Сложил съм една 0 в повече на рамката
Преглед за печат
Аз пък вчера хванах рой на две рамки с млада майка, на какво може да се дължи този феномен в тази част на годината?!
В събота махна и последните магазини, на последния пчелин. Меда който извадих, беше от отводките направени преди слънчогледа, след слънчогледа им сложих магазин. Пчелите спокойни, но заради пчелоядите и сушата пазят входа!
Бих казал, че е виновен ретроградния Меркирии, но по- скоро са виновни слънчевите бури ( що народ се издави на морето) та един рояк няма да излети нали има електричество в пчелния клуб и в самите пчели по точно космите им, а тия зимните са бая рошави.
Рой по това време излиза заради акара.
Не само.Най вече от самосмяна или някое оплодно духнало.
Понякога изпадате в заблуждения, които веднага могат да се проверят. Рояк може и от молец да се получи, но всичко си има някакво обяснение и то трябва да се намери. Затова казах, че трябва да се провери от кой кошер е и да се помогне и на двата. Защо? Защото има вероятност да се е роил както казах заради смяна на майката, която вероятно са убили. Сега и роя и основното семейство са с нови майки и трябва да се провери дали ще започнат да снасят. Ако е необходимо и редовно подхранване за да могат да снесат голямо количество пило, за да изкарат зимата. Стесняване на кошерите и още куп други неща, които предполагам се знаят, а ако ли не - да се пита. ;)
Колега,при самосмените по това време майка и дъщеря съжитетелстват,даже и до пролетта.От молец да рой,трудна работа,. Това с проверките и помощите опира до броя и начина на работа.
Иначе за подхранването,сега му е времето и за приемането и за лекарствата,падне ли температурата си е загуба.
Рой по- това време на годината навярно е от зор някакъв а другия месец и по- другия от страшен зор или по- скоро смрътна опасност.
Най вероятно двете явления са различни защото са с различна клиника и различно описани.
А ако е самосмяна защо ще трепят старата майка каква им е логиката на пчелите не разбирам това тяхно ирационално поведение.
Вчера третирах, паднаха по 200тина акара, но ми харесаха мравките как влачат акара, направо ги хващат във въздуха :)
Като обичат толкова акар, да вземем да ги научим да ги изнасят направо от кошера.
Ако е така, то често трябва да виждаме две майки в кошера, а такова чудо виждат само "професионалистите". А такива като нас, които имат доста кошери, боравят с пчели вече много години, ровят постоянно кошерите и уви - нямат тоз късмет да видят, а както казах - не са слепи. Чудна работа. Ама така е. Който се хваща на глупостите на Друмев, скоро и караконджули ще започне да вижда. ;)
Аз също потвърждавам съжителството на 2 майки по това време.Прегледа е от неделя-01.09.2019 Не знаех,че са 2 , но ги видях на една рамка и се учудих.Имах на още 2 семейства подобна случка тази година.Едното семейство не съм го преглеждал скоро, но имаше 2 в продължение на поне 2 месеца.Другото имаше също 2 , но при прегледа в неделя имаше само младата.
Така,че колеги това е истина.През пролетта да са презимували 2 майки обаче не съм виждал.
А брат Друмев не можеш го стигна то неговите са повече от две то не , че и аз не съм виждал на рамка по майка ама в роене и за жалост не един път, ама това няма нищо общо със роя на г- н Иван Барабан.По мое мнение най вероятна причина е Вароатозата няма търтиево пило и гадовете излизат и са толкова много, че не могат да се напъхат в пилото и подкарват пчелите като бесни кучета е то тия пчели да не са луди да седят в тоя кошер логично е да налетят в друг барабар с майката.Между другото подобна е и тактиката на пчелите убийци а те са хибрид някакъв а наще пчели не са хибриди но не са и чиста раса.
По това време на годината целта на бягането от кошера няма да е размножаване,трябва да се търси другаде причината и най често тя е свързана с пика на акара.Това е коментирано и преди,няма нужда да се отваря въпроса в тая посока.
Друга много вероятна причина е нападение или слабо семейство.
Самосмяна по това време да тръгнат да правят,ще е нещо инцидентно с майката.Лично при мен самосмените си ги правят по време и веднага след слънчгледа.Тогава обикновенно намирам 2-3 годишни (маркирани) изхвърлени пред кошера.Няма роене,няма вълнения,семейството си върши работата само и по техните правила,резултата само го констатираш.
Да се включа и аз.Преди две години мисля , че дори и писах за това,ме изненадаха две майки при пролетния преглед на едно от семействата.Есента видях младата майка , но не я белязах и при първия преглед пролетта реших да свърша тая работа.Изненадах се като видях белязана майка. Само това ,че бях резнал крилце на старата майка и я познах вече ме ядоса.На няколко семейства ми се е случвало самосмяна две майки и после остане старата.Благослових що ми дойде на ум и продължих. И изненада! Младата майка снася след две пити.Белязах я.При слагането на магазините вече беше само тя.До тоя момент да презимуват търтеи бях виждал, но майка за пръв път.
От години при самосмяна наблюдавам две майки , но обикновено в късна есен остава само младата.Самосмените при мене ги правят след пашата. Не отварям плодник докато не сваля магазин.Така , че за самосмени узнавам на есен.
Ако помниш преди години качих снимки на две майки от различни семейства на различна възраст, които работеха на една пита.Няколко месеца бяха необходими докато едната се наложи над другата.По-младата надделя.За мене интересното е ,че не се избиха още в самото начало.
Почти няма светило в пчеларската наука дето да не е пробвал с няколко майки.Техники много кога успешни, кога не но общо взето са временна работа.А за самосмената и съжителство на две майки известно време и дори зимуване е многократно описано в литературата, освн ако не е конспирация на илюминатите, масоните,рептилите и т.н. си е факт.
Аз лично при самосмяна (есента) съм наблюдавал поеече от 5-6 пъти двете майки да работят заедно, последно миналата седмица.Качвал съм клипчета отатък . Моето обяснение е че работят заедно докато не започнат да излизат пчелите на младата, тогава старата отива курбан. Другия вариант е да не са сигурни в качеството на новата и слаби феромони. Може да има и друга тяхна преценка ама....
Дончев, Дончев... Друго очаквах да прочета, ама си прав. Наличието на две майки в семейство е изключение при насекомите, по принцип. Правилото е да има само по една майка, независимо от вида на насекомите било то пчели, оси, мравки. Не съм просветен в ентомологията, но мисля, че така беше. Само да не бъркам, че май при земните пчели имаше масово срещано изключение с по няколко майки.
Много интересен е отговора на въпроса, защо в семействата на насекомите има приоритетно по една майка, а по няколко, само в процес на смяна на царицата? Който даде стабилен отговор, що го издигна в ранг на Господ Бог!
Сенсей Соларий, според мен самите пчели не допускат майките да се срещнат на ринга, а не че майките много се обичат. Как го постигат? Предполагам чрез феромоните, някак им пречат да се "надушат" и да се сборят. Говоря за стара и млада майка. Защо го правят и докога? Само може да предполагате.
Дай сега и ти нещо ;)
Майката е много добро същество не жили ни хора ни пчели единственно друга майка, търтея още по добро същество даже и жило няма ама децата им караконджоли преди време са се използвали във войните нападаш си някоя крепост и като ти хвърлят на главата една тръвна и започваш казачок.Та ако предположим, че майката се бие с друга майка от страх и инстинкт за самосъхранение то може би не напада ако не се чувства застрашена.
На прав път си, че феромоните са тези които пречат на майките. По точно слабите или почти еднакви. Майките са от един кошер в който аромата е един и същ. Майките са майка и дъщеря. Феромоните им може да се доближават. В повечето случаи си мислим, че майките се бият помежду си, но и пчелите понякога изпълняват екзекуторската работа. Та значи, ако феромоните им се доближават, то пчелите ги приемат като една и съща при срещите и ги отминават, а в другия случай е когато феромоните са слаби и пчелите не реагират на тях, а и майките се приемат една друга като пчели. Възможна е и друга версия в която играе подредбата на кошера...и т.н..., че +.
Майките се бият и преди да се оплодят даже и в маточник има жертви.
Ето един, който твърди, че известно време работи с две майки:https://www.youtube.com/watch?v=39sbazyeazc
Мисля,че пчелите пазят младата.Старата(до 2г) е поолекнала и съответно пъргава.А младата,след онождане,особено с много търтеи,докато поразтовари,може да отнесе жилото....
При двумайчните семейства,преградени с ХР,през активния сезон,нещата се получават,но по слабите майки избягват да осеменяват в близост до преградата.Докато по силната майка спокойно си осеменява до самата хр. ,то по слабата не припарва поне 3 рамки от хр.
Антагонизма в края на сезона надделява и ако не се разделят с плътна преграда,слабата майка остава с мн малко пчели или пчелите направо си убива майката и вкупом се присъединяват при силната майка...Мисля,че нещо подобно се случва и при самосменните..
Ако останат и двете майки за зимата разделят кошера на 2 кълба. При мен се е случвало няколко пъти и всеки път малкото кълбо със старата майка умира.
Докато върлува гнилеца аз успях да извадя меда. На следващият ден махнах питите на виновника и нещата започнаха да затихват. Един от по-силничките кошерите е станал търтовка и бях събрал пчелите на селото. Ситуацията беше отежнена от това, че около него има няколко кошера с леко непасващи магазини + едни от крадците бяха пък до други леко зейнали кошери и беше взривоопасно. Изводът е, че компромиси с инвентара в такива напрегнати моменти могат да се окажат скъп урок. Вчера събрахме група и ударно прибрахме питите без пчелите да се усетят. Меда не се беше захаросал както очаквах и така всичко е 6 точки.
Притесненията ми идват от Херба стрипа. Нещо се дразнят като го слагам, а днес даже започна едно разлитане на пчелите и спрях. Следобяда ще ги проверя и евентуално довечера или утре сутрин ще ги опитам с още малко.
Останаха ми 5 майки 2017г за подмяна, но запасните майки ми останаха само на 10 рамки и се чудя дали е оправдано да обединявам 2 силни кошера или да ги оставя да зимуват пък пролетта да ги мисля.
Подхрани ги за да понаснесат и ги остави за догодина.Явно са силни и пчелите го усещат,ако не бяха щеше да видиш заложен маточник за самосмяна.
За двете майки, имам пресен случай. Млада майка тазгодишна ( на колега от форума) която упорито опитват да сменят.Предната седмица ги видях майката и нейно копие дъщерята през рамка.Майката снасяше,дъщерята спокойно си обикаляше,не пееха,пчелите не бяха в роево.За съжаление не се върна от полета,много пчелояди има в момента.Днес прехледах,пак са заложили 2 хубави маточника
Момчета, върти ми се в главата, че някъде бях чел, че можеш да дадеш восък при Матеев за основи, но не помня къде съм го видял. Някой давал ли е и? Ако може малко подробности за начина на свързване и условията.
При мен активността е клоняща към 0, сутрин малко летят и после идва ескадрилата от пчелояди и всичко приключва. Пило почти няма, дадох им няколко хранилки сироп, но ефекта е никакъв. Преди дни ходеха по гроздето и сливите, но вече не, и на поилката няма никой.
Минах кошерите за последно и в магазините имаше по някоя питка с медец. Повечето беше кристализирал и така си остана в питите ама капна и в няколко кофи. Кошерите, които стесних на 9 пити, отчетливо имаха повече мед в магазините, говорим за повече от пълна плодникова пита. Като имаше единични бройки с доста мед и ми се ще, че или са някакви шампиони, или са крадци. Тези стесните съм ги записал към "Патронажа" и няма да гладуват.
Сложих хербастрипа на всички кошери и на тези с мрежестите дъна видях паднали единични акарчета. Говоря за преглед на следващият ден. Миналата година при преглед на другия ден на табличката бяха като песък :bigsmile: То си каже напролет.
Да се изкажа и аз по темата с пчелоядите. Верно има някакво затихване на пчелите като летят тея прингорци + от баща ми знам, че преди години е убил едно и го вързал на пчелина, а пчелите веднага го нападнали, та явно се познават. Последните 2 дни намаляха писъците и просто се вижда, че пчелите се активизират, даже на летеж ми прилича. Пообиколих да видя какво пък толкова може да цъфти като всичко е на пепел от 20 дена и по поляните я има, я няма по 1-2 бодилчета на дка, само около едни лозя някоя туфа с годжи бери ги лъже.
За догодина стана ясно, че ще имам рапица та сега на дневен ред е да намеря липови магазинни рамки.
Днес не чувам пчелояди и пчелите си летят и носят прашец. Тия гадове направо съсипват пчелите, повръщат от преяждане и пак ядат. Вече са хиляди, много голями ята и спират в едни високи дървета на километър от мен.
Ники, тия гадове не спират да ядат, но не от тази и миналата година. Проблема с тях на практика е нерешим. Зайците в гората още ги има, въпреки лисиците и чакалите - природа бе човек. За бездействието на пчелите обаче не са виновни пчелоядите, колкото и да се натяква и втълпява това като причина. Причината е по-скоро в липсата на нектар и прашец. Суша, суша, суша!
Както Моридин каза в другата стая - утре пчелите ще се остържат по прелките и няма да имаме проблеми с акара. Егати пчелите, пазят се от пчелояда, а не могат да се справят с акара. Нарочно ни правят . :bigsmile:
Съгласен съм със теб, но също смятам че пчелите усещат опасността и имат едно на ум. То пчела ме може да се върне като се съберат ятата и се подготвят за отлитане. Няколко седмици е обсада, пчелите имат друго поведение, вчера беше коренно различно а сушата е тотална.
И при мен високите облитания бяха до преди няколко дни и почти пълно спокойствие през деня докато крякат пчелоядите. При появата на активност и нещо като летеж веднага поразгледах в района какво става и освен 3 стръка годжи бери и един бодил другото е на пепел. Бръшляна или е прецъфтял, или няма да цъфне скоро. Покрай рекичките също няма нищо интересно. Пчелите летяха към селото та може там да е излязло нещо за крадене. Отделно тея пчелояди със сигурност не са повече от нормалното за моя район. Тая суша ошашка и нас и добичетата :bigsmile:
Имам една червена майка (2018) за подаряване, ако някой е на зор!
Извадих майките от двумайчините и ги раздадох но остана една, не е млада но е добра и става да закърпи положението до пролетта.
Минах да понагледам пчелите и да свърша забавени работи и не ми хареса картинката на пчелина. Повечето кошери са по-скоро среднички, като има доволно и слабички. Тази суша ясно, че на мен ми даде шах, ама вече имам съмнения дали пчелите са се подготвили за зимата. Може да се окаже доста болезнен експеримент ама да видим 2020-та кой ще остане. И много се сърдят, жилят здраво и гонят.
Който оцеелее ще разказва sweating;
В неделя ги зазимявах- слагах мишепредпазителите, Много спокойни, добри запаси от мед. Само тръвната беше зле от към храна, сложих и 1кг мед!
Вчера и днес за последно с оксалова-масово са на по 4-5 междини при 6 градуса.Така е при нас.
Аз пък такива семейства ги имам за слаби.И в моя край вчера ги минах за последно с ОК, та видях колко са силни семействата.Направи ми впечатление,че от три пчелина, на единия бяха масово по на 4-5 междурамия.На другите двата имаше и по-силнички/7-8-9/ междурамия. Бях се притеснил, че от тази инвазия на акара, ще са слаби повечето семейства, но ми харесаха на двата пчелина.Интересно е да се отбележи, че този с по-слабите е извън селото и предни години пак беше такова положението.
Аз за това съм фен на бъкфаста.
Минах да видя пчелите и май има кошери, които са започнали с пило. До предната седмица всичко беше тихичко, а сега ме посрещат на поилката и яко по цветята. Ама тяхна си работа де, щом им се занимава :bigsmile: На кошерите с мрежестите дъна имаше бели кристали под крайните пити и нямам идея от какъв зор са ги чоплили. Не ми се вярва чак пък такава гладия да е.
От септември съм ги оставил на мира и не съм ги отварял. Вчера третирах с ОК, всички са на лице, едни са по силни от колкото очаквах а други по слаби, всичко е нормално.
Доста акар падна, очаквах да има по малко. Повторно третиране на този етап е задължително.
От скука минах през фейсу да видя как е хавата там. Уджас ! Пълна промяна. Дърти джендъри са превзели група пчелин. Язък за 30 000-те потребители.crying;
Има ли начин да продавам меда си на магазин с документи?
Аз не съм ЗП но пчелина ми е регистриран като животински обект. При положение че държавата го е регистрирала трябва да мога за си продавам продукцията и да плащам данъци за което. Имам вариант и не желая да работя вече с прекупвачи.
Прочетох, но човека ми иска
1 доказан произход - това ще снимам декларацията за регистрирания пчелин.
2 фактура - не зная дали ще му върши работа тази декларация. Един познат ми каза че мога както физическо лице да изкарам кочан с фактури и да го заверя в данъчното и да отчитам продаденото в края на годината, но утре ще ида до данъчното да попитам какво мога да направя. Аз нямам никаква идея.
Краварите и овчарите си пускат фактури като физическу лица изтеглени от нета или закупени от книжарница.
Не знам дали се заверяват към тях има и декларация не е това за регестрирания пчелин.И не се пишат края на годината а на датата на сделката.Ама с тия неща те не продават на магазин а на кланници или други животновъди.
Трябва ти разговор с читав счетоводител и мисля, че ти трябва регистрация де по горе Стоян я спомена.Може би е хубаво да се задействаш доде я има тази възможност.
Поръчай си кочан фактури в печатница, няма нужда да го регистрираш никъде. Продаваш си меда на тенекета с фактура и една декларация която ти е документ за произход . От тук на сетне да се оправя търговеца. Твоето задължение е да декларираш продажбите в годишната декларация на ФЛ по чл 50.Аз като ФЛ съм регистриран по ДДС, не е нужно да регистрираш фирма.