Щом азиатските пчели са се справили с акара, защо да не опитаме да създадем такава линия и с нашите български пчели - естествен подбор оцелял след инвазията на акара? Който оцелее 5 години и става донор...
Преглед за печат
Щом азиатските пчели са се справили с акара, защо да не опитаме да създадем такава линия и с нашите български пчели - естествен подбор оцелял след инвазията на акара? Който оцелее 5 години и става донор...
Снимката е от вчера. Ако не го бях изчистил, това семейство нямаше да изкара зимата.
Имам тема тук във форума , всичко е актуално в нея и цената.
И така, моят експеримент без третиране цял сезон приключи. Резултата е 50% смъртност в горския пчелин и над 90% в полския. Този втория така и не вървеше, слаби семейства от самото начало, мед колкото да не умрат зимата, бях решил да го закривам, но той се самозакри. Горския пчелин се оказа по-як. Кошерите зазимих с много мед и така си го и прибрах сега от мъртвите семейства. Смъртта не е от глад. Гледали са пило, като извадих питите, намерих запечатано пило по тях. Не намерих обаче отворено пило, само запечатано, празни килийки, мед, прашец и мъртви пчели. До някое време декември ги чувах на прослушване, после чак февруари проверих - половината мъртви. Това лято ще възстановявам бройката и ще пробвам със строителна рамка как е. Първата и втората година го практикувах и нямах изобщо акар в търтеевото пило, после решх да си спестя този труд. Явно обаче без третиране не стават нещата.
По начало с пчелите започнах за начесване на крастата, от тях поминък никога не съм чакал. После се оказа, че са чудесна почивка от натовареното всекидневие. По-после ми станаха интересни от гледна точка на оптимизация на труда около тях / по природа съм мързелив за рутинна работа/. И макар, че стигнах донякъде, като гледам, ще се върнем 90-та, 91-ва година, ама с по-нисък старт. Пчелите, види ми се, ще останат на заден план, оцеляването ще е приоритет.
Аз с такъв подход първата ми зима като пчелар едва не приключих с пчеларството. Не го препоръчвам при започване с току-що закупени отводки/кошери или внасяне на отводки/кошери в пчелина. Щом внасяш отвън, задължително третираш първата им есен на твой терен, каквото и да ти казва пчеларя, от който си ги закупил.
Обаче оправиш ли си веднъж пчелина и работиш само със собствени пчели, можеш да си го позволиш, но задължително със СР. Малко повече работа е със СР, но има добър ефект, според моя опит.
Добре де, какво чак толкова много е. На мен СР винаги ми стои на-крайна вдясно, вдигам капака, вадя СР, режа и рамката обратно, следващия кошер. Това го правя 2 пъти през пролетта.
На мен това не ми се струва кой знае колко трудоемко, дори и при 100 кошера. Въобще, според мен всичко е въпрос на организация. Единственото време, когато ми е по-трудно и наистина е много работа е по време на вадене на меда.
Работата със стройтелна рамка е трудоемка и слабоефикасна като превенция за опаразитяване.Отделно така се губи и търтей,а те са найстина нужни.
Искате ли здрави семейства,по малко грижи/работа трябва да третирате.
Своевременно поставената ср. е основна превенция в борбата срещу акара.1 уловен акар сега,е равен на 100 през есента.Ми ако уловиш 100 акара сега......
Може,ако няма какво да се прави и това е работа,Но.
За пчелар решил да работи в посока на развитие/ и разширяване,това не е пътя.
В момента една част от колегите със финансови възможности решават проблема дългосрочно със кумафос/амитраз,другата част със флуметрин/флувалинат.Всички без бюджет сме на оксалова/мравчена,не че не искаме да си купим чекмейт/суперстрипс ....
Мастер и друг път съм писал Даниилом Терентьевичем Найчуковым -легенда в Сибир /втори като него ако се роди нема се отчува/е работил не с една а с две строителни рамки, не се оплаквал от Вароа.На теб ти казват майстор.
Та сега имаме две личности майстори ти работиш с късни отводки а Найчиков с роене,на есен той зверски бракува ти не по ред причини, мисълта ми е че и начина на работа оказва влияние на Вароа това прекъсване на яйцеснасяне, това адски много нови основи и прочие и прочие.Другото е, пчеларството е силно ама адски силно локално зависимо те Барков навярно магазини слага аз рина сняг, ти основи си сложил, другото е при мен има около 1000коша е вярно тая зима няколкостотин измряха ама друг може да няма около него други пчели.Може да продължавам и с други мини факторчета като климата през годината и т.н., ама няма смисъл идеята ми е не, че не третираш обяснявал си го ама кой да слуша чете някой ,че бай Ангел не третира и решава и той защо да третира това препаратите са вредни а природосъобразните методи трудоемки и не третира. Веднъж стане фокуса, втори път стане ама на третия вземат, че измрат а и помогнат на тия около тях да се не мъчат в тоя грешен свят.И така има смъртност и другите го жалят загубил пчелите, загубил парите, загубил труда си а никой не жали пчелите а аз си мисля , че ако гледаш животни трябва да гледаш толкова колкото да можеш да огледаш като хората като това включва храна, здравеопазване и т.н. като разбира се и има съпричасност към тяхната участ защото все пак ти си ги създал.Одавна в литературата е описано, че изоставени пчелини карат две, три ,пет години и финито приключват, навярно има иазключения ама едва ли % е голям.
Ей момци я обяснете, че треирате с оксалова кой с аржентинска рецепта кой с рецептата на Дони и не сте си зарязали пчелите с просто не ползвате амитраз и прочие.
Барков, извинявай нещо обърках. Не е към теб.
Ако гледаш 5 кокошки, може и имена да им сложиш, и индивидуална грижа да им осигуриш, преди да им отрежеш главата. Ако гледаш 50 000 кокошки, натъпкани в кафези, да те видя каква съпричастност ще имаш. Но ако ги няма тези с 50 00 и повече кокошки, прасета, телета и прочее животинки - кой ще зарежда магазините с мръвки, яйца, мляко и прочее?
Моите семейства са около 90. Третирането с ОК ми отнема не повече от една мин.. на кошер. От 2014 г. третирам само с ОК август. Повече от 5 процента смъртност не съм имал, с изключение на 2016 г. , когато сдадоха багажа доста късни отводки, поради зазимяване на слънчогледов мед.
Желая успех на всички в тази трудна ситуация.
Ааа, аз съм един пишман доктор а относно хумаността
ми комунист де вярва в Господ, тоест по- точно страха от принца на мрака ме кара да обмислям постъпките си.Все пак видимата вселена с неините милярди милярди галактики е в пъти по- малка от тъмната материя- научен факте е все пак.
Чета, чета и се кефя на заключенията на някои. Нещата са несъпоставими. Едно е да работиш с пет, друго със сто и пет, да не говорим с хиляда и пет семейства. Та едно е да четеш и прилагаш машинално прочетеното, друго е да експериментираш, съвсем друго е да прилагаш опит, граден с времето. Има успешни пчелари с пет семейства, има такива със сто и пет, а вероятно и с хиляда и пет, нооо.... Тук идва въпроса тия с хиляда и пет, дали са пчелари или имат аргати, които имат опита и го предоставят на собственика. Та в крайна сметка не веднъж съм казвал, че сблъскването с трудностите, провокират пчеларя да търси варианти за решаването им. Това е начина и така може и се постига успех. Нали знаете лафа за кучето и касапина?
Аз за една минута няма да смогна да отворя и затворя кошер, камо ли да забъркам разтвор, да го отмервам на спринцовки и да внимавам с междурамията. Може би "по-малко от минута" е само удъпжаването на времето, когато третирането с ОК се съчетава с друга операция/преглед?
На някой им е в кръвта тоест един има склоност към природни науки други към технически а ако го нямаш си трябва трениировки
Маленький казак крутит шашки
https://www.youtube.com/watch?v=3RWOe_6VlnY
Бързо, бавно- какво значение има? Важното е да изпитваме наслада при екзекуцията на акара!
Всеки трябва да извърви своя път сам.
Agro,радвам се че сподели личния си опит тук.Сега всеки би могъл да си направи равносметка какво би изгубил или спечелил.
Нещо не ми стана ясно. Направил си експеримент, който ти струва 50-90% загуби!!! Експеримент, от който пищят всяка година, публикувани са многократно резултати и нарочни, научни също! Ликвидирал си десетки пчелни семейства, защо? Какъв е смисъла? Какво ново знание ти донесе?
Аз октомври и ноември третирах 3 пъти с ОК чрез накапване със спринцовка, въпреки препоръката на проф.Гургулова, че едно поколение пчели се третирало само един път с ОК, но реших да рискувам, за да съм сигурен, че съм изчистил акара....и съм доволен от резултата - 2 жертви от 28, като едното семейство е умряло от глад със сигурност....така че и тази есен пак ще ги третирам 3 пъти, сега напролет се чудя дали да ги тормозя, може един път в средата април да ги накапя.
Ха-ха-ха "равносметка".Въз основа на какво?Прав ви път!
Има два начина да се разбере нещо.Едното(по лесното) е да се разбере през ушите и очите,а по трудното и времеемко е през гърба.
п.п.Моля,тоз пост,да не се възприема,като заяждане...Истината е многолика!
Ако това те успокоява и аз минах 2 пъти с ОК и изобщо не съжалявам,въпреки препоръката за веднъж на поколение.Купих си от черните турски ленти август за намаляне инвазията на акара , защото знам че не вършат както искам работа, както и плаки с МК.Третирах около 15 август и резултата след 10 дни изобщо не ме удовлетвори, тъй като виждах акар по пчелите и знаех , че имам сериозна опаразитеност.Под плаките с МК обаче резултата беше друг, беше се изринало с акар и реших да ги мина с ОК в началото на септември.Резултата беше потресаващ, все едно не съм минавал с ленти. Доста падал акар, имам снимки на контролните ленти след всяко третиране. Минах ги и ноември, като и тогава падна доста акар.Нямам загуби и семействата са добре в момента, което ми доказва че съм действал правилно. Сега не мисля да третирам, но смятам след акацията да ги накапя, като мисля пак да си действам и със СР.
Успех!
Радвам се че си открил сам за себе си истината за лентичките. Аз съм върл противник на цялата палитра от т.нар. "лентички", без изключения. И колкото по не се ползват, толкова по-добре за нас и пчелите ни. А и за хората които консумират меда ни, което поне според мен не е маловажно.
Аз също мисля като теб за всякакъв вид ленти и когато чуя за някой приятел/колега за голяма смъртност винаги получавам отговор за третиране с някакви ленти.Лентите до момента използвах за намаляване на инвазията на акара,поради продължителното им действие(35 дни), но никога не съм разчитал на тях за борбата с акара. Основното ми третиране е ОК с накапване като няма пило-ноември.Само,че виждайки акар по пчелите прецених, че ще имам много увредени до ноември и ги минах още началото на септември, не съжалявам за действието си.
Тук грешиш. Не всички ленти вредят. В този смисъл постоянното дрънкане, че ОК вреди на пилото взе да ми дотяга. Знае ли някой на базата на какво се твърди това? Не никой не знае, защото не се казва. Трябвало да се сменят постоянно препаратите? Някой хора не могат да скрият пристрастията си към определен продукт. През 2018 постоянно третирах чрез накапване с оксалова и мравчена киселина. Е, като толкоз много вреди на пилото, що всички семейства септември бяха с между 5-8 рамки запечатано пило?
http://scientificbeekeeping.com/varroa-management/
Тук Ранди твърди, че ОК оказва минимално или никакво негативно влияние върху над 200 пчелни колонии. Разположени на 14 различни места. Искам да питам професорката на какво се основават твърденията и? На колко семейства са установили, и в какво точно се изразява вредата на ОК? Надали има отговор....
Има -а... Има.И е елементарен.Тая органична киселина има свойството да причинява хим. изгаряния.Попадайки в нея акарът просто умира от "изгаряне".Пчелата като доста по-голямо същество издържа без да мре при тая концентрация.Но това не значи, че няма поражения върху нея.Е именно през тези поразени от киселината ранички по тялото на пчелата навлизат болестотворни организми.Това е и основната причина да се препоръчва само еднократно третиране на едно поколение пчели.Другия неблагоприятен ефект идва от оксалатите .Съединения силно разрушаващи хитиновата обвивка.Това е на кратко.
То питането ми беше риторично. Но ти благодаря Зуни! Айде сега помогни и за мравчената киселина, флувалината, флуметрина, кумафоса, амитраз и т.н Киселината изгаря и заминава, но това не оставя трайни последици върху колонията. Те са временни. В дългосрочен план ефекта е положителен.
Понастоящем в кошерите ми има ленти с оксалова киселина и глицерин от 6 месеца. Въпреки пораженията които нанася киселината семействата презимуват успешно и на прегледа редяха плътно пило. И то при положение, че майките спряха да снасят август. Всичките млади.
Това малко е в разрез с направени нарочни опити. При изследването майките се вадят и се третират с ок. Смъртността не е надвишавала обичайната за нормална работа на пчелин. Не си спомням обаче, беше ли отразено яйцеснасянето им в резултатите. Така и не попаднах на сериозно изследване на хитина на пчелите. И като се говори за личен опит. Смятам, че един, три, пет кошера не са представителна извадка, но да споделя. Една година по независещи от мен причини се наложи да третирам след началото на септември. Зимните пчели, три пъти през седмица. Не ми беше спокойно тогава, но не видях завишен подмор и имах нулева зимна смъртност. Това е по повод ”веднъж на поколение”. Мисля, че ако беше толкова страшно за хитина, на пролет пчелите ми трябваше да са по гащи. Майката, да. Винаги, когато може(пулвелизиране) я пазя. Някъде съм споменавал. По моя грешка, ред кошери получи две третирания за един ден. Пак нямаше видим проблем.
И в мои кошери, както писах по рано, останаха ленти напоени с оксалова киселина и глицерин. За момента всички са живи и гледам, че работят наравно с другите, но още не съм ги отварял да видя какво е положението вътре.
Не говоря за лентички, картончета и т.н. напоени с някаква киселина. Имах предвид многообразието от "лентички"(мисля вносни), напоени с препарати, акарициди и с още един Бог знае какви други неща и в какви концетрации. Някой беше изредил наименованията им по-горе, а бе съкратено: ффак :laughing:
Горе-долу точно така се получи, като в цитираните мнения. Имах си причина да направя този опит, както ще направя и други опити след време. Дано да оцелее замисъла ми през предстоящата тотална криза. Дни наред ще вадя мед, доста пити се събраха, като прибрах реколтата от мъртвите корпуси. Смятам да темперирам питите поне за едно денонощие преди разпечатване, каква температура в помещението ще ми препоръчате?
Нищо недей да вадиш ами почвай,да им връщаш по 2 рамки на живите. Май месец ако имаш още мерак ще си докараш до роево и си ги разделиш на по 2-3.
Според мен няма да постигнеш замисленото. С темпериране за едно денонощие, няма да можеш. Инженер човек си, вземи се замисли върху декристализатор, който да побира известно количество рамки, които ще е необходимо да престоят там повече от денонощие. С темперирането, за което говориш, ще постигнеш затопляне на восъка, но меда...
Къде 40градуса няколко денонощия.В Канада кристализирал мед не ядът наричат ги топли стаи за по малки количества става стар фризер.
Написах най-малко едно денонощие, пък ето, казвате - повече ще са, добре. При 50 корпуса с пити /вече сортирани/, в които има от 100% пълни до 30% пълни, работа ще ми свърши само темперирано помещение. На ден се справям със сто - двеста пити, че съм сам. Смятам да ги темперирам до установяване чрез проби за достатъчна втечненост на меда в килийките, после да сваля температурата докъм 28 - 30 градуса, докато ги извъртя всичките. Не искам меда да стои дълго на висока температура. В тенекиите на водна баня му стигат 12 - 18 часа при 40 градуса.
Agro, опитвал съм да топя кристализирал буркан с разпечатки и не става. Восъка обира топлината и докато разтопи кристалите вътре в килийките почти ще го втечниш. Според мен питите ще се разкъсат ако прекалиш с нагряването или не изчакаш да се охладят, а ако не го нагрееш достатъчно ще изтече част от мед, друга ще остане в килийките и това от крана на центрофугата ще става само за ракия.
Аз мисля, че не е виновен толкова акара колкото някаква друга зараза. Нямам такива количества акар, да не казвам, че изобщо нямам/по - точно нямат/, но имаше як мор известно време. Лекувах, лекувах с какво ли не и тази година зазимих едни мижатурки, а сега същите тези са доста добре. Сега точно когато трябва да се поддържат ми изкокнаха проблеми и нямам времето, но утре, ако не ми мине котка път ще оправя нещата. Та има зараза която все още никой не казва каква е. Гадаем.;)
Пролетно/зимно масово измиране без видими признаци,най вероятно е церана.
Отчасти съм запознат с проблема при теб, говорили сме. При моя човек нещата малко се различават. В неделя бях при него - отвори ми да видя - няма никакви нишани, а и пчели няма, ни по дъното, ни по питите, а меда така си стои. Приключва със занаята. Тотал щета стотици семейства.
Не е пчелар от вчера!
Калине, както го обясняваш ми звучи , че проблема е от пръсканията.Натрупват се в меда в питите вредните съставки и това си взема своето през зимата. Ако няма други белези за болест, друго обяснение не виждам.Къде му е пчелина, т.е. на полето при зърнарите ли се намира?