Снега пази от студа та си прави сметката , като ги отриваш и чистиш!
Преглед за печат
Аз съм почистил само пространството пред прелките,иначе около тях не пипам никога.
Снегът няма как да пази от студ, защото е сняг. Но, когато натрупа около кошерите пази от вятър.
Въпреки това е добре да се поразчиства - отпред и евентуално от капаците. Отпред, защото като се позатопли, там където е почистено снегът се топи бързо, показва се земята и пчелите кацат там, а не в околния сняг при облитане. Затова някои спецове препоръчват разпръскване на слама в снега пред кошерите. Аз слама нямам и поразривам отпред с крак.
А многото сняг върху капаците се топи бавно и струйките вода има опасност да проникнат в кошера. Това, естествено ако капакът няма добро водооткапване.
Когато тръгне да се топи снега почиствам капаците. Щото като капе от капака и пръска по целия кошер. Отделно ако се свлече всичкия сняг от капака и тупне пред кошера, нема чистене на тия буци.:yo:
Когато снегът започне да се топи той не може да тупне пред кошерът защото имам на капаците по една тухличка която разделя капака на две.До сега толкова години не ми се е случвало това.
Вали,вали,вали!Както е започнало вече втори ден си вали кротко и мирно-ту го засили ,ту намалее но не спира.Снежната покривка вече е около 45-50см.Но за това пък времето е меко и няма такива студове каквито предсказваше Емил Чолаков.Вярно сутринта в 6,30 беше -14градуса,но през деня се вдигна до -6,5 -7градуса.Дасе надяваме че големите студове ще ни заобиколят.
Поздрави:Цветан Димитров
Вчера валеше-днес вече пече!Валя сняг до 2,30-3,00часа и спря.Небето се оцъкли и изненадващо температурата не падна повече от -12градуса.Сутринта след осем започна да пече.Надявам се днес времето да омекне значително.
Поздрав:Цветан Димитров
Ново пет!Вчера беше понапекло и снегът започна да се уляга, а тази сутрин -18градуса в 6,00часа.Когато тръгвах за работа-мустакът ми хвана ледени висулки.
А бе както казва Емил Чолаков-кучи студ ,но какво да направим.
Здравейте!Вчера беше торличко нищо че валя дъжд.През целият ден времето беше меко с температури около 4-5 градуса.Снегът много се улегна и на места където беше по-тънък започна да чернее.Днес ходих на пчелина да пообиколя и прослушам семействата.Слънчево,темпе ратурата на въздуха беше около 9-10 градуса.На прелките на някой от кошерите се бяха показали пчелички някой от които даже облитаха наоколо.Прослушах със шлауха кошерите и бях много радостен че всичките са живи.
Поздрав:Цветан Димитров
Здравейте!Вчера беше слънчево, а днес следобед заваля сняг.Вали си умерено и хубаво и си трупа малко по малко.В неделя пак ще се ходи до пчелина понеже Чолака го дава до 30см. сняг.Но това да не плаши душите наши.Ще си направим една разходка,ще подишаме чист въздух и като се приберем ще пием по едно червено винце с домашна пастърмичка пък да ни е зле.
Поздрави колеги:Цветан Димитров
Вчера използвах хубавото време и навестих пчелина.Поочистих снега по прелките и ги прослушах със слушалките.Живи са всички засега.Днес обаче е облачно и студено.Не ни остава нищо друго освен да си пием винцето и да гледаме глупости по телевизията.
Поздрави и наздраве:Цветан Димитрав
Здравейте!Зимата не ще да си отиде!В петък беше слънчево и топло, а събота,неделя и днес една мъгла, която не знам дали ще се вдигне цял ден.Синоптиците дават постепенно затопляне , но ще видим какво ще е то.Дано започне постепенно затопляне ,че ако е рязко топенето на снега-може да направи хиляди поразии.
Дават го от четвъртък да се затопли и температурите да стигнат около +10 градуса.Дано наистина да познаят,че пчелите не са се облитали от средата на ноември месец.
В Събота на 29 ги наобиколих, времето беше идеално за това, слънчице без вятър и температура между 2 и 4 градуса. Всичките до един си бръмкаха спокойно, дадох им по около 700 гр. от купешка питка със тимол да си имат да похапват. Есента са третирани със Супер стриип за акарите и двукратно с Нозевит+ за нозематозата. Но си нямах работа да ида със един черен анцуг и повечето ме ползвха като дръвче - кацат по мен, свършват си естествените нужди и бръмммм обратно в кошера. Всичко е много добре но жената като ми видя анцуга и щеше да припадне...
Здравейте!Вчера беше прекрасно време 6-7градуса,но днес сутринта -12градуса,мъгла да ти бръкнат в очите не можеш да видиш кой е.Не знам прогнозата на Чолаков дали ще се сбъдне-ще има ли затопляне към уйкенда.Дано е познал.
Преди малко се прибрах от пчелина.Времето е направо пролетно-14,8 градуса.Прегледах кошериге и им сложих по около килограм Апифонда.Всичките кошери са живи и бяха наизлезли да облитат.
И при мен имаше хубаво и дружно облитане. Мисля си, че трудната част от зимата мина и след тези облитания ще им е по-леко да доиззимят. Смъртноста при мен към момента е 2%. Отводките за разлика от основните семейства не са много добре от към медови запаси, но затова пък всеки кошер си има питка от по килограм. Дано времето остане хладно и през феврурари, а не като миналата година през ден по 15-16 градуса :)
Днес при нас от сутринта вали.Времето е отвратително-дъжд,лека мъгла.Да преминава и тази вълна и да се пооправи пак.
Петък,събота и неделя-пролет.Днес сутринта излизам на терасата да си пия кафето и гледам-вали си един хубав сняг и трупа.Беше наваляло 4-5см. и продължава.Времето е много топло и едва ли ще се задържи.
В Русе също вали сняг, има 4-5 пръста натрупало. Пътищата отново побеляха. Като гледам следващите 10 дни ще си е същата зима. Добре ще им сложих медец над главите и се надявам да издържат на зора.
Защо , всеки не си гледа региона ? :(
При мен едно , при колегите от Монтана друго .
Климат .
Здравейте!От началото на седмицата постепенно се затопля и днес беше около8-9 градуса.Пътьом минах покрай пчелина да хвърля едно око.Кокичетата са нацъфтели и излезлите пчели събираха прашец.Около кошерите имаше и други излезли на припек и да се облитат.За събота го дават да бъде над 12-13 градуса и ще отида да ги прегледам как са се справили с твърдата храна и ако трябва да им сложа още.
При мен са преполовили питките, по случай подходящото време им мушнах по още една, за да не се налага скоро да ги отварям. Носеха жълт и оранжев прашец по малко.
Здравейте!Днес времето е приказно топло.Температурата е 18.5-19 градуса и има съвсем лек ветрец.Гледах прогнозата за да видя как ще бъде в събота и неделя понеже го даваха да вали.Прогнозата днес е съвсем различна -ще бъде топло с леки облаци.Ще видим пчелите какво правят.
Здравейте,днес разговарях с колеги от Златаришкият регион смъртност над 70% имат някои.Всички казват,че продължават да умират семейства от глад макар и да има мед в плодниците.Медът бил твърд като камък и неще ли пчелите да го консумират.При някой колега имали такова нещо?
Не съм още ги ровичкал.Не дойде ли март не пипам.Имам и аз жертви,но не са много.
Вече ровичках и установих,че Трендафил се оказа прав с 50% смъртност която предречи септември, даже и и малко повече са при мен вече.
Имам 10% кошера от умрелите паднали на дъното,10% беследно изчезнали,а останалите 80% са колкото чинийка за кафе умрели в горния ъгъл на 1,2 м/у рамие.
Пчелите по моя преценка са умрели октомври.Бяха зазимени на 8 рамки,медът стои не бутнтат не е кристализиран.В Златарица има хора с над 90% смъртност.
Какви са причините според теб?
Според мен е от пръсканията.Пчелари с 20-30 годишен опит казват че такова чудо не са виждали никога.Пчелите ги няма а където не са избегали са на дъното УМРЕЛИ.Сега колеги биха казали ,защото съм слаб челар или не съм ги зазимил с много пчела.Това не е вярно тук в сайта може да се прочете със задна дата как имах пило на 9 рамка даже септември.Сега същия тоя кошер дето имаше 9 рамка с пило е празвн само мед.ПЧЕЛИ НЯМА
Ужасно! :(
На пчелин на приятел имаше 7 кошера умрели от 35, а в единия гледката беше потресаваща: Зазимен на 10 пити мед, на всяка пита има мед, а пчелите долу на дъното с лопата да ги ринеш. Направи ми впчеатление, че това е бил един от кошерите които е дал най много мед миналата година... Няма как да са се задушили при големият сняг, защото отолу на е мрежесто дъно и място има много ... Освен заболяване на мога да си обясня друга причина за такава масова смърт.
п.п. Имаше преди години едно предаване по Дискавъри, как в един регион на Китай, който е извсетен с крушите си не останали грам пчели заради пестицидите. Китайците висяха по клоните пролетно време да опрашват дърветата, защото поминака им зависи от тях... натам отиват нещата и тук, ако не се спрат с тези пестициди!
То чакаме да дойдат тея пчеларските лидери да ни подигнат.Що то като изчезнат пчелите и пчеларите освен да дойдат да ни повдигнат на крушата друго не виждам какво ще правят.:bigsmile:
Погледни и от хубавата страна.Ако не бяха тия пръскания как щяхме да се научим да развиваме пчелно семейство.Така от година на година ставаме по добри и по добри и се учим.Ако небеше тоя зимен мор как ще се научим да правим отводки.А така с тия умения можем и да си намалим себестойноста на меда.След време по 6 отводки и по 60кг от кошер може да правим на сезон.:laughing:.
мдаа, ще се научим и да смучем нектар от цветчетата и после както правим вино, ще правим мед, само с пчелното млечице ще се озорим ама... :laughing:
Малеее тия дето продават майки и отводки как само протриват ръце като четат за тая смъртност.Няма да се учуда ако до май месец цените на отводките скочат.
Пишеш отводки да правим?То гледай всеки се насочи в тая област,че паднали 5 рамки за 50 лв:bigsmile:.
Ако отводките са Фарар и цената е без ДДС - цената е нормална/реална.
Второто отваряне за тая година направих в събота.Увеличение за 14 дена на пчелните семейства 1 рамка като се вземе под внимание ,че зимната пчела вече почти я няма.
Допълнителните рамки с мед не са ги пипнали.Наблюдава се приток на нектар и то в големи количества.Според мен това се дължи на факта,че има загинали семейства и ходят да крадат.Върбата почна да цъфти,но едвали тоя приток близо 1 плодникова рамка е от нея.В събота цъфнаха вече и първите кайсии до 2-3 дена и джанката ще цъфне.По мои изчислени ако цъфне акацията като миналата година аз няма да извадя нищо,семействата няма да са готови освен ако не им сложа магазините на 8 рамки.
Пролетен преглед правен от баща ми в събота:
Пило масово на 3-4 рамки... Едно семейство без майка, и едно с майка но с 2 шепи пчели...
Меда от страничните рамки не бутнат и бащата им разпечатал по една пита.
Тук таме и търтиево пило имало вече...
Яко влачене на прашец и вода... :)
От 23 прегледани в петък - има излюпени търтеи вече, а в два има заложени маточници при снасяща майка. Тия дали не са си намислили нещо? Днеска ще огледам останалите 33, после ще има новодомци май.Нектар и прашец доволно, старите рамки с мед само пречат сякаш, така си стоят. Поставих по 1-2 основи на местата на преградните дъски. С найлон и без найлон разлика не видях, влага и мухъл няма никъде. Дадох им сироп, да ги излъжа с Нозевит.
Вчера прегледах и останалите. Говоря за миналогодишни отводки в един лр корпус. Има силни от тях, вече препълват корпуса, има и слабаци на по две-три междурамия. На три броя са изчезнали майките, и то наскоро, защото още има останало неизлюпено пило. Не са заложили спасителни маточници, та им дадох прясно пило и ги подсилих, да ги видя какво ще направят. Нектар заливат бързо по килийките и скоро ще задръстят майките с него и с прашец. Джанки и кайсии цъфтят.
Днеска контролно надникнах в един силен и в един слабак. Силния е почти готов с трите основи, които получи в събота, даже вече слага и в недовършените килийки. Слабака едва е захапал едната основа частично и няма изгледи скоро да я изгради.
Ето какво цъфти също, днеска спрях, за да снимам:
Прикачен файл 8465
Прикачен файл 8464
Пчели не видях, снимах един бомбус по тези цветчета:
Прикачен файл 8466
Това е някакъв вид мъртва коприва, предполагам. Дали е медонос, не зная.
Великденче - добър медонос. Да. От семейството на мъртвата коприва е.
В събота и неделя направих отново преглед на кошерите.Развитие 1-2 рамки назад от предишния преглед/12 дена/.Другото което се случва на най силните семейства 8-10РАМКИ масови самосмяни 90% са така.Майките всичките са от 2016г.Някой колега ако има подобни наблюдения моля нека да сподели.За мен това не е нормално за 14 годишната ни практика честно да ви кажа ме срам да се похваля,че имам пчели.
Откъде са майките ?
Или и те са от самосмяна , или са свищеви ?
Аз не съм достатъчно компетентен да ти помогна, но и аз като delta.e се насочвам към майките. Беше казал за голяма смъртност зимата, която също може да е от некачествени майки, зазимили кошерите със стари пчели. Ако имаш възможност купи от някъде няколко качествени майки, но в България трудно се намират.
Ако бяха само моите умрели съм съгласен с теб.
Заради подканата ти, отправена към мен, в друга тема!
Незнам каква е причината и аз се чудя, защото имам една новоизлюпена майка по 25-26 март, но я оставих за експеримент. Вчера 02 април убих една миналогодишна, белязана майка, мое производство, защото установих на 26 март, че има люпещо се пило, но няма яйца и открито пило. Имах още две семейства, които бяха заложили самосмени, но тях ги събрах с други по-слаби, заради майките и вече семействата са в кондиция.
Говорих по въпроса с познат от моя район и той сподели същите симптоми, и изрази мнение, че е заради внезапното застудяване и снеговалеж в средата на март, но... дали - незнам.
При теб се е случило на слаби а при мен на всичките силни.Ако погледнеш как е заложила отдоло търтиево пило с тия маточници ще си помислиш,че е в роево.Много колеги може и да не са ровичкали на вътре в кошерите и за това не споделят.Както го дават дъждовно % на оплодените може и да е малък,а това значи в още загубени семейства.
Не бих казал, че при мен се е случило в слаби семейства. Въпросните семейства са с достатъчно пчела и им сложих пчелите с пититите, и майките от слаби семейства и така си заработиха като достатъчно силно семейство, от което да чакам добиви.
Може и да си прав аз направих подобен модел.Намерих една майка с 10 пчели направо беше трагедия жива умрела.Пуснах я в един кошер в който нямаше пило а доста пчела сега се изненадах катоя намерих редосеялка от 2015 е.
Нещата вървят към подобрение.Излязла е доста пчела в кошерите,мога да се похваля имам вече кошер с 10рамки:win:.Това пчелите винаги може да те изненадат приятно.
Мерси и при теб пълни магазини.
Великденче или мъртва коприва ?
Колеги с риск да ме линчувате ще споделя нещо без да ми се сърдите.Велигденчето е билка моля не бъркайте тоя вид мъртва коприва с него.:bigsmile:
И аз , бях озадачен от толкова площ Великденче .
Като малък ходих много да бера,че да изкарам няколко стотинки за паста и боза.Още си спомням това време.Най едрото велигденче и най хубавата коприва човек може да намери само на едно място.:bigsmile:
Ще ти дам за локум , ако ми кажеш къде е ?
Е - три основи да се изградят по това време на годината ..... но Господ това великденче да ми даде, давам си всичката захар в замяна. :Д
п.п. а инак аз вече го казах - според мен съвсем не е далеч времето, когато и по- хард препарати/ лекарства ще започнат да навлизат в пчеларството, та камо ли ..... захарните фабрики. За съжаление занаята се извращава - в световен мащаб. Как ще продължат и до какво ще доведат тези мутации - не се наемам да кажа, но предвид какви ги вършим човечеството, като цяло, не тая надежди за разумен развой.
Не виждам защо да бъдеш линчуван. Разпитвал съм от много стари до съвсем млади хора - от такива, които са изкарали цял живот на село, до хора завършили университети, и до ден днешен така не ми стана ясно кое, какво е, за това съм приел, че великденче и мъртва коприва са различни имена на едно и също растение, а именно: това от снимките.
На 01.04. сложих на най-силните 15 семейства по един корпус с 10 основи отгоре. Както ме посъветвахте, вдигнах 2-3 пити с пило в новия корпус, на тяхно място долу пъхнах основи. Майката не съм търсил. Сироп по 700 мл им дадох веднъж на 25 .03., да ги излъжа за нозевит и веднъж сега, като задържа няколко дни лошо време, да не спират да ядат. На 10.04. бяха си изградили корпусите, някои изцяло, други почти, майките горе и снасят. На 10.04. сложих корпуси на още петнайсетина, а днес ще сложа на още 14 броя, защото са изпълнили нацяло първия корпус. Някои от първите на два корпуса вече са готови за първа ротация. На един корпус ще ми останат само десетина слабаци на по 4 междурамия пчели, те и сиропа си вземаха едва, едва. Не мога да смогна да правя рамки и да лепя основи, ей сега, посред нощта, свърших с корпусите, които днеска ще им давам. След акацията ще ги нацепя, да не вземат да избягат поради мои грешки, и без това ми трябва бройка за наесен. Разрових из търтеевото пило, акари не видях, може и да не знам какво да гледам.
Според мен не ги ротирай, а им слагай трети корпус отгоре. По същия начин, вдигаш две пити с прясно пило от втори корпус.
Днес се чух с наш колега който също има пчелен в златарица но малко по към балкана.Рязък спад на пчелата от 7-8 рамки по-миналат седмица вече са на 4-5.Там няма пръскания.Според човека няма да може да ги развие за акацията.
Нямам предства.Моите излязоха много зле от зимата.силни не знам какво е.Но имам една теория,но тя е за темата преградна дъска.С които колеги съм говорил до сега и имат тоя проблем не свиват и не разширяват с преградна.Аз до сега 2 пъти свивах и 1 разширих.Тия колеги също подхраниха с купешка храна и сироп.
От времето не мога да се оплача засега. В Дряновско в 20,30 ч 15,5 градуса, мръкна вече, вятър няма, небе ясно. Акацията я загледах днеска, разпукала пъпките и малки зелени листенца са се показали. Може и да са зачатъци на цветове, не се загледах много. Днеска, като вадих пити с пило за втория корпус, се вижда как всяка килийка, освободена от пило, веднага я заливат с нектар, състезават се с майката. В едно семейство, изпълнило корпуса докрай, не намерих рамка с прясно пило изобщо. Ще го нагледам как ще е след празниците с новия корпус. На няколко кошера не качих пити с пило в новия корпус и резултатите не са добри.
Каквото и да си говорим г-н Ангел е прав ако искаме акация и времето/дядо боже/трябва да подхраним.Въпроса е с какво и колко?
Аз като казвам храня е малко пресилено.Точната дума беше стимулиране.
Не,не!Нищо подобно не си е помислям относно второто изречение в твоя пост.Моите само ги свих на плодник +1/2 магазин,за да се чувстват по–комфортно.Температурит е при мен подскачат за час–два,после се сриват.Затова попитах,а не да ви изпитвам.Опазил ме Бог.Нямам акация,липа и др.желани медоноси от този калибър.Само отровени, промишлено отглеждани –рапица,кориандър,слънчог ед.И.....ако даде Господ–детелина по поречието.Така,че Данчо/Дака/ отнасям се сериозно и отговорно когато пиша в отговор на твой пост.Все още умея да преценям на кого как да отговоря–сериозно или .......За първо то изречение–да,печката не гори а направо бумти,мезето цвърчи в/у нея/бекон в марината от.......е, не знам.Готвачката знае/Но ракийката съм заменил със Стралджански мискет реколта 1986 г.случайно изровена от...Това са подробности.Наздраве!
Здравейте,
Не смятам, че сиропа би им навредил. Не така обаче стои въпроса с преразширяването. Началото на април сложих на два кошера магазини, много пчели и страх от моя страна. В момента съм си в София а акъло ми е при пчелите. Студ стуууд!
Ако можех да отида бих им сложил найлон с процеп от предната страна. Според мен това би им помогнало много.
Поздрави, Г. Георгиев
По мое мнение няма да имаш проблеми със студа, щом пчелите са много в кошера. Ще успяват да си топлят пилото, а то и не е -20 я....
И според мен сиропа няма да навреди даже ще е от голяма полза в момента. За мен това че се вкарва допълнителна влага при наличието на 7 рамки с пило е крйано нереално, но всеки си има мнение и за това аз казвам и правя каквото смятам за правилно. За преразширението също, пчелите са си направили сметка какъв периметър могат да обслужват и няма проблеми. Друг е въпроса ако пчеларя е размествал пилото за по бързо развитие, но пчелите имат уникалната способност да оправят нашите грешки.
Не знам защо все извъртате въпроса към сиропа (инвертиран или не) и забравяте да споменете прашеца. Бързото пролетно развитие се дължи на многото ПРАШЕЦ, а не на многото нектар или сироп. Ако няма прашец, семейството ще линее дори и да го удавите в сироп.
За който все още не го знае:
1. Нектара (сиропа) е само енергия, само гориво, което пчелите сипват в резервоарите си, за да могат да летят и да работят.
2. Прашеца е строителния материал, който изгражда телата на пилото и на новите пчели. Няма прашец - няма яйцеснасяне, няма пило, няма и нови пчели. А старите си умират по план и кошера постепенно се обезлюдява.
Та независимо дали е пролет, лято или есен, пчеларя трябва да полага грижи в кошера непрекъснато да има нови постъпления от прашец или от някакъв негов заместител. Казвам "нови постъпления", защото пчелите нямат навика да си правят големи запаси от перга. При това положение дори и само 3 държдовни (студени) дни са напълно достатъчни семейството да остане без грам прашец, майката да спре да снася, и пчелите да започнат да изяждат (изхвърлят) ларвите, които не могат да отгледат.
А ето и бабешкия тест за наличие на достатъчно прашец в природата:
1. Отивате на пчелина сутрин към 9-11 часа, когато росата вече се е вдигнала и слънцето вече е напекло.
2. Заставате до един кошер и започвате да броите връщащите се от полет пчели, като гледате какво носят.
3. Ако поне 5 от всеки 10 пчели се връщат с прашец, значи всичко е наред.
4. Ако бройката е по-малко, значи в природата има дефицит на прашец, и пчеларя незабавно трябва да предприеме мерки за доставяне на семейството на протеинови заместители. Не го ли направи - започва да губи пило от недоснесени по времето на дефицита яйца.
Възможна е ситуация в природата да има много прашец, но въпреки това пчелите да изпитват недостиг поради ПРЕНАСЕЛЕНОСТ НА РЕГИОНА с пчелни семейства. При това положение пчеларя пак трябва да помага.
При всички случаи е важен теста (сутрин 5 от всеки 10 пчели трябва да носят прашец). И тъй като ситуацията с прашеца може да се промени много бързо (вчера има, днеска няма), то този тест се прави буквално всеки път, когато пчеларя отиде на пчелина.
Прашец в момента има, даже в повече от колкото им трябва, но да топи се в много бързи темпове. За това сега има нужда от вода, вчера за малко се показа слънце и пчелите масово започнаха да обират росата директно пред кошерите. Нямаше къде да се стъпи в пчелина (красота), за съжаление това трая по малко от час след това пак стана студ и мрак.
Ник , след тези дъждове и снегове , нищо вече не е достатъчно .
Матеев , го писа , че само със сироп е доникъде .
Е , каква е разликата - дъжд , сняг или студ ?
За второто си прав .
Аз тая вечер стигнах късно на пчелина, по тъмно. Ама пусто любопитство, взех, та наобиколих кошерите. Загледах се с фенерчето през прелките. Какво се вижда - при едни се подават пчели отдолу на всички междурамия /рядкост/, при други се подават от 5-6 или от 2-3 междурамия, а при някои отдолу се виждат само празните долни летви на рамките. Ако бях пчелар, сигурно щях да си извадя конкретни изводи за всяко от семействата, които огледах през прелката. Сигурен съм, че това е съществена информация за състоянието на кошера, само не знам дали някой вече не е анализирал и обобщил тази информация.