Аве стига си робувал на числата бе.
Аве стига си робувал на числата бе.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
А аз като дойде време да правя сиропа за подхранване, всеки път почвам да ги смятам наум (отводките) и все се каня да запиша точната бройка на видно място и все забравям.
п.п. Не че се хваля, но когато бяха по малко бройките беше по лесно и оправно, сега по някога имам чувството че е пълен хаос ......
Вчера гледам как са цъфнали поляните и как се приземяват тежко пчелите и се радвам а от днес какво, пак 1 седмица дъжд.
След това невероятни жеги, по телевизията дават само за наводнения и градушки, не отиват на добре нещата.
При мен, от общо 13 кошера извадих 20 до 25 буркана мед от акация. На практика, меда го вадих само от 3 кошера, защото в останалите нямаше мед за вадене. След цъфтежа на джанката не съм подхранвал. Най-близките акации са на по-малко от 50 метра от кошерите. В природата има известна цикличност. Първата ми пчеларска година бе 2003, която бе много благодатна, по подобие на миналата - 2013. Следващата - 2004 наподобяваше на тази година.
Не знам споменавал ли съм някъде по темите, но тази година положих големи усилия да се сдобия с чист акациев мед, закарах кошерите с празни магазини на уж чиста акациева паша, но въпреки това установих че малкото уж акациев мед който извадих пак се оказа умешан с рапица![]()
На много места забелязах , че акацията не можа да разцъфне хубаво. Имаше по много малко цвят на дърветата. Предполагам , че причината за това е миналогодишната сушава есен и за това не са успели да заложат цветни пъпки.
Не познаха времето, днес беше идеален ден за медосбор. Направо ще потече през прелките :
)
Ще извъртя няколко корпуса ливада да има за продаване на дребно, че слънчогледа не има харесва на хората.
Айди чи нали съм ти казал - таз година половин тон трябва да прибереш![]()
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Аз бая ги разбих, после обединявах, ще видим какво мазило съм направил.
Зимата бях купил 500 рамки 10 кошера и 3 кашона с основи, преди 1 месец смених восък за още 2 кашона основи.
В момента нямам нищо останало а и пари няма, та ще се бута с наличното докато не взема нещо от евентуалния мед.
5 отводки са много силни и ще имат нужда от 3ти корпус за слънчогледа ама няма да ги огрее, ще вадя по някой пита ако е добра пашата и така.
Този пост е редактиран от Nik_m; 17.06.2014 в 22:11.
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))