Първо ДОБРЕ ДОШЪЛ.
Няма злобарски коментари - ние тук така си говорим. Тези неща които написа са стандартни. Дай нещо по - нестандартно, че да те почнем.:bigsmile:
Преглед за печат
Преди три години си купих майки за да заселя осиротели семейства, / имаме 50 кошера/, средата на април ги приеха успешно. Всичко много добре, на 06.05. обикновино слагам магазините, като ги преглеждам преди това /ДБ 12 р. да има поне 8-9 пити с пило/. Преглеждам първия с "новата майка", маточници 2-3, което ще рече самосмяна, другите бяха на подобно дередже / от новите майки/, УЖАС тогава реших, че ще си ги произвеждам сам. Речено сторено, /не ме трябва много за да започна да действам/. Създадох условия, в два от най добрите си кошера "расови според мен", да изпаднат в роево състояние. На пълен кошер с пчели /висящ отпред на столетна брада/, ме дариха с 7-8 маточника на 4-5 пити. От 4 кошера, взех по две пити с пчелите, придадох питите с маточник ето 4 нови майки. Изчаках ги да се оплодят и се започна с придаването, подмана на "некачествени" майки.
Две ги приеха без проблем. Другите две заминаха само в един кошер, поставям я под капак, запушвам с ВОСЪК отвора, прибирам се на следващата седмица восъка прояден а от майката нито следа. Слагам втората, същото положение. С триста зора прясно пило всяка седмица и така повече от месец, докато си заложи САМ.
С две думи убедих се за пореден път, че стандарт при пчелите НЯМА. Има хиляда начина за придаване на майки по всяко време, преди, по време, след главна и всякакъв вид подържаща паша. Мойто предложение е споделете Вашите методи и всеки да решава кой начин ще избере, така ще се почерпим с достатъчно практически опит, а който успее може да почерпи и с нещо друго.
Има си общи принципи и методи за придоване на майка и те не трабва да се отричат. Тези методи имат определен процент успеваемост и неуспеваемост.Пускал съм пробно майка през прелката и са я приемали и съм разформировал семейства заради многократни неуспешни опити да им придам дори и плодна майка при обилна паша, но това са изключения и не бива да се абсолютизират.
Всяко нещо си има логика и причина. Все пак поведението на пчелите се води от инстинкти, не от разум.
По-добре човек да се опита да потърси причината довела до дадено събитие, отколкото да го отдава на суеверие и на божествена намеса.
Ако успее да разгадае интегралната схема на механизма задвижващ дадено поведение, в бъдеще ще знае какво точно да прави при всяка различна ситуация.
Та да се върнем на въпроса:
Зависи какви цели се търсят:
- Смяната на майка през Март/Април с презимувала и доказала се майка, прави така че и най-слабото семейство да може да се възползва напълно от още първата пролетна паша. В алтернативния случай такова семейство трябва да се дундурка целия сезон, което трупа само разходи без съществени приходи от него( и смъква средния добив).
- Смяната на майка в края на сезона - Август, Септември, че дори и Октомври (взависимост от климата) се търси при интензивно отглеждане на пчелните семейства. КОГАТО ЕДНО СЕМЕЙСТВО Е БИЛО ПРЕЕКСПЛОАТИРАНО ЦЯЛ СЕЗОН И ВЕЧЕ Е ГРОХНАЛО, ЕДНА МЛАДА МАЙКА СЪС ДОБЪР ПРОИЗХОД ГО ВДИГА НА КРАКА, така както никакви стимуланти не биха могли.
Тази година много зле се оплождат майките в основните семейства. От 10 само 2 се оплодиха, на останалите 8 сложих контролно пило и заложиха маточници и от 8те нито една не се оплоди, та се наложи да им придавам оплодена майка, поне ги приеха всичките. А при отводките работата е точно обратна от почти 40 отводки само 2 не се оплодиха. Не мога да разбера каква е пречената, но на повечето майките въобще не излизаха да се оплождат (чакам ги по цял месец)а като сложа контролно пило залагат маточници и я убиват, ако аз не го направя преди тях.
Насекоми!!!