Ракия от мед ще стане, но трябва за фермент да се добави пчелно млечице. Който е голям пчелар, нека се пробва, и да сподели?![]()
Ракия от мед ще стане, но трябва за фермент да се добави пчелно млечице. Който е голям пчелар, нека се пробва, и да сподели?![]()
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Друмев, точно в плодниковите е истината, ама аз такъв не добивам ! При мене отиде при отводките ! А киселичко си трябва ще знаеш ! Може нещо на ишлеме,но като се замисля,то поне десетина от четящите ще се принадят и ще ни остане : Тц-тц...... язък за меда
Ачка то само люцерна не сме пробвали, ама току виж протече нещо задоволително, а и Даката ще просперира.![]()
Колеги искам да питам някой правил ли е вино от сорт гъмза че предстои да купя ?
Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу
Значи имай предвид, гъмзата си е специфичен сорт. Дава висок добив по принцип и много зависи от района /тероар на винарски език/ и начина на гледане, оттам пуска и различни качествени показатели. Като че ли е малко раничко още за нея? Моя колега дето писах напред в темата че ми дава мавруд с гъмза, сега бере мавруда на 23-5, гъмзата не е станала още. По принцип дава хубаво пивко вино, хубав цвят, ароматно, някой път чак леко плодово... Аз за това в домашни условия не съм привърженик на вино от един сорт, най-добре си е букета от поне два, още по-добре три сорта. Във винпромски условия е друго, там си имат технологии за корекция по някои показатели. Като казах винпром, допреди 20ина години от нашия изнасяха за Германия кадарка - това е вино от гъмза с малко остатъчна захар. Товареха танкер-шлепове и жп цистерни, германците бяха луди за такова вино.
За теб най-важно е като го смачкаш, да имаш захарен градус около 23, да може да тръгне и да протече хубава ферментация. Другото си е стандартно за домашното винопроизводство.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Наборе,памид-21,мавруд-23.Но трябва да отбележа,че времето през последните 2-3 дни е предимно облачно със леко "преросяване"Както и да е,докарах го до 25%-26 %....
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))