"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Е че ако говорим вече за разделяне с ХР, какъв е проблема същата да се ползва и в ДБ? Един вид пак работа с корпуси... Пчеларят вече да преценява къде ще я набива, над плодника или над първи магазин... И мисията си става съвсем възможна. А пък при ЛР ХР я слагат хората не че са се загрижили за чистотата на меда, ами да ограничат М да не ходи еди къде си. Да цитирам един колега, дето отдавна не се е включвал тука - "да не прави свинщини"
П.п. При тебе М качвала ли се е над първи магазин? Знам че имаш опит с различни системи, за ДБ питам.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Аз не работя с ХР - тази практика, която описа за мен е във вреда на семейството. Майката иска да снася, а аз я ограничавам, де факто и спирам яйцеснасянето с ХР - и каква полза?! При МК плодниковото пространство се определя свободно - стига да има инвентар разбира се, но пространството не е така фиксирано, както при ДБ, където имаме 10-12 рамков плодник и това е; докато при МК плодника може да бъде толкова корпуси, колкото може да усвои майката или колкото си прецени пчеларя. Така да се каже - МК няма граници.
Инак по въпроса ти - не, поне нямам спомен някога да ми се е качвала майка на втори магазин, допускам че може да се е случвало, но ще е било инцидентно щом нямам такъв спомен. (доста години станаха вече в занаята и поради това правя такова допускане)
п.п. Дончев - аз уточнявам, че АКО целта на питащия колега е по- качествен мед т.е. от пити, в които не е снасяно. Вече, ако съображението му е мярка против молеца, е друго.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Да поясня отново виждайки, че има някакво неразбиране. Притесненията са, че ако майката снася в магазинни пити, то това води до нападането им от молеца, а що се отнася за меда - споменах, че няма нищо лошо в качеството на меда от едните или другите рамки - само се различава, но това може да го забележи само от пчелар с добър усет.
Може да е от нещо друго,напримерно от аморфата.По мои наблюдения в ДБ майката не осеменва чак толкова много в магазиннити пити.Да ми се е случвало най много на 1-2 на сезон.Това не мисля,че е фатално чак толкова много.Другото което съм забелязал,че 90% от случаите са само търтеи.
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
Колега Дончев,отново искам да те коригирам и ще го направя.
При нас се казва –човек с много чувствително небце на устната кухина.Тук във форума имаме такъв човек,на който рецепторите за аромати са развити до съвършенство.Как се убедих в това?Изпратих му мед,от кориандър. Колегата веднага хвана нюанса.Впечатлих се,но не му го признах.Сега си го признавам.Евалла,колега,не те цитирам,ти си знаеш.Моите почитания.Гогол.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Смятам, че пак ми се появи Майка за лежак: Минало годишна майка, плодника ври от пчели, а в магазина няма никой! Пило на 10 рамки с широк венец, двете крайни пращят от мед! Ако не качи мед на следващата паша, отива в лежака; може и по рано!
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))