Колежке , защо не го написахте в един от първите постове ?
Лично аз , тогава щях да ви опревергая .
За съжаление , всички мои приятели от форума влязоха в полемика заради един пост .
Преглед за печат
Колежке , защо не го написахте в един от първите постове ?
Лично аз , тогава щях да ви опревергая .
За съжаление , всички мои приятели от форума влязоха в полемика заради един пост .
Аве градски, с това задръстване и пълната надставка с твърда хана , бъзикаш ли колежката или това е чудодейната Странджанска технология.:bigsmile:
В повечето страна в началото на август още стоят магазините. На повечето от нас, майките снасят до края на септември, къде с малко помощ, къде без.
Ти си на 600км.от там, а много категорични съвети даваш.
Кое да напиша, какъв беше плана ли?
Писала съм го, обсъждали сме го и както виждаш и jordanov го е споменал, вярно,
даде ми линк към тема с подобна идея, където дори е показано как се формира кълбото при такова подреждане.
Но за някои от кошерите това вече не може да се направи заради споменатия градеж, за който точно търсех решение.
Какво значение има това сега?
Атанасов не се убиждай, но на Янчо постовете са много вярни.Колежката е направила грешка като е оставила пространство.
Колегата още тогава Ви даде линк - Къде , и как се работи . Но , там няма нищо общо с Вашата работа .
За мен тия надставки са луда работа ако не мислиш да храниш с пакети.
Точно Даче !
Много съм гледал в Тубата , но до сега не съм го правил .
Успех утре с кабаните , аз няма да излизам .
Какво точно му е толкова различното? Само дето едното е в магазини, а другото е в надставки, получава се повече празно пространство в единия случай.
Според мен идеята е същата. Сега, че при някои от кошерите не се получи е отделен въпрос. Но при останалите го направих. Ще видим пролетта за резултата.
Имам един въпрос към колежката. Преди беше показала как е сложила мрежа на дъната.Затвори ли ги и кога?Извини ме но трябва да разкрием тая мистерия.Ако не си картинката е ясна и тая наставка по тоя начин.
Да, прав си, но да се каже, че няма "нищо общо" е много силно казано.
Но пак да повторя, не съм и предполагала, че за 10 дни пчелите ще започнат градеж на пити в Септември месец, защото след 2рото пръскане, т.е. около 09/29 трябваше да се качат семействата в надставките. Питите вече бяха прегледани, излишните - махнати, след Нозевита нямах намерение да пръскам с нищо друго защото ме е страх да използвам МК или ОК върху пчелите. Т.е. качваме рамките след Нозевита и с това трябваше да е приключило зазимяването.
Повече нямам какво да напиша или обясня по темата. Ще следя тези кошери пък каквото стане.
Не, не съм.
Данчо , тя има консултант със сто и кусур кошери и аз губя по точки .
Ти си на линия .
Да ти кажа честно, пчелите хич не ги интересува какво сме им намислили ние хората. Ето, виждаш сама. Какво са правили докато ти чакаш дати за препарати например.
П.П. По снимките се вижда че са силни семейства. Стеснени, плътно покритие на пчели в междините. Ще оцелеят, Споко.
Някъде из темите на форума бях писал за тия пространства над питите. Така нареченото мъртво пространство и там ставаше въпрос - да стои ли надграждането или да се изчиства? В твоя случай сега при повторното разясняване от твоя страна се получи така, че това пространство е около два сантиметра. Защо са започнали да го изграждат? В случая питите ти висят на фалца и ти си спокойна, но пчелите не го знаят това и за тях това е недопустимо. Те трябва да са захванати здраво за тавана на кошер, хралупа или каквото и да е там. Това е тяхната логика. И по силните веднага са се активизирали да го направят. Все едно на теб да ти е паднал покрива на къщата - логиката ще ти е същата като на пчелите в момента. Действията ще са същите.
Не, не, трябваше да е 2 см, ако бяхме успяли да ги качим на релсите на надставките, но сега е 7см, колкото е висока надставката, защото не успяхме да осъществим плана и питите в тези кошери останаха в плодниците, на техните си релси.
Силве, явно аз ще трябва да пиша още по бавно, за да ме разбереш. Ти си направила съвсем друго. За да задръстиш семейството с инвертиран сироп(щом това ползваш) трябва да наливаш всеки ден по 4-5 литра и след 7-10 дена пчелите ще спрът да го взимат, а ти с тази една хранилка за седмица само си ги стимулирала да гледат пило(и то до 09/19, направо лудост, пак ти казвам, прочети какво ти беше писал модератора). Семействата няма да загинат, но като нищо може да са по слаби пролетта.
Сигурно си прав, но досега само залепяха с клей ръба на покривната табла към плоднка. Никога не съм виждала градеж между питите и таблата.
Станалото, станало. Дано да оцелеят. Имам условие, че умре ли тази зима и едно семейство, приключвам с пчеларството :( Та затова се опитвам да запазя всички семейства.
Хайде сега успокой топката, че винаги има вероятност да загине някое семейство и за да си останеш на думата ще трябва да приключиш. В теб има толкова хъс и потенциал, че чак малко прибързваш с някои неща. Действията ти изпреварват мисълта. Спри малко, поеми си дъх, огледай се, ослушай се, и ако не идва влак премини. :bigsmile: Тоест - давай напред.
Аз лично ти разбрах идеяга /Силви/ още от самото начало, знаеш, че чета внимателно. За мен е абсолютна тъпотия /без извинение/ "перфектния ти план" да нагласиш отгоре надставките с идеята да качиш 7-8-9 плодникови пити горе. Това края на септември, началото на октомври?!? Ако колегата, който има 150 кошера практикува есенно стесняване и качване на питите от плодника за зимуване в магазина или специални надставки, /пак да уточним, говорим за работа рамка по рамка, не с цели корпуси/, помоли го от мое име да разкаже тука нещо, а аз ще му пратя шише домашна усуканица.
Целта ми беше да ги стимулирам август, да. Писала съм против септемврийското стимулиране и подхранването със сироп в този период.
Условието не е мое :( Не ползвам никакви програми, дотации от държавата, де минимис и каквото там още съществува. Каквото правя, оборудване, помещения, кошери и т.н. е с мои лични и на семейството средства. Та не съм съвсем свободен електрон.
Другите паши оттук. http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=3261:bigsmile:
Аз , като не ползвам захар към , коя верига да се пиша ? :acute:
Според мен градили са децата щото е ставало течение./но това си е мое мнение/:bigsmile:Само си помислете студен въздух от доло как се носи на горе.На скоро гледах в една хралупа как градя.;)
Днес най-сетне успях да направя преглед на кошерите си. Много са ми добре, доволна съм от семействата за сега. Снимката е на едно от семействата, които оставих с далачетата, които си бяха изградили в наставката. Тези далачета са си ги напълнили есента с инвертиран сироп и сега си го папкат. И между другото инвертирания сироп изглежда много добре в питата, не е кристализирал, с идеална консистенция е. Мрежата на дъното е отворена, вижда се малко между 2ра и 3та рамка.
Прикачен файл 9244
Виждам разделители на Матеев .
При зазимяване , когато средните пити са с повече мед може да се увелиличи разстоянието до 15-16мм.
Важното е , че пчелите са живи .
Успех .
А аз като я гледам, предвиждам в скоро време брутално опушване на тез пчели и яко омазване :(
Направо ше тряа да действат по команда "Газ! чорапи наметало" ;)
Благодаря за съвета, ще го имам предвид. Да, имам семейства закупени от г-н Матеев, както и такива с негови майки. Наистина най-важно сега е да оцелеят пчелите. Като се сетя, че миналата година по това време ги гребях с лопатата, силни бяха, много пчели, но болни :( Затова сега приоритет ми е да се запазят здрави независимо как ще излязат от зимата. И да са слабички, ще ги засиля. Но да са живи и здрави.
Тук и в още няколко като тях, има мед наистина. Но не са всички така, при някои доста са изтънели.
hi;
Не разбрах какво точно ми казваш, но доколкото те познавам, не е нищо добро.
Благодаря, почитаеми г-н Дончев.
Прочие, сега се замислям, че може и да не съм прав - по причина, че не следя последните писъци в пчеларската мода. Така и няма да разбера какъв е смисълът от надставка над кълбото при зимуване, но как да е. Докога е планирано да остане в това положение?
П.п. И всъщност, аз съм безкрайно добронамерен...
Нищо сложно, да се изчистят 5 далачета (полупразни) по 3-4см (високи). Дето не им е мястото там.
Странна работа, никога не сте използвали нещо, но сте против :icon_rolleyes: jdrumev дори нарече надставките "глупост" макар че и той не ги е използвал. Ами на мен са ми много полезни. Поставени навреме вършат чудесна работа. Можеш спокойно да си поставиш и по-дебела питка върху рамките, от онези 2,5 кг (в случай, че си ползваш таблата, а не завиваш с парцали и найлони). Можеш дори и хранилката да си поставиш вътре, директно върху рамките. Въобще, за мен това е едно много полезно съоръжение при зимни условия. Можеш да опиташ с 1 кошер догодина, какво ти коства да пробваш, може и да ти хареса. За кошери ДБ с подвижно дъно и ЛР се продават във всеки пчеларски магазин. Моите ги правих по поръчка, по размер. Много съм доволна.
До кога е планирано това положение? Ами нищо, което се случи с тези семейства, не беше планирано да е така. Затова и сега няма план докога да е така. За момента ще останат както са си. Ще решавам в движение но смятам, когато се постопли и изпразнят далачетата да ги изчегъртам, както казва Валентин. Празни, далачетата са доста трошливи и едва ли ще е проблем да ги махна. Не вярвам майката да се качи да снася точно в тях. По-голямата част от кълбото си е върху плодниковите рамки.
Реших да дам снимка и ново инфо за тези семейства, тъй като есента коментирахме ситуацията. Просто ъпдейт за състоянието на тези семейства 3 месеца по-късно. Това е.
Не казвам, че по принцип не си. Говоря само за себе си.
Колежке , не бързайте с извода за наставките .
Вчера не писах , че вашите пити са раздалечени прекалено .
Според мен изчисти тия далаци в най-скоро време и захлупи семейството отгоре (без надставката). Така като е празно пространството, се губи много.
За мен тия надставки са луда работа ако не мислиш да храниш с пакети.
За тоя пост ли става дума?
Силви, Друмев е известен тука с деликатния си изказ и не си спомням да е употребявал думата "глупост" въобще във форума. А аз, преди около четири месеца и две страници назад нарекох плана ти/ви/ за зимуване с тия надставки абсолютна тъпотия. Прав съм, разбира се и да благодарим на Горния, че пчелите са ти живи. Имам такъв инвентар за ЛР /надставка-подставка 7 см/, но никога не съм я ползвал отгоре. Не ми се е налагало и суха храна по повече от кило не съм слагал - не че съм мързелив, ама много мразя кога сам си усложнявам живота и гледам да не си го причинявам. Ся, ти си имаш профи пчелар да те консултира, но имай предвид, че при такова междурамково разстояние /и при тая въздушна възглавница:)/ пчелите трудно ще топлят пилото /когато се наложи да го топлят/ и последствията ще бъдат за тяхна сметка, съответно и за твоя. Башка другия безпорядък, но то го коментирахме вече.
За наставките: Нямам такива, затова ползвам направо магазин. На есен на един кошер, поставих срязани пласмасови бутилки с восъчни разпечатки, в магазина. Не го свалих на есен, но сега при бързия преглед семейството си е живо и здраво, а разпечатките са на далаци в бутилките.
Е тъй де. Тва с разпечатките и аз го правя, само че още зимъс ги стопих. Ся имам един дадан с магазина отгоре и вътре 5-6 пити на половина пълни с мед /пити с мед и прашец не вкарвам на склад/, другото въздух, найлон между магазина и плодника - пчелата весела и папка.
Тука спора със Sylvie се води по друга линия.
Проследих назад в темата за какво става дума и по ирония на съдбата, без да иска тя е допуснала правилната грешка ((: - много е удобно така, когато се планува зимно хранене, а като наближи пролетта, просто махаш надставката. На практика аз лично ги поставям заедно с храната т.е. когато дойде зимата и преценя, че имат нужда от такава. Септември месец е твърде рано и създава известни усложнения.
А колкото до вариянта, който е целяла първоначално - ненужен труд, ако имаш да речем сто семейства, ще ти се увиди да извършиш тази манипулация за .... +/ - един два градуса ефект.
Не съм забравила за темата, но съм много заета. Ще отговоря на всички писали след като се върна от изложението.
Няма да цитирам, че ще стане един огромен пост, а и вие си знаете кой какво е писал.
@ delta.e Знам, това го коментирахме още есента.
@Валентин Няма как да е толкова скоро. Времето е снежно и студено, не става да се отваря кошера сега, а да го внеса вътре да работя по него - няма да мога да събера пчелите после.
@ jdrumev Може би е този пост. Извинявай за неточното цитиране, смисъла е същия.
@ jordanov Не водя спор с никого. Както съм написала в последния си пост, само правя ъпдейт какво е състоянието на семейството 3 месеца по-късно, ако някой се интересува. Знам, че имам грешки, които ще изчистя в следващата зима, но аз виждам ползата от надставките и ще продължа да ги използвам.
@ kando Прав си, при много такива кошери работата с вдигане на семействата в надставките есента и свалянето им обратно пролетта би била много. Но аз имам малко такива кошери и не планирам да имам още, така че не е проблем. Засега и едните и другите са добре. За догодина - ще видим.
Пожелавам здрави и щастливи пчелни семейства на всички :) и хубава и топличка пролет.
Айдеее, ръкавицата е хвърлена. :bigsmile:
:)
Ма не сме й от категорията, ко да праим...
П.п. Благодарим за пожеланията.
Здравейте колеги,
Аз малко като в баснята с жабата и коня, видях кошерче от фибран и реших да се пробвам.
Все още не е завършено, но това е началния етап. blush;
Прикачен файл 9283Прикачен файл 9284
До колкото виждам фибрана не си го лепил с нищо а и видиите са ти малко,аз имам направени над 100 бр. ЛР от фибран,дъски в двата края нямам,лепя ги с това лепило http://www.tytan.bg/p/bg/produkti/styro-753/, видии слагам през 5-6 см 5х100 са видиите,плоскостите които ползвам са тези http://marisanbg.com/bg/terapor-xps-...6Wbcs,дано да съм бил полезен с нещо.
Лепилото с което съм лепил е строително лепило във флакон, фибрана е 5 см. Колкото до Терапор в магазините при нас несъм виждал.
Колеги днеска чух между двама колеги, че сега по това време мелят стара царевица и ермата я слагат пред кошер, та за какво служи това, какво си набавя пчелата от мляната царевица?
Време ли е вече да им разпечатам по една рамка с мед и да я сложа по средата между пилото да може да си хапнат или да изчакам да мине следващата седмица понеже го дават застудяване на времето за около 3-4 дена.
И при мен леската и кокичетата отидоха в студа, но вероятно не знаем всичко за цъфтежа по това време. Носеха прашец в три нюанса на жълтото още в първите дни след студа.
Почти навсякъде цъфти в момента глухарче и дрян.
Няма глухарче, няма и дрян. Говоря за дата 03.03.2018
Прикачен файл 9359
Прикачен файл 9360
Мед от грозде
Така ли му казват вече на инверта. :bigsmile:
Ми аз,само във форума съм виждал-чувал за инверт..и съм убеден,че моите кошери имат,за съжаление,не малко гроздов мед.
До скоро имаше по 40-50 см сняг. Всичкия този сняг се превърна в кал и вода над глезените. Имаме много подпочвена вода и почти цялото село прилича на оризище. Както и близките околности. Иначе, целия ни пчелин лятото е покрит с глухарчета, но сега е едно блато. На около 1 км има горичка, там може и нещо да цъфти. Дрян сега го проверих в гугъл как изглежда. Ами, не съм виждала такова дърво в селото.
Хубаво е като четеш да не е по диагонал или поне да запомняш какво четеш.
След слънчогледа наистина нямаше паша освен тази от двора, лофант, кактус, цветя. Освен това никога не съм крила, че есента давам инверт, за да остане събрания мед за зимата.
Оттук насетне твоите постове ще ги игнорирам, безполезни са, само заяждане. Жалко, че форума няма бутон Ignore user.
Това кой с какво подхранва не е нищо обидно колежке.Всеки си избира своя начин на пчеларстване.
Уважаема Sylvie. Поне два пъти лично на теб ти казах, че внимателно чета всичко, особено пък ако си позволявам да напиша нещо в темата. Затова няма да ти благодаря за съвета който любезно ми отправяш. Даже ти и препоръчах да не ме вземаш насериозно, просто ми чети подписа отвреме навреме /ти си още на първата част/. Относно пълните плодници - да, точно така е както си го написала - и това напомних на уважаемата колегия, която ни гледа тук сеира. Да вземем пример:), един вид, как се прави - сушаво лято, пет реда грозде обрано и в ранна пролет плодника пълен с пчели и храна! Аз лично това не го умея, не го правя и дълбоко ви се възхищавам - на теб и на твоя Учител.
Ами,гроздовия мед кристализира и това се вижда по питите в килийките.Иначе пчелите събират гроздов нектар,когато узрее гроздето.Има години,като миналата,когато пчелите събират по много гроздов нектар и не могат да го изконсумират до зимата и го запечатват.А сега,за да го разпечатат и усвоят ще трябва да се надрасква запечатката и да се напръска с вода.Кристализиралия мед в питите забавя-ограничава развитието на семействата.Най-вероятно,след 2-3 седмици,ще се наложи да бракувам по 1-2 рамки с кристализирал мед,за да осигуря простор за осеменване.......
Не, не вдява трудно, по-скоро е упорита. Имал съм възможността да контактувам с нея. Приятна, наперена дама, която по стечение на обстоятелствата, се справя сама с пчелите. Не си оставя магарето в калта, а и с каквото се е захванала, не го оставя не свършено.
Я кажи, че сигур най-накрая вече съм игнориран и няма да мога да питам лично:( Това съм го писал на стр. 50 у темата, преди повече от 8 месеца:
П.п. Абе я малко лирично отклонение.
Колежке Sylvie, очевидно отскоро си у форума, та заради теб за пореден път ще декларирам - повече от четвърт век работя с хора и тук са ми достатъчни 2-3, макс 5-6 поста за да разбера кой какъв е. Силвиите около мен бяха четири, за съжаление вече са три, без изключение хубави хора, умни, красиви и работливи и винаги може да им се разчита. Обаче, с малки нюанси - твърдоглави, всичко знаят, нищо не може да им се докаже, устати до степен... как да кажа... че чак трябва да им отнемам думата. Та тъй де, дано поне от обръщението "колежке" не се засягаш. Силно ти препоръчвам да не ме вземаш насериозно, даже наистина може да ме игнорираш, достатъчно е чат-пат да ми четеш подписа. И в заключение, чувството за хумор не че е задължително, но много помага и не само в общуването с колеги ами най-паче в предизвикателството да се занимаваш с пчели.
Има ли някое от изброените от мен качества, което да не се отнася за уважаваната ни колежка?
Най-много ме е яд на моите Дадан-Блати през тези първите години, като им се качат майките в магазините, и осеменят по средата 3-4 магазинни пити с пило, че и мед отгоре - направо пощуревам, как да го извадя???...те, майките, сами са ми казвали, че искат да работят по многокорпусната система, ама акъл!! - кой да се сети???:tres:
Здравейте,
Илиев, има и друго решение, слагай по-малко рамки! Ще ти ги надградят, и майката няма да снася в магазините. За разпечатване с машини май няма да става, ама с ножове е супер!
Поздрави, Г. Георгиев
Дака, Йорданович е от Свищов! Как само му се отдава писането!!!!! На пътеписи, все едно се разхождате заедно! Липсват ми!