Въз основа на така изнесената ОБОБЩЕНА ИНФОРМАЦИЯ, изводите са, че всичко е ПЪЛНА МЪГЛА.
Преглед за печат
Защо обаче е така. При мен основен причина за появата на такива кошери е роенето и майките. Е колко е просто тогава да се намали бройката на тея "мърши" просто като се започне да се работи с истински майки? По силите ли е на всички да се позаинтерисуваме, разровим и положим малко труда за да се сдобием с истински майки? Еми отговора е ДА. Всеки ден си чешем езиците за едни и същи неща и над 90% от съфорумниците си карат както си знаят и се реве за субсидии и всякакви други пари на готово.
Списъка е малко по пълен но нито една от бройките не ми е актуална нито на колегите на които знам бройките и знам че са ги декларирали.
Също и Матеев както и всички останали, които работят със финландските кошери. А да не забравяме и една голяма група пчелари в България (и аз в това число), които работят със огромни хранилки от порядъка на 5-10 л. Същото се отнася и за всички работещи по технологията на Якофов.
От всичко излиза че 750 мл хранилки май не са много разпространени, а още по-малко пък сред професионалните пчелари извън България:laughing:.
Добре беше да се погледне какво има в тази голяма хранилка - специално за конкретната снимка - ПИТКА!!!!
А защо финландските кошери са в комплект с такава огромна хранилка? - Ето това е въпрос, чийто отговор досега ако не сте го научили, значи отдавна вече знаете прекалено много за да е имало място къде новата информация да бъде съхранена.
Все пак аз знам че няма да потърсите отговора във сайта защо се ползват толкова големи хранилки (въпреки че той е ясно написан на няколко места), затова за да ви улесня ще кажа, че хранилката съответства на начина на зазимяване във страните със студени и продължителни зими.
Ами аз никога не съм могъл да разчитам на много паши (и като изключим първата ми година като пчелар, през която имаше цели четири!!!) и ако през годината се случат две нормални паши - ТОВА Е СТРАХОТНО, за три пък да не говорим! Често се случваше да има само една ( по-често само на пролет - и което семейство успяло да се развие - събира, останалите духат супата, или пък само втората половина на сезона - както взе да се случва в последно време с промяната на климата) или две половини главни паши ( тръгват обещаващо, но след това секват изведнъж).
Във тази връзка имам една интересна история (мисля че съм я разправял преди години), която ще запазя за друг път така като гледам накъде тръгна дискусията. Аз имам достатъчно време да почакам още и не бързам за никъде. - И както казваше един мой учител по физкултура - "Последните бягат най-бързо" (понеже се опитват да настигнат първите). Щом предпочитате да сте от тези, които да се опитват да настигнат групата - ами, моля, заповядайте. :cool:
Абе аз една пчеличка не виждан покрай тези кули,а пък ако се съди от 2 плодника и 10 магазина би трябвало да има доста пчели.Поне покрай моите с един плодник и 2 магазина си има пчелички поне пред кошерите.Пак да попитам колко пчели са нужни за да могат да обслужват 10 магазина и 2 плодника!