Ти на това що изкарваш от пити обработени с химия за гъгрици мед ли му казваш? Я се поотвий още малко та да разберем що ти излизат сметките!:laughing:
Преглед за печат
И продължаваш с глупостите, тия 1500кг. съм ги давал само 2020г. защото така се наложи, как това ще ми промени разхода като цяло. Тази година примерно извадих 2 отводки от кошер и изградих 700 рамки без капка сироп. Природа, каквоти ни свири това играем, но ти това трябва да си го научил за 30 години. Не ми е ясно какво те бърка ако меда се продава на реална цена?
Точно това е, това не е стока от първа необходимост, както казват хората не ми пука дали меда е 9 или 10 лева, ние купуваме 1 път в месеца мед и 1лев повече или по малко е все едно. Проблема на хорава е с храната първа необходимост защото се взима всеки ден. И дали не си работил за този мед та да те е срам, прекупвачите трябва да ги е срам не пчеларите. Взимаха го на 3,50 и го продаваха на 15 лева.
По мое мнение цена от 3,50лв. е безумие не разбирам как им излиза сметката на тия хора.Ма аз съм си хобит и половина и вадя някви минимални количества де ги продавам на познати.Общо взето си продавам меда за седмица но е от порядъка на 300-400кг.Та съм мижава работа.Намалих броя и посещенията тая система по ми изнася и затова нямам нищо общо с мастодоните или поне мамутите в сектора.
А сега на каква цена го изкопуват,предполагам околу 5.00лв
Не си мислете че прощават!Брадвата сече навсякъде ,независимо колко дебело е дървото!
Ако имаш няколко тона мед, може да преговаряш за по-висока цена от обявената във твоя вилает, дето морят изкупчиите му недни...но за 10-15 тенекета ше ти го вземат без пари, щото си съдран цървул за тях...и 500лв. да сгънеш сий файдица според търмъкчиите.
Не е точно така. Въпрос на пазарлък. Да това количество не е апетитно за тях, но това не значи, че не трябва да се пазариш, особено пък тази година, в която всяка капка мед купена от тях е ценна. Съвет от мен - звънете, търсете и се пазарете. Изчакайте след това и след 2-3 месеца ще ви дадат и по-добра цена. Обозначете се и не бързайте. Пандемията продължава, цената ще се увеличава, както и всичко друго. Нали ще въведем еврото и трябва всичко да се трансформира 2:1. ;)
Живота е борба бе Гоше, откажеш ли се, защото е трудно е лесно - едната крайност. Бориш ли се с вятърни мелници - другата крайност. Човек трябва да бъде нито песимист, нито прекалено оптимист, а реалист с доза оптимизъм, без която няма да стане, иначе казано да бъде рационалист. Май изпаднахме в съждения не подходящи за темата. Абе всеки да си коландри булята как си знае. :)
Писа за инфлация евро и т.н. та имах идея че вдигането на цената на меда барабар с всичко останало горива енергия строителни материали желязо и т.н. не е повод за оптимизъм че меда е оценен достойно от голямите играчи на международно ниво.
П.П.Може и да съм наистина голям песимист че мисля че нещата не вървят към по добра ценова политика като цяло.
Чеченска мелодия ДАЙМОКХ, завладяваща душата. Плачещ акордеон и китара!
https://www.youtube.com/watch?v=TMNJVZtceb8
,,Животът е прекрасен, той продължава. Родна земя, семейство - това е важното за един човек.,,
Още няколко дена работа и са зазимени. Добра година като цяло, малко мед, но много отводки и майки и много работа.
Пролетта от 140 заложени майки 80 оплодени, тогава пчелояд почти не се виждаше и имаше търтей на всякъде. Сега на 15 август от 13 заложени 13 оплодени, като 1 месец почти нямаше летеж а пчелоядите бяха натиснали пчелина и търтейте са малко. Вчера ги проверих и не очаквах такова нещо, шашва работа.
Цялата година е шашава.
Пролетта и на мен ми се губеха майките - над 50%. Сега не съм пробвал.
На къра няма една джанка. Дренки също няма. Диви ябълки и круши, както и култивирани - няма.
Асмата е добре. Има грозде. Не боледуваше, ама се появиха едни големи черни косове ( разбираемо защо от горния ред) и няма отърване.
Нямам спомен,августовска майка да е калпава.По това време в търтиевото съсловие джендъри няма:cool:
Може ли някой да ми разясни работата със сухата захар, че слагах на едни отводки и може би по голям успех можеше да има, ако бях изсипал захарта на асфалта.Нулев интерес към нея. Две години правя отводки и както ги направя не мърдат от това положение, а нямам възможност да храня всеки ден.
Нямам все още. Бяха запланувани за тази година, но поради голямата смъртност не ми се наливаха още средства. Реших да изчакам малко и правилно постъпих, че тази се оказа още по слаба от миналата. А отводките както ги направя на три рамки с готов маточник така си остават.
https://b.radikal.ru/b39/2110/18/6946f93dd4fat.jpg https://b.radikal.ru/b31/2110/a2/6e0ca913c85bt.jpg
https://b.radikal.ru/b28/2110/51/755317836678t.jpg https://b.radikal.ru/b12/2110/e1/10f13bd8651at.jpg
Когато отводки още малки (2-3 пити), сипваме в Милерова хранилка и вода (да се овлажни захар).
Разбира се - това е вече резултат от хранене. Но не само със суха захар. Направите по няколко 2 рамкови отводки. Едни (5-10 бр , за по сигурни резултати) развивайте с питки, сиропи, разпечатани медени пити зад преградна табла и с какво ли не.
Втора контролна група по този начин: https://pchelari.com/forum/showthrea...905#post171905
1. 50% сух прашец смесваме с 50% мед (може и гъст сироп). Всеки 200 гр. получената смес (преди използването) разреждаме с половин чаша подсолена вода (2 гр.). С една шпатула пълним празна изградена рамка със получената смес. Ако рамка стане пълна и от двете страни - може да сложим вместо медена пита. Оводка става - 1 пита Затворено пило + 1 пита със наша Смес + изтръскваме млада пчела от 1-2 рамки)
2. Отгоре Милерова хранилка с суха захар и вода (във 2-ро отделение). За начало по 0,5 кг захар и 0,5 литр. вода (не е лошо малко сложите лимонена киселина - да не мухляса водата)
3. Ако разширявате отводка по същия начин (не просто изградени пити, а със смес + подсипвате захар и вода в хранилка) - след малко ще видите горните снимки.
Успех!
Много илзишен труд,прекалено усложнен метод в комбинация със извращения.
Отводка на 2 ДБ рамки пчела + оплодена млада майка направена в края на април до края на май се развива успешно със 2х1 / 4х0.5 л. 1:1 сироп в зависимост от бройката на пчелина и околната наситеност на колоний до 5 км. радиус да речем и наличието на нектар.
Милерова хранилка на развито семейсто се оправдава за прашец или отнемане на пчела за отводки.
Здравейте колеги. Още като вадих меда го омешах с пудра захар за да имам за подхранване.Количество беше някъде към 10-12 кг.на тенекия мед. Вчера реших да подхраня едни отводки, че нямат много храна и разрязах едната тенекия, която се оказа, че само отгоре се е захаросала, а надолу е полузахаросана и много лепкава. Страх ме е да храня с нея понеже се разтяга като локум и е много лепка. Опасявам се, че пчелите ще залепват. Някой да е запознат със ситуацията.
По това време на годината не бива да се подхранва със захар! Това би амортизирало зимните пчели и би съкратило живота им. Пудрата захар, която се продава по магазините съдържа съставки, предотвратяващи слепването на захарта на буци, което я прави неподходяща за пчели. Преди години, когато в края на зимата правех питки от пудра с мед, избирах такава пудра захар, която при разтварянето си във вода да прави бистър разтвор, подобен на разтвора с обикновената захар. Някои видове пудра правят разтвор с млечно бял цвят, вероятно съдържат брашно или нишесте.
Със сигурност пудрата захар в магазинната мрежа съдържа брашно, вече съм забравил какво точно слагат. Аз имам колоидна мелница и си меля захар до много фина консистенция. Като престои седмица в някоя кофа, заема формата на кофата и после трудно се разтрошава в тестомесачката, за на ръка още по-трудно. Това на магазинската пудра захар не и се случва, ако ще две години да стои на рафта.
А защо да не може ?
Щом задаваш такъв въпрос,мога да съдя че не си работил със суха захар/МХ.
Някой си е направил труда...:https://sinor.bg/2548-Vodata
От друга страна, повече сол ще пази водата в поилката от замръзване през студените нощи.;)
Полезната пропорция е 0.03% сол. На 1000 литра слагам 300 грама сол. Практикувам го 11 години.
Вода, ползвам голям квадратен бидон на палет с метален обков 1000 литра.
Аз честно казано, не разбрах необходимостта от сол? Ако е поради липса на микроелементи, то си има витамини за пчели? А дали пчелите спират да посещават "отходни места" след употреба на морска сол....
Моля някой да ме светне?
Не бъркайте пчелите с мухи!
От мнението на Бърз се прокрадва идеята, че като се дава и сол ( освен сместа мед+прашец ) пчелите строят повече.
Още: https://beehoneyportal.com/forum/vie...t=757&start=15
Интересно как ли ще скочат яйцеснасянето и градежа, когато се поръсва със сол по рамките при аскосфероза? Някой да забелязал такъв ефект?
Занимавате се предимно с глупусти, та да напиша един пчеларски коментар :)
Раздадох питките, кошерите са слабички, на 3-4 междурамия кълба, но изглеждат добре. Очаквах да са доста по зле, след сухата есен и многото акар, та съм доволен. Късните майки Август - Септември ми харесаха най много, както винаги. Пролетта ще видим какво ще бъде, инвентара е подготвен, сега 3 месеца почивка.
Всела Коледа и бъдете здрави!
В първите дни на януари и аз сложих питки с медно-захарно тесто. Не бях отварял кошерите от началото на ноември, когато ги зазимих! За моя радост, всички семейства са живи, пчелите(кълбото) са на около една трета от рамката, под горните летви. Кълбото на 4 рамки . Следващ преглед (питки) началото на февруари в зависимост от климатичните условия!hi;
Това е снимка от днес. Този кошер загуби майка август и заложи свещеви маточници, чак края на септември пронесе новата майка, но семейството вече беше много отслабнало, без зимна пчела. Днес си викам, я да видя дали бере душа или се е предал вече. Като го отворих не можах да повярвам, 7 междурамия плътно с пчели, но няма мед. С тия топли зими само шашави работи, силните ми кошери са на 4 рамки а този който очаквах да умре два пъти по силен.
Колеги, за много гОдин!
При мен нещата са по-добре от миналата година и по-зле от някои предни. Сега, имам няколко, които приключиха курса, но това е заради безобразното ми отношение миналата година и за съжаление изпускам някои добри майки.
Тази година не съм подготвил питки и мисля, че уцелих. На по-слабичките обърнах пита, а другите май ще се справят. Няма да е лошо да дойде и зимата за да видим на къде ще тръгнат нещата.
Бойко и той прост, и той наше момче. Туй интелегентите - отпиши ги. Тъй рече бай Ганя, па накриви капата.
"...Разбира се, интелигентността на човека не се доказва с диплома от ВУЗ. Така както съвсем не винаги тя може да се мотивира и със служебното положение или професията. Ако, да кажем, за интелигентност се приема умението творчески да се възприема животът, изостреното чувство за етика и страстта към познанието, ако думата интелигент се смята за противоположна на думата еснаф, при струговете често могат да се срещнат не малко интелигентни хора и, обратно, при конструкторските чертожни дъски например-неинтелигентни..."
Владимир Шатаев
Точно на струговете прости хора трудно работят - намерил сравнение. Не случайно сега майстор стругар със свещ да го търсиш. Но не познавам умен, който да е полунеграмотен. Преди 100 години може и да е имало - образованието не е било достъпно.
Чакай да видиш сега оня ми ти витошки пчелар като се разлюти, как ще ме грабне и мене покрай индженерина.
Ей това е много вярно. Като народ ние не сме по-прости от останалите европейски народи. Обаче ни куца морала и затова все по-назад оставаме.
Пък реагирах на колегата, защото всеки трети пост му е обида към един конкретен участник. Ясно ни е неговото отношение, защо и откога е такова, но не е нужно по всеки повод и по всяка тема това да ни се натрапва. Да си отворят тема двамата, па да се чумосват там колкото искат. Сега какво е - единия се обадил, другия веднага се чувства длъжен да "му натрие носа" с възможно по-нецензурни епитети, а от време на време, като се присети, да залепи по нещо по въпроса и в останалите теми. Е това не ми харесва и си го казвам съвсем културно. Както не ми харесват и несвързаните и неграмотно написани мнения на друг един по-горе споменат колега. Но си трая и не реагирам, за да не става олелия, защото това е просто един форум за споделяне и е добре да се чувстваме комфортно и спокойно, пишейки в него.
Темата бе за положението в северозападния район!
Нищо лично, съображенията ми са изцяло принципни и добронамерени към нашата обща форумна битност.
Но като продължаваха да Го питат, Той се изправи и им каза: Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък върху нея.
Слушай Йоан 8:7Йоан 8:7
Онези, които желаят да съдят другите, трябва да са чисти сами по себе си. Този стих често се използва като извинение на греха. Някои хора смятат, че нито един човек не може да бъде обвинен, понеже всеки човек е съгрешил. Но това не е така: този стих не ни дава основание за извинение на греха. По-скоро той обвинява и онези виновни, които никога не са били улавяни в греха си.
http://bibliata.zahristos.org/?t=6&q=%D0%99%D0%BE%D0%B0%D0%BD%208:7&bot_test=1
.................................................. .............................................
П.П.Днес е един хубав ден за българската демокрация - преди половин час се регистрира КУРЕЦ (Коалиция за Успешно Развитие и Европейски Ценности).
Градежа започна :) Тия септемврииски майки в тази топла зима е така. Всчики късни майки са много добре в моемта, а бяха най слаби есента. Декември когато слагах питките, видях един не е направил хубаво кълбо, без майка и днес в хубавото време тръгнах да го обедиявам, но съм малко закъснял, останли 100 пчели в единия ъгъл. Тръснах ги на земята и прибах кошера, та за сега 1 загуба, но майката беше 20г. и не работеше добре, но я оставих понеже беше грамадна и ми беше жал да я убия.
И от други колеги съм чувал или чел добри отзиви за късните майки... Аз така и не можах да направя. От 13, 14 опита, за 4 години, се върна от бр. полет само една. Нещо ги лови и не зная какво. Опитите за късна самосмяна, които съм наблюдавал, също са неуспешни.