Току що разговарях с Митко.Ето центрофугата му http://olx.bg/ad/tsentrofugi-za-med-...tml#63aca5682e Аз сериозно се замислям да поръчам от него
Преглед за печат
Току що разговарях с Митко.Ето центрофугата му http://olx.bg/ad/tsentrofugi-za-med-...tml#63aca5682e Аз сериозно се замислям да поръчам от него
Аз купих тази http://beesmarket.com/index.php?rout...&product_id=18 С кош прахово боядисан.Махнах решетките за хордиално и купих шина неръждавейка.Направих я радиална тридесет рамкова.Задвижването е това http://beesmarket.com/index.php?rout...product_id=433
За 880 лева имам 30 ракова неръждаема центрофуга с ел задвижване.
На пръв поглед забелязвам, че заварките на "спиците" към оста са изпълнени без муфа а са направо челно което е изключително грешно. Така изпълнени тези заварки са възможно най слаби. И това задвижване до колкото си спомням е изпълнено с китайски обикновен винтоверт, което е абсолютно несериозно.
Към бат тянко.
Прати ми на лични тел. за да ти се обадя. Не мога да пиша ЛС, нито да отговарям на такива. Много често и в самия форум не мога да пиша.
Аз пък точно за тези си мислех, че са на Зорница, защото имат прекалено много прилики помежду си. Реших че са от един и същи производител, но със малки модификации с течение на времето (снимките на сайта на Зорница ми се струват правени отдавна). Конструкцията на коша и задвижването изглеждат на един и същ принцип и при двата производителя:
http://centrofugi.net.free.bg/DSCF3110.JPG
Интересен избор за образец на центрофуга, който си е избрал тоя човек. Дано не дава и дефектите на оригинала.
Знам , че за мнозина не е от значение каква е неръждавейката 304 или 430, но освен в качествата има разлика и в цената.Направените от 430 са по-евтини и не е добре да се купят на цена за 304. Цвета на тази на снимката ме кара да мисля за по-евтиния вариант.От какъв метал е всъщност? Нашите никога не пишат от какво ги правят. И сърби и турци, и Лега, и Лисон пишат кое от какво правят. После защо купуваме чужди?
Задвежването е лесно.Маха се дръжката и на нейно място с двата болта се слага електрическото.Електромот ра и автоматиката са Украйнски.
Коша или вретеното се прави лесно .Махат се скарите за рамките и остават шпилките.Правиш два обръча ,разпробиваш за шпилките.Забравих трябва и един долен по малък обръч.Той държи рамките.Гледах барабан на СТОХИ.Всичко съм заварял с неръждаеми електроди и инверторен електрожен.Страхотни заварки и не съм заварчик.
Над един тон мед вече е извъртяла.Оборотите не съм пускал на макс.Краката са малко слаби.Ще ги подсиля.Времето за изпразване на рамките е два пъти по пет минути.На пет минути максимално е направена автоматиката.
Еднакви са по химичен състав (10/18), но с различна кристална решетка, затова едните са магнитни, другите не. Широко разпространеното схващане, че неръждавейката "не я лови магнит" не е много вярно.
Ето малко обяснения за любознателните
http://magnumbodycare.com/pages/bg/n...na.php?lang=BG
http://www.cst.gr/?q=bg/node/25
[QUOTE=BateMisho;77474]Еднакви са по химичен състав (10/18), но с различна кристална решетка, затова едните са магнитни, другите не. Широко разпространеното схващане, че неръждавейката "не я лови магнит" не емного вярно.
Ето малко обяснения за любознателните
...............
/QUOTE]
Анджак. Това ми беше и въпроса, има ли значение магнита в пчеларството или трикчета само. След като е ясно, че състава не, а по скоро технологията на стоманата променят магнитните й свойства.
П.п. Тенкс за допълнителните обяснения. Викни си едно коняче на мойта сметка;)
Йорданов, чест и почитания! Конякът свършил и си поръчах един дъмпъл, че не бях пил отдавна.
Наздраве на теб и на всички пишещи тук!
Центрофугите се правят от 304; 18/10 "НОНмагнетик" и най-вероятно от 430(не е изрично написано) " магнетик".Турците коректно обявяват марките стомана от която изработват центрофугите.Стоманите304 и 430 са различни по хим. състав и съответни качества и области на приложение. Сръбските центрофуги ги правят по поръчка на клиента от каквото той пожелае. Така пишат и при мене така и стана. Каквото поръчах това получих.
Не е маркетингова муха , а някои наши търговци къде от незнание къде от корист предпочитат да представят всички за еднакви. Малката разлика е , че производителите ясно отличават произведените от различни материали в ценовите си листи. Стомана 430 е доста по-евтина.
Изработването от 304 е свързано с изискването на добрата пчеларска практика меда да контактува само с материали предназначени за хранителни продукти.18/10 ; 304 е стоманата, която цял свят ползва за такива нужди.
Относно магнитните свойства е сигурно , че стомана 430 "се лепи с магнит". В това си свойство се отличава коренно от стомана 304.Най-лесно ще се убедиш като сложиш готварски съд от неръждавейка (ИНОКС , 304) на индукционен котлон. За тия котлони се изработват съдове от ИНОКС ( неръждавейка) със специални дъна.
От линковете на колегата, BateMisho ще се убедиш, че данните в тях са верни, но изводите му са погрешни.
Всички сериозни фирми за продажба на метали имат и таблици с данни на стоманите, които продават и можеш сам да си направиш изводите.
http://www.mina-21.com/nerujdaemi.pdf;
http://intermetal.bg/wp-content/uploads/standarti.pdf
По кратко не можах да го напиша.
Точно казано
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net...77&oe=56DB5CFA Колеги някой ползва ли такъв кош? Може ли да се ползва за ръчна центрофуга и добре ли излиза меда?
Що се хабя да питам ,като мога да чета. :cool: Ее зави ми се свят от четене ,но току виж съм публикувал : енциклопедия на центрофугите.:P:bigsmile:
Градски, нали си чувал че каквото си надробиш това и ще сърбаш. Пиши ме пръв кандидат за енцилопедията;) .
http://olx.bg/ad/tsentrofuga-za-med-ID5wMeG.html
Някой има ли такава центрофуга и мнението му за нея
или предложете друга за макс 800лв
неръждавейка ,радиална,електрическа за 20тина пити дб мъгазинни
Като гледам снимката поставката за питите не е от нераждавейка. Иначе едва ли ще и има нещо на центрофугата. Дай +200лв отгоре и си вземи това което трябва да бъде. Изцяло нераждавейка. Имам 24-ка от Добрич на Зорница от 3 години. Нямам скъсана пита. Цената и беше 1050лв. Супер центрофуга на супер цена. Успехи с избора. Може да питаш вероятно имат и с 18-20 пити.
[QUOTE=zrsk;81178]http://olx.bg/ad/tsentrofuga-za-med-ID5wMeG.html
Някой има ли такава центрофуга и мнението му за нея
или предложете друга за макс 800лв
неръждавейка ,радиална,електрическа за 20тина пити дб мъгазинни[/QUOT
Колега виж този нов играч http://olx.bg/ad/tsentrofuga-za-med-...tml#edb2eb8e01
Да и тази съм я гледал харесва ми на вид но дали върши работа
Не е проблем 24 рамки да прав си за поставката за питите не и бях обърнал внимание но 350лв не е малка разлика една вана за разпечатване но щом си доволен от Зорница ще си помисля ваната може да почака .Аз съм малко начинаещ в занаята но разбрах че без добра техника не става КПД е много ниско
Аз си направих такъв барабан за 12 магазинни рамки и съм много доволен! Играх си 5 дни да го направя и е много важно да е идеален или почти идеален кръг,иначе ще бие и ще играе цялата центрофуга и няма да можеш да я удържиш! С нея става много по бързо и лесно,но ако прекалиш с оборотите,пак ще ти къса рамките!
Там е проблема, че иска идеално пасване. Ако не стане- мъка. Говорих с много колеги за нашите центрофуги. Процента на изцяло доволните е малък. Има разбира се и такива. Но повечето ми споделиха, че се налага пипане тук и там. А аз обичам да пипам други неща.. Со кратце спрях се на Лега , засега.
Кръга маже най-лесно да се огъне на трабогиб,ако е от тръба или ако е шина да се прекара през валяци за огъване на ламарина.Тогава много лесно можете да зглобите барабана.
Здравейте колеги.
Аз от чакане на центрофуга от Галин Ганев, Червен бряг, останах без центрофуга. Миналата година я поръчах през месец Май, уж за 30 дни щеше да е готова. Мина Юни, мина и Юли. Обаждам се аз на въпросния и ми казва края на Август, че имал проблем с доставките. Ни вест ни кост, дойде Октомври. Обаждам се и той ми заявява, че ми звънял няколко пъти?! ама не можал да се свърже с мен, ама до Декември щяла да е готова. При все че съм оставил 2 телефонни номера как само той не успя да се свърже с мен не знам. Звъня му пак преди няколко дни и ми казва, че пак имал някакви проблеми и, че нямало да стане. Презполагам, че няма да стане защото съм поръчал на старата цена, пък той нали ги вдигнал, ама все пак от Май месец да чакам центрофуга... Разочарован съм страшно много от Галин Ганев, такова несериозно отношение към клиент, че няма накъде. 100 пъти ме мотае и накрая ще ми заяви, че абе няма да стане.
Мислех да го търся Ганев,но май ще се откажа....
Искам да попитам за радиалните центрофуги, както знаем оста на въртене може да бъде успоредно разположена на земята(модел на парадайс хъни) или перпендикулярно разположена(като повечето марки например Лисон). Може ли някой с практически опит с двата типа радиални центрофуги, да направи сравнение относно времетраенето на изважданане на медът и проблеми с разкъсване на питите по време на центрофугиране?
borislav aleksandrov, би ли дал телефонния намер на производителя в Добрич и на мен. Тези дни ще ида до пчеларското изложение в Пловдив да погледна и там, чудя се на еднаот Стохи04 24 рамкова за 1600лв.
Един дядо се отказва от пчелите и продава малка хордиална центрофуга за 6 магазинни ДБл/3 МК, от неръждавейка е, с ел.задвижване, има два бутона бързи/бавни. Колко пари според Вас е нормално да му дам за нея?...аз мисля 200-250лв макс., ако ще е повече, то по-добре според мен да спестявам за ел. радиална.
Дай му 200-250 лева и едно шише хубава ракия! Да се почерпи, че е извървял своя пчеларски път! А ние все още се бъхтим по него! И ни манна небесна има, ни вода дето ще стане на вино!
Здравейте колеги. Фирма Стохи я нямаше на пчеларското изложение в Пловдив и си купих друга центрофуга, сръбска на Techtron DOO от Пчеларски център Рус
е, 42 рамкова за 2200лв. Надявам се да съм направил добър избор. Някой работи ли с тази центрофуга?
Избора ти е правилен и добър само цената не ми харесва ,при положени е че в Белград я гледах за 700 евро! Има захранване и на 12в.нали?
нали?
Радвам се ,че си си купил центрофуга.За чакането не съжалявай,може да е било за добро.Времето ще покаже.
Николай Христов, да има захранване и на 12 волта.
На фона на 24 рамковата от Стохи, която бях решил да купувам, тази цена беше по- добра, макар, че немога да сравнявам двете фирми, тъй като нямам преки наблюдения. Сега чакам през уикенда да ми я докарат. Когато я пробвам ще дам отзиви.
Здравей marin@_006,аз изкарах миналия сезон с 20 рамкова на техтрон,закупена от същите хора.Имам един проблем,който така и не разбрах до момента проблем ли е или нормална ситуация.Та едно извъртане трае около 25-30мин като винаги има по няколко новоизградени рамки.Ако се опитам малко по-бързо да ги извъртя и веднага съм скъсал няколко и така след 10-15 скъсани се убедих,че по-бързо не може.Един ми обяснява че моята 20 рамкова не била достатъчно широка за да изцежда бързо лр рамки,макар че е направена да си ги събира нормално.И същия твърди че за лр рамки 42 рамковата идва перфектна,защото нейния кош е по-голям и там долната летва на рамката е по-далеко от оста спрямо 20 рамковата.
Ти за какви рамки ще я ползваш?
n.kostadinov, ще я използвам за корпусни и магазинни рамки, основно за магазинни, тъй като си направих кошерите от 1 корпус и няколко магазина. Обтелвам ги вертикалко по 6 реда тел.
>-------- Оригинално писмо --------
>От: TECHTRON DOO techtron@hotmail.com
>Относно: RE: Zdravo
>До: =============
>Изпратено на: 29.06.2015 08:39
Postovani,
cena centrifuge 4 + 20 rama sa automatikom je 480,00 EUR, a cena centrifuge 6 + 42 je 770,00 EUR. Nakon porudzbine, rok za proizvodnju je do 30 dana. Sto se tice placanja, mozete platiti u RSD ili u EUR, kako Vama odgovara.
Srdacan pozdrav,
=============
[QUOTE=kubio;87430]Хм, интересно, на какъв език им писа, че са ти отговорили?... щото аз им писах (на английски) и ме препратиха към тукашните представители, въобще не коментираха ни цена, ни каквото и да е...[/Q На сръбски колега не забравяй че сме от Видин е къде е Сърбия а и на български да им пишеш ще те разберат.
Сигурно съм им по-симпатичен:
от:
TECHTRON DOO (techtron@hotmail.com)
дата: 09.12.2015 14:00
до:
николай христов
Poštovani,
Možete kupiti kod nas u firmi, pošto ne isporučujemo u Bugarsku.
Cena radijalne centrifuge je 700 eura,cena kvalitetnije centrifuge sa inox nogicama je 750 eura, a prečnik koša kod obe je 950mm. Težina je 60kg.
http://beesmarket.com/ je naš distributer gde možete pogledati željenu cetrifugu.
Srdačan pozdrav,
Stefan Lazić,
Techtron DOO.
Някой ще преведе ли за неграмотните? blush;
Аз поръчах тази. Електрична, захранване 12/220 В, 1 650 лева. - https://youtu.be/HKgkQL_UnjU?t=57s
Модел 2015 г. :
Уважаеми,
Можете да закупите от нас във фирмата, защото не изпращаме в България.Цената на радиалната центрофуга е 700 евро.Цената на качествена центрофуга с иноксови крака е 750 евро. Диаметърът и на двете е по 950 мм. Теглото е 60кг.
http://beesmarket.com/ е нашият дистрибутор, където може да видите желаната центрофуга.
Сърдечен поздрав,
Стефан Лазич.
(Свободен превод. sweating;)
Някой има ли преки впечатления от сръбските центрофуги MINELI и какво е качеството им спрямо тези на TEHNOTRON DOO?
Евентуално за този модел:
http://www.mineli.co.rs/?option=com_...=article&id=52
MINELI са най-качествените според мен!Имат едно преимущество което съществено ги отличава от всички други,отворите са по-ниско от дъното и всичко се изтича.Цената им е по-висока от другите!
От това, което съм виждал на живо, най-качествени като: материали, изработка, внимание към детайла и възможности са румънските на http://www.apitotal.ro/EN/Centrifuge...ge_radiala.htm
обаче там комуникацията е силно затруднена, защото собственикът е много възрастен, говори единствено румънски и малко немски, трябва да се предплатят предварително и съответно са скъпи.
Писах им на тези от Минели за две от центрофугите, чакам да ми дадат цени.
tsc1, преди около 5 месеца ходих при тях и разбрах, че ако искаш да си купиш нещо от там, трябва да им отидеш на крака поне два пъти в работно време.
Да, питам за MINELI, защото са сравнително близо, изглежда да имат на склад центрофугите и края на тази седмица е удобен случай да се разходя до Сърбия...
Edit.
Информация от производителя Минели, която получих преди малко:
12 рамкова ЛР автоматична касетъчна - 1800 евро
6 рамкова ЛР автоматична - 1300 евро
6 рамкова, ръчна ~ 650 евро
Нямат всичко на склад, трябва предварителна договорка.
През лятото на 2014 г купих от Минели, Дупликатор - машина за инвертиран сироп. Миналата година взех от Техтрон центрофура. Интересното е, че при Минели машините за инверт са по-евтини, а при Техтрон - центрофугите. При центрофугите разликата е и в задвижването и управлението. Поради това тези на Минели са по-скъпи. Като качестнво не мога да определя кои са по-добри. Може би тези на Минели са с едни гърди напред, но.... Влизал съм в производствените бази и на двете фирми. Минели произвежда повече и по-хубави продукти. При Техтрон има по-голямо предлагане на пчеларски инвентар, но голяма част от него е произведен в Китай. Какво да правят, все пак са врата до врата с друга голяма сръбска фирма за пчеларско оборудване - Евротом.
Ако наистина си решил да ходиш до Минели, Крагуевац, отскочи с още 120 км по магистралата до Техтрон и Евротом в гр.Рума. Ще се натовариш с гориво за още 240 км и 7-8 евро за магистралата в двете посоки, но поне ще видиш какво и как произвеждат и тези фирми.
Аз дълго време мисля каква центрофуга да си взема и специално разглеждах сръбските. Като качество на изработка ги подреждам в следния ред. 1. MINELI, 2.FINANS, 3.TECHTRON. Не включвам LYSON и EVROTOM, те са в по-висок ценови клас. Спрях се на TECHTRON, защото имат представители в България. Иначе на изложението в Тайшмайдан цената на центрофугата, която търсех 12 рамкова радиална, се въртеше около 500-600 евро за различните производители. При FINANS цената на 12 рамковата и 20 рамковата е една и съща, тъй като на размери са едни и същи, просто при 20 рамковата питите се подреждат по на гъсто и са доста по-близки една до друга. А и са с един и същи мотор, не зная дали еднакво добре ще върти 12 и 20 рамки. Хубавото е, че центрофугите на FINANS и на TECHTRON имат и ръчно задвижване. FINANS и TECHTRON също са в Рума. Продукцията им е почти еднаква, но всеки е вложил нещо свое в изработката. Например FINANS имат напречни ограничители там където влиза ухото на рамката с цел рамките да не мърдат напред. При TECHTRON ги няма.
Имам един въпрос към колегите, които работят с такива. FINANS имат автоматичен режим, който върти центрофугата и в двете посоки, докато TECHTRON твърдят, че това не е нужно и е достатъчно да се върти само в едната посока и при тях се въртят питите само в едната посока. Какво ви е мнението ? Има лиразлика в това колко добре ще се изцентрофугират питите при едностранно и двустранно въртене?
Визирайки радиална - няма разлика, моята също е с две посоки на въртене.
Моята е радиална и върти в двете посоки,което според мен е излишно.Всичко излиза при въртене и само в едната посока.
Благодаря за отговора. САМО МЕДЕЦ ДА ИМА. Пожелавам успешен сезон на всички колеги, силни и здрави пчелни семейства и пълни тенекии с мед.
Здравейте ; търся обикновенна и евтина центрофуга. имам 2 кошера в район Габрово. 0877291544
На мен ще ми е излишна старата, подцинкована, 4 ДБ или 4 ЛР или 8 магазинни. ръчна. 100 лв
Здравейте, искам да ви питам откъде мога да си купя по евтина центрофуга.Ако може да е нова и цената да е до 300 лева.Понеже има само 2 кошери и не ми трябва някаква голяма .
Преди три години си купих нова, 3бр. ДБ, хордиална, неръждавейка, за 300лв. от "Стохи 04". http://stohi-04.com/bg/
Сега гледам, че същата е на цена 350. Все пак може да ги питаш за цената.
Успех!
Понеже не разбирам аз има и ДБ кошери и ЛР кошери .Понеже са 2 системи кошери имали някакви по специфични тънкости за центрофугата.Демек мога със една центрофуга за извърта и от двата вида кошери рамки?
В случая е важен размера. На рамката.
Демек гледаш да събира най-голямата рамка, в случая плодникова ДБ. От там на татък нямаш грижи.
Благодаря :laughing:
Момчета от Бургас и региона За първа година ще вадя мед Търся центрофуга от региона ,на старо .Да бъде от неръждавейка ,и да бъде с с най малак капацитет .Кошерите ми са за сега пет .Когато предобия опит и стаж ,тогава ще помисля за нещо по различно .Предварително ВИ БЛАГОДАРЯ .
Здравейте, изчетох цялата тема тъй като съм решил да си продам скоро сегашната ми ръчна центрофуга, която е 4 рамкова, и да я заменя с една ел. такава на 20 или 24 рамки. Дилемата ми е дали настоящата центрофуга да е от Червен бряг или от Силистра. Намерих едно видео на центрофугата от Силистра което споделям.
https://www.youtube.com/watch?v=_8EUtjj2_to
Аз съм със "Силистренска" и съм доволен. Поръчах я изцяло неръждаема - включително крака, планка за двигателя и управлението, крепежни елементи - абс. всичко. Според мен, за цената си, е достатъчно добре направена. По-качествените центрофуги са на двойна и тройна цена от тази (сравнена между сръбски, румънски и унгарски).
Като недостатъци мога да отбележа дразнещият шум от редуктора (чува се и на клипа) и управлението, което ограничава максималните обороти до "200" (това може да не са 200 об/мин, не съм ги мерил...), а на практика могат да се ползват и по-високи. Лагеруването на вала в долния край е на втулка и съчма в средата, като са смазани с грес. За съжаление не е предвидено средство за уплътнение на греста (например семеринг) или друг начин на лагеруване неизискващ смазване (например с пластмасова втулка) и това създава възможност медът да се замърси.
Двигателя и редуктора на тази центрофуга са украински. Двигателя е 12V и можеш да я въртиш и на пчелина с акумулатора и/или алтернатора на колата. Вярно е, че редуктора е доста шумен, но пък е здраво направен. Абе "Дялано в СССР":laughing:. Този, който е снимал клипа е допуснал груба грешка, слагайки рамките само в 1/4 от обема. Това води до голямо радиално биене и още повече вдига шума на редуктора.
Кой е производителя на тази машина? Би ли ми пратил координатите му на ЛС?
Всъщност центрофугата е доста стабилна, краката и са масивни, стъпват на голяма площ, и вибрациите от неравномерно разпределена тежест в касетета са минимални. Иначе шумът с рамки или без рамки - пак се чува и когато я въртиш часове наред (дай боже), ти надува главата.
Хубава е центрофугата, препоръчвам я, защото на тази цена, не съм видял да има по-добра алтернатива. Освен това, Антон Игнатов е точен и е възможно да я направи по конкретни изисквания, което при големите производители не е така. За центрофугите от Ч. Бряг също съм чувал добри отзиви, но там сроковете на изпълнение са месеци.
Прикачен файл 7581
"Многофункционална центрофуга за вадене на мед мулти 24 с водна риза. Съоръжението е
конструирано за вадене на мед с 24 рамки, приложение като хомогенизатор,
приготвяне на захарен сироп за захранване, восъкотопилка. Технически
характеристики: обем 300л., задвижване с мотор варвел, 6,5 киловата, 50 херца, смяна
на посоката на въртене, регулиране на обороти и температура, таймер на работно
време."
Какво ви е мнението?Имате ли впечатления?
За качеството нищо не мога да кажа, но това е идеалната комбинация от функционалности за малък пчелин.
Какви са параметрите на нагревателите и точността на регулиране? Не разбирам и какъв е смисъла от такъв мощен двигател.
Изработката не изглежда лоша,но пък големината на мотора наистина буди недоумение.Интересна е комбинацията водна риза с центрофуга.
Колеги , продавам центрофуга за 24 рамки със захранване на 220 и 12 волта. Производство на Касамаков,цена 900 лв.
Тази година си закупих центрофуга от Ангел от Добрич 12 рамкова, защото това ме удовлетворява за момента. Ето ви линк към обявата му в OLX https://www.olx.bg/ad/prodavam-24-ra...tml#0cd8e99fd1 . Трябва да ви кажа че това са центрофуги в оптималния вариант - качество на поносима цена. Лесна и удобна за обслужване и почистване. Единствено крана за източване на меда е пластмасов и при източването накрая трябва да я наклоните доста, но това не е болка за умиране. Колеги в русенско които работят с тези центрофуги също са доволни даже казват че има защита при неправилно поставена рамка. и сама се изключва. Модула на захранването може да бъде на ток може и с акумулатор - въпрос на договорка. При 12 рамковата може допълнително да се поръчат 4 приставки за плодникови дадан блатови пити.
Мисля че някъде назад в темата имаше много интересни мнения за Ангел от Добрич ....