Имам един въпрос към колежката. Преди беше показала как е сложила мрежа на дъната.Затвори ли ги и кога?Извини ме но трябва да разкрием тая мистерия.Ако не си картинката е ясна и тая наставка по тоя начин.
Да, прав си, но да се каже, че няма "нищо общо" е много силно казано.
Но пак да повторя, не съм и предполагала, че за 10 дни пчелите ще започнат градеж на пити в Септември месец, защото след 2рото пръскане, т.е. около 09/29 трябваше да се качат семействата в надставките. Питите вече бяха прегледани, излишните - махнати, след Нозевита нямах намерение да пръскам с нищо друго защото ме е страх да използвам МК или ОК върху пчелите. Т.е. качваме рамките след Нозевита и с това трябваше да е приключило зазимяването.
Повече нямам какво да напиша или обясня по темата. Ще следя тези кошери пък каквото стане.
Не, не съм.
Данчо , тя има консултант със сто и кусур кошери и аз губя по точки .
Ти си на линия .
Да ти кажа честно, пчелите хич не ги интересува какво сме им намислили ние хората. Ето, виждаш сама. Какво са правили докато ти чакаш дати за препарати например.
П.П. По снимките се вижда че са силни семейства. Стеснени, плътно покритие на пчели в междините. Ще оцелеят, Споко.
Някъде из темите на форума бях писал за тия пространства над питите. Така нареченото мъртво пространство и там ставаше въпрос - да стои ли надграждането или да се изчиства? В твоя случай сега при повторното разясняване от твоя страна се получи така, че това пространство е около два сантиметра. Защо са започнали да го изграждат? В случая питите ти висят на фалца и ти си спокойна, но пчелите не го знаят това и за тях това е недопустимо. Те трябва да са захванати здраво за тавана на кошер, хралупа или каквото и да е там. Това е тяхната логика. И по силните веднага са се активизирали да го направят. Все едно на теб да ти е паднал покрива на къщата - логиката ще ти е същата като на пчелите в момента. Действията ще са същите.
Не, не, трябваше да е 2 см, ако бяхме успяли да ги качим на релсите на надставките, но сега е 7см, колкото е висока надставката, защото не успяхме да осъществим плана и питите в тези кошери останаха в плодниците, на техните си релси.
Силве, явно аз ще трябва да пиша още по бавно, за да ме разбереш. Ти си направила съвсем друго. За да задръстиш семейството с инвертиран сироп(щом това ползваш) трябва да наливаш всеки ден по 4-5 литра и след 7-10 дена пчелите ще спрът да го взимат, а ти с тази една хранилка за седмица само си ги стимулирала да гледат пило(и то до 09/19, направо лудост, пак ти казвам, прочети какво ти беше писал модератора). Семействата няма да загинат, но като нищо може да са по слаби пролетта.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))