Това как го постигна с купуване на отводки или делене на наличните? Ако е с делене много професионални отводкаджии не могат да го постигнат.
Преглед за печат
Догодина ако искаш направи 2 експеримента с 2 бр. нормални пчелни с-ва ей така за опит.
1.След слънчогледа ако е началото на август остави (8кг. мед за 08. и 09.+5кг. Запас +12кг. за зимата=около 25кг. или около 7-8 ДБ)
2.Ако няма достатъчно набавяш веднага след пашата началото на август Захар:Вода 1:1 по 3л. на 4-5дни. (колкото е необходимо)
3.Ако имаш възможност сложи магазина с хубави пити под плодника и ако има нектар и мед в средата.
Правиш го началото на август и спираш да ровичкаш само наблюдаваш ако има паша да не се задръстят трябва на майката празни килийки ако е необходимо вадиш пита и слагаш празна изградена.
2. Кошер вадиш всичкият мед и в плодника пак началото на август и подхранване на 3-4 дни по 3-4 литра сироп 4-5 пъти като следиш какво става.
Може да слагаш стартовит витамини билки трябва и да събират прашец трябва си перга +борба с Вароа.
Ако искаш опитай ама август .Ако има дъжд е друга работа.
Алооо, руската школа. Вие този мед за нищо го нямате. 25 кила на кошер ама тук не сме Сибир. Ако семейството консумира повече от 600-700 гр. мед на месец до средата на януари значи не са добре нещата.
Гоше да те питам какво казват братушките по въпроса: Защо пчелите започват пилото към средата на януари?
Пак не съм прочел правилно.Четох някъде че пилото почва декември.:bigsmile:Нещо ми се върти в главата 21.
При мен положението е твърде шарено и противоположно при различните семейства. Нямах поглед върху развитието им повече от месец и съм озадачен от положението в момента. Най-общо казано имам два вида семейства, едните са отслабнали, без никакво пило с добре подредени и достатъчни запаси и кълба като през средата на зимата. Другите напротив, доста силни и все още гледат пило на 2 до 3 рамки, майките не спират да снасят, държат се като типични италианки и са на ръба откъм резерви. Честно казано не ме радват нито едните нито другите, а такива по средата нямам. Първата половина от годината ми беше сложно откъм пръскания и суши, сега ще ми е весела и останалата част нея до първа пролет догодина.
Aз от 5 години гледам ягоди до пчелина, до сега не съм ги поливал и всичко беше добре, тази година изсъхнаха. Значи от 5 години тази беше най сухата.
Точно преди слънчогледа мина пръскането за дерматита, а след рапицата мина пръскане да изгори бурена да може да жънат. Не сме за завиждане хич, единственото хубаво нещо тази година беше глушината. В момента семействата не са силни както трябва.
Географията си е география спор няма.То тук в БГ където сме 154 пъти по малка география има разлика аз правя снежни човеци на пчелина в Балкана а на морето слагат магазините.
Та под 1кг. консумират зимата ама не и 08.09. а и 03. а другите според зависи.
Относно снасянето има много теории дори има теория подържана и от д-ц. Първулов че майката не спира да снася повече от 3 седмици доказателство било като се сложел черен плат под плодника и се намирало яйца и през зимата.
Лично аз съм по склонен да вярвам на хипотезата за активизирането на жлезите с вътрешна секреция на пчелите работнички.Има кратка и дълга версия дългата може би трябва да я подкрепя с доказателствен материал и ми трябва малко време че сега пиша домашни.
Днес и аз прегледах моите на бързо, не съм ги ровил всички. Едната част имат доста пило за това време, а други нямат изобщо. Тези с пилото са с таз годишни майки , а другите - със стари. Направи ми впечатление, че тези които съм ги оставил с повече мед и са с млади майки са по - силни от другите. И да не излезе че се хваля,но и отводките и семействата си имат достатъчно мед при положение, че съм бъркал и долу на ДБ.
Прихванахте табаети от председателя в Хасково! Няма какво да се лъжем? Колко рамки с мед извади, и колко сироп им даде? Ако си, Борка?
В събота в единия кошер влизаха търтеи. В този кошер пчелите не внасяха прашец. На прелките на другите кошери търтеи не видях,но в същото време пчелите носеха бял прашец. Не знам дали има някаква зависимост.
Днес вече няма нито търтеи, нито прашец.