Прозорлив както винаги.:bigsmile:Бая фили с мас си изял като малък.:bigsmile:
Преглед за печат
Прозорлив както винаги.:bigsmile:Бая фили с мас си изял като малък.:bigsmile:
Колегата Друмев искаше да каже според мен, че който маа филии с мас, ще стане голям човек като бати Бойко!!!..а относно двукратното пренасяне на личинки, скромният ми опит е, че наистина стават големи и хубави майки, които се оплождат бързо и развиват силни отводки.
Сега напълно сериозно: Начинаещ пчелар съм от 4 години, миналата година направих експеримент с двукратно пренасяне на личинки...от 15 маточника, първоначално захраниха 9 маточника, премахнах им личинките след около 8-9 часа, и вече след това, след като премахнах с пинсети първоначално пренесените личинки, и пренесох млади личинки от избраното вече семейство..проверявах ги първите два дни, за да се убедя как ги изхранват, незахранентите ги отстранявам....и накрая се сдобих с 5 перфектни маточника -. това е моят опит от миналата година, тази продължавам с експериментите за максимално качествени майки....успех на всички колеги в производството на качествени майки!!
Илиев късметлия си при нас не беше годината на отводката и майката.Толкова не приети маточници от самосмяна никога не ми се е случвало.:bigsmile:
Не е излишно упражнението според мен - действам по Календарния на Великият Любен Радоев "Справочник" без да разсъждавам!!!...според мен най-ценното при двукратното пренасяне на личинки е, че при вторият път при пренасянето, им се осигурява максимално качествено среда за отглеждане на бъдещите майки, и на другия ден ги преглеждам още един път, и отстранявам незахранените маточници, добавям по една пита с открито пило от двете страни на рамката с маточниците, както препоръчва Скутелаторът - Господ здраве да му дава дъълги години!!! и след това вече съм сигурен, че останалите маточници са Моите Маточници!!!
Барко увидил Перчето.:bigsmile:С три бързи поста в нашата тема и де се цани?:bigsmile:
а може ли така докато си бъбрим културно(знам че мястото му не е тук ама к'о да се прави) като пълен аматьор да ви запитам: Понеже тук-там мяркам някакви цифри будещи удивление, граничещо на моменти и с чистосърдечно възхищение, примесено и с доза умиление, как аджеба се вади нектарен стоков мед от места/пчелини с 200-300, даже понякога 500 до 1000, а в редки случаи и до 2000 семейства?blush;
https://youtu.be/FoxfFKNDe_s Баркоп това видя ли го.:bigsmile:
Понеже Рости ме замоли да не цапам темата с протеста реших да напиша тук моето мнение от последните прочетени няколко поста.Модернизатора ако прецени може и да го прехвърли.:bigsmile:Да предположим,че тая година при нас са посяли 600дка слънчуфка то разрешава да има квота в землището на 500 кошера,но на следващата арендатора посее тикви 600дка квотата няма ли да падне на 100кошера?Според мен трябва първо в закона да се уточни кое точно е пчелно семейство.Защото сега даже и 3 рамков се води за такъв.След това трябва според мен да се приеме в закона кой е Хоби и кой Профи.Хубаво е да се сменят наименованията щото и мен много ме дразнят.:bigsmile:Хоби пчеларите да са до 136-150 бр,а профитата над тая бройка.Всеки профи трябва да се задължи на всеки 100 кошера да назначи един работник.Какво ще каже това.Имаш 450 кошера трябва да назначиш 3-ма на трудов договор.Така напримерно аз няма да се претеснявам,че профито си отглежда добре пчелите и не е развъдник на болести.
В същата тема за протеста пише, че по закон се полагало макс. 1 кошер на 1 хектар земя, а в Календарния Справочник, Любен Радоев смята, че при зона от 2км., което било 12 500дка, т.е. 1250 хектара, трябва да се разположат максимум 100-150 семейства при добра паша, около 70 семейства при средна паша, и 40 при слаба. Т.е. при силна паша в един район идва 10 хектара на семейство, а не 1 хектар, т.е. 10 пъти разлика се явява, т.е. някой греши...аз съм склонен да вярвам на Л.Радоев.
Но как казах колега Илиев първо трябва да се уточни кое е пчелно семейство.Все пак и Радоев не е изчислявал на отводки.:bigsmile:
Не смея днес да мъцна колеги.Никога не съм вярвал,че ще се намерят толкова много хора да се застъпят за мен.Мога само да ви Благодаря за това което почувствах днес.Вярно било,че една блага дума стигала човек да се чувства щастлив.Ще ви споделя и как се чувствах преди да се застъпите за мен.Също чувам чичко Сталин за човека и проблема,но сега съм много радостен и по тоя повод ще си сипя една от Професорската за ваше здраве и за моя кеф.Наздраве колеги.
Днес направо беше върха.Бях малко претеснен сутринта,че ми излезнало едно Наказателно-постановление за не дакларирани доходи в НАП,а и във форума краката ми се клатеха,но вече сияя.:bigsmile:Втората ще за НАП има хорица и там да знаете смелиха се над немащия.:bigsmile:
Борка не си прав.Всеки трябва да има своя шанс да пробва.Ако ползваме мутрински методо да убием конкуренцията на къде отива тая държава.
Според мен за всеки има място да пчеларства.Като може да си подготвиш кошерите за пашата и обереш 80% от нектара нека си пчеларстват хората какво ти пречат?Всички вече говорят,че пчеларството,че е бизнес.Моля се да не е така защото при всеки бизнес има и войни,а при война знаем кой ще загуби и кой ще спечели.
Рости,как мина лекцията?Нашето момче как се предстви или ще носи само табели с надпис за 480лв?:bigsmile:Шегувам се не я намирам в нета.:bigsmile:
https://youtu.be/AE-18w1ucmc Барков виж на човека колко са му силни семейства не да се смеш на моите,а и найлон ползва.:bigsmile:
Докато чакам тебя,я да видя Чичо Гошо да ли е доволен от моя отговор от въпроса от вчера.:bigsmile:
https://www.bgfermer.bg/Article/6727353
Измислил го е Руснака!!!
Колеги, дано приемете помощта на някоя от тези три Машенки, които да Ви помогнат при зимните прегледи:
https://fakti.bg/life/356842-tri-ot-...a-plaja-snimki
Е с това ще го шашнем 101%.:bigsmile:Благодаря,приятелю която ръка е давала да знаеш,че и ще вземе.:bigsmile:
Ей, умрех от секлет, сега сложи ти оценки, +или-Прикачен файл 9878
Прикачен файл 9879
https://pchelari.com/forum/album.php...turecomment_15
Все съм попадал на екземпляри, ама на такъв кмет не съм! Машала!
Това, че не можеш да работиш с форумните опции, а пущаш по два поста със скрииншот един след друг, ние не сме виновни.
За първи път виждам да заклеймосват найлон толкова много.:bigsmile:Ти да не си ползвал беломъдковци?:bigsmile:
Барков тия ленти от Аржентинската рецепта ли седят още?:bigsmile:
Самата дума не ти ли се струва малко странна Чичо Гошо ?:bigsmile:Чесно да ти кажа,ако нарекат Майстора или Модернизатора "Хобит" не протест,дигам се на революция.Закарвам им кошерите пред парламента и им ги оставям да видят как се гледат.:bigsmile:Така или иначе неги чувствам от ден на ден като мои.:bigsmile:
Ей това мислих и на Модернизатора да предложа.Вместо да се джавкаме.Всеки вторник и петък на Видео чата да има лекция по пчеларство стратегии в пчеларството и др.Въпросите да се пишат към лектора той знае как става/в десно/.Лектора има 30 мин.лекция и 30мин отговориТемите се обявяват в неделя вечер.Кой бяга от безплатна реклама.:bigsmile:
Като една от точките да даряват по 1 буркань мед от кошер на домовете за деца сираци.:bigsmile:Можеше и за нашите да напишем ама тяхния е по хубав и по скъп.:bigsmile:
Истината е в трюфелите да Ви оттуля!!! у нас имало 6-7 вида трюфели!!!, по 60 лв килото средно ги изкупували!! - купуваш две кокерчета-шпаньолчета и една джипка за 2-3 бона, и както казва един комшия - 300 кинта на ден не ги харесвал едва ли не!!!...а ние с пчели, парцели, фургони, майки, пък те не се оплодили ...и так далше.
Трюфелджиите, като си приказват, може да си казват, че истината е в кошерите с пчели - не ти трябват обучени прасета, джипове, копаене с лопатата - вадиш мед и продаваш, чиста работа, ори, мели, яж.
Те много така си мислят,не са само трюфелджийте
Не. Те не го мислят, а го четат във форумите/пчеларските/. Четат как се леят килограми мед от слаби семейства, от избягали семейства, от болни семейства от какви ли не болести, от пръскани с различна химия. А и друго четат. Че валят пари от субсидии. Че БИО-то е заплатено и само вадиш и даваш и парите идват, идват...
При себестойнос под 1лв на кг. мед тия пари щяха да ми донесат едногодишна заплата на депутат.;):bigsmile:
https://youtu.be/PefYSUxgJco Калински специално за теб.:bigsmile:Да видиш ,че и аз мога да гледам клипове в тубата не само Месията.:bigsmile: