Ето още нещо за дълголетието:
http://www.ekip7.bg/index.php?option...19707&Itemid=1
Не е за тази тема, ама да не отварям нова, а и тук загатнахте за дълголетието.
Преглед за печат
Ето още нещо за дълголетието:
http://www.ekip7.bg/index.php?option...19707&Itemid=1
Не е за тази тема, ама да не отварям нова, а и тук загатнахте за дълголетието.
Ето за това ракия се пие с айрян!
Тъй-тъй, ама то, бирата, е друга работа, е пак здравословна де - не позволява да се образуват камъните у бъбреците.
Бирата наистина е здравословна,но без ракията не може!
Било то зиме,било то лято по всяко време се пие ракия!Задължително с добра салатка и мезе.
Пийте вино-виното е здраве, а здравето е нужно за да се пие ракия.
Голям зор с тая Троянска сливова, брейййй! Как да си остана само с една? Как? :hippie:
За троянската сливова имам много хубави спомени.Вярно че като бат Тянко се мъчихме с нея,но беше август и домакинът беше извадил една сланинка за мезе която се топеше в устата ти.Не знам как я правят балканжиите но нашата в полето не може да стане така.
Защото, полето раждало кратуни, а балкана хайдути! ;)
Да ви споделя какво ще правя в началото на август.На едно място по полето знам едни круши и ходих да ги видя как са.Имат плод в изобилие и са почти узрели.Мисля да понабера и да направя малко крушова ракия.Пил съм веднъж отдавна и имам добри спомени за вкусовите и качества.
Аз действам така:Смилам крушите или ябълките с фуражомелката за да станат на каша.След това слагам захар и топла вода и бъркам всеки ден докато падне плода и остане само сока.Запечатвам и варя по най-бързия начин за да не изветря алкохола.Досега ми се е получавало винаги.Като смеля плода по бързо превира матреала.
А ние, как да сме сигурни, че наистина ти се получава?;)
Когато сваря и поотлежи малко ,ще ти се обадя да ми пратиш адрес да ти изпратя за проба.Със сигурност ще ти хареса,но айде докато не стане да не се хваля.
Ееееее, уж сме свои хора! Защо да се лъжем- ще ви кажа честно! Ама аз знам, че зора ви е друг. Но и за него ще намерим лек, не бойте се!
Не е чиста ракия-малинов ликьор......за гости....
Захарчицата не е ли в повече?
Тъкмо да замаскира градуса на ракията...
E,невиждаш ли рецептата......Малини от с.Бързия+захар от кауфланд +католишка превъзходна........Стои на светло(терасата) и се обръща всеки ден в продължение на 45 дни.След това цедиш и си поркаш........От всеки плод може да стане,даже и от боровинки......
Да си дойдем на думата за ракията.Не знам защо ,наричат народната медицина,,нетрадиционна".Те не знаят ли че по традиция ,ако не помогне ракията,нищо друго не помага.
Най-добрата новина е че приеха на първо четене измененията в закона за варене на ракия,което означава че ще се лекуваме на воля.
Айде, аз се уредих! Сега остава аверите да помогнат за матуратора. Дето ще бъде и съд за вино и хомогенизатор.
Прикачен файл 7171
Бат Тянко,ако го вземеш-наистина си се уредил!Жалко че си толкова далече от мене-щях да ти досаждам да коландрим казана.
Ами далече, Плевен ми е махала- ей го къде е :laughing: . Време нямаааа, за ходене!!!
Бат Венци, довечера ще черпя жената с Асеновградска! Багодаря! Бъди жив и здрав!!!! И дано казаните ти никога да не изстиват:yo:!
Хехе, Бате Бойко е много мъдър, аз лично все повече му ставам фен. Бая общини ще разкрият нови работни места
http://customs.bg/bg/page/537
Ама май напролет ще има пак блокирани магистрали...
Здравейте. На сто литра бидон слахам 50 кг.плод, 25л. Вода, 10 кг. Захар и 4 кг. Мед . Кажете добре ли е ,дайте рецепта,
Венци, къде ги продават тези захаромери?
Как са бидоните?Прикачен файл 7257
Мен пък ме интерисува живо, от какво е ракийката? И как да разберем майсторска изработка ли е? Или китайско менте? Чучура много готин! Кофата и той! Бидон ще дава авджията! Току виж спусне и някой мезелък?
SOS Колеги, SOS!
Имам едно старо петнайсетиналитрово буренце. В началото на темата, на пета-шеста страница някъде, съм питал как да си го ремонтирам. Та преди време го почнах - разглобих го, вътре беше добре, отвън го изтърках, обръчите ги боядисах, но дъната си бяха за смяна както и придполагах. Исках аз да си ги направя, та почнах да питам и да чета по-сериозно, колкото да разбера, че бъчварството е било труден занаят когато се е работило на ръка. Междувременно ми казаха, че на село на стария кацар /лека му пръст/, зет му наследил работилницата и продължава занаята. Та занесох му обекта и след някое време той ми го върна с нови дънца - екстра! Накиснах го, пролетта го напълних с домашна, затрупах го с черги в една стая и май съм го забравил. Как да е, сещам се днеска и викам я да издърпам едно шише да видя какво е станало. Брях, изтръпнах, какво ми е станало с ракийцата бе!? Налял съм и сега ми се е свил стомаха и не знам какво да мисля, да не се е развалила нещо и да се изтровим тука? Отивам сега да пия една студена лимонада а вий давайте акъл какво да правя и какви мерки да предприемам....
Прикачен файл 7328
Ааааа за такова питие, имунитет трябва! Ако не е свикнал, не го подкокоросвай. Направо да звъни спешния телефон. Ако ви трябва анестезиолог- насреща съм!
Все пак поне в едната посока ще ви трябва някой който да не е употребявал от тази отрова. Ще ви е необходим превоз. Обаждайте се. Ще ви превозвам като стари чували от бракувано ТКЗС по домовете. Няма и да ви вземам скъпо. В зависимост кой колко се е натровил. :bigsmile:
По нашия край, наченаха гроздобера. Комшията продава мускат и юниблан. По желание маха и чепките. Реколтата е добра. Цената нормална. Има и бартер. Тон мед срещу тон мускатова.
Страшен цвят си докарал бе човек ! Как ще го пиеш, това си е само за плакнене на окото !Цитат:
Първоначално публикувано от jordanov Налял съм и сега ми се е свил стомаха и не знам какво да мисля, да не се е развалила нещо и да се изтровим тука? Отивам сега да пия една студена лимонада а вий давайте акъл какво да правя и какви мерки да предприемам....
............. Грешка
[QUOTE=jordanov;106178]SOS Колеги, SOS!QUOTE]
Изминаха 30 часа и ни дума,ни вопъл,ни стон.......Господ да се смили над душата ти и най вече над семейството ти....А,какво да кажа за нас -неможем да се наречем приятели щом не се отзовахме на зовът за помощ и да ти помогнем да се оттървеш от таз кафява мъка...Амин!
Да вземем да го проверим, че ми е притеснено нещо????
Хаха, Другари, на линия съм ве. Трябваше да уважа едно мероприятие на Арбанаси, сега се прибирам, па там знаете как е - жакузита, макузита...
Все пак благодарение на вашата пълна морална подкрепа оня ден събрах сили за една лека дегустация. Е добре, че имаше и още един-двама разбирачи, та и те казаха, че всичко е перфе. Иначе аз съм свикнал домашната да е бяла или цвят суха слама, ама ей го на, ще трябва да си сърбам сега попарата дето съм я надробил...
Утре ще е "видов ден",а след 3 седмици ще съм зазимил.Да му мисли Данчо на високото...
Памида ти й на 19 градуса, тъй на око...
Ако си си дръпнал от оная "грозната",може и така да ти се струва.Миналата събота тъстът ми бра на 23.Моя нека да е на 21града..Хайде кажи и за мавруда,пък утре ще видим...
Ни съм, нещо ми дращи гърлото от два дена. Начи 23 миниум, може и 25... Букет - гаранция Франция:)
Наборе за букет(вино) не съм мислил,но ракията със сигурност ще е букет...Ванка,той Даката има люцерна за косене,пък програми и...и...май ще отказва истинския алкохол.
Ачка браво бре хубаво грозде.Мое то замина в плодниците:bigsmile:чу ли ме децата като съм казвал на комшията бай Лозан памида че ще има за зимата:bigsmile:и го прибрали.
Ачка и на колегите наздраве.Аз сега се мъча на една гроздова 55% от с.Дрен Радомирско.
Дака какво е това-55%.Тия проценти май са от някоя програма..или си имал в предвид-55* примерно...И какво ще усетиш в устата с тия 55*
Може и да е км/ч ?
Дака започвам със "съръ чибук-а"....
Дака, като завали почвай да береш охлюви- за гастрита, сурови! За мезе на ракията, и на виното- пане! Може и по Бургундски-наздраве! А за програмите и държавната помощ, много помага мента, глог и валериана!
Здравейте спецове на ракията. drinks; С ваша помощ напълних един бидон на 48*от сини сливи.Дайте рецепта за ракия от мед, че да пробвам.Чух, че вървяла по десетина кинта литъра.:bigsmile:
Памида ти е екстра, само тия светлите зрънца ако ги смачкаш смъкват градуса. До по-миналата година си гледах лозето - половината памид, два реда мерло и другото бяло, предимно десерт. Ставаше чудесен букет и провали не съм имал. Иначе имам един колега тука дето има и лозя та ми е давал смес мавруд и гъмза - също екстра. Сега за другата седмица ще ми гласи само мавруд, че другото нещо не било станало... И аз като не съм се занимавал с чист мавруд, не знам, дали ще се справя? Охх, пак взе да ми се свива стомаха...
Чанко, ракия от мед или ракия с мед ?
Борис,аз съм правил ракия като вместо захар съм слагал мед.Няколко пъти съм варил и съм много доволен от резултатът.Става много пивка ракия,така че ако имаш възможност пробвай-няма да сбъркаш.
Ракия с мед съм варил. Ако има мед колкото да се вдигне захарността на материала става перфектна (трябва и материала да е качествен ), но ако ще се прави преварка няма смисъл от меда. Ракия само от мед не знам дали ще стане дори и с дрожди. Все пак трябва да има нещо за да може да преври материала. Венци е спец по тази част, може би знае някоя тънкост.
Ракия от мед ще стане, но трябва за фермент да се добави пчелно млечице. Който е голям пчелар, нека се пробва, и да сподели?:laughing:
А не може ли да продам меда и да да си купя стафиди.Хем Удостоверенийце ще имам да изкарам 7лв за мезе хем и цуйка:bigsmile:малко мед ще оставя да намажа казаня:bigsmile:
Чанко, като се замислих мисля че съм те подвел. Правиш медовина и я сваряш на ракия. Друг е въпроса кое ще ти хареса повече.
Като гледах на Ачката гроздаците снощи как са налели може и 23% захарност да има.Колеги ви е какво ще кажете.
Някой правил ли е ракия само от мед? Рапицата няма продаване, всеки бяга от нея и се замислих дали няма да мога да я пласирам под формата на ракия. По нация край мед може да не се консумира, но пиячи дал господ.
Имам 12 тенекии с мед от рапица.
Наборе,памид-21,мавруд-23.Но трябва да отбележа,че времето през последните 2-3 дни е предимно облачно със леко "преросяване"Както и да е,докарах го до 25%-26 %....
Това съм го изтървал:bigsmile: