Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 72 от 677 ПърваПърва ... 2262707172737482122172572 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 711 до 720 от общо 6768
    Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    [QUOTE=Gavazov;38549]При мен многокорпусните са на 4 лр корпуса смисъл такъв напълниха 3 и разширих каде с корпус каде с полукорпус но искат да се роят работя без ханеманова решетка и тва мисля ми е проблема , защото трябва да проверяжам 2 корпуса с пило за маточници тва са 20 рамки. Общо взето като се позатопли работят на рапицата като захладнее не отделя нектар даже и градежа е спрял . Вчера налях малко сироп но май ще се наложи при хубаво време да разкъсам 2-та плодмника да им спра нагона който все още не е необратим.[/QU
    Голяма хамалогия те чака .Аз за това си харесвам ДБ
    Милен Михов

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Гавазов как смяташ да разкъсаш двата плодника?Щом си без ХР сигурно има пило и на горе.Освен това щом са спрели градежа-това е сигурен белег за роево настроение,което ще рече,че следва не ефективна работа на семейството.Каква паша имаш в момента?

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Смятам рапицата до седмица ще приключи.Следва отводки сьс стара или нова майка.

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Гавазов как смяташ да разкъсаш двата плодника?Щом си без ХР сигурно има пило и на горе.Освен това щом са спрели градежа-това е сигурен белег за роево настроение,което ще рече,че следва не ефективна работа на семейството.Каква паша имаш в момента?
    има пило на 2 корпуса 3-я е пълен с незапечатан мед сложил съм и 4 полукорпус само че тръгна ли са и там да слагат но с това променливо време каде работят каде не пропуснах да храня няколко дена , мисля да сложа полукорпуса който не е напълнен все още с мед между 1-и и 2-ри корпус и ще подхранвам през ден с сироп какво да правя друго. Няма зап. маточници но достатъчно ми беше да видя осеменени маточни чашки и наполовина изградени маточници захранени с млечице, има място за снасяне има място за складиране на мед , дори имам майки от самосмяна и те искат да се роят и сега ще падне една борба.
    Рапица е пашата но времето е мн променливо има дни по 2 часа на ден работят

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Отводките започнаха и при мене, но аз въобще не им се церемоня. Всеки кошер, показал дори и наченки на роево настроение, моментално целия се разфасова на отводки. При ДБ 3 или 4 броя, а при ЛР дори и 5 броя. Майка не се търси - просто рамките се делят по братски между стария и новите празни кошери и пчелите се стръскват в тях. Маточниците също се разпределят по братски. Стария (основния) кошер се оставя съвсем без пчели и се разчита на това, че в него ще се върнат старите пчели от другите отводки. Корпусите се донапълват с празни неизградени рамки и се оставят на произвола на съдбата.

С всеки изминал ден се правят нови и нови отводки и ако слънцето не пекне до няколко дена, сигурно ще разфасовам на отводки поне половината си семейства. Почивни дни при мене няма - ежедневно се обикалят пчелините и се дебне за появата на маточници. След това изчакваме първия запечатан маточник и веднага кошера под ножа - дели се на 3, 4 или 5. Добре че навреме се запасих с празни кошери и с много рамки с пластмасови основи, иначе щеше да ми се стъжни живота.

Да се похваля, че напредвам и с майкопроизводството. Ежедневно се вадят по 100-200 личинки и се зареждат в отглеждачи. След това запечатаните маточници се прехвърлят в оплодни сандъчета и там чакат излюпването си. И най-интересното - въпреки че започнах сравнително късно, вече имам излюпени майки. Първите започнаха да се люпят преди 2 дена. Сега е време да се оплождат, но в тези дъждове си нямам представа дали въобще ще посмеят да излетят.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Сутринта за 10 мин. направих преглед през дъната и видях, че един е заложил маточмици и го разделих на 4 отводки.
    Това е дъно се оказа много полезно, вместо да ги ровя всички, отварям само тези който трябва.
    Градежа е добър, но на мед е слабо.

Наблюдател
    Регистриран
    09.07.2013
    Пчеларски район
    Видинско далеч от Дунава
    При мен магазините са почти пълни въпреки лошото време, остават им до 3-4 дни и ще почнат и да запечатват.Изградили са всичко, което съм им сложил да градят(1 плодникова през магазина и по 3-4 магазинни), но лошото е че и в трите кошера, които отворих днес имаше маточници.Вярно засега са само празни, ама докога.С помощника направих нови плодникови и утре ще слагам белким се поразмине.Сърце не ми дава да ги сцепя, като видях белнатите магазини, досега да сме извъртели по един магазин ако не бе толкова лошо времето.
    Учи се от грешките на другите. Няма да живееш толкова дълго че да ги направиш сам всичките.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Днес пчелина беше посред язовир
    Около 5см. вода и вече земята не може да попива. Обух един гумени рибарски ботуши и махнах маточниците на 2 семейства и пак започна да вали.
    8 отводки вече направих, дано спре най на края да вали, че ще ги изтърва.
    Строителната рамка за 6 дена запечатано пило и пак ги изрязах на 2та останалите някой слънчев ден

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Още 5 изпаднали в роево състояние, разширил съм ги, отворил съм дъната ама искат да се рояват.
    От 13 семейства 7 в роево и 6 не.
    Обадих се на колега то моя район да се жалвам а той вика ти си добре на мен от 60 кошера 55 са в роево и ми се разказа играта по цял ден гоня рояци.
    При нас не спираше да вали 20 дни, ако не беше спряло трябваше да купувам водолазен костюм да ги преглеждам.
    Вече имам 13 отводки да видим колко майки ще се оплодят.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Както вече казаха някой колеги - Много рапица, мед няма! От 35 сем. днес извъртях 3 тенекета да не съм валат, напук на 900 дка рапица около мен! Та сега чакам акацията, която до 2-3 би трябвало да започне масово да нектароотделя. Иначе за сега нямам сем. в роево настоение, но има вероятни кандидати - сем. на по 12-14 рамки пило в трите корпуса. Същите около 17-18.05.14г ги чака "брадва".
    Keep Walking...

Страница 72 от 677 ПърваПърва ... 2262707172737482122172572 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •