите от корифеите тука у форума - има си пчели дето обичат да си набиват запасите близо до пилото, има си пчели дето складират надалеч от пилото. Стопанинът трябва да си познава пчелите, че да си прави сметката. Па и от кои да развъжда...
Е тъкмо из по- предните страници се изказаха такива притеснения. А многокорпусните са по- удобни, когато се цели разделяне на медовите пити и онези, в които се снася - при ДБ и силни семейства, това си е направо мисия невъзможна, особено при 10 рамковите кошери.
Е че ако говорим вече за разделяне с ХР, какъв е проблема същата да се ползва и в ДБ? Един вид пак работа с корпуси... Пчеларят вече да преценява къде ще я набива, над плодника или над първи магазин... И мисията си става съвсем възможна. А пък при ЛР ХР я слагат хората не че са се загрижили за чистотата на меда, ами да ограничат М да не ходи еди къде си. Да цитирам един колега, дето отдавна не се е включвал тука - "да не прави свинщини" :)
П.п. При тебе М качвала ли се е над първи магазин? Знам че имаш опит с различни системи, за ДБ питам.
Да поясня отново виждайки, че има някакво неразбиране. Притесненията са, че ако майката снася в магазинни пити, то това води до нападането им от молеца, а що се отнася за меда - споменах, че няма нищо лошо в качеството на меда от едните или другите рамки - само се различава, но това може да го забележи само от пчелар с добър усет.
Аз не работя с ХР - тази практика, която описа за мен е във вреда на семейството. Майката иска да снася, а аз я ограничавам, де факто и спирам яйцеснасянето с ХР - и каква полза?! При МК плодниковото пространство се определя свободно - стига да има инвентар разбира се, но пространството не е така фиксирано, както при ДБ, където имаме 10-12 рамков плодник и това е; докато при МК плодника може да бъде толкова корпуси, колкото може да усвои майката или колкото си прецени пчеларя. Така да се каже - МК няма граници.
Инак по въпроса ти - не, поне нямам спомен някога да ми се е качвала майка на втори магазин, допускам че може да се е случвало, но ще е било инцидентно щом нямам такъв спомен. (доста години станаха вече в занаята и поради това правя такова допускане)
п.п. Дончев - аз уточнявам, че АКО целта на питащия колега е по- качествен мед т.е. от пити, в които не е снасяно. Вече, ако съображението му е мярка против молеца, е друго.
Може да е от нещо друго,напримерно от аморфата.По мои наблюдения в ДБ майката не осеменва чак толкова много в магазиннити пити.Да ми се е случвало най много на 1-2 на сезон.Това не мисля,че е фатално чак толкова много.Другото което съм забелязал,че 90% от случаите са само търтеи.
Кошерите зазимих с магазините над тях. От 20 броя така зазимени, на пролет в само два се бяха качили майките и осеменили няколко магазини пити с редовно пило. Зазимяването с магазина, не включва завиване с найлон на плодника.
Колкото до цвета на меда в излюпени пити и неизлюпени е по тъмен в излюпените. Лично наблюдение.
Колега Дончев,отново искам да те коригирам и ще го направя.
При нас се казва –човек с много чувствително небце на устната кухина.Тук във форума имаме такъв човек,на който рецепторите за аромати са развити до съвършенство.Как се убедих в това?Изпратих му мед,от кориандър. Колегата веднага хвана нюанса.Впечатлих се,но не му го признах.Сега си го признавам.Евалла,колега,не те цитирам,ти си знаеш.Моите почитания.Гогол.
Смятам, че пак ми се появи Майка за лежак: Минало годишна майка, плодника ври от пчели, а в магазина няма никой! Пило на 10 рамки с широк венец, двете крайни пращят от мед! Ако не качи мед на следващата паша, отива в лежака; може и по рано!
Ти май имаше от съвременните сандъци? Не може ли да й натикаш още един плодник отдолу?
То и аз не съм, ама в случая трябва да й осигуриш територия за изява. А продукцията, сигурен съм, ще намериш начин да я оползотвориш.
Здравейте, съфорумци. От три години пчеларствам в едно село в южните Родопи ( 700 м. надморска височина) със среден успех - къде от незнание, къде от липса на паша. Имам 6 кошера Дадан-блат 10 р. четири от тях са сравнително силни- 7- 8 рамки запечатано пило , един среден по сила и един слаб. Основната паша ми е малко акация. Сега цъфтят овошките, след акацията има малко билки и това е.
Целта ми тази година е удвояване на кошерите и малко медец за семейството ми .
Сега на въпроса: акацията при мен цъфти около 20 май, до тогава силните семейства гарантирано ще се роят и ще изпусна пашата, ако не взема мерки . Според мен имам три варианта.
Вариант 1 : Отнемам по една рамка с люпещо се пило и придавам на слабаците. Веднъж сега и веднъж в началото на май. Предимства - засилвам слабаците и отнемане от силата на силните . Недостатъци- от опит знам че дори и засилени с пило, калпавите майки не правят силни семейства. Т.е 8 рамки пило на вятъра.
Вариант 2 : Отнемам по една рамка с люпещо се пило, взимам и една с прашец, една с мед и правя стартер. След 14 дни слагам по една рамка с маточници в нуклеусите, добавям и по една с пило от другите семейства.
Предимства- евентуално имам поне 6-7 оплодени майки, които след акацията ще превърна в отводки.
Недостатъци- евентуално 8 рамки пило на вяръра.
Вариант 3; Копувам 4 оплодени майки, правя временни отводки В нуклеуси и ги поставям върху силните семейства. Преди акацията, махам нуклеусите, летящите пчели налитат в основните семейства или направо обединявам.
Предимства: Имам четири отводки и силни семейства за акацията.
Недостатъци: 90 ЛВ за майки, може някои и да не ги приемат. Може и като преди две години да си имам и нозематоза. Вероятност толкова рано майките да са калпави. Казах ли 90 лв?
Има и четвърти вариант - разширявам с магазини, ако се роят- цепя и имам отводки, ама няма мед.
Приемам всякакви мнения, забележки и коментари. След 3 години се приемам все още за начинаещ, така че разчитам на мнения от старите пушки, макар че наблюдавам от доста време те спряха да пишат.
Отводки мислех да правя след акацията, като си направя сам майки с касета, но прекалено рано се развиха семействата.
А защо мислиш,че ще се роят?:bigsmile:Това,че имаш днес много пчела и пило не говори нищо.:bigsmile:
Дали ще се роят!? При силни майки площ като магазини пити, някой се качват и снасят в тях, вероятност за рой? Аз бих направил отводки след акацията! А дотогава следиш състоянието, както пише РОЗАТА.
Почвам с предварителна уговорка, че не съм от старите пушки, така че може да не четеш.
Вариант следващ:правиш сборна отводка с най добрата майка (според теб), вземаш по една рамка с пило и пчели от 5те кошера вллючително средния, останалото осиротено разполага с пълния набор пчели и вероятността да отгледа по качествени маточници е по голяма (другите предимствя няма да ги обяснявам). С малко подрязване с ножа ще си гарантираш хубави маточноци удобни за махане. След 10 дни разформироваш заедно със слабото семейство на 4-5 да речем, ако искаш и средното може да ощетиш. Другото ти ще си го доизмислиш. Ако си помислиш, че е като твоя вариант 2, не е. И ;)
Идеята е добра. Кофти, че така губя един кошер за медосбора, но пълно щастие няма.
За сега ще ги следя изкъсо, че при тези дъждове...
Благодаря на всички!
Виж колега, при условие ,че си на 700 м. височина и между овошката и акацията нямш рапица шансовете да ти изпаднат кошерите в роево настроение не са много големи.Сложи им по някоя восъчна основа и ако все пак ти е притеснено им хвърляй по някое око през седмица.За акация трябва да имаш много силни семейства...нека са на ръба-те ще ти напълнят магазина. А това да ли ще изпаднат в роево по време на акацията е без значение.
Преди акацията ако се направи отводка с майката,кошера без майка ще донесе ли мед? При положение че всички летящи пчели ще се върнат във него.
Не колега,забрави за мед от този кошер!За да ти напълни магазина едно семейство от акацията, то трябва да е в перфектна форма и здраве.Много добре звучи ,че като му отнемеш майката ,разбираш ли, преди акациевата паша, хем ще предотвартиш роене на силното семейство,хем няма да има пило и всички пчели ще се юрнат да носят мед и ще напълнят три магазина.Много крива сметка:)))
Миналата година нямаше роене при нас,но предишните две наблюдавах нещо което никъде не съм го чел.В паша пчелите градят,в работно състояние са и се роят.Това ме навежда на мисълта,че може да стане номера "хем няма майка, хем и мед има.Според мен,но може и да греша е важно кога ще се отнеме майката преди пашата.:bigsmile:
В една от книгите си д-р. Пламен Христов казва, че ако няма майка в един кошер, то пчелите не работят....така че по време на паша си требе майка да има.
Данчоооооооооууууу, пчелите са други но има и друго проф. Кашковский говори за юли месец в Сибир в главната паша повтарям юли в главната паша а за силата не семейството дето ще махаш майката съм ти казвал колко трябва да е.А за селекцията не ми се говори.Скоро четох П.Дънов та човека казва как и да го обясня колко и подробно да е българина все ще притури нещо от него си.
Та Българина е много умен и много знае, тои с точни рецепти не работи та ако ще и мисията лично да му ги каже .
ей затуй Гога казвам, че трябва да се експериментира и хората да пробват нови неща и после да споделят, обезателно :laughing:, а не да се чака на готово, защото всеки иска по 155 от кошер, но малцина го могат или правят опити да го постигнат;)
Нещо много се отнесохте от темата.
Аааааа,НЕ!
Преди 5-6 години се запознах с един дядо от,който всяка година ловях рояци,по два от кошер.Дядото имаше 6-7 кошера 12дб само с по 1магазин.Обяснявах му да сложи поне още един магазин,че иначе ще се роят.Казвах му,че ловя от неговите рояци..,А той спокойно ми обясни ,че по 3 магазина запечатан мед вади,дори през 3-4 години по 4магазина мед от кошер сваля и,че изобщо не го интересува,колко се роят.....Макар,че в района спокойно могат да се вадят Данчовите кила..
Човека сподели,че само през септември поставя лентички варостоп и не подхранвал,нито търсил майки.
Горе-долу от тогава и аз не търся максимума.Но района ми няма нищо общо с тоз на дядото и се налага да бръкна-побутна малко тук и там..
Майсторе,много си прав,на ДБ трябва само да уцелиш момента след пресвиването кога да го разшериш.Сбъркашли или клона или празни магазини.:bigsmile:
Аз точно така ще направя на Бояна по Великден.Ще отнема майката преди акацията.;)Можеше да поискам едни пари за опита,но ще ги пожаля колегите и Модернизатора.:bigsmile:
За тази година имам други идеи да пробва със силно ограничаване на майката, взаимствани от едни други статии качвани от Гогата, ама резултат ще го видим есента
Практиката ми е общо взетоне кой знае колко , но теорията дето съм прочел е адски много и голяма част от нея все пак е нечия практика та от там съм научил, че пчеларството е съвкипност от фактори и с прилагането на един колкото и да е добър ако не е съобразен с другите няма как да станат работите.
Днес докато си говорихме с Барачето за търтовки как най лесно се оправят по 101 начина се сетих за един мой кошер преди години може би споделен тук.:bigsmile:Август или септември да е било.Отварям 12ДБ и какво мислите,че намирам 12р Търтеи.Вместо пчели всичките рамки с търтеи от долу до горе и тук таме някоя пчела,но видях майка.Много не му мислих взех 2 рамки запечатано излизащо пило от други кошери и го оставих.След няколко дена цялата прелка с търтеи също нямат обем и вентилация лятно време.Кошера изкара зимата добре.Миналата година се рои/не по от моя грешка/.Неговата дъщеря в момента ми е любимака.:bigsmile:За някой колеги може да е лъжа,но за мен е истина.:bigsmile:
п.п.Ако някой колега е виждал това да ми пише на ЛС.;)