https://m.24chasa.bg/novini/article/8906540
Язък за пашата.....
Преглед за печат
https://m.24chasa.bg/novini/article/8906540
Язък за пашата.....
На вниманието на г-н Дончев! (а и на другите модератори във форума)
https://www.youtube.com/watch?v=vYeH...s6HU7Zxyo_rt_4 hi;
В условията на продължителна пандемична криза, не трябва ли да се смекчат критериите към пишещите в този форум? blush;
Дами и господа, уважаеми колеги, някой може ли да даде актуална информация относно дивите гъби в момента. Има ли ги, няма ли ги. Снимков материал ако има, та да оплакнем окото ще е супер!
По-специално се интересувам от манатарки, но всичко друго става. Че получавам някакви информации от Боянските сараи, но ми се ще и друг да потвърди. Не че ще ме лъжат умишлено, но стават и грешки:laughing:
Това са печурки / ливадни / от събота, събрах около 3 кг по поляните където е минал добитъка. Действително в гората нищо няма, прасетата ги тръшна АЧС-то, а гъбите сушата.
Евала, събрал си за една супа, чудна чорбичка става с тия печурки, ама що така не смея да ги бера... отровни гъби с такива розови ламели има ли?
това че растат диви гъбки на пчелина ти показва, че почвата е сравнително чиста
Само с карболовата печурка може да се обърка.Карболката пожълтява като я нараниш и мирише на риванол, малка разлика има и формата им, с малко опит и се разпозанават лесно.Карболката също може да се яде, но иска определена обработка преди готвене. Може да предизвика диария и главоболие, но не се умира от нея, ако я ядеш без обработка.
В Троянския балкан е пълно със Сърнели, тук там някоя Манатарка и доста Припънки. Нямам снимков материал.
Балкана си е балкан! При нас нищо.
При нас има много гъби но не ги познавам. Аз бера само сърнели и рижики защото само тях познавам.Всяка сутрин към 7:30 засичам двама които идват да берат гъби и шипки.Утре ако има желаещи мога да снимам какви гъби има даже и в двора имам няколко вида
“Един професор по икономика от Тексас, който се гордеел с това, че никога не е късал студент, веднъж скъсал един цял клас. Студентите в този клас настоявали, че социализмът (всъщност комунизмът, но в оригинал е използван терминът социализъм - бел. ред.) работи и ако бъде приложен никой няма да бъде беден, както и никой няма да бъде богат. Иначе казано, ще настане голямото равенство.
Професорът решил да им даде шанс да докажат теорията си с малък експеримент. Условието било, че всички ще получат оценки, които да са средно аритметично на сбора на всички оценки. Така няма да има скъсани, но пък и никой няма да бъде отличник.
След първия изпит оценките били изравнени и всички получили петици. Студентите, които учили съвестно били разочаровани, за сметка на тези, които пък въобще не били учили, но със усреднената система извадили късмет.
Когато наближил вторият изпит, студентите, които учили малко този път учили още по-малко, а тези, които преди учили съвестно решили, че сега това няма особен смисъл и те учили по-малко. След втория изпит всички имали четворки.
След третия изпит всички получили тройки. Това довело до скандали между студентите, обвинения и караници, като след тях никой вече не искал да учи заради другите. Така на следващия изпит всички били скъсани.
Тогава професорът им обяснил, че социализмът също се проваля, защото когато наградата е голяма и усилието за постигането ѝ е голямо, а когато правителството отнеме наградата, никой няма да опита да я получи.
Петте извода от този експеримент:
1. Не можеш със закон да направиш бедния богат, без да направиш богатия - беден.
2. Ако някой получава без да се труди, друг трябва да се труди без да получава.
3. Правителството не може да даде нещо на някого, без преди това да го вземе от някой друг.
4. Не можеш да увеличиш богатството, разделяйки го.
5. Когато половината от хората стигнат до идеята, че не е нужно да се трудят, защото другата половина ще се погрижи за тях, и когато другата половина стигне до идеята, че не искат да се трудят, защото друг ще се ползва от плода на труда им, това е началото на гибелта на нацията.“
Опитвам се да ги адаптирам в сегашната обстановка у нас и ... почти успявам! hi;
Хубава реклама на батБоян за опазване на пчелина.Харесвам такива обяви и ги подкрепям,но да ли крадците сега крадът?За какво трябва сега да крадъ кошери освен ако не ми пречат.Аз бих посъветвал колегите с 20-30 кошера при кражба да обиколят района си и да търсят някоя нивичка...;)Кражби на кошери ще има тая година и то много,но основния проблем не е тоя,а кражбата на летяща пчела,а за тая кражба няма закон и малко се говори.Ако греша нека някой да ме поправи....:bigsmile:
tsc1 та разбра inlove; , ама брата, братааа.....sweating;
https://youtu.be/zIY9JzaHg3g
Ще падне лапане още.
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D...80%D0%B1%D0%B0
Препоръчително за днес.:bigsmile::bigsmile:
При това хубаво пчеларско време днес един да не напише нещо,за мен не е добре работа.Колеги толкова много ли ви измряха,че не мъцвате и два реда?:bigsmile:Спокойно няма се отчайвате тая година ще продавам изгодно....:bigsmile::bigsmile:
На мен 12 ми умряха засега, от 26...и още ще има - много слабички.....пълних пликове с мед, утре ще им раздам.
Ще стягам пак капаните за рояци - натам отиват нещата, не се бях занимавал с това от няколко години, но тази ще се наложи пак да обикалям из района и да поставям и проверявам после, дано хвана няколко рояка....а смъртността е голяма навсякъде - много се оплакват с полвин уста, което означава трагедия.
Ще видим % май.Аз мисля,че няма да е така по артии.;)Интересно ми е какъв ще е мача ако дават пари по ДеМиСа за загинали семейства а не за живи.Ако зависеше от мен бих разделил парите,но пък там идва другия момент със синдрома на празния кошер...:bigsmile::bigsmile:
Отлично време за облитане днес. От 24 кошера 2 загинали, 2 за допълнителна храна. Есента зазимих 9 по-слаби. От слабите са умрелите и тези за храна. Единият от загиналите на 20 септември смени майката. И двата загинали имаха над 10 килограма мед. За мен няма смисъл да се зазимяват слаби семейства само за едната бройка. Също така смятам, че синдром на празния кошер не съществува - има грешки на пчеларя, много химия и много монокултури,а оттам и непълноценна белтъчна храна/разбирай прашец/ за пчелите.
Супер си,но има още две препятствия да минат преди да броим истински.Аз като цъфне кумболката изчаквам един цикъл и след това броя...;):bigsmile:
В случая е важно Друмев на какво казва кумбулка, за да може правилно да се пресметнат циклите.;)
Това е от нета: "Ето и няколко думи от еленско - кумболка или кумбулка - дива слива, джанка"
Забележете! "еленско".
За джанката е ясно, ама се оказва, че дивата слива освен че не е джанка, не е и трънка. https://bg.farmlux.biz/sad/derevia/s...-s/dikaya.html
Пък може и да е трънка!? https://bg.fermerstvo.net/2456278-wh...ld-plum-called
Тоя не е от наща махала и него знам,но Бай Иван/Акацията/когато ходих последно на протест против незаконните пръскания пръскания,а се оказа,че съм бил да създадем Апостоли и да грибнем от ДеМиСа за подхранване ми думаше"Дака,до кога ще си тъкъв глупак да правиш бугатите по бугати":bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Е точно дивата слива ако не е джанка, не знам кое е;)
Инак за циклите няма какво да се смята, навсякъде вече е еднакво. Обсъждахме скоро югозападен(София по-специално), юг-център и север-център и Данчо думаше, че в различните райони, фенологичния календар се е изравнил, е не му бяха точно това думите, но смисъла - определено да! И е прав де, въпреки че има и хора дето не са съгласни, но то си е за тяхна с-ка...
Перка ни от кога думаме,че климата е Грецки и требва да се нагаждаме с него,но никой не чува петлите.Мисклят,че като хранят с какво ли не ще си решат проблемите....:bigsmile:В Златарица съм ял преди 40г смокини в Баба Лила/ей,тая жена кви гофрети правеше тогава/.Тая година си отядох и то едни гулеми като сини сливи/стенлии/...;):bigsmile::bigsmile:
Подсказах с каквото мога Вуйче.Верно имаш право,но да ли се нуждаят те от това.Няма ли прашец няма и качествени пчьолки.Със сиропа/инверта/само им съкратявате живота,а ако се подне зимната пчела твърде рано и не обърнете внимание....;)
Модернизаторе,не щъ да се заяждам,но заключвай тия теми за Обяви,че ги оспамиха....:bigsmile:
ПП СКП ти видя ли как се опитва бат Боян да ме провокира с цел БАН?По Аматьорски начин не бях виждал.:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Е нали за темите в раздел "Обяви" ставаше дума. То тук в "Място за бърборене" се изисква висш пилотаж за да спамиш:bigsmile:. Сега като се замисля, само за един човек от нас двамата се сещам, способен на такъв подвиг и това не съм аз:laughing:
Къде,къде, не видях?! Ама ти що не го играеш умрела лисица ти се чудя? Трай си! Сега ще измисли някакъв по-тарикатски начин и рано или късно ще ти го забодат...
Е това е ясно...:bigsmile: