Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6768

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Защо сменят старата с нова? Ами за да се поднови, а както добре знаеш от книгите - кралят умря, да живее кралят. Ти да си чувал да управляват двама крале едновременно?
    Ами то хора и пчели не са сходни организми.Аз си мисля, че пчелите се движат от инстинкти и ми се струва, че не е нормално да ликвидират старата майка преди да е пронесла новата.Мисля, че е логично поведение, ама знам ли.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Ами то хора и пчели не са сходни организми.Аз си мисля, че пчелите се движат от инстинкти и ми се струва, че не е нормално да ликвидират старата майка преди да е пронесла новата.Мисля, че е логично поведение, ама знам ли.
    Ако е така, то често трябва да виждаме две майки в кошера, а такова чудо виждат само "професионалистите". А такива като нас, които имат доста кошери, боравят с пчели вече много години, ровят постоянно кошерите и уви - нямат тоз късмет да видят, а както казах - не са слепи. Чудна работа. Ама така е. Който се хваща на глупостите на Друмев, скоро и караконджули ще започне да вижда.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Ако е така, то често трябва да виждаме две майки в кошера, а такова чудо виждат само "професионалистите". А такива като нас, които имат доста кошери, боравят с пчели вече много години, ровят постоянно кошерите и уви - нямат тоз късмет да видят, а както казах - не са слепи. Чудна работа. Ама така е. Който се хваща на глупостите на Друмев, скоро и караконджули ще започне да вижда.

Аз също потвърждавам съжителството на 2 майки по това време.Прегледа е от неделя-01.09.2019 Не знаех,че са 2 , но ги видях на една рамка и се учудих.Имах на още 2 семейства подобна случка тази година.Едното семейство не съм го преглеждал скоро, но имаше 2 в продължение на поне 2 месеца.Другото имаше също 2 , но при прегледа в неделя имаше само младата.
    Така,че колеги това е истина.През пролетта да са презимували 2 майки обаче не съм виждал.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    А брат Друмев не можеш го стигна то неговите са повече от две то не , че и аз не съм виждал на рамка по майка ама в роене и за жалост не един път, ама това няма нищо общо със роя на г- н Иван Барабан.По мое мнение най вероятна причина е Вароатозата няма търтиево пило и гадовете излизат и са толкова много, че не могат да се напъхат в пилото и подкарват пчелите като бесни кучета е то тия пчели да не са луди да седят в тоя кошер логично е да налетят в друг барабар с майката.Между другото подобна е и тактиката на пчелите убийци а те са хибрид някакъв а наще пчели не са хибриди но не са и чиста раса.

Заслужил Автор
    Регистриран
    27.06.2018
    Пчеларски район
    Тунджа-Марица
    По това време на годината целта на бягането от кошера няма да е размножаване,трябва да се търси другаде причината и най често тя е свързана с пика на акара.Това е коментирано и преди,няма нужда да се отваря въпроса в тая посока.
    Друга много вероятна причина е нападение или слабо семейство.
    Самосмяна по това време да тръгнат да правят,ще е нещо инцидентно с майката.Лично при мен самосмените си ги правят по време и веднага след слънчгледа.Тогава обикновенно намирам 2-3 годишни (маркирани) изхвърлени пред кошера.Няма роене,няма вълнения,семейството си върши работата само и по техните правила,резултата само го констатираш.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Да се включа и аз.Преди две години мисля , че дори и писах за това,ме изненадаха две майки при пролетния преглед на едно от семействата.Есента видях младата майка , но не я белязах и при първия преглед пролетта реших да свърша тая работа.Изненадах се като видях белязана майка. Само това ,че бях резнал крилце на старата майка и я познах вече ме ядоса.На няколко семейства ми се е случвало самосмяна две майки и после остане старата.Благослових що ми дойде на ум и продължих. И изненада! Младата майка снася след две пити.Белязах я.При слагането на магазините вече беше само тя.До тоя момент да презимуват търтеи бях виждал, но майка за пръв път.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Да се включа и аз.Преди две години мисля , че дори и писах за това,ме изненадаха две майки при пролетния преглед на едно от семействата.Есента видях младата майка , но не я белязах и при първия преглед пролетта реших да свърша тая работа.Изненадах се като видях белязана майка. Само това ,че бях резнал крилце на старата майка и я познах вече ме ядоса.На няколко семейства ми се е случвало самосмяна две майки и после остане старата.Благослових що ми дойде на ум и продължих. И изненада! Младата майка снася след две пити.Белязах я.При слагането на магазините вече беше само тя.До тоя момент да презимуват търтеи бях виждал, но майка за пръв път.
    А някой дали може да обясни на какво се дължи това? Как майките допускат поносимост една към друга? Какъв е механизма? Не, че не знам де.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    От години при самосмяна наблюдавам две майки , но обикновено в късна есен остава само младата.Самосмените при мене ги правят след пашата. Не отварям плодник докато не сваля магазин.Така , че за самосмени узнавам на есен.
    Ако помниш преди години качих снимки на две майки от различни семейства на различна възраст, които работеха на една пита.Няколко месеца бяха необходими докато едната се наложи над другата.По-младата надделя.За мене интересното е ,че не се избиха още в самото начало.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    02.09.2016
    Как майките допускат поносимост една към друга? Какъв е механизма? Не, че не знам де.
    Е чи кажи го де!? Що съ стискъш?

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    А някой дали може да обясни на какво се дължи това? Как майките допускат поносимост една към друга? Какъв е механизма? Не, че не знам де.
    Аз лично при самосмяна (есента) съм наблюдавал поеече от 5-6 пъти двете майки да работят заедно, последно миналата седмица.Качвал съм клипчета отатък . Моето обяснение е че работят заедно докато не започнат да излизат пчелите на младата, тогава старата отива курбан. Другия вариант е да не са сигурни в качеството на новата и слаби феромони. Може да има и друга тяхна преценка ама....
    Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •