Затовате питах, защото е с механично -ръчно задвижване. И аз съм така с механични, при вадене се събираме към 8 човека роднини, приятели, 4 разпечатват другите са по центрофугите.
Преглед за печат
Затовате питах, защото е с механично -ръчно задвижване. И аз съм така с механични, при вадене се събираме към 8 човека роднини, приятели, 4 разпечатват другите са по центрофугите.
а какво не ти хареса на техтронските центрофуги?
Аз си купих ел. задвижване от пчеларски център Русе.На 12 волта за 300 лева.Центрофугата ми е радиална 30 рамки.Електрониката и мотора са Украинско производство.От 2 до 3 ампера повече не натоварва.Редуктора е малко по шумен.
Да,в най-скоро време може да получа отговор на въпроса има ли идеална центрофуга и има ли тя почва у нас?
Масовото производство се прави с автоматизирани поточни линии, специализирани ТОЧНО ЗА ТОВА ИЗДЕЛИЕ. Ако бройките са милиони, струва се да се купи такава свръхскъпа автоматизирана линия, и крайният резултат е много евтино крайно изделие (напр. пералня).
Когато пазара е по-малък (напр. центрофуга), то тогава за нейната изработка се ползват УНИВЕРСАЛНИ МАШИНИ и МНОГО РЪЧЕН ТРУД. Именно това прави изделията с малък тираж да бъдат много скъпи.
В цената на едно изделие ти виждаш само материалите, но не осъзнаваш колко много труд има в неговата разработка, в необходимите ДМА и въобще във всичко останало, което прави възможно появяването на това изделие. Тези разходи (извън материалите) могат да имат тежест над 90% в цената, ако произвежданите бройки са малко. При масовото производство тези разходи са под 10% в цената на изделието, и затова то изглежда евтино.
Замислял ли си се защо в България рамки се продават само от няколко фирми, а не от всеки втори пчелар? Ами защото ако рамките се правят на универсални дърводелски машини, в тях се влага много труд, и сметката им не излиза. На пазара вече има рамки по 50-60 стотинки, в които са калкулирани само няколко стотинки труд. Това е възможно единствено ако се използват СПЕЦИАЛИЗИРАНИ МАШИНИ, и явно в България такива машини имат само няколко фирми. Та това е причината рамките да са евтини - защото благодарение на скъпа машина се икономисва много труд, а той е определящ в цената.
Същото важи и за восъчните основи. Изработката на една основа струва само 13 стотинки защото се ползват СПЕЦИАЛИЗИРАНИ МАШИНИ. Ако такива нямаше, основи щяха да се правят с ръчни преси, щеше да ги продава всеки втори пчелар и щяха да са поне 2 пъти по-скъпи, защото цената на труда в тях нямаше да е 10%, а например 50-60%.
Като основен извод може да се каже следното:
Скъпите машини правят възможна появата на евтин краен продукт, но за да си струва да се купи такава машина, трябва да има голям пазар.
Напълно съм съгласен с доводите за високата цена на центрофугите.
Но аз имах в пред вид моторизираните центрофуги.
ЦЕНТРОФУГА TUCAN 20, с ел. мотор ELOBA
2 450,00 лв
ЦЕНТРОФУГА TUCAN 20, ръчна
1 460,00 лв.
До колкото ми е известно този мотор не е произвеждан само за центрофуги, и тази разлика от 1000лв за мен не е реална.
Предпочетох легата поради 2 причини.
1вата е поставянето на рамките само в ЛЕГА TUCAN 20 и то в по старите барабани като моя рамката я пускаш и тя си застава на мястото, ( няма нужда да се целиш и да я наместваш)
2рата причина е в обема и килограмите.
Пчелина ми е подвижен и често ми се налага да местя центрофугата, на Техтрон не мога да я изкарам сам от фургона, краката и са разкрачени, трудно излиза през вратата.
И като погледнеш как се върти барабана на легата и на техтрона????-все една съпоставяш мерцедес и фолцваген
Твърдиш,че Лега е марцедеса сред центрофугите?
Жалко,ако беше така щеше да ме улесниш в избора на центрофуга.Приятен ден колега .
В подкрепа на твоята теория мога да дам пример с цените на еднакви центрофуги на Giordan и Lega явно първата фирма има много по голямо производство и модернизирано оборудване и затова центрофугите са им 2пъти по евтини.
Въпроса е защо ги няма на нашия пазар.
В цената има и още един елемент - МАРКАТА! Световно известните марки по традиция държат по-високи цени. Това е въпрос на престиж.
Преди десетина дни си дадох труда да прочета всичко написано в този форум за центрофугите. Страшно много и различни мнения за големината, механиката и всичко друго за центрофугите и почти нищо за управлението на двигателите, режимите на работа, необходимата мощност и обороти, захранващо напрежение и други изисквания към управлението на процеса. Имаме вече пълна концепция за задвижването и управлението на центрофугите и по разработката вече се действа. Все пак ми е интересно да чуя и пчеларските виждания по въпроса и вероятно неща, за които не сме се сетили.
Ами веднага ще ти дам една идея. Ако искаш да регулираш оборотите по електронен път, копчето на потенциометъра не го разграфявай в обороти, а в ПЕРИФЕРНА СКОРОСТ в m/s. От нея и само от нея зависи силата, която изхвърля меда от килийките, и ако го разграфиш така, твоя регулатор на оборотите ще е УНИВЕРСАЛЕН за всички видове диаметри на различните видове центрофуги. Естествено за да смяташ вярно периферната скорост ще се наложи да въвеждаш в компютъра един параметър (диаметъра на центрофугата), но той ще се въвежда еднократно при производството и повече няма да се пипа. Ако има индикация на оборотите, на нея също показвай периферната скорост.
По този начин ще може да се направи единна измерителна единица и тогава вече ще имаме шанса в този форум да обсъждаме какви са най-добрите програми, по които може да се извършва центрофуженето. И цитирайки метри в секунда ние ще имаме универсална единица, работеща с всички диаметри центрофуги.
Някой ходил ли е в цеха на Стохи!? Е там работят като преди 30г. Напомнят ми на времето, когато ходих на практика, в ВМЗ и КТЗ, от теникума. Продукция та им е, добра за цената си. Лега ми харесва, но цената е доста висока и те все пак са фирма известна за света. Преди около 3г ходих да си купя центрофуга с ръчно задвижване от тях. Говорихме за ел.цетрофуги, бяха затрупани с поръчки, до края на лятото! И аз искам ел.центрофуга като на колегата Данков64, но пари........?
Моля ви дайте мнение за центрофугите от Добрич. Интересува ме 24 рамковите, радиални на 220 и 12 волта.
Колега,като чели май Лега ще да е?
Аз ползвах 1 сезон такава центрофуга на приятел. Както винаги се случва при мен изтрещя управлението.
Беше един месец след изтичане на гаранцията и го занесох на др майстор. ( Производителя е голям особняк и не исках да се срещам с него повече)
Та ка де този др. майстор ми каза за управлението, че такава тъпотия не очаквал някой да сътвори. Като центрофуга нямам много приятни спомени от нея, голяма и тежка. Изисква внимание при подреждането на рамките, от тогава не съм късал рамки в центрофуга.
В крайна сметка зависи с какво я сравняваш.
Не виждам причини да ви давам наготово информация. Аз си блъскам главата вече 3 год. и съм вложил доста средства и най вече време за различни проби.
За мен съм си стигнал до правилното решение.
Нямам намерение да започвам производство и най вече да давам на готово информация.
Нормално е някой да вложи средства и време и да започне производство и следователно в последствие да извлече печалби от тази дейност.
Нищо лично, въпрос на мислене.
В развъртян режим мощноста на двигателя се изразходва само за преодоляване на силите на триене в лагерите, и едва ли за тази цел са необходими повече от 10 W. В режим на развъртане мощноста трябва да е такава, щото за определен период от време (напр. 1 минута) да успее да добави необходимата КИНЕТИЧНА ЕНЕРГИЯ във въртящия се ротор (касетка с пити мед по периферията).
Виж формулите от тука: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1...B2%D0%B8%D0%BA
Енергията, запасена в ротора, е пропорционална на инерциония момент на последния и на квадрата на скоростта на въртене. За да определиш инерционния момент, трябва да използваш формулата за дебелостенен цилиндър с двата радиуса. След като знаеш енергията, можеш да изчислиш мощноста, като я разделиш на времето за развъртане.
Ако използваш мотор с по-голяма мощност от изчислената, ще има по-бързо развъртане, но това е вредно за питите (могат да се скъсат). Правилната концепция е оборотите да се набират постепенно и ти това можеш да го постигнеш или с малка мощност на двигателя, или с електронно честотно управление.
Големите полски радиални центрофуги са с двигател 750 W, а по-малките и средните - с 370 и 550 W.
По каталог обороти на двигателите - 2800, макс. обороти на кошниците - 380.
Направих си труда да разработя един калкулатор, с помощта на който може да се изчисли мощноста на необходимия мотор на всяка една центрофуга. Горещо се надявам да не съм сбъркал в някоя формула. Все пак гледах от Wikipedia и проверявах много внимателно. Освен това получения краен резултат изглежда много реалистичен.
Прикачен файл 5150
Ако искате да си изчислите мотора с други начални данни, ползвайте екселския файл по-долу. Важното е само да знаете, че началните данни са в жълтите полета. Другите не ги пипайте, защото в тях има формули.
Прикачен файл 5151
Все пак трябва да сте наясно, че ако нямате регулатор на оборотите, нищо не може да спре центрофугата да се развърти до огромни обороти. Колкото и да е маломощен мотора, той постепенно ще набира обороти дотогава, докато неговата мощност се изравни със силите на триене в лагерите и в редуктора (ако има такъв). Това обаче може да са много високи обороти, които да разкъсат питите с мед. Освен това с промяна на температурата ще се променят и силите на триене в лагерите и редуктора, а от там ще се променят и оборотите.
Така че приемете, че самоделки в случая СА НЕВЪЗМОЖНИ. Използването на честотен регулатор на оборотите направо си е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
В моя калкулатор съм предвидил центробежна сила, 5 пъти по-голяма от теглото на рамките. Не съм сигурен дали това е вярната стойност. Трябва да се пробва. Може би ще е необходимо дори и 10 пъти теглото на рамките. Всичко останало се смята с формули.
Във фабричните центрофуги вероятно използват по-мощни мотори, но това е защото те регулират оборотите, и не им пука каква е мощноста. Тези по-мощни мотори обаче развъртат центрофугата ПРЕКАЛЕНО БЪРЗО (за 4-5 секунди). Това според мене е грешка. Центрофугата според мене трябва да се развърта поне за 20-30 секунди, и това автоматично ще намали изискванията за мощност на мотора. Това пък ще ни даде още една екстра - с по-маломощен мотор вече ще можем да си позволим да го захранваме с фотоволтаична система (2-3 панела на покрива на буса), което пък ще ни даде шанс да ползваме центрофугата там на пчелина.
Работя с 36 рамкова центрофуга. Първо ползвах правотоков мотор 0,7 Nm и ремъчна предавка 3,5/1. Успяваше да се справя но доста загряваше и в крайна не се справяше достатъчно надеждно. Консумацията му беше при развъртане 5А при 24V. Сега ползвам отново правотоков но 1,5 Nm и предавка 4/1. Тока на развъртане пак е 5А при 24V. Въвъ развъртяно състояние консумацията е около 1А. Както вече споделих в темата за подвижно, вадя акацията на място като ползвам два тягови акумулатора по 120 Аh свързани последователно и няма никакъв проблем дори и да не ги зареждам постоянно. Включвам ги на панел 6А през ден два и няма никакъв проблем. Дори не успавам с 0,5 волта да им сваля изходното напрежение.
Оборотите на кошниците нищо не значат, защото при различните диаметри центрофуги тези обороти предизвикват различни центробежни сили.
За нуждите на изчисленията като първични данни трябва да се използва ЦЕНТРОБЕЖНАТА СИЛА. Точно тя кара меда да излиза от килийките. За да я запазим обаче на разумно ниво (5-10 пъти теглото на питата), е необходимо с увеличаване на диаметъра на центрофугата да намаляваме оборотите. Например ако при малка центрофуга са необходими 300-350 оборота, то при голяма (моята е 56 рамкова) оборотите трябва да са 100-150.
Благодаря на всички, споделили информация! Малко не разбирам позицията на dankov64 но това си е негово право. Както вече писах, искаме да разработим система за управление, която да покрива широк спектър от центрофуги и мотори. И за това питам за това пчеларите, които най-добре знаят какво им трябва. Знаят също така и какви са минималните и максималните граници на основните параметри - мощност на двигателя, обороти, въртящ момент и всички други параметри.
Съгласен съм с Матеев, че за процеса на извличане на меда е важна центробежната сила и универсален параметър за нея е периферната скорост. И за двете обаче липсват експериментални данни - например каква е необходимата жентробежна сила в зависимост от вискозитета на меда и каква е максималната периферна скорост след която ще настъпи разрушаване на питите или откъсване от обтелването. Има и нещо друго - до сега всички пчелари са работили и коментират параметъра "обороти на кошницата". Този параметър е и най-лесен за измерване и стабилизация. За това и ние се спряхме на него като основен за задаване и поддържане режимите на работа.
Въобще не разбирам как ще ми определите оборотите не кошницата? Има огромно разнообразие от двигатели които се ползват както и огромно разнообразие от предавки които се ползват. НЯМА КАК ДА НАПРАВИТЕ СКАЛА С НАДПИСАНИ ОБОРОТИ И ТЯ ДА Е ВЯРНА С ВСИЧКИ ЦЕНТРОФУГИ. Правилния подход е да се работи с процент от максималните обороти. Пример започва цикъла с 15% от макс. об. с тази скорост се върти 10 мин. след което се увеличава на 25% и се поддържа 5 мин. и т.н.
Може и така, но тогава всички производители трябва да се договорят, че при максимални обороти максималната центробежна сила например е 10 пъти теглото на рамките. При това положение процента от максимума ще е един и същи при всички видове центрофуги.
Оставам с впечатление, че не разбираш физиката на всичко това, но а си представи, че имаш различни центрофуги с различни диаметри, както е при мене. Как тогава ще си уточниш процентите на всяка една от тях? Та при едни и същи проценти едната центрофуга може и да не успява да извади меда, а другата - да къса рамките.
Това може да стане само експериментално за всяка центрофга отделно.
Това не е вярно. Който пчелар има машини на Lyson, той е свикнал да мисли в проценти от 0 до 100 (както каза Rosti_sz). Може би той е прав - не трябва да обременяваме пчеларите с технически подробности. Ако искаш, аз мога да ти помогна и да ти кажа какви обороти има Lyson при 100% задание, и ти можеш да се съобразиш с тях и да направиш твоята система съвместима с тяхната.
Но пак повтарям - ако искаш да направиш универсално устройство, съвместимо с всички диаметри, ще трябва да се откажеш от разграфяване в обороти, и да направиш както казва Ростислав разграфяване в проценти от максимума. А самият максимум може да се настройва с джъмпърчета. Това е моето предложение.
Така е, но настъпва хаос. И този хаос се създава от производителите, а така както гледам - TSC-1 смята да го задълбочи. Едно време аз направих такива експерименти, които ти препоръчваш, и написах във форума обосновано предложение за конкретни програми, които безопасно вадят максимум мед за минимум време. Цитираните от мене проценти обаче потънаха в небитието, защото важаха само за моя вид центрофуга с 56 рамки.
Та това е проблема. Хаоса, създаден от производителите, принуждава хиляди пчелари да правят продължителни експерименти, губейки десетки хиляди часове за тази цел. А можеше един единствен път един единствен пчелар да направи това (аз вече го направих) и да публикува резултатите във форума.
Така или иначе аз лично винаги правя две три експериментални завъртания. Условията са различни и подходящите обороти също. Август въртя на доста по ниски обороти и правя цикъла доста по дълъг защото восъка е мек, а сега правя баберка и въртя по на доста по високи обороти и за по кратко. За да се върти с еднаква програма всеки път трябва питите да се темперират еднакво.
Точно така! Разнообразието от центрофуги, кошници, тегла на пити, рамки, количество мед в тях е такова, че универсална настройка НЯМА!
За това управлението ще има два режима - обучение (ръчно управление на обороти и време на фазите) запомняне на най-добрия резултат и работа. За това се предвижда памет на до 10 различни режима, с по 4 фази всеки - развъртане, ниски обороти, високи обороти, спиране.
4фази са малко. Трябва да има поне 4различни оборота.
И в крайна сметка какво излиза, че някой трябва да върти потенциометъра от време на време. Без значение какви са предавките и ел. схемата.
И не разбирам как с едно и също управление ще може да се управляват и dc мотори и колектор ни и асинхронни?
Аве пуста трирамкова ръчна центрофуга.:laughing:
Управлението ще има две платки - процесорна и интерфейсна. Ще могат да се управляват DC и АС колекторни машини. Управлението на асинхронните е сложно и скъпо. Не си струва труда за тия малки мощности. Процесорната платка ще е една, а интерфейсните - според вида на машината.
Ако имате ~220V и искате да минете без много разходи и работа, обмислете следното:
Честотен преобразовател ELDI и 3Ф асинхронен двигател.Честотните инвертори са с монофазно 1 Х ~220V захранване и трифазен 3 X ~220V изход и са за двигатели до 1,5 kW.Въпрос на ваш избор.
На сайта :
http://electroinvent.com/?products=f...otor-control-2
-може да се информирате за това какъв точно ви е необходим.
http://mmotors.eu
http://www.elprommotors.com/index.php?lang=bg
От горните може да си изберете и подходящ двигател.
Успех в конструирането!
Здравейте, интересуваме дали ел. двигател 220V 0.18kW 1400rpm би задвижвал радиална 8 ЛР рамкова центрофуга. Задвижването ще се осъществява с ремъчна предавка 1:2.5, при което максималните обороти ще бъдат около 560. За регулиране на оборотите на мотора мисля да ползвам ФАЗОВ регулатор.Тежестта само на ротора на центрофугата е около 6.2кг, ротора е лагеруван на 2 ролкови лагера.Задвижването ще бъде долно. Радиуса на въртене е 280мм
Ще я задвижва, но трябва да помислиш за регулирането на оборотите, а за асинхрронен двигател ... колегите са писали.
Успех !
Към момента мисля да регулирам оборотите с това
http://www.sirius-pcb.com/bg/product...lator-40A.html
Моето мнение :
Вариант 1. Четков двигател от автоматична пералня .
Вариант 2. Постояннотоков 12V на 110W от перката на въздушното охлаждане на водният радиатор на лада.
Има и много други варианти !
Четков двигател се управлява лесно.
Мисля тези дни закупя центрофуга и съм се спрял на това http://beesmarket.com/index.php?rout...&product_id=18 та си мислех ако някой работи с подобна да сподели.Пък и сръбската фирма ми се вижда като добър компромис за цена/качество.
Аз съм малко предубеден не бих дал 640 лв. за ръчна центрофуга. Все пак зависи от броя кошери и т.н. Но във всеки случай няма да въртя аз, така че ако си я харесваш взимай, но ако смяташ да увеличаваш бройката в близките години, по-добре е да помислиш за напред и да инвестираш в поне 24 рамкова на ток.
Имам 4 семейства като смятам да ги докарам до към 20.Не мисля че с повече ще успея да се справям предвид естеството на работата ми.Тук въпроса е по-скоро за сръбската фирма.А това че ще въртя на ръка не ме притеснява.
Аз миналото лято си купих турска за 12 магазинни или три големи, много съм доволен, цената беше 500лв.
Мен ръката още ме боли от тройката, дето я въртях лятото.През новия сезон, ако е рекъл господ Лега.Ако не, нещо друго с матор!
Здравейте,
За мен, лично, по-важно е това: Докато центрофугата върти (ако е на ел.) мога да разпечатвам. Така времето се съкращава. В момента и аз работя с три рамкова на старо, но мерака ми е за електрическа радиална за 24 рамки и повече. Това ще бъде по нататък като увелича кошерите!
Поздрави, Г. Георгиев
На 4 семейства е добре почти не усещаш на ръка. То дето се вика докато изпушиш една цигара и си готов, но на 20-30-50 семейства "друга песен ще запееш"....
Ще премисля още веднъж ,но цената отива твърде нагоре.
Така е. Но единия вариант е да се окаже краткосрочна инвестиция за 3-5 години и след това да купуваш нова, а при правилна преценка може да се окаже покупка за "цял живот" която ти се изплаща значително бързо.
Поне от скромните ми наблюдения мнозина колеги основно поради липса на пари взимат малки ръчни, и след 3-4 години отново дават пари вече за 24 рамкови с ел. задвижване или преработват 3-4 рамковите и им слагат ел. мотор
Наблюденията са ти много верни и тук е сериозния проблем. А той е в избора на подходящия двигател и управлението му. Твърде голямо е разнообразието на съществуващите ръчни центрофуги и съответните им предавки и редуктори. Както и изискванията за захранването на двигателя.
От както започнахме разработката на универсализиран контролер за управление на пчеларска техника този въпрос стои на дневен ред. Какъв двигател да се избере, за да върши работа в повече от случаите? С какво захранване да бъде - с 230V~ или с 12V=. Каква мощност и номинални обороти да има? Да има ли вграден редуктор или да работи Direct drive? Тук въпросителни има и за възможността за доставка през по-дълъг период от време, за цената и възможността бързо да се сваля при нужда за почистване на центрофугата или връщане към ръчно задвижване. Давайте препоръки и идеи!
Ето ти една идея - обърни се за помощ към моделизма. По света се предлагат огромно количество компоненти за моделистите на смешно ниски цени, но тебе те интересуват основно моторите и Speed контролерите.
Има идеални трифазни мотори с мощност от 5 W до 5 kW. Управляват се честотно (фазово) с готови евтини Speed контролери с полеви транзистори. Работят на ниски напрежения (4-24V). Избора на варианти е огромен - просто трябва да се поразровиш и да намериш верния комплект. Редуктора може да е елементарен - едно зъбно колело на оста на бъркалката с 50-200 зъба, и до него допряно зъбно колело с 7-15 зъба, което е на оста на мотора. Специално малките зъбни колела за моторите се продават готови. Трябва да се изработи само голямото, но то е много елементарно.
Препоръчвам ти този сайт, който е световен лидер за моделистки компоненти и който има най-ниските цени в целия свят: http://www.hobbyking.com
Много я мислих моята центрофуга/4ДБ хордиална с ръчно задвижване/как да я преправя на радиална с елзадвижване.Че даже и коша с радиално разположение на питите направих.Отивам да я снимам и ще кача снимките тук.Има доста предимства пред другите подобни, и след като мина сезона и я пробвах, мога да споделя всичко с всеки който се интересува и иска да си направи.Не се качват снимките /учудвам се, защото преди съм качвал/. Ако някой наистина се интересува - да пише на лични да се чуем по телефона. Центрофугата побира 8 многокорпусни пити или 20 магазинни; по-тиха е - с елмотор от елскутер, Работи с трансформатор и на 12 и на 24в; работи и с акумулатор 12в;плавно регулиране на оборотите; евтина и т.н.
Относно центрофугата за която говорехме вчера http://beesmarket.com/index.php?rout...&product_id=18 .
Ето я същата с мотор http://beesmarket.com/index.php?rout...&product_id=19 .
Ето и само управлението http://beesmarket.com/index.php?rout...&product_id=29 .
Та смятам да купувам и при нужда да я снабдя с двигател.
Прикачен файл 5413Прикачен файл 5414Прикачен файл 5415
Елмотора на скутера е 24V/ 250W - Започва да затопля след 5-6 минути, но търпимо - кара и по 15 минути, докато се сменят рамките и така цял ден.Контролера за регулиране на оборотите и той загрява - щях да му поставян по-голям радиатор и вентилатор, ама и така си кара.Безшумна е- на Лега си е направо роначка. Контролерите ги виждате на снимките - работи с всичките.Имам си резервен мотор и контролер ако нещо се скапе, но и на комшията меда извъртяхме и пита за още.Играчката е правенето на коша от неръждавейка. Елмоторчето се справя добре/захванато е на 4 гумени тампона за планката/, след като и пити къса като му задам малко повече газ.За сиромаси е перфектна.
Даже и да го помъкна,определено ще е по изгодно отколкото да обикалям и да си губя времето.
Бай Марине,какви са тия кабели,жици пръснати из гаража.Ами тия изплетените дамаджани.......Да не вземат да те спъват.......
Другото предимство, че е на 24волта - не може да ме тресне тока/а съм много разсеян/. Е няма търговски вид/захранването трансформатор 220/12;24;36v / 500w /- няма да я продавам. Кабелите са по-дълги и на захранването на трафа и после другия от трафа до мотора - да може и по-далеч да да е. Това е склад100м2 пълен с натурии - събрах ги сега да ги снимам. А меда го вадя в друга стая- като операционна е там и подово отопление си има даже.Ама сега зимата ще си е работилница.Ами ела виж - само се каниш. Сега ще си правя количка на акумулатор или ще я влача със скутерчето и с един-два акумулатора
Извини ме, но центрофугата е 640 лв. нали така. по нататък ще дадеш и 670 лв. за задвижването. Общо това е 1310 лв. без да споменавам че задвижването е по-скъпо и от центрофугата... та една 24 рамкова с ел мотор при това достатъчно добра струва към 1 050 лева ....
Кои центрофуги имаш впредвид?
Ето тези от Добич? http://centrofugi.net.free.bg/ , защото : http://beehoneyportal.com/forum/view...p=51355#p51355
Но от Юни месец тази година е изтекло много време и ако е имало някакъв производствен дефект, може и да са го отстранили
Може да погледнеш и тези от Черврн Бряг,аз поръчах такава,още не дошла,но като дойде ще споделя първи впечатления.
Нека да го кажа така.В момента нямам нужда от голяма центрофуга ,ако след две три години се появи такава ще закупя мотор и управление и готово.Освен това въпросната работи и с плодникови рамки ,верно само 4 но има тази възможност.И не на последно място- след като закупя някаква стока трябва производителя да си е изградил някакво име,колкото и размито да звучи това в съвременния свят.И аз зная кои са най добрите но ми идват скъпички и затова се спирам на сърбите.
Дони, в тая тема дето си цитирал човека със скапаната центрофуга даваш съвет на Борислав да опита центрофугите от Червен бряг.Тъй като това мнение е прекалено старо те моля да актуализираш. Сиреч сега коя е най-добрата българска центрофуга?
а къде мога да намеря 8 или 12 дадам блат плодникови клетъчна електрческа центрофуга
Тези на червен бряг въртят радиално 12р плодникови ДБ... Аз имам такава
Аз ползвам 24 рамкова центрофуга от Митко и съм доволен
Аз също съм с 24 рамковата от Черврн бряг вече 2 години.Много съм доволен и като сложиш и цената от 950 лв. -тогава! Регулирането на оборотите става чрез ръчно натягане на ремъка с което много бързо се свиква.
Поздрави!
Ами не съм виждал центрофугите, които Борислав препоръчва, затова не мога да направя преценка.
Тези на Червен бряг съвсем не са съвършени, но на база цената и това което се получава за нея я правят една добра покупка (още повече пък за хоби пчелар).
Големите недостатъци са, че барабана не позволява да влизат широки магазинни рамки (каквито някои български пчелари ползват) - вижте барабана при Стохи и при Червен бряг и направете разлика; и че не всички части на центрофугата са неръждаеми (което е недостатък на всички български центрофуги, които съм виждал). Отделно, някои се оплакват, че не центрофугира достатъчно бързо, но това е въпрос на разбиране и колко бързо може да разпечатва човек. (виждал съм и една центрофуга, която малко повече тракаше от останалите. Дали от самия мотор или от някакво негово лагерче.... Но освен не естетическия звук, нямаше проблеми със функционалността)
Нещата, които я отличават от останалите са: лесно транспортиране и преминаване през всяка врата ( блокът, който крепи центрофугата е подвижен), липсва каквато и да е електроника!!!! и на практика почти няма какво да се развали, а това което може да се развали, струва стотинки (освен мотора) и се подменя лесно.
Въпрос на предпочитания. За мен най-добрият телефон, който някога съм имал е Sony j70 и го ползвах чак до 2011 г.?, когато вече батерията му едва издържаше и 3 дни. По-удобен телефон от тогава не съм имал. В същото време, днешното поколение хора масово са захласнати по последния Hi-tech телефон, който става за всичко друго, но не и да си изпълнява основната функция както трябва! ; проектирани са за градска среда, където няма проблеми с обхвата и текучество на щепселчета, в които да се пъхнат за зареждане, пък да не говорим, че е изчислен до 1 година max тоя същия апарат да бъде подменен с друг.
Какво да направя, малко съм старомоден и предпочитам простите неща. Но от гледна точка на последните промени в цените и ако съотношението се запази, и при положение, че центрофугите препоръчвани от Борислав надеждно си изпъляват функциите, неговите излизат с едни "гърди" на пред.
Най-важното условие на електрическите центрофуги е да не ти се налага да въртиш на ръка. Останалото е въпрос на калкулации в парично изражение от типа "ако платя цената за две ниско бюджетни центрофуги, вместо за една със по-висока производителност, кое ще ми излезе по-евтино?"
В края на юни си взех моята центрофуга от Червен бряг, след като бях чакал ред 5 месеца и не съжалявам!Платих 940 лв.!
Центрофугите на Зорница Добрич 24-ка не са никак лоши. Ползвам такава 2 години и съм супер доволен.А и цената им е добра.
Е, аз едва ли ще му се обадя, нямам забележки към 56-цата на Lyson - хората са го измислили 56бр рамки независимо дали са магазинни(1/2 ДБ) или ЛР или ДБ плодникови - 56 и това е!
Иначе контактите ги "поисках" просто да ги има, ако на някого му потрябват - пък и някой току виж се сетил още една стр. да отвори в "бележника си с контакти"...