Защо се махнаха населените места на профилите, така е много объркващо. Колегата разправя за рапица и цъфнала акация и се чудя как в тия дъждове върти магазини, а то ставало въпрос за "другата България" :)
Преглед за печат
Защо се махнаха населените места на профилите, така е много объркващо. Колегата разправя за рапица и цъфнала акация и се чудя как в тия дъждове върти магазини, а то ставало въпрос за "другата България" :)
Извинявам се заблудил съм се. Грешката е моя
Задай си въпроса и тук:
http://pchelari.com/forum/showthread...8215#post38215
Там гласувах за, но тук нагледно се вижда позата от местоположението.
Пак ви казвам,аз съм от Лом и вчера ходих до Добри Дол има отделни дървета Акация около пътя цъфнали.И това е нормално покрай Дунава дървета се развиват поне с 7-10 дена по-рано от района на Монтана.
Днес и аз видях забелени цветове на една акация в центъра на Видин.Колега от Ботево и той е видял отелни дървета.Няма проблем да цъфти,пчелите са готови,но времето.......затова пък като се стабилизира и камъните ще пускат нектар.
Дано синоптиците да не познаят,намаляване на валежите дават чак след 12 .05. тя и акацията горе долу толкова цъфти,май ще чакаме аморфата.
А аз мога да се похваля с кошер, който е напълнил вече и трите корпуса с пчели до дупка. Сигурно са над 100 000 бройки. Чак ще се пръсне от пчели, но все още не е изпаднал в роево настроение. Пило и прашец навсякъде, мед почти няма.
В друг пчелин точно обратното - при хиляди декари рапица наоколо част от по-силните семейства са се изхитрили да напълнят по един корпус с мед, но на цвят е жълто-червеникав. Тоест в него има всичко друго, но не и рапица. Странно.....
При мен многокорпусните са на 4 лр корпуса смисъл такъв напълниха 3 и разширих каде с корпус каде с полукорпус но искат да се роят работя без ханеманова решетка и тва мисля ми е проблема , защото трябва да проверяжам 2 корпуса с пило за маточници тва са 20 рамки. Общо взето като се позатопли работят на рапицата като захладнее не отделя нектар даже и градежа е спрял . Вчера налях малко сироп но май ще се наложи при хубаво време да разкъсам 2-та плодмника да им спра нагона който все още не е необратим.
[QUOTE=Gavazov;38549]При мен многокорпусните са на 4 лр корпуса смисъл такъв напълниха 3 и разширих каде с корпус каде с полукорпус но искат да се роят работя без ханеманова решетка и тва мисля ми е проблема , защото трябва да проверяжам 2 корпуса с пило за маточници тва са 20 рамки. Общо взето като се позатопли работят на рапицата като захладнее не отделя нектар даже и градежа е спрял . Вчера налях малко сироп но май ще се наложи при хубаво време да разкъсам 2-та плодмника да им спра нагона който все още не е необратим.[/QU
Голяма хамалогия те чакаsweating; .Аз за това си харесвам ДБ
Гавазов как смяташ да разкъсаш двата плодника?Щом си без ХР сигурно има пило и на горе.Освен това щом са спрели градежа-това е сигурен белег за роево настроение,което ще рече,че следва не ефективна работа на семейството.Каква паша имаш в момента?
Смятам рапицата до седмица ще приключи.Следва отводки сьс стара или нова майка.
има пило на 2 корпуса 3-я е пълен с незапечатан мед сложил съм и 4 полукорпус само че тръгна ли са и там да слагат но с това променливо време каде работят каде не пропуснах да храня няколко дена , мисля да сложа полукорпуса който не е напълнен все още с мед между 1-и и 2-ри корпус и ще подхранвам през ден с сироп какво да правя друго. Няма зап. маточници но достатъчно ми беше да видя осеменени маточни чашки и наполовина изградени маточници захранени с млечице, има място за снасяне има място за складиране на мед , дори имам майки от самосмяна и те искат да се роят и сега ще падне една борба.
Рапица е пашата но времето е мн променливо има дни по 2 часа на ден работят
Отводките започнаха и при мене, но аз въобще не им се церемоня. Всеки кошер, показал дори и наченки на роево настроение, моментално целия се разфасова на отводки. При ДБ 3 или 4 броя, а при ЛР дори и 5 броя. Майка не се търси - просто рамките се делят по братски между стария и новите празни кошери и пчелите се стръскват в тях. Маточниците също се разпределят по братски. Стария (основния) кошер се оставя съвсем без пчели и се разчита на това, че в него ще се върнат старите пчели от другите отводки. Корпусите се донапълват с празни неизградени рамки и се оставят на произвола на съдбата.
С всеки изминал ден се правят нови и нови отводки и ако слънцето не пекне до няколко дена, сигурно ще разфасовам на отводки поне половината си семейства. Почивни дни при мене няма - ежедневно се обикалят пчелините и се дебне за появата на маточници. След това изчакваме първия запечатан маточник и веднага кошера под ножа - дели се на 3, 4 или 5. Добре че навреме се запасих с празни кошери и с много рамки с пластмасови основи, иначе щеше да ми се стъжни живота.
Да се похваля, че напредвам и с майкопроизводството. Ежедневно се вадят по 100-200 личинки и се зареждат в отглеждачи. След това запечатаните маточници се прехвърлят в оплодни сандъчета и там чакат излюпването си. И най-интересното - въпреки че започнах сравнително късно, вече имам излюпени майки. Първите започнаха да се люпят преди 2 дена. Сега е време да се оплождат, но в тези дъждове си нямам представа дали въобще ще посмеят да излетят.
Сутринта за 10 мин. направих преглед през дъната и видях, че един е заложил маточмици и го разделих на 4 отводки.
Това е дъно се оказа много полезно, вместо да ги ровя всички, отварям само тези който трябва.
Градежа е добър, но на мед е слабо.
При мен магазините са почти пълни въпреки лошото време, остават им до 3-4 дни и ще почнат и да запечатват.Изградили са всичко, което съм им сложил да градят(1 плодникова през магазина и по 3-4 магазинни), но лошото е че и в трите кошера, които отворих днес имаше маточници.Вярно засега са само празни, ама докога.С помощника направих нови плодникови и утре ще слагам белким се поразмине.Сърце не ми дава да ги сцепя, като видях белнатите магазини, досега да сме извъртели по един магазин ако не бе толкова лошо времето.
Днес пчелина беше посред язовир :)
Около 5см. вода и вече земята не може да попива. Обух един гумени рибарски ботуши и махнах маточниците на 2 семейства и пак започна да вали.
8 отводки вече направих, дано спре най на края да вали, че ще ги изтърва.
Строителната рамка за 6 дена запечатано пило и пак ги изрязах на 2та останалите някой слънчев ден :)
Още 5 изпаднали в роево състояние, разширил съм ги, отворил съм дъната ама искат да се рояват.
От 13 семейства 7 в роево и 6 не.
Обадих се на колега то моя район да се жалвам а той вика ти си добре на мен от 60 кошера 55 са в роево и ми се разказа играта по цял ден гоня рояци.
При нас не спираше да вали 20 дни, ако не беше спряло трябваше да купувам водолазен костюм да ги преглеждам.
Вече имам 13 отводки да видим колко майки ще се оплодят.
Както вече казаха някой колеги - Много рапица, мед няма! От 35 сем. днес извъртях 3 тенекета да не съм валат, напук на 900 дка рапица около мен! Та сега чакам акацията, която до 2-3 би трябвало да започне масово да нектароотделя. Иначе за сега нямам сем. в роево настоение, но има вероятни кандидати - сем. на по 12-14 рамки пило в трите корпуса. Същите около 17-18.05.14г ги чака "брадва".
При мен има по 10кг. мед в кошер, но моите имаха много запаси от зимата и сега само са трупали в малко часове без дъжд.
Днес помагах на колега за направа на отводки в съседно село.Разстоянието в километри от пчелините ни е 20 километра.При него акацията е в разцвета си,и спокойни пчели.При мен все още без никаква сериозна паша.При проба да се направи преглед на мойте семействата имах късмет че,бях екипиран добре,иначе щяха да ме вдигнат в въздуха толкова нервни и възбудени бяха пчеличките.
Рапицата си е рапица, пчелите полудяха от нея (или от лошото време), хем жилят, хем се роят. От два дни са на акация по къси гащи да ходиш, няма проблем.....
Явно едно 100-200км имат огромно значение за цъфтежа на акацията, в Добруджа дори няма наченки да цъфти. Колкото до Демари, това е чудесен начин за направа на двусемеен кошер, от който се получават добри маточници като при самосмяна.
В района на Своге, ще и трябва седмица за да започне цъвтежа на акацията!
В Монтана от вчера започна да цъфти, но пак заваля.
Днес бях планирал да вадя мед от рапицата, но синоптиците тотално объркаха прогнозата.
Силен вятър и много студено, облякох зимното яке.
Вчера прегледах първите 3 отводки от тях само 1 майка се е оплодила другите 2 фира, сложих им пак по 1 маточник.
Белязах първата си майка.
В Свищов вече прецъфтя, след днешната буря всичкия цвят е вече по земята, общо взето пчелите имаха възможност да и се порадват само три дни.
В такива години,пашата до края на май(до липата) е несигурна и поддържането на работното състояние на сем. е по трудно.Трудноста идва от решението дали да се рискува да се пуснат сем.на рисковата паша или да се наблегне на развитие до стабилизиране на времето.В моя случай(не разчитам на пчелите да ме издържат) наблегнах на развитие-градеж и отглеждане на пило демек увеличаване на обема на плодника.Докато,ако семейството се пусне на паша,пилото и градежа трябва да се ограничат.А в такива години ограничаването е твърде рисковано.
Днес успях да извадя рапицата - 60кг. само, но за 2-3 дни без дъжд толкова + 13 отводки.
Това е равносметката от рапицата.
3 кошера отново бяха направили маточници, останалите се бяха спрели да рояват.
Пак вали и то като из ведро и го дават до неделя да е така. Рапицата прецъфтя, прешеца, роевото настроение и 6-те тенекии мед (вече яко кристализирали) това ще ми остане от нея. Като гледам времето май и акацията ще я пропусна, дано поне роевите майки да се оплодят и върнат нормално .....
След дъжда идва аероплана.Ако успеем от него да ги опазим,ще бъде голям успех.
Колеги какво е положението,нещо се изгубихте.Ще идвам на 28 05 .Какво ще ме посъветвате да си нося -основи или центрофуга ?
Няколко дена не бях ходил на пчелина защото нямах възможност.
Колегите от района разправят че акацията не отделя нектар, вчера ходих до масива с акация и действително няма пчели.
Отворих 3 семейства който трябваше да ги проверя за роево и гледам 3тия корпус сух :( само 1 още не се е отказа да рой.
Единия даже нямаше никаква храна, там му сложих една пита с мед.
Към колегата Търтея. Бих ти препоръчал да си носиш и сироп за всеки случай. Аз започнах да им наливам меден сироп. Вече ми опустошиха един кошер.
В Айтос има много акация в парка,но за съжаление не видях пчели по акацията.В Бургас на морската градина,положението е същото.Пчели имаше преди седмица,когато започна да цъфти.
То половината водачи на МПС-та бъркат ляво с дясно, пък ти за един регион си се зачудил.....
4 семейства ги бях осиротил, разширил много и за тях си мислех че като нямат майка ще прекратят роенето, да ама не.
Днес отивам и единя излетя, хванах го и проверих останалите 3 и в 3те се излюпили майките и издават някакъв звук, предполагам се стягат за излитане.
Поне ги намерих лесно по звука и направих още 3 отводки.
Станаха 35 семейства и спирам, че са ми много вече.
В някой кошери има мед, може и да извадя малко акация за мен поне.
Проверих и отводките на който им придавах неоплодени майки, от 8 и 8те оплодени та ги маркирах.
За сега съм доволен, но тепърва започвам да правя кошери защото 15 са във военни сандъци.
Колеги нарочно коментирах при вас факта,че акацията не отделя нектар.Не се водих от район,а просто го споменавам като явление.Не бъдете толкова праволинейни.
В сряда пазача ми звъни - Идвай че ти излезна рой, отидох хванах го и набързо ги погледахме магазините оказа се 1/3 са готови за втори магазини (сложих ме им го веднага) 1/3 почти са напълнили, но 1/3 почти не са се качили в магазина (ройлия се кошер се оказа от тях). Набързо направих справка в дневника и се оказа че е бил среден кошер,имам още 5-6 такива (средни но не са се качили в магазина) отворих два и се оказаха с маточници, предполагам че и с останалите е така. Днеска излезе втория рой (пак на същото дърво се хвана) пак ходих да го хвана. Моля само утре да няма роеве че вече нямам къде да ги слагам,(то и празните пити вече свършиха, а с магазинни не ми се занимава) дано да успея да довърша десетте нуклеуса до вечерта и почвам да се чудя дали да не започна нова серия, че както тръгна и както продължава аман от рояци.
Всичко е ясно според мен,просто такава е годината-роелива,не че акацията няма нектар просто трябва да им мине нагона,както е казал народа"Такова им се, та две не види"
Не е така имам 13 кошера от които 5 не изпаднаха в роево състояние, при тях положението е същото.
На 2 кошера им отнех всичкото пило на 100% за отводките и те имат най много мед.
Напротив, така е защото имаш само 13 семейства. Ако са 30-40 или повече и си ходиш през няколко дни на пчелина, други колеги и веднъж в седмицата , какво правиш тогава?
Ако акацията отделяше нормално нектар, пчелите щяха да се втурнат да го събират, вместо да мислят за глупости...
До тук резултатът за сезона е много пчели, малко мед...
Казвам, че малкото на брой семейства лесно се гледат, ако живееш и при тях още по-лесно. Всеки ден можеш да ги ровиш. Има хора ги гледат по над 100 км. Аз април бях отпуска, то по цяла седмица дъжд, само се ядосвам. На отводките какво има да им гледаш освен дали се е оплодила майката и да храниш, както и да разширяваш. Те няма да роят. Ако са за лично ползване, а не за търговия догодина ще ти е по-трудно. Колкото до нектароотделянето при мен по два магазина. Лошото е , че омешаха рапица и акация. Два дни на работа, два дни въртя. Многокорпусните са по на 2 пило и 2 мед но запечатването там става по-бавно. От всичките по една отводка, от по-силните сега след акацията ще взимам запечатано пило за подсилване на отводките. Зле върви обаче работата с оплождането на майките в мининуклеусите. Вече писах за това, страшна фира тая година.
Това е от ясно по ясно. Явно не си разбрал моя коментар.
Имам 5 семейства който успях да ги задържа в работно положения и 8 който изпаднаха в роево.
И при 13те семейства положението с меда и градежа е много слабо въпреки хубавия цъвтеж на акацията и хубавото време.
ПС: При първото зареждане на отводките и при мен страшна фира, но при второто 100% се оплодиха.
Хубаво съм те разбрал. От 13 семейства си направил нови 22 отводки, отнел си и пилото с младата пчела. Искаш и градеж, искаш и мед. Как да стане всичко това едновременно? =D
Не друго имам в предвид, 5 семейства не съм ги пипал и имат по малко мед от тези които ги разбих, но няма значение.
Били са слаби, затова не си ги пипал, затова и не градят, както и мед. Иначе щяха и те да роят. Нормално.
След като си взел пилото, какво друго да правят при наличие на паша.
При мен пчелите от около седмица правят гроздове пред прелките,въпреки,че съм отворил изцяло долния(по цялата дължина на дъното) и горния вход.Работя с 10 рамкови ДБ с по два магазина.Като ги отворя не виждам да са прекалено на гъсто,но въпреки това се купчат на гроздове след 13.00 часа.Засега няма маточници,но ме притеснява,че до слънчогледа има поне 17-18 дни и за това време могат да се случат доста неща.Спомням си,че преди две години пак имаше доста дъждове и висока влажност и пак се купчеха така,след това като хваната жегите над 30 градуса и спря да вали и гроздовете на входовете исчезнаха.Как е положението при вас.
Вероятно има връзка с влажното време /предполагам/ защото моите пък са с мрежести дъна и никога досега не ми се е случвало да има на входа пчели които да се грижат за вентилацията а в момента поне 20-30 има по прилетните дъски и така е от около седмица
Вчера прегледах кошерите да видя как е положението с роенето.
Тези който не изпаднаха в роево са супер, но останалите е мъка, семействата отслабнали.
От 8 семейства само 2 имаха работещи майки(по 3 пити с яйца), останалите 6 никакво пило. Предполагам имат неоплодени майки но все пак им сложих им по 1 маточник да на станат търтовки и след 5 дена ако няма яица ще разформировам отводки и ще им придавам оплодени майки.
Днес проверявахме и "скубахме" част от кошерите и открихме още няколко в роево състояние и с тях % стигна вече около 30, дали пък "Хидропрот" с който подхранавах пролетта вече не ни ми изиграва лоша шега? Хората ме предупредиха да внимавам с него, но ......
Не е проблема само в хидропрота, аз подхранвах със захар и резултата е същия.
Тази година е на роевете, така че споко..
Като казвам роевете имам в предвид на роенето, а когато прилагаш необходимите мерки, в точното време, може да се каже, че е годината на отводките.
Ако им сложиш по една пита с открито пило най-лесно ще разбереш имат или нямат майка и след това да предприемеш мерки според случая.
Струва ми се нелогично, да слагаш маточници, за да не "станат търтовки" и 5 дни след това да присъединяваш отводки. Едната операция е напълно излишна.
Апропо и първите два, които са само с ЯЙЦА, също са се "множили"
Знам, че са се "множили" нали от 8 кошера направих 22 отводки, а може и да е избягал някой рояк.
На мен ми се струва логично за това сложих маточник, няма време да слагам пита с яйца след месец е слънчогледа.
Ще ги обединя и се надявам поне последната паша да е добра, че тази година в нашия край е много, много лоша.
И на мен ми се роиха и по слабите кошери, но за това съм си виновен аз. Тях ги бях оставил на затворени дъна и нямаха почти никава вентилация. На силните им сложих мрежестото дъно и преразширих с корпус та на 50% успях да ги спася от рояване.
От 35 бр два бяха в роево, като за единия от тях -миналогодишна юлска отводка аз си бях виновен - не го разширих навреме. Още след първата им среща с "Демари" си избиха глупостите от главите.
Проблема е времето,ние можем да им влияем донякъде.Когато си подготвил семейство за паша се исипят толкова дъждове решението е разделяне.
Пак ни удари у земята.
Ачо, имам колега с над сто кошера извън града и последния път като се видяхме ми каза ,че като отивал към пчелина си, малко преди да влезе, уазката забоксувала, унесла се на ляво , на дясно и небило кал а ...мед. Меда преливал извън кошерите и по пътя надолу. Разбира се пчеларски хумор.
Да ви кажа най големия куриоз, около моя пчелин имаше 3000 дка рапица, преди да тръгна на акация извадих всичкия мед (даже и този които капеше), отидох на акацията спокоен че ако я има ще бъде чиста, но уви..... извадих много малко количество но поне се кефех че е чиста до момента в които я видях че почва да се захаросва, а то какво се оказа, че не посредственно до акациевата гора някой арендатор засадил рапица, т.е. с..л на метенето.
Затопли се времето и започнаха да носят нектар, медовия корпус е наполовина пълен на повечето семейства.
Вчера обединих 4 и днес още 3 отводки с основните семейства които бяха отслабнали поради изпадането има в роево по време на рапицата.
Нямаше да смогна да направя кошери за всички отводки до слънчогледа а така поне ще стабилизирам отслабналите семейства.
И така станаха 13 семейства и 15отводки на който им сложих вече 2рия корпус и съм готов за слънчогледа.
До зимата ще закръгля бройката до 30.
Аве стига си робувал на числата бе.
:bigsmile: А аз като дойде време да правя сиропа за подхранване, всеки път почвам да ги смятам наум (отводките) и все се каня да запиша точната бройка на видно място и все забравям.
п.п. Не че се хваля, но когато бяха по малко бройките беше по лесно и оправно, сега по някога имам чувството че е пълен хаос ......
Вчера гледам как са цъфнали поляните и как се приземяват тежко пчелите и се радвам а от днес какво, пак 1 седмица дъжд.
След това невероятни жеги, по телевизията дават само за наводнения и градушки, не отиват на добре нещата.
При мен, от общо 13 кошера извадих 20 до 25 буркана мед от акация. На практика, меда го вадих само от 3 кошера, защото в останалите нямаше мед за вадене. След цъфтежа на джанката не съм подхранвал. Най-близките акации са на по-малко от 50 метра от кошерите. В природата има известна цикличност. Първата ми пчеларска година бе 2003, която бе много благодатна, по подобие на миналата - 2013. Следващата - 2004 наподобяваше на тази година.
Не знам споменавал ли съм някъде по темите, но тази година положих големи усилия да се сдобия с чист акациев мед, закарах кошерите с празни магазини на уж чиста акациева паша, но въпреки това установих че малкото уж акациев мед който извадих пак се оказа умешан с рапица :mad:
На много места забелязах , че акацията не можа да разцъфне хубаво. Имаше по много малко цвят на дърветата. Предполагам , че причината за това е миналогодишната сушава есен и за това не са успели да заложат цветни пъпки.
Не познаха времето :), днес беше идеален ден за медосбор. Направо ще потече през прелките ::))
Ще извъртя няколко корпуса ливада да има за продаване на дребно, че слънчогледа не има харесва на хората.
Айди чи нали съм ти казал - таз година половин тон трябва да прибереш:)
Аз бая ги разбих, после обединявах, ще видим какво мазило съм направил.
Зимата бях купил 500 рамки 10 кошера и 3 кашона с основи, преди 1 месец смених восък за още 2 кашона основи.
В момента нямам нищо останало а и пари няма, та ще се бута с наличното докато не взема нещо от евентуалния мед.
5 отводки са много силни и ще имат нужда от 3ти корпус за слънчогледа ама няма да ги огрее, ще вадя по някой пита ако е добра пашата и така.
http://www.dnes.bg/stranata/2013/10/...-valeji.201127
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2310275
То, че мача не е интересен не е, но не бива да се преиначават фактите и да се дрънкат глупости за пъпки, разцъфване нектароотделяне.
Май бъркаш метеопрогнозите с факти. Както повечето дългосрочни прогнози и тази http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2310275 се оказа невярна.
А защо не пробваш да сложиш обтелени рамки без во.Които рамки изградят с търтиево пило-за магазин,а с раб.килийки за плодник.
В Пазарджик снощи взех ДБ без восък на 1,50 лв.... Бах му .....
За да имам повече восък, съм решил да си сложа по някой друг кошер Топ Бар, на пчелина. Може и с тръвна.
Вълчане, що не пробваш японската система? Има клипове из форума.
А, в момента не експериментирам с нищо, няма време... Аз съм на полето и тука трябва да се придържаме към класическите системи :) Иначе ако съм у гората с чиста съвест и със кеф бих си накачулил 5-6 кубчета, корда ще намеря достатъчно. Абе някога и това може да стане.
Отводките почти стигнаха основните семейства, при тях след акацията не е пресъхвала хранилката.
Хората са го казали, храната прави борбата. Тази година не направих грешката от миналата да чакам пчелите да изпълнят рамките да разширявам а през 3-4 дена слагам основа, щом е изградена и осеменена - нова.
Иначе щях да вадя мед, но като отворих кошерите вместо мед гледам обърнали всичкия нектар в пило:(
Ако тва ти е била целта, бравос! Земи си и някой чувал захар, че от август да не ти се налага пак да държиш пълни хранилки...
Това беше целта за вдигна отводките до слънчогледа защото ройлите се семейства отслабнаха.
Дано не се налага подхранване август месец, но тази година няма нищо хубаво в нашия район.
Задължително, хранене август.Аз ти препоръчвам да спреш вече градежа за да съберат и медец.
Задължително хранене август - да, но дано е само подбудително а не за запасяване.
А градежа сега започва, по време на слънчогледа съм приготвил 150 рамки с основи.
Дано да ти се получи.На мен сланчогледа не ми е добра паша.Имам впредвид голяма загуба на пчели от лепката ,а и хибридите ,които и прашец дори не дабат.Магарешкия трън спасява положението по това време ако го има ,или Фидел Кастро както се казваше някога.;)
Миналата година изградих на слънчогледа също 150 рамки и така и не искаха да се качат за зимуват на тях.
Тази година прясно изградените ще са в 3ти корпус и няма да ги оставям за зимуват на тях.
Аз тазгодишната зима нямам загуби, което значи че на 99% идващата ще е по лоша.
Какво имаш точно в предвид, нещо бъркам ли според теб, та очакваш да имам толкова голяма загуба.
Не знам дали правилно съм разбрал, но едно е да изградят рамките, а съвсем друго е същите да имат покритие с пчели, пило и т.н., та да останат да зимуват в кошера....