Като е на тенекии става с договор за покупко продажба.
Преглед за печат
Ник,ето ти и малко допълнение, което намерих в интернет:
След като нямате фирма, то значи Вие за Ваша сметка осъществявате някаква стопанска дейност като физическо лице. Като физическо лице можете да осъществявате стопанска дейност за така наречените "свободни професии", но като всяка единица, осъществяваща стопанска дейност, Вие трябва да се идентифицирате по някакъв начин. Идентификацията става чрез регистрация в Търговския регистър, където получавате ЕИК ( Булстат) като юридическо лице ( ако регистрирате фирма ) или като физическо лице ( ако регистрирате ЕТ или се регистрирате като лице упражняващо свободна професия). След като получите горната идентификация ( ЕИК ) Вие може да издавате фактури за осъществяваната от Вас стопанска дейност.
След което трябва да си подадеш декларация за доходите, които не са от трудови правоотношения, на които да платиш данъци.
Съгласно наредба 26 трябва да представиш декларация за съответствие съгласно прил. 2 по наредбата. А търговеца, на когото ще продаваш, трябва също да се регистрира по наредба 26 и също да представя декларация за съответствие, тъй като се явява обект за търговия на дребно , който извършва обработка /преработка на храна от животински произход /ще го разфасова/. Това от гледна точка на закона за храните. А от гледна точка на НАП трябва да издаваш фактури и да плащаш данъци. Май без регистрация като ЗП работата няма да стане, поправете ме, ако греша.
Може и без ЗП, просто ще плати повече данък. ЗП получава 60% административно разход.
За физическо лице признават 40 % разходи и на 10 000 лева ще ми облагат 6000.
Данък печалба е 10% значи на 10 000 лева ще дължа 600 лева данък.
Това е добре само дано се поучат нещата, че положението клони към отказване.
Аз по скоро ще се откажа от пчеларството от колкото да давам истински мед на измамници под 5 лева.
За съжаление ще си постигнат целта колега.
Споко няма да плаща осигуровки.
Осигуровки не,но данък 10% да!
Какви закони в България, ха няма такова нещо. Тук и законите нарушават законите, просто тия дни се бутам и виждам колко е несправедливо всичко.
Дребния бизнес е смачкан, средния е спъван, а едрия благопомазан. На всякъде цари копулация и измама, и честния човек няма какво да направи.
И други го търсим това незнайното, ето какво ми пасва на мен напоследък:
„ Хората се отнасят към настоящия момент, сякаш е само спирка по пътя към някаква велика цел, която ще се осъществи в бъдеще. А после се изненадват, когато дългият ден наближи края си; поглеждат назад към своя живот и виждат, че нещата, които са оставили да отминат тъй незабелязано, дребните удоволствия, които са отхвърляли с такава лекота, всъщност са истинският смисъл на живота им — през цялото време тези неща са били великите и чудесни успехи и целта на тяхното съществуване.“
Пол Хофман
Някой иска ли да си разделим по 300 рамки от http://www.pchelniramki-kozarevets.c...omo-prices.pdf
около 600 ЛР рамки е едно пале 86лв. е доставката.
Привет колеги, да питам за мнение и съвет. Правих сборни отводки от ДБ и ЛР във военни сандъци, и така ги зазимих. Искам да ги направя само ЛР , но не ми се режат ДБ. Та мисълта ми е по време на акацията да сложа един корпус и два магазина. Изградените ЛР в плодника допълнен с основи а ДБ рамката в двата магазина на която ще има пило най вероятно, като постепенно да подменям плодниковата рамка с магазинна. Дъното ще го затворя плътно за да могат да топлят пилоти и по големият обем на гнездото. Да използвам ли ханеманова за да разделя плодника от магазините и да мога да подменям плодниковите пити при излизането на пилото, или да оставя пчелите да натиснат майката в плодника при евентуална паша?
През април стесняваш ДБ и слагаш отгоре ЛР.Естествено,ако си пасват.До началото на акацията,ЛР корпуса ще е пълен с пило и пчели...ииии си ти..
Вместо ЛР,може да ползваш и магазин.И в двата случая,като няма място долу, майката ще се качи да осеменява.
В случая ползвай ХР иначе майката гаранция ще се качи в магазините заради топлината, аз използвам подобен на този метод превантивно да избегна роенето или когато искам да правя масово отводтки, метода също е сред най успешните за придаване на майки - след като качиш горе запечатанато пило и го държиш изолирано с ХР докато имаш готови майки (не повече от седмица), махаш ХР и слагаш плътна преграда (найлон), отваряш нов вход на магазините и след 2 часа може успешно да придадеш младата майка в клетка.
Благодаря за отговора, но инвентара ме предава и ще бъде с ханеманова.
Ходих да сложа на 20-тина кошера по малко храница отгоре и за сега всички са живи. Това ми се случва за първи път като до сега винаги е имало по някой отпаднал есента или ранната зима. Доста от кошерите са с по-малки кълбенца отколкото ми се иска ама от миналата година видях, че с обгрижване и си стават идеални семейства за пашата, а и не вярвам да има някакъв нереален студ и сняг.
Питките тази година ги правих с "открадната" идея от Ангел Йосифов, който беше пуснал снимка на питка увита в марля. Екстра става и най-накрая се отървах от тези пликчета. Подлагаш едно парче амбалажна хартия, отгоре парче марля, слагаш медец, поразнасяш го и още една марличка отгоре.
Поразходих се из района и ми направи впечатление, че е имало много повет миналата година. Дървета и храсти направо са отрупани и това ни е единствения сняг. Незнам дали и другите години е имало и просто от снега е падал ама това го виждам за първи път. Така и не можах да разбера това дава ли мед или само прашец.
Днеска сложих по 1 кг питка собствено производство, над 90 % от семействата нямаха нужда от нея (кълбото беше в предния край и под горните летви), но така и така съм ги направил вместо да седят в склада по добре да са на пчелите „над главата“, от опит не се притеснявам от преждевременно развитие...
Здравейте, какво е положението по вашите пчелини??? Готвите ли се за подхранване???
Един познат миналата събота слагал питки...викам му спасително ли? Той: Не...да имат.
Аз дотук съм с една жертва от 8 зазимени. Един ДБ е сдал багажа...третирал съм всички еднакво...вътре ни една пчела камо ли умряла.
Как е при вас положението? Има ли отписани?
Някакви предположения за жертвата,последното гледане на коя дата беше?
При мен,всичко е налице.На по-силните,зазимени на 12-14рамки ЛРв втория к/с има по 10-ина мъртви пчели,изглежда там е свършил земния им път,а времето не подходящо за чистене.,,Гнездото" в/у горните летви на долния к/с.
Последно към началото на ноември движеха, после захладня.
Според мен кърлежа ги е напънал въпреки третирането...не си го обяснявам по друг начин...мед много пчели няма даже умрели.
Подозирах за злата му участ заради осите...кръжеха около кошера. Викам си тука нещо става и започнах да слухтя на всеки кошер и да почуквам- на този нито звук.
Много ме хвана яд защото този беше с най добрата майка за мен...много спокойни пчели, подпушвах ги само като отлепя таблата веднъж дваж и ровех из него необезпокояван...съдба, но дано другите са налични.
Естествен подмор и при другите има, но нормално.
При моите многокорпусни не мога да споделя, нищо повече освен че са на позиция като твоите и корпуса отгоре е пълен с мед.
Като цяло засега зимата е топла...по прогноза ще си остане така до края на месеца дневни до 5-6 нощни -5, -6 градуса.
Не е голям студ.
Получиха и моите по една питка 2-3кг. запасите са нормални около 10кг. Семействата са много силни, масово 7-8 междурамия ще има на рояци.ком и тази година. Искам да ги намалявам на половина поне и не ми трябват повече отводки. Подбиха ми всички пазари, в нашия край пчеларите за 3.50лв. и д**е дават а по скоро бих се отказал отколкото да го дам на тази цена.
7-8 междурамия покрити по това време,колкото и рехави да са,си е много силно/здраво семейство.Дай боже на всекиму такива.
Колега,а с колко мед си ги зазимил и на колко са били разположени септември/октомври?
Не мисля, че е оптимизъм. Има една мисъл, забравих личността, която я е "произвел" - "Оптимизъм!? По-скоро липса на информация". В момента всички пчелари сме в стойка партер и чакаме да ни оцне някой. През годините до сега винаги е имало някаква светлинка, но сега е пълен мрак.
Тъмничко е ама още не е истински мрак. Ако природата ни побутне и годината тръгне ще понаперим перушината. Лошото е ако реши да ни провери дали може да попием още един шамар.
Днес сложих втори път питки, че предните са ги изяли. Добавих и още няколко кошера към патронажа ама така или иначе съм се подготвил да помагам и няма какво да го мисля.
Обиколих и от другия край на селото да видя тръгва ли нещо, на къде е с главЪтъ тая природа ама всичко се е свило и явно чака по-добри дни. Неприятно ме изненада, че дренове и лешници, които са на по-стръмнички склонове са изсъхнали.
Тактиката за тази година ще е изчакване и никакво бързане.
Вера пчелите се разцепиха да внасят мръсно-жълт прашец, шантава работа за януари :(
За глухарчето е ранко още но минзухар има от седмица.
Прашеца е от леска. Някой вече прецъфтяват при мен други сега напъпват, други са в покои, зависи от сорта и изложението им.
Снимката е от днес.
Погледнах един кошер вчера, за 15 дена около 2.5кг. питка я няма. Работите не са добре, кошерите са прекалено силни а няма да има паша скоро време. Прашеца е в изобилие последните дни, такова работно настроение има, че ти радва окото, но да е края на март не края на януари. Ще видим какво ще стане, но много добре, не е на добре.
Това си е голямо количество изядена храна, явно заради топлото време и отглеждането на пило.
Вчера отидох на пчелина. Отворих кошерите. Пчелите бяха спокойни. Разказах им по един виц. Те весело зажужаха и с радост приеха найлоновото пликче с новата питка. По пътя за в къщи се усетих, че съм забравил да разпечатя храната. Обърнах колата и отидох пак на пчелина. Отворих първия кошер и ахнах! Пчелите прибираха последните трохички от питката. После надлежно сгънаха найлончето и го понесоха към контейнера за пластмасови отпадъци...
А сега сериозно! Питките, по около 500 гр., приготвени по рецептата на колегата Желев, които бях им дал за Коледа, бяха преполовени. Махнах старите и сложих нови пак по около 500 гр. (да си оправдая пътуването и за мое спокойствие :bigsmile:) Термометъра на пчелина показваше 16 С, облачно, лек ветрец! Не съм гледал за пило, носеха по малко прашец. Следващо посещение - началото на март, в зависимост от климатичните условия на района. hi;
При нас няма пило,ама грам
Падна сняг днес, малко беше, но по добре от нищо :)
В събота сутринта по хладно минах за 3-ти път да им подам храница. Ядат ли, местят ли - предните питки ги нямаше. Чудех се дали да не обръщам пити отгоре ама реших да пусна още една партида медени питки.
Природата малко бавно ама тръгва и този път започва да ми хареса на къде отиват нещата + даже и валя, че и сняг натрупа. Лешниците бяха отвори реси покрай затоплянето ама ги няма онези гирлянди от преди, а по 15-20 ресички колкото да не объркаш какво е дървото.
Днес минах транзитно през пчелина и вече има 4 отпаднали. Оказа се, че са били с малки кълбенца и не съм ги преброил за помощ. От тези, на които помагам ми се вижда, че може да паднат 2-3 и май това ще е. Дават времето да се затопли и другата седмица ще мина да видя всеки един как е и дали ще стартираме за 2020-та.
Жълтата върба се кани да отваря и другата седмица като нищо ще цъфне. Изненада ме едно дърво, което май е някакъв клен, което бучеше от пчели. В първия момент си помислих да няма някой рояк в хралупа, че е голямко дръвце, ама не - пчелите са по клоните, нещо облизват или се търкат в едни лилави пъпчици. Не личеше да имат някакви топчета по краката. Ще изчакам да се появят листа, че така нямам идея как да го открия това дърво.
Дръвчето е ясен, а така изглеждаха лилавите пъпчици - https://bgflora.net/families/oleacea...celsior_1.html
При мен ситуацията със загубите е следната:
-две от жертвите са се метнали от глад;
-една нещо е имала проблем с майката и са се борили есента ама е нямало пчелар да им помогне;
-четвъртата е залиняло семейство, останало е малко кълбо без храна около него и сайонара.
На едното за първи път виждам какво означава да ударят тавана и там да загинат. Пчелите направо бяха като компресирани. Срамота. За малко да изпусна още 2 такива ама ги покрих с плодник с мед. Определено има кошери с малко мед и може би есента трябваше да рискувам да ги прегледам по-обстойно.
Времето ми помага и пчелите са доста активни и по-често влизат такива с прашец. Цъфна дряна, теменужката и другата седмица очаквам да има цъфнали трънки, а от там вече нещата стават по-лесни.
Вчера проверих кошерите. Нямам загинали семейства! Има пило във всички кошери. На по 2,3 до 5 пити с големина на капачка от буркан. Има принос на прашец. Започнах и подхранване за активизиране на пчелните семейства.
Пчелите бяха спокойни.Температурата на пчелина беше около 20 С.Желая успешна година на всички! hi;
Вчера гледам кайсията и джанката са цъфнали и на тях е пчела до пчела. Отворих един кошер да му сменя таблата и гледам пчелите спокойни та си викам чакай да извадя последната рамка да видя как са запасите и гледам пълна с нектар. Или са пренасяли да направят място на майката да работи или от вън някъде. Не рових повече, на този етап не ме интересува пилото.
<off> На слабите пликовете с мед все още си седят </off>
Познахте и двамата, днес ги прегледах... доста слаби с-ва на 2 рамки пчели има няма... пилото е на 1-2 рамки колкото капачка от буркан - стесних ги и отгоре си остана храна, която бях поставил преди 2 месеца (мед/пудра захар). Слънчогледа ако хванат пак ще съм доволен...
Колега, ний сме в Североизточния, а не в тос раздел!!!hi;...( майтап да става!!!)drinks;
Все сме от един отбор!drinks;
Обаче палажението не очен харашот!!..(като сме тръгнали да спамим в чужди раздели - поне да е както трабва)...приказвам си със пчелари от нащо село...еми леко оклюмали ми се виждат, май нещо нямат много пчели `гаче ли...то ше се разбере напролет!!:laughing:
Еееее магнатите да му мислят, 12 си е 12 не е като 120 амааа... се файда :ae:
Вчера отново прескочих до пчелина. Времето беше слънчево, температурата малко над 20С. Масов цъфтеж на джанките. Цъфтяха и доста други - иглики, минзухари, кокичето прецъфтява. Пчелите носеха прашец, в питите има пресен нектар. Продължих с разпечатване на меда, за активизиране на семействата. Пилото се увеличава. Успешен сезон на всички! hi;
Вчера махнах пликове на всички. 50 % силни 50 % средни и 2 слаби зазимени с недобри майки. Някой сами бяха изнесли пликовете. Другата седмица започвам Hive alive.
Ходих да допрегледам кошерите и са добре, драснах им медец да си хапнат и съм горе-долу доволен от видяното. Сложих питки с мед на тези, които не можах да прегледам за да съм спокоен покрай тея застудявания и се замислям да ги намаля леко, че бройката ми е множко, а природата вече не ме покрива.
Трънките винаги са били подбудата в началото на годината, само че тази няма да е точно така. Има цъфнали, има попарени от сланата, има на бутон и има едни, които сигурно ще отварят за Великден. Просто го няма онова бяло поле и питите с прашец в кошера. Баира продължава още малко.
http://scientificbeekeeping.com/the-...t-6-treatment/
Надявам се да го прочетеш преди да си дадеш парите за Hive Alive
А старците като мен които не знаят други езици освен български как да го прочетат ?
Ранди казва, че неговите тестове и тези, които е чел са недостатъчни са категоричен отговор. В неговия случай ефекта от препарата е по-скоро негативен.
Личния ми опит, и този на колегите, които са го ползвали обаче е в положителна посока. Така че освен линкове, не е лошо и да се споделя личен опит. Поне според мен.
Маркетинга не е само това, при конкурентен продукт няма нужда да позиционираш нищо. Отдавна не вярвам на реклами и тестове, взимам и пробвам. След третиране с него 50% от кошерите иззимуваха на цял корпус от дъска да дъска. Всички колеги които познавам и го ползват е същото положение а в същото време много пчелари в нашия район се оплакват от нозематоза и слаби семейства. Знам че всичко е комплексно и може истината да е някъде другаде, но аз съм много доволен от семействата тази пролет и за това ще го ползвам пак!
Успех на всички!
Ти си майстор, аз не мога да се сравнявам с теб :)
Аз съм направил много голяма инвестиция, която вече знам че няма да я върна. Беше грешка, но тогава времената бяха други. Все пак няма връщане на зад, но няма как да рискувам без третиране, това са 70 семейства.
Чета и се чудя в България ли съм или някъде в страната на чудесата,някои разширяват 4 или 5 восъчни основи март месец,други нямат една умряло пчела 7 години.Отказвам се от пчеларството.
Колега спаси ми живота снимаи ги тези основи след 10 дена да ги видим осеменене ли са ,изядени ли са как са.хранилките какви са,хвалипръцковчините ти могат да объркат някои млад колега и да почнат да стягат центрофугите.
Валко, бачо ти Ангел Йосифов е друга работа. При него нещата колкото и невероятно да звучи се получават. Майстора си е майстор. Има и други такива, но от общия шум не им се чува думата, а това с нищо не помага на останалите. Ако се вникне в думите им, си мисля, че ще има успехи в работата с пчелите. Всеки обаче си мисли, че си си е башка-майстор и всичко му е ясно и друго мнение не взема. Започваме с едни подигравки и накрая гоним най - свестните и разбиращи този занаят, а след това си бием главите У дувара. Но това си е българска черта - да пребиваме и най - доброто което някъде се появило вместо да го съхраняваме.
С най голямо удоволствие,но няма да е след 10дена.Ако беше да ходя след 2 седмици,нямаше да си давам зор.И все пак,ако настояваш за снимки,може да разгледаш от миналите години,някъде из форумите.
п.п.Всъщност,познавам те,макар и само виртуално.Теб би те удовлетворила,снимка на во изядена от всякъде,амааааа,ще те разочаровам.